Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Plassen in de natuur maar ook poepen in de frisse buitenlucht… en voor ons vrouwen: Wat denk je van ongesteld zijn als je wat langer in de natuur bent? Wat als je naar het toilet moet op een lange afstandswandeling of gewoon een paar km buiten een dorp en er is nergens een toilet te vinden… Als jij wandelingen gaat maken ga je dit ook vast meemaken.

Het is gewoon niet altijd helemaal goed te plannen en soms ben je gewoon langer onderweg dan je vooraf bedacht had. Het is een onderwerp waar je niet altijd bij stil staat bij je planning maar wat wel aan de orde van de dag is als je langere tijd onderweg bent.

Plassen in de natuur vind ik niet zo’n probleem, poepen in de frisse buitenlucht wordt al wat lastiger maar ongesteld zijn onderweg is gewoon ronduit irritant. Je bent er, onbewust, toch de hele dag mee bezig en dat wil je niet!!

 

Plassen in de natuur

 

Plassen in de natuur ontkom je niet aan op een lange wandeling of een meerdaagse hike. Goed hydrateren is een must voor je lichaam en spieren en dus moet je wel blijven drinken. Door genoeg te drinken voorkom je eventueel kramp in spieren, met name de kuiten die je bij sommige wandelingen wel echt nodig bent en veel gebruikt. Krampen kun je niet gebruiken en dus moet je genoeg water drinken.

Ik had daar trouwens op de Camino Frances wel een super tip over gekregen.

Drink in de avond zoveel als je kan zodat je lichaam goed vocht op kan nemen zodat je er de ochtend en het begin van de middag gewoon goed tegenaan kan met wat minder drinken. Ik  liep de Camino Frances in Spanje met temperaturen in het begin van over de 30 graden.

Ik vond het een super tip en heb die altijd toegepast
en doe dat nu nog steeds als ik op meerdaagse tochten ga.

Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Je ontkomt er dus niet aan.. plassen in de natuur, langs de route en hopelijk een beetje uit het zicht. Gelukkig heb ik met de grote boodschap overdag niet zo’n probleem en doe dat altijd in de ochtend thuis of in een hotel.. Ik ben daar redelijk consistent in.

Plassen in de natuur - Nepal
Plassen in de natuur met dit soort uitzichten is natuurlijk geen straf!

Als je er over nadenkt is het ook nog gewoon een goede oefening, een goede squat die je even iets langer vasthoudt. Er zijn alternatieve manieren om te plassen in de natuur zoals een plastuit alleen is dat gewoon weer iets wat je extra met je meesleept op je wandeling. Als je meerdere dagen gaat wandelen en alles zorgvuldig afweegt in je backpack vind ik dat zo’n plastuit als eerste af moet vallen.

Als je de squat niet goed onder de knie hebt dan ga je daar maar lekker wat meer training in stoppen!! En anders kun je je misschien wel vasthouden aan die boom waar je achter zit!

Train je squats! Een win-win situatie!!

Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk!

Ik kan best een shirt een paar dagen dragen en me niet volledig wassen. Mountain clean is anders dan city clean zeg maar! Een beetje opfrissen is al snel genoeg om weer een mooie dag in de natuur, in de bergen door te brengen! Om reden van afval die je veroorzaakt kan ik het niet aanbevelen om van die natte doekjes bij je te hebben om je mee te wassen. Maar zorg wel dat je dagelijks je V wast met water en dat je elke dag een schoon en mountain fresh ondergoed aan trekt. Het is belangrijk dat je V goed droogt blijft en natuurlijk schoon.

Lees meer over Vaginale hygiëne op deze Belgische site

Wassen in de kolkende ijskoude rivier - kirgizie
Even opwarmen in de zon na mezelf gewassen te hebben in de ijskoude kolkende rivier – Kirgizie

Met 2 stuks ondergoed kom je al een eind, je wast de ene terwijl je de andere draagt. Ik draag geen katoenen ondergoed maar sneldrogende strings van 90% polyester 10% elastiek. Op die manier is het voor mij nooit een probleem geweest dat ik na het plassen geen wc papier gebruik op die dagen dat ik buitenaf wandel en niet naar een toilet kan. Een paar snelle, korte squats doen en de laatste druppels vallen voor het overgrote deel ..

Plassen in de natuur!

Als je snel last hebt van irritatie kan ik me voorstellen dat je wel toiletpapier gebruikt na het plassen in de natuur maar zorg dan dat je het verbrand zodat je geen afval achterlaat.

 

Poepen in de buitenlucht

 

Maar er zijn dagen dat je geen toilet ziet als je op reis bent, als je een lange afstandswandeling doet of op ultiem outdoor avontuur bent! De dagen dat ik in Kirgizie was zag ik 6 dagen geen toilet en moest ik dus wel plassen in de natuur en dus ook poepen in de buitenlucht! Ik heb daar geen problemen mee gehad al moet ik wel zeggen dat het in het begin een beetje onwennig was. Maar het is verbazingwekkend hoe snel dat ook verandert als iedereen in dezelfde situatie zit.

De hele groep ziet dat je weg loopt en wat wc papier meeneemt. Iedereen weet dan dus wat jij gaat doen… Maar.. hoe goed zie jij details van iemand als die op zo’n 200 meter afstand zit? Eigenlijk zie je een silhouet en je weet wat diegene doet…maar daadwerkelijk wat zien? Nee… Dus onthoudt dat als jij van een groep wegloopt om te plassen of poepen.

Besef dat je niet enorm ver weg moet zijn voordat
iemand je blote bibs niet meer kan zien.

Tip:

Gebruik biologisch afbreekbaar papier en begraaf het met je drolletje in de grond.

Voor als je geen biologisch afbreekbaar wc papier kan gebruiken. Bij poepen in de buitenlucht is dat wel nodig hè? Verbrand je gebruikte wc papier naderhand. Je bent daar wel even druk mee maar als je wat extra papier gebruikt om de vlammen mee aan te wakkeren dan verbranden de natte delen al snel grotendeels mee 🙂

Waarschuwing: Let bij het verbranden van je papier natuurlijk goed op dat je brand niet verder gaat. Zorg dat er genoeg ruimte rondom vrij gemaakt is van blad en takjes. Op de schone grond/zand kun je je kleine vuurtje makkelijk onder controle houden.

Als pelgrim in het landschap van Noorwegen
Als pelgrim in het landschap van Noorwegen

Kilometers lang niets te vinden in de meseta - Camino Frances, Spanje
Kilometers lang niets te vinden in de Meseta – Camino Frances, Spanje

Poepen in de frisse buitenlucht!

Probeer een klein gat te maken wat je naderhand weer toe kan dekken. Het lijkt best lastig om dan precies daarin te mikken maar geloof mij, na een paar keer ben je er goed in bedreven en lukt ook jou dit! Zo ruim je je ‘rotzooi’ op en is er ook geen kans dat een ander per ongeluk in jouw drolletje stapt.

 

Ongesteld zijn in de natuur

 

Ongesteld zijn in de natuur is gewoon ronduit lastig. Daar hebben wij vrouwen het toch wel lastiger dan mannen. Ik gebruikte altijd ob’s en die geven gelukkig wel de minste rotzooi en ongemakken maar je kan ze niet weggooien in de natuur. Dus een afsluitbare zak voor je afval is dan noodzakelijk. Zorg dat je genoeg voorraad bij je hebt zodat je ook in deze periode jezelf schoon en droog kan houden.  

Menstruatie cup

Sinds kort gebruik ik de menstruatie cup. Deze heeft vele voordelen in gebruik, vooral tijdens het ongesteld zijn in de natuur, tijdens een lange afstandswandeling. Het grootste voordeel vind ik dat je dus geen afval hebt. Daarnaast hoef je de cup maar 3 a 4 keer per dag te verschonen, je kan hem nl 6 tot 12 uur in houden. Het verschonen kan met drinkwater en je spoelt dus gewoon het bloed weg in de grond.

Ik heb hem nog niet in de natuur tijdens een lange wandeling gebruikt maar wel thuis en moet zeggen dat het me verbaasde hoe snel ik toch de handigheid te pakken had van het inbrengen maar ook uithalen. Ook ’s nachts kun je de cup gebruiken dus je zou zonder afval je menstruatieperiode in de natuur door kunnen brengen!

Doe dit wel op tenminste 50 meter van je kamp plek of van een rivier of meer.
Ditzelfde geldt voor het plassen en poepen natuurlijk!

Vroeger had ik een voorraadje ob’s en maandverband bij me. Ik had altijd een extra voorraadje bij mij omdat je dit lang niet overal kan kopen. Nu is dus het enige wat ik in vervolg mee moet nemen voor deze dagen een klein cupje en wat maandverband tegen evt doorlekken!

Het voordeel van de menstruatiecup is dat je verder dus geen afval meer hebt! Daarnaast is het een eenmalige uitgave en je kunt er jaren mee door!

Plassen in de natuur
Genoeg privacy in het landschap van Kirgizie

Zorg dat je schone handen hebt als je je cup gaat verschonen en genoeg water bij de hand hebt om je cup schoon te maken. Verder heb je geen afval en als je er behendig mee bent geworden ben je maar een minuut of 2 bezig voor je er weer uren tegenaan kan!

Menstrual Cup - Organicup

Lees alles over het gebruik van menstruatiecups. Ik heb de organicup en deze kost 24 Euro.

Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Opsommend:

Ga jij ook een lange afstandswandeling doen? Dan is het handig om over het plassen in de natuur of het poepen in de frisse buitenlucht te denken.

Hoe ga jij dat doen?

Visualiseer het eens voor jezelf!

  • Welk plekje zoek jij om te plassen of te poepen?
  • Neem je wc papier mee? Neem dan lucifers en/of een aansteker mee om het papier te verbranden!
  • Welk ondergoed draag jij?
  • Denk je ongesteld te worden tijdens je wandeling? Neem dan genoeg voorraad mee en een plastic zak voor je afval. Neem de menstuatiecup mee en bezuinig op afval maar ook op gewicht en plek in je backpack.

Vind je deze tips handig?
Deel ze dan!

 

Zoek je inspiratie over welke wandeling je zou kunnen gaan doen?

Hanzestedenpad – SP11 – Wandelen langs de IJssel

Poon Hill Trek – 8 dgn – Nepal

Hiken op de Rheinsteig – Duitsland

Lee Trail in 3 dgn – Luxemburg

Deel 3 van mijn Camino: 400 tot 600 km

En kijk eens hier als je wil weten hoe een dag van een pelgrim er uit ziet!

 

Budget voor je pelgrimstocht – Camino Frances

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *