Taj Mahal bij zonsopgang – Agra, India

Ik was al eens eerder bij de geweldige Taj Mahal in Agra. Ik vond het toen ook een geweldig indrukwekkend gebouw maar om nu nog eens in die drukte te gaan staan leek me niet wat. Dus deze keer toen ik de Taj Mahal bezocht met mijn vader ging ik voor de zonsopgang, dan moet het toch minder druk zijn?

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

De Taj Mahal is gebouwd als graftombe.

Ik dacht eerst dat het een tempel of iets dergelijks was maar niks is minder waar. Het enorme grote witte gebouw van marmer is niks meer dan een graftombe voor 1 graf. En dat graf is van Mumtaz, de vrouw van de 5e heerser van het Mogolrijk Shah Jahan. De Taj Mahal is maar liefst 58 meter hoog en 56 meter breed.

Als je ervoor staat voel je je klein, het is zoveel groter dan ik had verwacht! En dan is ook gelijk duidelijk waarom dit een plekje heeft gekregen op de lijst van zeven wereldwonderen.

Zonsopgang bij de Taj Mahal

Vroeg in de ochtend ging ik samen met mijn vader en chauffeur naar de ingang van de Taj Mahal. Het was nog helemaal donker en we zouden dus de zonsopgang gaan zien. Ik had het beeld voor mij dat ik de zon achter dit indrukwekkende gebouw zou gaan zien opkomen. Toen we in de rij gingen staan bij de kassa’s werd het al snel drukker maar ook lichter.

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

De zon ging al op en de kassa’s waren nog dicht. De rij werd langer en ik begon mij toch echt zorgen te maken. Het werd al licht…en dus was de zon al op. Ik wilde naar binnen maar de kassa ging pas over een kwartier open? Ik begon mij af te vragen of dit weer zo’n typisch dingetje is wat dan gewoon niet klopt. India kan soms heel raar zijn he?

De kassa ging open en we mochten naar binnen, dit ging snel maar toen moest ik mijn tas laten doorzoeken en stonden we allemaal voor de beveiligingspoortjes. Het was onderhand licht…maar ook erg mistig of was het smog?

Zou er nog een zonsopgang te zien zijn?

Ik zag nergens een zon, het was veel te bewolkt. Het mooie witte gebouw kon ik nog niet zien maar ik kon mij niet voorstellen dat dit nog een mooie zonsopgang ging worden.

Toen ik onder de poort doorliep die ons het zicht op de Taj Mahal bood zag ik de mooie witte graftombe in al zijn pracht en praal staan. Wat een enorm gebouw, wat een mooi gebouw, hoe wit kan het dan zijn!!

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Er liepen al wel een aantal mensen maar het was nog lekker rustig. We konden op ons gemak foto’s maken met de Taj op de achtergrond. Als je later op de dag komt staat hier een wachtrij want iedereen wil natuurlijk wel een foto vanaf deze mooie plek. Langzaam liepen we door de tuin naar de graftombe. Ik zag nog steeds de zon niet….laat staan dat er nog een mooie gloed over de witte tombe zou komen.

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Er zijn natuurlijk van die foto’s die je moet maken…als je er toch bent.

Ik vond deze toch iets leuker dan gewoon poseren voor de foto…wat ik natuurlijk ook wel gedaan heb 🙂 Mijn vader ging liever op het daarvoor bestemde bankje zitten.

Welke pose zou  jij doen?

Taj Mahal - Agra, India Sunrise

Zonsopgang bij de Taj Mahal – Agra

Wat was mijn verbazing groot toen de zon toch ineens door die grauwe lucht kwam en een mooie oranje gloed liet zien. Ik ben gelijk naar de linkerzijde van de Taj gelopen om deze kleur op de achtergrond van de Taj te krijgen.

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Wat werd dit toch nog een geweldige zonsopgang!

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Hier ga je toch echt wel vroeg je bed voor uit!

Zonsopgang bij de Taj Mahal – Agra, India

Zonsopgang bij Taj Mahal - Agra

Wat was ik blij dat ik toch gekozen heb voor die hele vroege trip, ik vond het meer dan waard!

—   Zonsopgang   —

Als jij naar India gaat mag je dit wereldwonder natuurlijk niet missen. Kijk eens hoe het in jou rondreis ingepast kan worden. Er worden vele mogelijkheden en trips geboden.

Als je deze zonsopgang bij de Taj Mahal ook zo geweldig vond
deel je hem dan ook met anderen?

Zonsopgang bij de Taj Mahal - Agra

Wat is er nog meer te doen op je dag van het bezoek aan de indrukwekkende Taj Mahal?

Bekijk ook de achterzijde van de Taj Mahal

Als  je na de zonsopgang nog geen genoeg van de Taj Mahal hebt gehad probeer dan ook een mooi zicht te pakken vanaf de andere kant van de Yamuna rivier! Tijdens mijn eerste reis in 2009 werd ik hier heen gebracht door een lokale tuktuk chauffeur. Na een lekkere chai liepen we een pad in en kwamen uit bij de rivier en hadden het zicht op de achterzijde van de Taj Mahal.

Achterzijde Taj Mahal - Agra

Bezoek de Baby Taj Mahal ook

En wist jij dat er in de omgeving nog een baby Taj is? Het gebouw heeft dezelfde opbouw als de grote Taj Mahal alleen is het een heel stuk kleiner. Een heel stuk rustiger ook en kun je er ook fijn even rond wandelen.

Ook hier werden we naartoe gebracht tijdens mijn eerste bezoek!!

Baby Taj - Agra

Bezoek de spookstad Fatehpur Sikri

Ook kun je ervoor kiezen om een uitstapje te maken naar Fatehpur Sikri. Vertaald betekend dit Stad van de Overwinning. In het mogolrijk was dit de hoofdstad van 1571 tot 1585. De naam Akbar de Grote zul je vaak horen als je in dit deel van India reist, hij was ook degene die deze stad liet bouwen. Door een tekort aan drinkwater stroomde de stad na 10 jaar leeg en kwam het leeg te staan en werd het een spookstad.

Fatehpur Sikri nabij Agra

Fatehpur Sikri nabij Agra

Wil je meer lezen over mijn reizen in India?

Lees ook over mijn Streetfood tour in Mumbai

Op zoek naar de tijger! Periyar Tiger Reserve – Thekkady, Kerala

Srinagar en het Dal meer – Kashmir, India

Jaipur: de Roze Stad van Rajasthan

5 Tips om je Veiligheid te vergroten als het donker is – Delhi –  India

 Zonsopgang bij de Taj MahalNog een keer omkijken en dan afscheid nemen…

Wat een geweldig aanzicht!

Lees mijn tips ook eens over veilig reizen als vrouw in India

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij  net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:
20 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *