Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

De weg naar het geluk ben ik aan het bewandelen door te mediteren, door yoga te doen, door bewust te leven… Door dit echt te leren, door cursussen te doen en mijn kennis daarin te verdiepen. Genieten van het moment begin ik steeds beter te leren. Wetende dat ik op de juiste weg ben maar ik weet ook dat ik nog maar net begin… Ik was 3 x 10 dagen aan het mediteren geweest bij de Vipassana (Chennai – India, Belgie en Kathmandu – Nepal). Daar heb ik zoveel geleerd, zoveel inzichten gehad die mij alles anders laten zien en beleven.

Na deze ervaring was op zoek naar een nieuwe, andere manier om te leren op dit vlak. Ik besloot toen om de volledige yoga cursus te doen. In oktober 2019 heb ik dus de 200RYT cursus gedaan in Pushkar, India. Ik deed de Raja Yoga waar de nadruk ligt op de meditatie en op de ademhaling. De asanas, yogaposes, zijn in deze originele vorm van yoga maar een klein onderdeel. Dat was wel iets waar ik juist veel mee bezig was in het verleden maar achteraf gezien is dit de beste keuze geweest voor mij omdat ik toch weer in die meditatie de meeste inzichten krijg.

Ik ga over de 3 weken die ik in de Ashram zat van Swamiji later nog schrijven… Hoe ik het beleefd heb…wat de mooie en wat de zware momenten waren en alles nog maar meer. In 3 weken elke dag les ervaar je veel en doorloop je veel emoties… Juist daarom is het zo goed en kan ik het iedereen aanbevelen.

Ik heb weer super veel inspiratie opgedaan! Doordat ik de 200RYT cursus heb gedaan ben ik instructrice, lerares, teacher… Maar wat mijn guru Swamiji ook zei… Yoga kun je niet onderrichten, je kunt het delen, je kunt mensen inspireren en het zelf laten doen. Je moet het ervaren en ondervinden alleen dan kun je het leren.

Door wat meer over yoga, mediteren en hoe ik het geluk probeer te vinden te delen hoop ik jullie te inspireren om ook voor je zelf op zoek te gaan.

Om ook de weg naar het geluk te bewandelen.

Genieten van een kop thee op het dak van de Ashram in Pushkar
Genieten van een kop thee op het dak van de Ashram in Pushkar

Ik denk heel vaak achteraf dat ik meer had moeten genieten van het moment. Dan kijk ik terug op de dingen die ik gedaan heb en dan heb ik het gevoel dat ik nog wel meer van de herinnering geniet als dat ik deed op dat moment zelf. Dan besef ik dat het moment waar ik naar terug denk echt zo gaaf was maar dat ik dat niet zo bewust mee maakte op dat moment.

Op dat moment heb je vaak nog andere dingen waar je je druk om maakt. Zijn er nog dingen te regelen die je dus afleiden van die achteraf perfecte momenten!

Uiteraard is het zo dat ons brein ons het leuke en fijne beter laat herinneren en langer onthoudt dan de momenten die iets minder leuk waren. En die momenten die iets minder leuk waren worden in herinnering toch iets leuker of tenminste minder erg. Wel fijn dat ons brein meestal zo werkt!!

Hoe zorg je nu dat je al beseft op die momenten dat je gelukkig bent met het moment?

Hoe fijn is het dat je op het moment zelf al weet, dit is zo’n geluksmoment!! Dit is zo’n moment dat ik voor de rest van mijn leven zal onthouden? Geniet van dat moment ten volste!!

Dat je beseft dat je gelukkig bent en dat het moment goed is zoals het is.

Geniet van het moment in Zweden
Genieten van het moment in Zweden tijdens het fietsen van de Kattegatleden

De truc zit’m erin dat we bewust moeten leven. Je kent het wel, alles wat het nu zo alom bekende MINDFULNESS omvat. Dat we bewust moeten zijn van wat we doen en wat we meemaken. Probeer je besef van dat moment ook echt uit te diepen.

Wees ervan bewust dat we niet gehaast door het leven willen gaan en dat we hier en nu willen zijn. Dit is het moment wat je beleeft, dit is het moment dat je leeft en dus dit is het moment wat je herinnering maakt!

Door dit ook meer te beseffen beleef je het moment nog meer, nog dieper en intenser en dus wordt ook je herinnering eraan beter.

Je herinnering wordt meer volledig doordat je met je concentratie en besef volledig in het moment zit.

Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

  • Hoe kun je nu je bewustzijn vergroten?

Je kunt door dieper en bewuster te gaan ademhalen je bewustzijn vergroten. Doordat je dieper ademhaalt krijgt je lichaam en met name je hersens meer zuurstof. Leven kunnen we door zuurstof uiteraard en ons lichaam moeten we goed doordrenken van zuurstof om zodoende je hersens beter te laten werken. Daar denken we te weinig over na en ademen veel te weinig bewust met de intentie om ons lichaam van zuurstof te bedienen.

We weten allemaal dat we genoeg moeten drinken om ons lichaam te hydrateren…hetzelfde principe geldt voor zuurstof!!

Wil je meer weten het effect van ademhalingsoefeningen? In de yoga worden deze pranayama (prana – adem / yama – controle) genoemd. Ik ga hier in de toekomst meer over delen maar voor nu verwijs ik je dan even naar deze update: Pranayama

Dit is de techniek die ook gebruikt wordt bij meditatie en bij yoga. Als je je bewust bent van je ademhaling dan ben je in het moment. Dan ben je hier aanwezig en leef je in het nu. Je zet je gedachten even stil… Je zit even niet te denken aan wat je nog moet en je zit ook niet te denken aan die momenten die al geweest zijn, herinneringen.

  • Zorg dat je beseft dat je hier NU bent.

Wees daar ook echt! Zorg dat je in het hier & nu bent met alle vezels in je lichaam…  Kijk eens goed om je heen en besef ook echt wat je ziet. Neem het goed in je op, denk na over de dingen die je nu ziet… Zorg dat je gedachten niet met je op de loop gaan over de dingen die je ziet en waar je herinneringen aan hebt gekoppeld. Kom gelijk weer terug bij wat je nu ziet, dat is niet het voorwerp van je herinnering.

Zorg dat je controle over je gedachten heb en maak nieuwe herinneringen door in het NU te zijn!!

Het voordeel van je hersens, het denken, op dit gebied is dat die maar met 1 ding tegelijk bezig kan zijn. Vaak vinden we dat jammer en willen we liever dat wel zelfs 2 of 3 dingen tegelijk zouden kunnen maar om geluk te vinden…om gelukkig te zijn… om in het hier en nu te zijn moeten we eigenlijk ons denken uitschakelen want die kan alleen in de toekomst of in het verleden zijn..

Iets waar je in het hier & nu niets mee kunt.

  • Ga zitten en geniet van het moment.

Haal eens even diep adem en neem gewoon de tijd. De tijd ergens voor nemen is soms moeilijk. Vooral als het tijd voor jezelf is… Je prioriteiten worden vaak gesteld met activiteiten die belangrijk zijn in deze maatschappij. Maar zijn die ook zo belangrijk dat je echt niet even de tijd kan nemen voor jezelf? Mag je even jezelf de prioriteit geven? Mag je even aan jezelf werken?

Heb jij de prioriteit zo gesteld of is dat door je omgeving zo gesteld?

Er wordt van je verwacht dat je …
Ik moet daar echt zijn want … Het is logisch dat ik nu …

Ga eens gewoon ergens zitten! Kijk eens om je heen en neem de tijd om goed te zien wat er gebeurd op die plek. Wie zegt dat je niet even mag zitten en genieten van het moment… Waarom haast je je door dit moment? Waar ben je naar onderweg? Ergens ga je toch een keer stil zitten … waarom niet hier en nu?

Genieten van het moment onderaan de berg Masada in Israel
Genieten van het moment onderaan de berg Masada in Israël

En wat is nu 10 minuten? En als je ergens 10 minuten zit is dat best lang om zomaar te zien wat er zich om je heen gebeurt. In 10 minuten kun je goed even tot rust komen, even op je ademhaling letten. Alleen zien wat er om je heen gebeurt zonder er een mening over te vormen, zonder er herinneringen aan te koppelen

Geniet van het moment, niets anders dan gewoon het moment ervaren…

Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

  • Count your blessings..

Hoe vaak besef jij je op het moment zelf dat je het goed hebt? Dat je blij bent ergens te zijn. Probeer dat vaker te beseffen, wees vaker blij met wat je doet en waar je bent!

Door dit bewust te beseffen vergroot je het algehele geluksgevoel in je hersens en je lichaam. Je wordt er vrolijker van en doordat je vrolijker bent ga je de wereld anders zien. Je bent meer geneigd alles in een goed daglicht te zien en zodoende wordt je alleen maar blijer en vrolijker!

Iedereen kent mensen in zijn of haar omgeving die dit andersom doen. Die altijd negatief zijn, die altijd het nare nieuws zien en benadrukken en dus steeds minder blij worden. Waarom pak je het niet bewust andersom aan? Je hoeft je niet te vereenzelvigen met het nieuws…en al helemaal niet met negatief of slecht nieuws. En als je dat dan doet zoek dan positief nieuws op!

Ik denk ook dat er een heel aantal mensen zijn die van zichzelf niet vrolijk mogen zijn omdat heel veel mensen dat niet zijn… Vaak in familiesfeer/vrienden onderling of huwelijk. Het gevoel dat je dus solidair moet zijn en dus maar niet te vrolijk mag zijn omdat dit misschien niet leuk is voor degenen die het moeilijk hebben.

Totaal de omgekeerde wereld

Ken je het rimpeleffect wat veroorzaakt wordt door het steentje wat je in het water gooit? Dat rimpeleffect zal alles raken, elk hoekje of stukje van het water zal geraakt worden door dit effect. Zorg dat je dit effect veroorzaakt met een positieve inslag. Sooner or later zal er ook een lach verschijnen bij de ander… Ik ben daar van overtuigd!

Lachen doet lachen!!

Maar gelukkig zijn er veel mensen die altijd vrolijk zijn, die altijd een lach op hun gezicht hebben en die altijd de positieve kant zien.

Dit zijn de mensen waar ik vrolijk van word en graag mee om ga, jij ook?

Geniet van het moment... De weg naar het geluk!
Allemaal vrolijke en positieve vrouwen in Pushkar, India

Bewandel jij ook de weg naar het geluk? Hoe ziet jou weg eruit?

Als je vragen hebt of tips voor mij dan hoor ik dat natuurlijk graag. Je kunt ze hier stellen onder de blog maar je mag me mailen of via de sociale media!

Deel deze blog met anderen om hen ook te inspireren!!

Wil je meer lezen?

Mijn ontmoeting met Tikam de Priester, Pushkar – India

Extra dimensie aan je reizen: Contact met lokale bevolking

Lessen die ik al eerder leerde – Vipassana

Duurzaam Reizen is hot!

Als je alleen reist ben je dan ook alleen?

Waarom eind 2017 de manier van mijn reizen veranderde:

Verdwaald op deze mooie wereldbol…. Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *