10 dagen roadtrip Oman – Avontuurlijk en Actief – Rondreis Oman

Toen ik in 2019 voor het eerst een rondreis Oman maakte was ik in mijn gedachten al snel een rondreis aan het vormen om met anderen te gaan doen. Het land is de perfecte plek om avontuurlijke wandelingen te maken, lekker te eten, in de woestijn een tijdje door te brengen en leren van de enorme gastvrijheid van de Omani’s. Uiteraard kwam de pandemie ertussen maar toch konden we eind 2021 de eerste rondreis van 10 dagen maken. Ik kan je nu al verklappen dat het geweldig was en dat ik er nog 2 in de planning heb.

Avontuurlijke Rondreis Oman

Avontuurlijke rondreis Oman
Wandeling in Jebel Shams – De Balcony Hike

Weet jij waar Oman ligt?

Oman ligt in het Midden-Oosten en is het buurland van de emiraten. Maar ook van Saudi-Arabië en Jemen. Het land is veilig en super gastvrij. Wist je dat Oman meer dan 4000 km aan kustlijn heeft? Het kan je dus een reis bieden die je strand en zee biedt maar daarnaast ook de droogte van de woestijn kan laten ervaren.

Waarom ik vaker dezelfde rondreis Oman wil gaan doen? Voor mijzelf vind ik het goed om eens wat vaker op dezelfde plek terug te komen. De locatie beter te leren kennen, de lokale gewoonten daar beter te kunnen doorgronden en dus verder kunnen kijken dan de eerste blik. Het is weer een verdiepingsslag in mijn reizen. Juist iets wat ik met zinvol reizen wil benadrukken.

Groepsfoto boven Sur - Oman
Groepsfoto boven Sur – Oman

10 dagen rondreis Oman – Avontuurlijk en Actief

Deze 10 dagen rondreis Oman staat in het teken van het ontdekken van de ruigheid van de sultanaat Oman. We gaan dus veel wandelen en zien veel van de veelzijdige natuur. De meeste mensen denken dan al snel dat het alleen maar een grote zandbak is maar… Laat je maar eens verrassen door de veelzijdigheid die dit land je te bieden heeft.

En vergeet niet, Oman bezit ruim 4000 km aan kustlijn. 

Na aankomst op het vliegveld in Muscat wordt de groep opgehaald door Abdullah en mijzelf, het is midden in de nacht en we rijden snel naar het hotel om nog wat uurtjes slaap te pakken. Ik was voor deze reis nl in Jordanië geweest en tussendoor nog een paar dagen in Dubai.

Dag 1 Muscat ontdekken

Onze rondreis Oman beginnen we met wat cultuur in de hoofdstad Muscat. We bezoeken de plaatselijke vismarkt en hebben daar ook zicht op de enorme jachten van de Sultan. Daarna klimmen we omhoog om Mutrah Fort te bezoeken. Een fort gebouwd door de Portugezen in 1580 en het overblijfsel geeft je een mooi beeld van hoe de stad ooit verdedigd werd. Rondom Muscat staan meerdere forten op strategische plekken die je prachtige uitzichten over de omgeving laten zien. Het is echt aan te raden om bij een van deze forten te gaan kijken.

Op deze eerste dag staan we te genieten van het mooie uitzicht over de baai en de Corniche. We prijzen ons even super gelukkig dat we hier zo maar staan met z’n allen.

Vismarkt - Muscat, Oman

Zicht over Corniche van Muscat, Oman

De Corniche (boulevard) loopt langs de hele kust en dus ook voor Mutrah Suq langs waar je even kan snuffelen in de leuke winkeltjes met alle lokale maar ook toeristische koopjes die je maar kan bedenken. We drinken heerlijke verse sap en genieten van alle mensen die langs komen lopen in gewaden. Het is vrijdag en dus druk met lokale mensen.

Deze dag wandelen door de straten waar het ministerie van financiën zit gehuisvest en waar de sultan een van zijn paleizen heeft. We horen van Abdullah dat ze nooit weten waar de Sultan van Oman daadwerkelijk is, ook het personeel niet. Om die reden wordt er elke dag gekookt alsof de Sultan komt eten, komt hij niet dan wordt het eten uitgedeeld.

Wandelen bij de paleizen en ministeries in Muscat, Oman

Die avond lopen we even door de straten van Oman, we zitten niet in het toeristische gedeelte (41 Way) dus we duiken er gelijk diep in. Daar eten we bij Royal Bucket Biryani (3729 way) waar ik een dag daarvoor ook al lekker at. We hebben het gelijk gezellig met elkaar. We duiken hierna de supermarkt nog even in om wat lokale lekkernijen te halen voor in de auto en onderweg. Favoriete lekkernij was toch wel het zoete pindaballetje.

Dag 2 Het avontuur begint

We beginnen dag 2 door uit te checken bij Golden Tulip Headington Ruwi, koffer in de auto en we gaan op pad. De rondreis Oman begint nu echt! Alles past in de auto en we nemen langzaam afscheid van Muscat. Voordat we echt de stad uitrijden bezoeken we de Grand Mosque Sultan Qaboos.

Abdullah verteld dat de Sultan deze moskee heeft laten bouwen zodat iedereen in deze moskee met elkaar kan praten. Er kunnen duizenden bezoekers tegelijkertijd ontvangen worden. We worden rondgeleid door onze gids Abdullah en hij verteld over de moskee, over het marmer en de mooie imposante lamp. Het schijnt de duurste te zijn, groter en duurder dan die in Abu Dhabi. Na dit bezoek rijden we Muscat uit.

Sultan Qaboos Moskee, Muscat - Oman

Lekke band in de woestijn – Roadtrip Oman

Een beetje pech mag he? Daar kun je alleen maar van leren. Wij leren dat er veel Omani’s zijn die stoppen om hulp te bieden. Het duurt wel even maar dan is de band gewisseld, zijn onze shirts nat van het zweet en rijden we weer verder.

Lekke band Oman

We gaan naar de Omaanse kust. In de haven van resort Sifa heeft Abdullah een motorboot waarmee we wegvaren om de middag op zee door te brengen. Helaas spotten we geen dolfijnen en als we snorkelen in een leuke baai is het te druk en daardoor het water niet helder. Maar we kunnen heerlijk met de kayak varen en geniet van de rust en de uitzichten. We hebben een heerlijke middag en genieten volop van de zon nadat we de dag ervoor uit een herfstig Nederland vertrokken.

Kayakken op dag 2 rondreis Oman

We slapen die nacht in een OYO hotel, een simpel maar goed hotel in Sur.

Dag 3 Zwemmen en wandelen

We checken ook deze ochtend gelijk weer uit. Zelfs nog voordat we ontbeten hebben. We vinden langs de weg een leuk restaurantje waar Abdullah ons helpt met het bestellen van een ontbijtje. Heerlijk vers fruit, omelet op brood en een fijne goede cappuccino. Meer lokaal kun je niet reizen toch? We leren gelijk hoe en wat de mensen hier eten.

Ontbijt in een lokaal tentje langs de weg

Hierna rijden we in een uurtje naar Bimmah Sinkhole (Dabab Sinkhole). Na een korte wandeling door het park (Hawiyat Najm Park) wat er omheen gesitueerd is met bankjes en paden lopen we de trap af de sinkhole is. We genieten volop van het verfrissende water en de mooie heldere blauwe kleur die het heeft. De visjes knabbelen ondertussen aan onze tenen en vingers.

Bimmah Sinkhole Groepsfoto Rondreis Oman

Een heerlijk begin van deze derde dag.

Bimmah Sinkhole, Oman
Wat een prachtige plek he?

Voordat we de uitdaging van deze dag aan gaan, de wandeling in de Wadi Shab, genieten we van een heerlijke lokale lunch nabij de ingang van Wadi Shab. We eten zeer divers en het smaakt ons heerlijk! We zijn in een van de kleine dorpjes langs de kust van Oman en het leven lijkt er stil te liggen. Zo nu en dan rijdt er een auto voor het terras langs, we zien een geit op straat lopen maar verder is het leeg op straat. Dit was tijdens mijn eerste bezoek in 2019 niet anders.

Heerlijke lunch voor de wandeling in de Wadi Shab

Wadi Shab – Avontuurlijk en Actief – Rondreis Oman

Voor mij is ook deze tweede keer in de Wadi Shab een hoogtepunt. Wat een geweldig gevoel geeft het dat je tussen twee hoge rotswanden loopt en steeds dieper de kloof in gaat. Ik weet waar we naartoe gaan maar net als ik de eerste keer is de groep is verbaasd na elke bocht. We laten ons graag verrassen met de leuke paadjes en stroompjes waar we doorheen wandelen.

Wadi Shab Wandeling Rondreis Oman

Door zo’n kloof wil jij toch ook wel 45 minuten wandelen?
Rondreis Oman – Wandeling in de Wadi Shab

Zwemmend naar het eindpunt van de Wadi Shab
Zwemmend naar het eindpunt van de Wadi Shab. Een waterdichte tas en waterschoenen zijn daarom een must op deze reis.

Aan het eind van de wandeling kleden we ons om (zwemkleding hadden we er al onder) en gaan we zwemmend naar de waterval in de grot. Het is voor een aantal een langere zwemtocht dan verwacht. We hebben wat kleine rustpunten onderweg waar we van een rots afspringen en waar we even over een gladde rots moeten kruipen maar verder is het een zwem van zeker 200 meter lang. Uiteraard halen we het en genieten daarna van de sfeer in de grot.

Je bent even afgezonderd van de buitenwereld en de waterval klettert je om de oren…

Wat een energie! Wadi Shab Waterval
Bij de waterval ben ik niet de enige die omhoog klimt! Go Pauline!!

Het is een aparte combinatie van rust en energie.

Wandeling in de Wadi Shab - Rondreis Oman

Het is al laat als we weer terug gaan en we halen na 45 minuten vlot door wandelen net de laatste boot om weer terug te komen bij onze auto. We rijden naar Ras Al Hadd om in te checken bij een OYO hotel. Om tijd te winnen eten we een heerlijke afhaal Shawarma te halen in de auto omdat we dan nog net onze trip kunnen halen naar Ras Al Rinz.  Dat willen we zeker niet missen.

Schilpadden spotten op een donker strand

We lopen met een gids van Ras Al Jinz het strand op in een groepje van zo’n 10 mensen. Er lopen meerdere groepjes in het donker over het strand en even is Belinda ons kwijt 🙂 Gelukkig vind ze ons al snel terug. Hierbij mijn advies…dicht bij de gids blijven. Je ziet en hoort het meest en je raakt ons niet kwijt hihi.

We zien uiteindelijk 5 of 6 schildpadden, ze waren helaas geen eieren aan het leggen maar kwamen net op het strand of gingen net terug de zee in. Wel zagen we een aantal kleine schildpadjes die uitgekomen waren en ook op weg waren naar de zee. Het blijft een unieke ervaring!

Hoe gaaf is het om daar getuige van te zijn?

Bij de Schildpadden van Ras Al Jinz - rondreis Oman

Weet dat je ook de nacht in Ras al Jinz kan doorbrengen. Ik denk dat dit wel een hele unieke ervaring is. Je kan dan op meer tijden het strand bekijken en misschien wel schildpadden zien in de vroege ochtend.

Dag 4 Cultuur en Wahiba / Sharqiya Sands

Vandaag beginnen we ook weer met een heerlijk ontbijtje in een lokaal tentje langs de kant van de weg. Er zitten een aantal mannen en die willen maar al te graag met ons op de foto. Uiteraard willen wij dat ook!

De ochtend begint al vrolijk - rondreis Oman
De ochtend begint al vrolijk – rondreis Oman

Hierna rijden we naar de kustplaats Sur en beklimmen een mooie uitkijktoren. Hierdoor krijgen we zicht op de haven en het mooie witte stadje.

Uitzicht over Sur, Oman

Als we de brug over lopen  om naar de Dhow werkplaats te gaan komen we nog een politie auto tegen. We kunnen het natuurlijk niet laten om te vragen om een foto. Het kostte wat overtuiging (foto showen dat je zelf in uniform te zien bent helpt altijd) en dan hebben we toch onze groepsfoto.

Groepsfoto met de politie in Oman

Bij de Dhow werkplaats bouwen ze nog op authentieke wijze de oude dhows, de boten. We lopen hier rond en een aantal van ons staat nog even boven op zo’n boot die nog niet afgebouwd is terwijl anderen in het winkeltje leuke contacten hebben met de mensen daar.

Dhow Werkplaats Sur

Na een heerlijke lunch bij een lokaal restaurantje waar we allerlei verschillende gerechten proberen rijden we naar de woestijn.

Het mooiste moment van deze dag is wel het moment dat Belinda de eerste kameel spot. Prachtig moment waar Abdullah erg van schrikt omdat hij ten eerste niet verstaat wat er gezegd wordt en Belinda best hard roept in al haar enthousiasme 🙂 Hoe leuk is het dat je in de dagen erna ontelbare kamelen ziet en dat ook dit beeld gewoon en haast niet meer noemenswaardig wordt. Wat leuk!

Wahiba Sands – Hoogtepunt uit deze rondreis Oman

We checken in bij een super leuk bedoeïenen kamp om daar twee nachten te blijven. We hebben met z’n zessen een grote tent waar ook gewoon 6 echte bedden in staan. Een tweepersoons bed met daarom heen 4 bedden. Buiten hebben we een badkamer zonder plafond, we staan dus heerlijk in de open lucht te douchen. Wat een fijn plekje! Aan het eind van de middag worden we door Abdullah de berg op gereden en hij laat ons daar achter nadat hij een mooie foto van ons gemaakt heeft. We genieten van de ondergaande zon in dit immense lege landschap.

Lekker gek doen in Sharqiya Sands - Wahiba Sands, Oman

Als we terugkomen in het kamp mogen we aanschuiven bij het avondeten. Dit is de eerste keer dat er mede toeristen zijn en dit is ook de beste plek om ze te zien. Na het eten worden we namelijk uitgenodigd voor een dansavond in de grote bedoeïenen tent. Wat hebben we gelachen zeg! We worden in traditionele kledij gestoken en voren met de twee Franse mannen en het gezinnetje een traditionele dans uit. De eigenaar van het kamp is een leuke man die het super leuk brengt en ondertussen nog laat zien hoe er ook met een zwaard gedanst kan worden. We komen niet meer bij!

Traditioneel gekleed in het bedoeïenkamp
Wat lachen zeg!! Dat hoort er toch ook echt bij in zo’n bedoeïenkamp. Ps. er zijn filmpjes beschikbaar 🙂

Hierna nodigt de man ons uit bij het kampvuur en vertelt hij meer over de achtergrond van Sharqia Sands, wat eigenlijk Wahiba Sands heet en hoe het leven hier werkt. We mogen vragen stellen en hij beantwoord ze maar al te graag. Na een tijdje geeft hij aan dat we morgen hem moeten helpen met het voeren van zijn vee en dat we om half 9 verwacht worden. Hoe leuk! Er is een heel programma in dit kamp en we doen maar al te graag mee!

Bij het kampvuur in het Rustic Bedoeinenkamp - Oman

Tijdens de reis heb ik op instagram elke dag foto’s en filmpjes gedeeld. Wil je die zien? Rondreis Oman Stories Insta

Dag 5 Woestijn ontdekken en zwemmen

Na het ontbijt worden we meegenomen de woestijn in, we lopen naar de plek waar een aantal geiten staan. Er zijn een aantal jonge geitjes en wij mogen de moeder melken. Het is haast een gevecht om de kleine geitjes bij de moeder weg te houden zodat zij niet gaan drinken. Na het melken krijgen we een flesje in de handen en mogen we de kleintjes dan hun melk geven. Een stukje verderop staan wat kamelen en die krijgen natuurlijk ook nog wat aandacht. Hierna wordt ook nog onze naam in het Arabisch in het mooie woestijn zand geschreven waar we een mooie foto van kunnen maken.

Geitjes melken in de woestijn - Rustic Bedouin Camp

We gaan op pad vandaag maar checken niet uit deze keer. We blijven 2 nachten in dit kamp. Onderweg naar Wadi Bani Khalid komen we in de woestijn nog wat kamelen tegen en we stoppen er even. We mogen ze wat eten voeren.  Het blijft super leuk om deze mooie dieren van dichtbij te zien. Wat een mooie grote ogen hebben ze!

Kamelen in Sharqiya Sands - Wahiba Sands

Wadi Bani Khalid - Oman
Het start- en eindpunt van de wandeling en zwem bij Wadi Bani Khalid – Oman

Bij Wadi Bani Khalid wandelen we eerst een stuk helemaal naar het eind van de kloof waar bijna geen water meer is. Daar ‘kruipen’ we een grot in om na 150 meter te horen dat dit het is en we weer om gaan draaien en terug gaan. Het is er warm en vochtig in de grot en natuurlijk ook heel donker maar het is een leuke ervaring.

Wadi Bani Khalid - Oman
Wadi Bani Khalid – Oman

Mooiste Wadi Ervaring – Rondreis Oman

Hoe fijn is het na het gezweet in de grot om met je kleren en al in het water te gaan? Kleren en al? Ja, dat is vereist bij deze wadi. Niet overal in moslimlanden wordt het gewaardeerd dat je in bikini of zwempak zwemt. We klimmen en klauteren ons een weg naar beneden en genieten van de doorkijkjes en het heldere water in deze wadi. Wat een geweldig plekje zeg!

Wadi Bani Khalid - Oman

We poseren nog even in een kleine waterval waar een fijn stoeltje was uitgesleten door het naar beneden kletterende water en mogen nog een keer een mooie sprong het diepe water in nemen. Daarna zwemmen we het laatste deel terug om aan het eind op de rotsen te liggen om nog wat op te drogen voor we weer in de auto stappen.

Wadi Bani Khalid - Oman

Een van de mooiste wadis die we deze rondreis Oman hebben gewandeld volgens de meesten in deze groep!

We eten deze middag een heerlijke thuis gemaakte lunch bij een neef van Abdullah. We zitten op de grond in de woonkamer en eten een heerlijke rijst maaltijd.

Als we terug zijn in ons woestijn kamp zijn we op tijd om de zonsondergang te zien. Helaas is er een zandstorm en is daardoor de ondergang iets minder mooi dan gister. Deze keer hebben we een sleetje meegenomen en werken we hard om beneden te komen met het sleetje. Ja, je leest het goed. Het werkte niet naar behoren en we horen achteraf dat het zand te droog was om goed te sleeën, de truc is er dus water bij te schenken als je gaat glijden ofzo… Wisten wij veel… Lol hebben we er wel om gehad!!

Sleeen in de woestijn, Rustic Bedoein Camp
Het lijkt spectaculair maar eigenlijk staat ze stil… hahaa

Genieten van de zonsondergang - Sharqiya Sands / Wahiba Sands - Oman

Dag 6 Kameel rijden en cultuur snuiven

Vandaag checken we wel uit na het ontbijt in het kamp in de woestijn, We gaan weer op pad. We bezoeken een bedoeïenen tent om wat thee te drinken, souvenirs te kopen en een klein tochtje te maken op de rug van een kameel. Erg leuke ervaring en dat moet je natuurlijk gedaan hebben als je in de woestijn bent bij de bedoeïenen.

Thee in de Bedoeïenentent

Hierna rijden we verder naar Ibra. Daar wandelen we even over een markt die alleen voor vrouwen is, er worden geen mannen gewenst. Er wordt vanalles verkocht en we lopen er even te kijken. Helaas willen de meeste vrouwen, ook al hebben ze een hoofddoek om, niet dat we een foto van ze maken. Hierna lopen we door een stukje van een oude stad, mooie oude deuren en een aantal verlaten panden zien we. De stad is 350 jaar oud horen we.

We rijden verder en bij Birkat Al Mouz lopen we even door een palmen oase om daarna in weer in een verlaten dorp te komen. We horen van Abdullah dat de dorpen eerder verlaten worden om ernaast weer opnieuw op te bouwen dan dat ze gaan verbouwen. Er is genoeg grond en ze verlaten dus gewoon hun oude woningen.

stukje wandelen in Birkat Al Mouz - Oman

Verlaten dorp in Oman

In dit oude dorp is een klein museum waar we op het dakterras een heerlijke cappuccino kunnen drinken. De vorige keer dat ik hier was hadden ze dit nog niet maar ik kan je verzekeren dat dit een succes gaat worden. Een heerlijk terras met een echte kop goede koffie op zo’n plek kan niet fout gaan.

Dag 7 Cultuur snuiven en wandelen/zwemmen

Onderweg naar kasteel Jabreen ontbijten we wat en zoeken we bij een aantal winkels om waterschoenen te kopen. Helaas vinden we de waterschoenen toch niet. Bij kasteel Jabreen krijgen we een rondleiding van een leuke jonge vrouw, ze kan erg goed Engels en legt alles erg fijn aan ons uit.

Het kasteel is door een Imam gebouwd. Deze Imam heeft in dit kasteel veel ruimte vrij gemaakt om kinderen les te geven. Ook werd ons getoond welke ruimten door hem bewoond werden en hoe ze de Imam veilig hielden. Er waren geheime doorgangen en geheime ruimtes waar beveiligers in zaten als de Imam een vergadering had. Het was erg interessant en een super mooi kasteel. Echt de moeite waard om te bezoeken.

Jabreen kasteel bewerkt plafond
Van dit bewerkte plafond zijn de mooie originele kleuren nog super goed te zien.

Jebreen kasteel - Oman

Hierna hebben we een heerlijke mango sap gedronken en gingen we op weg naar een aantal oude graftombes. Deze zijn de moeite waard om te bekijken en kun je op verschillende plekken in Oman vinden. Het zijn ronde voormalige huizen, een paar honderd jaar oud. Deze huizen worden na de dood van de bewoner dichtgemaakt. Het wordt daarna dus het graf. Ze zijn apart rond opgebouwd en de stenen liggen gewoon op elkaar maar door hun bouw toch best stevig.

Oude graven Oman

Relaxen en zonnebaden tijdens de rondreis Oman

Hierna zijn we doorgereden naar Wadi Dam. Eerst een mooi stukje door een droog liggende rivier gereden om het laatste stuk te wandelen. Er was een dam gemaakt en daarna hebben we even gezwommen en een uurtje van de zon genoten op de warme rotsen. Heerlijk! Gewoon even een uurtje niets, genieten van het feit dat je daar in the middle of nowhere bent.

Wandeling en relaxen in Wadi Dam - Oman

Wandeling en relaxen in Wadi Dam - Oman

We zijn hierna naar Nizwa gereden en zijn daar ingecheckt in een fijn hotel (Nizwa Hotel Residents Apartments). Dit hotel heeft 3 slaapkamers in een appartement. Er zit dan nog een keuken bij en een hal. Wel leuk om zo met 3 kamers bij elkaar te zitten, elke kamer heeft een eigen badkamer en zitje. Het hotel heeft een restaurant op de begane vloer waar je prima kan zitten en lekker kan eten. Ze hebben er ook heerlijke cappuccino!!

Eten in het restaurant bij Nizwa Residence Hotel Apartments

Dag 8 Nizwa ontdekken

We zijn deze ochtend vroeg op pad gegaan om de veemarkt te bezoeken naast de oude Suq in Nizwa. Tijdens een rondreis Oman mag je zo’n lokale markt natuurlijk niet missen. We hebben geluk dat de corona maatregelen dit weer toelaten want dit is de eerste keer weer. Het is er al een drukte van jewelste en we lopen in een rijtje achter Abdullah aan die ons naar het midden leidt. We zien tientallen zo niet honderden geiten lopen her en der. De mannen, of jongens, proberen ze aan de man te brengen. We staan in het midden en zien dat ze rondom de verhoging lopen. We horen van Abdullah dat ze als ze een koper hebben een rondje moeten lopen om te laten zien dat het beestje goed loopt, niet kreupel is en goed loopt.

De Veemarkt in Nizwa - Oman

Ik vind het toch altijd zielig om te zien.. Toegegeven, de meesten zien er goed uit maar als je dan wat beter kijkt zie je een heel aantal hoeven die veel te lang zijn. Aangezien ik het verder niet allemaal wil zien loop ik langzaam weg en de groep komt achter mij aan. We duiken de winkeltjes in waar dadels verkocht worden. En andere lekkernijtjes maar ook souvenirtjes en dergelijke.

Rondreis Oman – Nizwa Ontdekken

In de suq van Nizwa - Oman

We lopen in de overdekte suq nog een tijdje rond en buiten in de straten erom heen. Ik zit een tijd op de rand van een verhoging als de groep inkopen aan het doen is. Ik kom in gesprek met een man die er zijn wapens verkoopt. Hij laat mij zijn vergunning zien als ik vertel dat ik bij de politie werk. Ook vertelt hij dat hij in verschillende landen in Europa is geweest om te schieten, hij was er goed in en heeft verschillende prijzen gewonnen. Hij verkoopt hier wapens en dolken. Het is een status symbool als een man een dolk achter zijn riem heeft. Hij heeft er een die hij me laat zien en deze kostte tenminste 1500 euro.

In de suq van Nizwa - Oman

De middag gaan we naar Bait al Safay. Nadat we weer een mooie tocht hebben gereden met geweldige uitzichten uit ons autoraampje komen we aan bij een 400 jaar oud dorp. Daar bezoeken we de oude woning en nu museum Bait al Safay. We worden rondgeleid door twee verschillende gidsen. Beneden zijn de vrouwen aan het woord en krijgen we uitleg over de verschillende manieren om eten te bereiden. Ook wat schoonheid tips krijgen we.

Schoonheidstips in Bait al Safay - Oman

Boven verteld een jongeman ons wie er woonde en welke ruimte waarvoor gebruikt werd. Het is echt een prachtig klein kasteeltje met veel ruimtes en mooie zithoekjes. Het uitzicht over de omgeving is ook super! De kleuren van het land vind ik erg mooi en geven een fijn rustig beeld.

Thee drinken in Bait al Safay - Oman

Als we weer buiten zijn dan worden we verrast door twee echte Omani mannen op mooie paarden. Even later blijkt dat ze hier opnames hadden voor een film. Wij zijn blij met onze foto’s 🙂

Prins op het zwarte paard? Oman

Dag 9 Balcony Hike Grand Canyon Jebel Shams

We beginnen vandaag met een ontbijt in het hotel in Nizwa. De eerste keer deze reis dat we niet lokaal ergens langs de straat eten. Het is een fijn ontbijt en ook wel eens makkelijk. Na het ontbijt rijden we naar Jebel Shams. Het is een flinke rit omhoog en de uitzichten worden alsmaar beter en meer immens. Bij een mooi uitzichtpunt maken we verschillende foto’s.

Genieten van het uitzicht over Jebel Shams

Een van de hoogtepunten van de rondreis Oman
Balcony Hike – Jebel Shams

We rijden verder naar boven en komen uit bij een plek waar nog een paar huizen staan. Net voorbij die huizen verdwijnen we linksaf langs de berg op een pad. Dit pad heet de Balcony Hike en ik snap helemaal waarom als we een tijdje aan de wandel zijn. We lopen over een mooi maar uitdagend pad langs de bergwand. We hebben de meest mooie uitzichten aan alle zijden van ons.

Balcony Hike in Jebel Shams

Het liefst deel ik hier nog 100 foto’s van de uitzichten en het pad wat we lopen. Wat vind ik dit een gave wandeling! We zijn een kleine 4 uur aan het wandelen geweest hier dus je kan nagaan dat ik heeel veel foto’s heb gemaakt 🙂

Balcony Hike in Jebel Shams

pauze in de jebel shams balcony hike

De wandeling duurt zo’n 45 minuten naar het eindpunt voor ons. Dat is een oude nederzetting waar we even kunnen zitten, banaan eten, geiten voeren en wat water drinken. Hierna beginnen we weer aan de terugweg.

De mooie Balcony Hike in Jebel Shams

De mooie Balcony Hike in Jebel Shams

Wat vind ik dit een geweldig mooie wandeling! Ik ben super blij dat we dit allemaal doen en allemaal met veel plezier over het pad kunnen wandelen. Je moet zeker wel een beetje behendig zijn om over de soms best wel grote stenen te kunnen stappen of het kleine sprongetje ervan af te wagen…met een flinke afgrond net naast je.

Balcony Hike in Jebel Shams, daar word je toch vrolijk van?
Balcony Hike in Jebel Shams, daar word je toch vrolijk van?

We doen het allemaal super goed en genieten stuk voor stuk van deze mooie wandeling.

Als we weer naar beneden rijdt trakteert Abdullah nog op een laatste leuke rit, een uitdagende rit door de kloof waar we net hoog boven liepen. Hij had ons tijdens de wandeling al gewezen op een heel klein dorpje in de diepte en de rivier die er langs liep. Daar wilde hij ons naartoe brengen maar de kloof bleek na een paar kilometer toch onbegaanbaar. We kregen er een aantal super gave foto’s door!!

Jebel Shams - kloof

Wat een geweldig gebied - Jebel Shams

Dag 10 Wandeling Snake Canyon

Onze laatste dag van de rondreis Oman is aangebroken maar we hebben nog een hele tocht te gaan naar Muscat. Wees dus maar voorbereid om alsnog weer op avontuur te gaan. We rijden dwars door de bergen van Jabal Akhdar richting de kust en dus krijgen we nog weer een aantal geweldige uitzichten. Voordat we het ruige gebied in gaan krijgen we zicht op Bahla fort en rijden we door dit mysterieuze stadje. Het is de enige stad in Oman waar zwarte magie beoefend werd vertelde Abdullah.

zicht op Bahla Fort - Stad van Magie en Tovenarij

Hij vertelde ons zeer overtuigd van zijn gelijk dat het stadje ooit een heel fort van Nizwa naar Bahla had verplaatst in 1 nacht. Toen we langs de overblijfselen ervan reden wees hij ernaar, er stond nog 1 toren. Ook rijden we langs een aantal bomen waar de tovenaars / heksen vroeger offers brachten. De legende gaat dat zij voorspelden dat verpulvering of beschadiging van de boom zou leiden tot het vrijkomen van het kwade dat onder de bomen was geuit. Om die reden hangt er nog steeds een ketting aan de muur en rondom de wortels van de boom om dit kwade te vangen.

Korte wandeling door kloof
Ondertussen doen we nog een kleine wandeling door een kloof waar we aan de andere zijde door Abdullah worden opgewacht.

We rijden hierna door Jabal Akhdar om uit te komen bij Snake Canyon. We maken een wandeling waarbij ons water aan het eind beloofd werd, helaas was Abdullah hier al een tijd niet geweest (door corona) en was er minder water dan verwacht. Het was wel een mooie wandeling waarbij we uiteindelijk wel een flinke slang in het water zagen zwemmen.

Snake Canyon Hike

Hierna reden we terug naar Muscat maar niet zonder dat Abdullah nog een extra stop in laste zodat we nog even relaxed konden zitten bij een hot spring. Ondertussen werden onze voeten schoon geknabbeld door de visjes en konden wij helemaal tot rust komen. We konden terug kijken op een veelzijdige en uitdagende rondreis Oman.

Visjes mag je laten knabbelen aan je voeten...

Alles was aan bod gekomen tijdens deze rondreis Oman

HoogtepuntenDieptepunten
Elke dag super veel lol en ergens nog een keer een klein traantje.

Wat wil je nog meer?

Wat hadden we een leuke groep en door de verschillende mensen werd elk gaatje interesse opgevuld. We hadden het niet beter kunnen wensen!

We overnachten deze laatste nacht van de rondreis Oman in het Novotel dichtbij het vliegveld in Muscat waar we snel nog even een duik in een heus zwembad konden nemen, de eerste van deze reis. En waar luxe gegeten werd met een wijntje… tevens de eerste van deze reis!

Zwembad Novotel - Muscat

Hoe mooi is het dat je op zo’n rondreis Oman dat eigenlijk helemaal niet mist!

Ik ga heel graag nog een keer of vaker deze rondreis doen met leuke mensen, wie wil dat ook? Neem contact met mij op voor meer informatie. Er zijn nog plekken vrij op verschillende data in 2022. Ik organiseer deze reis samen met Abdullah van BlueskiesofOman. Uiteraard staat het je ook vrij om direct contact met Abdullah op te nemen, dat zal hem erg blij maken!

Abdullah - Blue Skies Of Oman
Onze gids Abdullah – Blue Skies Of Oman

Deel of bewaar jij deze prachtige rondreis Oman?

Rondreis Oman PIN

Meer lezen over reizen in het Midden-Oosten?

Ultiem avontuur in Oman – Canyoning in Snake Canyon

Of wat dacht je van het paradijsje Bar Al Hikman in Oman?

Volledige reisgids Abu Dhabi en Dubai – VAE

Bezoek de oude stad Salt – Jordanië

Crossen in de zandduinen van de VAE

Ga jij een volgende keer mee op reis naar Oman? Lees meer over Oman:

Wat je moet weten over het Sultanaat Oman – Alles voor jouw Rondreis Oman – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net als ik geniet van deze mooie wereld.

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *