Duurzaam Leven – Tips om Geld te Besparen zodat je het Zinvol kan Besteden

Tips om geld te besparen zijn natuurlijk altijd welkom. Vooral als je veel wil reizen want dan moet je ook zorgen dat je geld spaart. Een goede manier om dat te doen is om duurzaam leven toe te passen in jou leefstijl. Daarom deel ik in deze blog tips om geld te besparen. Je kunt uiteraard ook minder besparen en 1 keer per jaar of misschien 1 keer per 2 jaar op reis gaan. Ik wilde meer, ik wilde veel meer dan dat!

Het begon allemaal met de laatste twee maanden van 2012, ik ging toen naar Vietnam, Laos en Cambodja. De laatste jaren pakte ik het anders om het jaar aan. Ik werkte parttime (2021 / 2023) en plande de uren zo dat ik 7 maanden fulltime werkte en 5 maanden daar door vrij was –  Ik was bijv 3 maanden in Namibie, reisde rond in Azië en liep mooie wandelingen zoals de GR92 en Lycian Way.

Ik vond het super!

In 2012 na mijn eerste solo reis was ik er gelijk aan verknocht!

Duurzaam Leven - Tips om Geld te Besparen

Duurzaam Leven – Tips om Geld te Besparen

In 2013 heb ik een paar korte stedentrips gemaakt om de rest van dat jaar optimaal te sparen voor mijn tweede soloreis van 3 maanden in het begin van 2014 die mij zou leidden door Myanmar, Thailand,  Maleisië,  De Filipijnen en Indonesië. Als je een doel voor ogen hebt kun je heel makkelijk sparen. Ik was er bijna dagelijks mee bezig en met alles wat ik doe dacht ik, wil ik dit echt? De tips om geld te besparen kwamen toen vanzelf…

Hoe doe je dat? Geld besparen en toch nog leven..

De kleine trips in 2013 waren telkens 6 dagen. Ik ben 6 dagen in Torremolinos, Spanje geweest. En 6 super dagen met mijn broer in Marrakesh, Marokko doorgebracht! Echt een aanrader! Ik ben 6 dagen op het eiland Ibiza geweest en ik ben nog 6 dagen naar Napels in Italië geweest. Dat waren echt super trips en een hele goede ervaring om te leren plannen en sparen. En ook hoe ik op de maandelijkse en wekelijkse kosten kon besparen om te kunnen doen wat ik het liefst doe.

Nu, anno 2023 doe ik dat anders. Ik ga niet meer op korte tripjes maar vlieg 1x en blijf dan voor een langere periode weg. Zo ging ik in 2021 3 maanden naar Namibië, en ging ik niet 10 dagen naar Jordanië in 2021 maar bijna een maand om vanuit daar wel 10 dgn met een geweldige groep op reis door Oman te gaan.

Dan vraag jij je misschien af hoe ik dit voor elkaar kreeg?

Binnen 1,5 jaar had ik meer dan genoeg gespaard om een aantal maanden op reis te kunnen.

En….niet onbelangrijk…

mijn bankrekening is niet leeg 🙂

In de laatste jaren, vanaf 2015, zijn mijn reizen wederom veranderd. Vooral toen ik mij verdwaald voelde op deze mooie wereldbol ben ik na gaan denken over hoe ik reis en wat mijn doel is. Ik probeer alsnog veel te reizen maar ook duurzaam te reizen. Dat wil zeggen dat ik niet meer zo veel korte reisjes met het vliegtuig maak. Ik begin nu ook wat meer Europa te ontdekken en als ik een langere reis maak ga ik graag naar Afrika of Azie.

Lees meer over duurzaam reizen.

Tips om Geld te Besparen zodat je Zinvol kan Reizen

Duurzaam Leven - Tips om Geld te Besparen

Veel mensen vragen zich af hoe ik het voor elkaar krijg. Eigenlijk is mijn antwoord heel simpel. Hou goed bij wat je uitgeeft. Geef dan ook je geld uit aan wat jij echt nodig vind. Als je bewust bent van je uitgaven begint het duurzaam leven ook vanzelf.

Hou een lijst bij!

  • Weet waar jij je geld uitgeeft

Ik ben begonnen met het opschrijven van alles wat ik kocht. En dan bedoel ik ook alles. Dus van de dagelijkse soep bij je lunch tot dat kauwgommetje wat je zo even bij het tankstation koopt en ga zo maar door. Alleen daardoor begon ik al te besparen.

Weet je waarom?

Sommige dingen wil je niet in een boekje opschrijven omdat ze zo onzinnig zijn. Een kop soep kopen op het werk, elke dag… Je kunt zo makkelijk een doosje cup a soup kopen voor zoveel minder. Ik gebruikte erg veel halve liter flesjes drinken. Overal nam ik ze mee naartoe. Ik begon ze zelfs in huis te drinken. Daar stopte ik in 2012 per direct mee en kocht vanaf toen mijn drinken weer groot in en natuurlijk niet de A merken. Nu, in 2021, moet ik bekennen dat ik helemaal geen drinken meer koop. Ik drink alleen nog water als ik thuis ben. Daarnaast uiteraard koffie en chai.

Tot inzicht komen van waar je je geld allemaal aan uitgeeft is al een doorbraak. Besef dat je dat dus eigenlijk niet eens allemaal weet…en dat in die gaatjes en hoeken stiekem best veel geld gaat zitten.

Keep Calm and Save Money

Duurzaam Leven – Tips om Geld te Besparen

  • Eten wat je in je keuken / koelkast hebt!

Niet alleen eten wat je op het moment lekker vind.

Als je dat doet gebeurt het vaak dat je nog voorraad in je koelkast hebt liggen wat over datum gaat puur omdat je impulsief iets anders koos op dat moment. Het is een stuk beter voor je portemonnee om te kiezen uit je voorraad en natuurlijk ook voor het milieu! Uiteindelijk word je ook goed in het mixen van allerlei ingrediënten die nog in je keuken aanwezig zijn tot een goede maaltijd. En als het nu niet helemaal goed bij elkaar past maar los van elkaar toch goed en lekker is dan is dat toch ook niet zo erg?

Ik ben ook gestopt met vlees eten en vervang dit door halloumi, mozarella of zo nu en dan vleesvervangers. Die vleesvervangers smaken ook steeds beter. Ik stopte omdat ik niet meer achter de bio-industrie kan staan. Ik begon te minderen en ondertussen kan ik wel zeggen dat ik geen vlees meer eet en heel soms nog een stukje vis.

  • Geen of minder vlees eten

Dit is dus ook een goed punt om geld te besparen. Na mijn eerste keer Vipassana meditatie ben ik gestopt met vlees eten. In mijn ogen is dit ook een must in duurzaam leven. Deze industrie is totaal uit de kluiten gegroeid en beheerst de natuur op een destructieve wijze.

In eerste instantie noemde ik mezelf flexitariër maar na mate de tijd verstreek at ik steeds minder vlees. Ook een goede manier om geld te besparen. Vlees is duur, de vervangers zijn ook prijzig maar die gebruik ik vaak niet eens. Ik zorg dat ik een gevarieerd bordje met groente heb, rijst/pasta of aardappel erbij. Ik eet nog wel ei en heb nog wel melk in mijn koffie. Verder gebruik ik ook bijna geen zuivelproducten meer.

  • Wekelijks je boodschappen doen!

Op die manier kun je je impuls aankopen mijden. Als ik niet dagelijks in de supermarkt kom kan ik ook niet elke keer wat kopen. Ik hoef mijzelf dan niet elke keer te plagen door bepaalde producten niet te mogen kopen van mijzelf die er op dat moment lekker uit zien of wat ik misschien wel wil hebben. Duurzaam leven is bewust leven en dus ook bewust je boodschappen doen!

Bewust boodschappen doen – Duurzaam Leven

  • Zorgen voor eten tijdens de late diensten.

Dus niet elke keer eten bestellen zoals pizza, patat of van de chinees. Ik werk bij de politie en werk dus regelmatig late diensten. Ik ben er helemaal mee gestopt om te bestellen, ik zorg dat ik altijd noodles of ander makkelijk voor te bereiden warm eten in de keuken heb. Daar kan ik altijd wat broccoli/courgette, gedroogde tomaatjes, feta, olijven of iets dergelijks doorheen kan doen. Dat volstaat voor een avondmaaltijd voor mij. Dat scheelt toch zo al 3 tot 5 euro per avonddienst.

  • Mezelf de vraag stellen: Ben ik dit echt nodig?

Tijdens het winkelen vraag ik mezelf deze vraag vaak. Wat heb ik nog in huis, hoe vaak ben ik dat nodig of zal ik iets gebruiken? En dan moet ik toegeven dat ik het vaak niet koop door het antwoord wat ik er op moet geven 🙂

  • Besparen op de maandelijkse kosten!

Ik heb een goedkoper mobiel abonnement genomen. Het abonnement had ik al een tijdje en blijkbaar was hij hoger dan ik eigenlijk nodig was. Mijn telefoon gebruik ik voornamelijk voor het internet en niet zo zeer het bellen en sms’en. Ik heb nu al 5 jaar (2022) mijn Huawei P30 en ik ben nog steeds super blij met de foto’s die deze telefoon maakt. Hij is nog snel en werkt nog prima.

In 2023 kocht ik een nieuwe Google Pixl 7pro, ook met deze nieuwe telefoon hoop ik weer een aantal jaren te doen.

Ik ben gestopt om maandelijks aan de sportschool geld uit te geven. Mijn zolder heb ik nu zo ingericht dat ik daar kan sporten. Ik heb er een matje neergelegd om grond oefeningen te doen. Ook kocht ik een TRX band, kun je ongelooflijk veel oefeningen mee doen. Je wordt best fantasierijk als je iets anders wil doen. Ik kan de meeste spieren echt wel trainen zonder de grote apparaten van een sportschool. Ik zoek op internet en krijg zo mijn eigen routine.

Duurzaam leven begint bij jezelf!

Ik heb een aantal leuke app’s van internet gehaald om goede oefeningen te doen, muziekje erbij en een stem die je motiveert om net iets verder en langer door te gaan. Muziekje erbij en lekker bezig zijn! Waarom betalen voor de sportschool en er dan soms een maand niet komen doordat mijn diensten het niet toelaten of ik gewoon geen zin heb!

Nu ik in mijn kleine huisje woon heb ik nog ruimte in mijn woonkamer…en wat in mijn slaapkamer. Mijn zolder is niet meer…. Ik mis die wel, geef ik eerlijk toe. Maar alleen omdat ik er zo lekker kon trainen. Nu doe ik minder uitbundige oefeningen en ben ik weer wat meer aan de wandel 🙂 Zo krijgt mijn lichaam toch de beweging.

De beste tip om geld te besparen… Duurzaam Leven

  • En als laatste….en waarschijnlijk wel de beste!

Ik ben gestopt met roken! Dat heb ik als eerste al gedaan in 2008. Ik heb 20 jaar gerookt.. en ook best veel als ik eerlijk ben. De beste manier om geld te besparen was dus deze hobby vaarwel zeggen. Het is uiteraard goed voor je gezondheid dus dubbelop voordeel!

Duurzaam Leven - Tips om Geld te Besparen

 

En dan dus sparen voor de mooie dingen in het leven!

En op het moment van schrijven van dit blog was ik alweer aan het sparen voor een 3e grote trip. Eind 2016 ging ik weer op pad. Ik had allerlei plannen maar die veranderden elke keer dus echt iets uitstippelen ging nog lang niet gebeuren. Ondertussen kon ik mijn reislust kwijt in nog wat andere korte trips (Rajasthan/Kerala en India met mijn vader), dus in tussentijd vermaakte ik mij wel 🙂

Die grote trip werd SpanjeCubaColombiaThailandSri Lanka en Borneo

Helemaal super!

Hoe meer ik bewust leef des te meer mijn leven duurzaam wordt. Ben jij ook echt bewust van alles wat je doet? Probeer eens je impulsen te herkennen en daar iets aan te veranderen. Duurzaam leven is bewust leven en zo haal je ook meer uit je dag en uit jezelf!

Wil je deze tips delen met anderen?

 

Wil je meer tips voor tijdens het reizen?

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel

Mindful Leven – Op zoek naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House

Tips voor Mindful Wandelen

Geniet van het Moment – De weg naar het Geluk

Veiligheidsinstructie Vliegtuig: Letten we nog wel op?

Kan ik jou overhalen om geen of tenminste nog maar weinig vlees te kopen?

Flexitariër .. Wetten der natuur doorbreken?

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet als ik doe!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *