Het achtvoudige pad van Yoga – Het tweede pad is Niyama – Zinvol Reizen

In mijn eerste blog over het achtvoudige pad van Yoga beschreef ik het eerste pad Yama. Deze ging over hoe je gedrag naar buiten en naar je medemens is of het beste zou kunnen zijn. De sociale leefregels die gelden als je een fijn en goed leven wil leiden. Dit tweede pad is Niyama en gaat over de intenties die daarbij komen en zijn dus meer gericht naar binnen.

Hoe zit het met je persoonlijke waarden en disciplines en dus met focus op jou en jouw gedachten. Na het bewandelen van deze twee paden komen de voor ons bekende asana’s. De mooie / lastige / uitdagende yoga poses waar je lekker mee aan de slag kunt en waar ik ook graag mooie foto’s van maak.

Lees dit eerste blog over de Yama’s eens – Het eerste Pad Yama

Het achtvoudige pad van Yoga
Het tweede pad is Niyama – Zinvol Reizen

Hoe pas ik yoga toe in mijn dagelijkse leven?

Besef dat je op elk moment van de dag aan de slag kunt met het beoefenen van yoga. Je kunt altijd je mindset trainen met deze eerste twee paden. Bij elke gedachte, bij elke handeling die je doet kun je jezelf afvragen: Doe ik dit met de juiste gedachte? Doe ik dit voor mijzelf, doe ik het voor de ander? Verwacht ik iets terug? Brengt mijn actie op enig vlak geweld toe aan iemand? Is dit hoe ik mijn energie wil besteden? Ben ik tevreden met wat ik heb?

Het yoga pad -De Tweede pad is Niyama - Voorschrift of Verbod

Het tweede pad is Niyama

Dit tweede pad van het achtvoudige pad van Yoga is Niyama. Dit betekent zoveel als voorschrift of verbod. Ook dit pad bestaat weer uit 5 onderdelen. Ik zal deze 5 niyama’s apart benoemen en uitschrijven zodat ze meer body krijgen. Dit doe ik voor jullie maar ook net zo goed weer voor mijzelf. Je vergeet zo snel weer kleine stukjes van het geleerde dat ook dit voor mij weer heel goed is om te doen.

Elke keer als je de teksten leest leer je iets anders, lees je het op een andere manier en begrijp je het een stukje beter. Dus voor jullie deel ik het en voor mijzelf schrijf en zoek ik het opnieuw uit. Op deze manier werk ik dus aan mijn Svadhyaya, de vierde Niyama. Waar jij zo meteen meer over leest.

Tip: Probeer eens voor elke niyama een dag of week te nemen om je aandacht specifiek op dat onderdeel te richten. Om je er goed bewust van te worden wat het inhoudt, waar het raakvlakken mee heeft en op welke gedachten of acties dit allemaal invloed heeft.

Het achtvoudige pad van Yoga
Bewustwording van je innerlijke houding

  • Bewustwording is de sleutel tot een mindful leven.

Wees bewust van wat je denkt, wat je doet en waar je mee bezig bent. Dan ben je in het moment en leef je bewust. Ook dan zorg je dat je gedachten niet zoveel met je op de loop kunnen gaan. Vind je het lastig om dit toe te passen in je dagelijks leven? Ook hier schreef ik een blog over – 6 tips om mindful te leven.

Het yoga pad -De Tweede pad Niyama - Voorschrift of Verbod
Wadi Rum – Jordanië

De eerste van de 5 Niyama’s is Shaucha. Deze richt zich op het schoon en puur houden van je lichaam en geest.

1e Niyama – Shaucha

Shaucha kun je vertalen als Reinheid of Zuiverheid. En bekijk dit zo breed mogelijk in je leven. Dus reinheid / zuiverheid in lichaam, je gedachten en ook je geest / ziel. Maar denk daarnaast ook aan reinheid in je omgeving en dus je huis e.d.

Hoe kun je dit in de praktijk brengen vraag je je af? Op allerlei vlakken zijn er verschillende oefeningen te bedenken. Probeer gewoon eens een dag in het teken te zetten van een van deze vlakken. Ik zal ze allemaal kort toelichten.

Er zijn verschillende reinigingstechnieken voor je lichaam. Zo deed ik de neti en kriya (darmreiniging) tijdens mijn eerste dagen van mijn 200RYT yoga opleiding. Bij neti ga je je neus reinigen met een zoutoplossing in lauw water. Deze neusreiniging heeft meerdere effecten op je luchtwegen en neusslijmvliezen. De kriya, darmreiniging, werd gedaan door een aantal grote glazen lauw water met zout te drinken.Hierna gingen wij yoga asana’s (oefeningen) doen om de darmen te activeren en te legen. De een na de ander moest naar het toilet en leegde zich. Ik moet toegeven dat het bij mij geen enkel effect heeft gehad. Mijn darmen hebben er niet op gereageerd en die dag moest ik gewoon na het avondeten, zoals elke andere dag op reis, naar het toilet.

Naast deze lichamelijke reinigingen heb je dus ook de zuiverheid in gedachten en in je geest en ziel. Hoe kun je deze in de praktijk brengen? Hoe train je je gedachten om zuiver te denken en te voelen?

Het yoga pad -De Tweede pad Niyama - Voorschrift of Verbod
Met zicht op de Dode Zee in Israël

Bewustwording – Verantwoording Nemen – Mindful Leven

Mijn manier is om mij te richten op positieve gedachten, op eerlijke en zuivere gedachten. Op die manier werk ik aan het zuiveren van mijn geest, gedachten en emoties. Omdat alles wat je aandacht geeft groeit wordt dit naarmate je dit vaker doet makkelijker. Maar ook vallen die positieve delen meer op en sla je die positieve wegen eerder in. Hoe vaker ik mijzelf besef dat ik gedachten heb die vol met vooroordelen zijn of niet helpen aan een fijner leven omdat ze jaloezie of afgunst in de hand werken hoe eerder ik ze kan stoppen.

Op die manier pieker ik minder, maak ik me minder zorgen en belast ik mijn gedachten minder vaak met een zinloze denk tirade. Door die gedachten dan te onderzoeken kom ik er ook vaak achter dat er veel aannames achter zitten die totaal niet waar hoeven te zijn. Vervolgens maakte ik dus conclusies van aannames etc. Het is echt goed om je hier van bewust te zijn/worden.

Leestip – Alles wat je aandacht geeft groeit / Je lijdt het meest door het lijden dat je vreest

2e Niyama – Santosha

Deze tweede Niyama is Santosha en kun je vertalen als Tevredenheid. Tevredenheid vinden in jezelf, niet in de zaken om je heen of ontleden aan anderen. Wat als dat andere waar jij je tevredenheid aan ontleent wegvalt of verandert, waar blijft dan je tevredenheid? Zorg dat jij je tevredenheid in eigen hand hebt. Geef die ‘macht’ niet weg aan een ander. Jij hebt de verantwoording over jouw tevredenheid, het uiteindelijke geluk in jouw leven.

  • Wees daarin volwassen en neem verantwoording voor jouw leven.

Neem verantwoording voor jouw acties en oogst daarna ook de tevredenheid die daar uit voortkomen. Jij hebt dit tot stand gebracht, jij bent de verantwoordelijke en jij mag daar trots op zijn.

Het yoga pad -De Tweede pad Niyama - Voorschrift of Verbod
Op een weg in The Gambia

Deze Niyama hangt ook samen met de Yama Aparigraha – Hebzuchtloosheid. Want tevredenheid heb je nodig om hebzuchtloos te zijn maar je zult ook hebzuchtloosheid moeten ervaren om tevreden te zijn.

Om dit in de praktijk te beoefenen is het een goed idee om in het NU te leven. Ben je NU tevreden? Voel jij je NU goed? Door mindful te leven leer je meer tevredenheid te ervaren. Ik schreef er eerder een blog over. Lees: Meer tevredenheid ervaren door mindful te leven.

Het tweede pad is Niyama – Achtvoudige pad van Yoga

3e Niyama – Tapas

Deze derde niyama; Tapas betekent zoveel als : Innerlijke Kracht, Soberheid en Zelfdiscipline. Omdat Tap (het eerste deel van Tapas) vuur of hitte betekend wordt het ook vertaald als Brandende ijver – Essentiële energie. Je kunt het zien als het vurige verlangen om (positieve) veranderingen in je leven te brengen. Je moet er voor werken, het komt niet vanzelf, je bent er discipline voor nodig. Bedenk dat je elke dag toch die 10 of 20 minuten meditatie wil doen. Of dat je toch weer de yogamat op gaat om die pose waarvan je denkt dat je die niet kan weer te gaan oefenen. Of bijvoorbeeld je eetpatroon aanpassen door gezonder te gaan eten of dierlijke producten achterwege te laten.

  • Allemaal positieve veranderingen die vurige energie, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline van jou verlangen.

Het is goed om te groeien, het is fijn om je vurige energie te laten werken.. Maar weet ook dat je tevreden (Santosha – de tweede Niyama) mag zijn met waar je bent, wat je doet en wat je al bereikt hebt. Een mooie balans daarin vinden is belangrijk.

Besef ook dat je precies daar bent waar je hoort te zijn en
dat je al een groei hebt doorgemaakt om te komen op het punt waar jij je nu bevindt.

Het yoga pad -De Tweede pad Niyama - Voorschrift of Verbod
Je bent precies waar je hoort te zijn…

4e Niyama – Svadhyaya

Bij deze 4e Niyama gaat het erom dat jij jezelf mag leren kennen. Sva betekent Zelf / Innerlijke realiteit en Dhyaya betekent Studie / Zelfstudie, Reflectie.  Dit wordt breed vertaald naar studie naar jezelf en studie door jezelf. Wij hebben het Ik en het Zelf. Het Ik is groter, is dus ook meer geneigd om in verdediging te gaan en noemen we ook wel het ego. Het Zelf is meer bescheiden.

Svadhyaya kun je toepassen door yoga te beoefenen en naar binnen te kijken, te mediteren in stilte en door boeken te lezen en je kennis te verbreden. Bewuster worden van jezelf en daardoor beter het verschil te zien in jijzelf en je ego.

Door te mediteren leer je over jezelf en daardoor verbreed je kennis over het zelf. Als je nagaat dat alles één is en één alles dan zou je op een gegeven moment contact maken met het allesomvattende veld en de inzichten verkrijgen die we zoeken. Maar voordat het zover is kun je svadyaya gaan beoefenen door te lezen of als je lezen niet fijn vind films/documentaires kijken of podcasts te gaan luisteren.

Zinvol Reizen – Meditatie / Yoga – Mindful Leven

5e Niyama – Ishvara Pranidhana

Deze vijfde niyama kun je vertalen als “Overgave” (Acceptatie / Loslaten) en dan een overgave aan God of het Goddelijke. En als je dan nagaat dat alles één is en één is alles dan is het een overgave aan het Universum, het Alles en dus ook aan Jezelf.

Overgave betekent dus ook Acceptatie en Loslaten. Accepteren dat je lichaam of geest soms rust nodig is en het dat ook geven. Loslaten dat je soms niet aan verwachtingen van een ander voldoet maar dat je luistert naar jezelf en de beste weg voor jou bewandelt.

Het yoga pad -De Tweede pad Niyama - Voorschrift of Verbod
Op een strand in Cuba

Of je overgave naar een moment van geluk of een moeilijk moment is, als je het met een liefdevolle intentie doet zul je altijd een positieve groei doormaken.

Het tweede pad is Niyama
Leer over het Achtvoudige pad van Yoga

Voor mij was het beschrijven van dit tweede pad en opzoeken en bedenken van voorbeelden ook weer erg leerzaam. Ik hoop dat jij hier ook inspiratie uit kan halen en het je aanzet tot een positieve groei.

Over een tijdje zal ik een blog gaan delen over het derde pad, Asana, in het achtvoudige pad van Yoga. De bekende yoga poses die we allemaal kennen en als we (grotendeels) yoga beoefenen in het westen bedoelen. Kom je dan weer terug om ook daarover te lezen?

Deel jij deze inspiratie?

Wil jij meer zinvolle blogs lezen?

Ga jij met mij mee op een zinvolle reis?

Lees deze 6 tips om mindful te leven

Je immuunsysteem boosten in een ijsbad – 2 minuten in een ijsbad

Heliview op je leven pakken – Het grote plaatje zien

Wat doet een glimlach met en voor jou

Zo nu en dan eens opsommen wat er allemaal goed is in je leven is zoo belangrijk!

Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *