Borneo Tips / Backpacken in Maleisisch Borneo

Borneo is een van de grootste eilanden ter wereld!! Wist jij dat? Ik wist het ook niet voor ik begon aan het schrijven van dit stuk. Dat het een enorm eiland is wist ik wel. Toen ik een aantal trips aan het plannen was vanuit Kota Kinabalu waar ik na ongeveer 4 maand (begin 2017) reizen was aangekomen. Ik had in die 4 maand over een groot deel van deze wereld (Europa / Cuba / Zuid Amerika en uiteindelijk toch Azië) gereisd en was nu aan het backpacken in Maleisisch Borneo. Vandaag deel ik met jou mijn Borneo Tips!! Ook de plekjes waar ik niet was maar waar jij wel naartoe moet 🙂

Het grootste deel van Borneo behoort toe aan Indonesie (Kalimantan). Dan is er nog het kleine sultanaat Brunei wat zich onder Kota Kinabalu bevind. En dit is de stad waar ik op vloog vanuit Kuala Lumpur om te gaan backpacken in Borneo!

Ik was hier naar toe gekomen om dat ik een jungle tour of jungle trekking wilde maken natuurlijk. Als je Borneo Tips bekijkt staat bovenaan altijd de Orang Oetan en de Neusaap en daarvoor ging ik natuurlijk ook naar dit immense eiland van Maleisië. Daarnaast had ik gehoord dat je bij Mabul, nabij het eiland Sipadan, de mooiste duiken ter wereld kon maken!

Deze twee activiteiten stonden bovenaan mijn lijstje van dingen te doen in Borneo!!

Tijdens de avondwandeling in Kota Kinabalu
Zonsondergang langs de kust, Kota Kinabalu

Ik begon mijn trip in Borneo vanuit Kota Kinabalu waar ik een dagtrip boekte. Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah. Veelal als je vliegt naar dit deel van Borneo begin je je trip hier. Van  hieruit kun je vele trips boeken.

Waaronder de trip om Gunung Kinabalu op te gaan. Het is een geweldige tocht waarvan ik ook al vele mooie foto’s zag. Toch was deze zo duur dat ik ervoor koos die niet te doen, na 4 maanden reizen. Al moet ik achteraf zeggen dat ik er erg spijt van heb en dat deze dus alsnog op mijn lijstje staat waarvoor ik een keer terug moet naar Borneo 🙂

Borneo Tips: Boek wel die geweldige tocht Gunung Kinabalu op. Ik vind het echt jammer dat ik die gemist heb….wel een reden voor mij om terug te gaan…wat ik dan weer niet erg vind 🙂

De hoofdstad Kota Kinabalu heb ik niet echt bezocht en dus heb ik geen tips voor je. Ik kwam net uit de stad Kuala Lumpur waar ik oud & nieuw had gevierd en had even geen zin in de stad en dus ging ik gelijk op een dagtrip de natuur in.

Borneo Tips 

Bezienswaardigheden omgeving Kota Kinabalu

  • Dagtrip Kota Kinabalu

Terugkijkend op deze dagtrip Kota Kinabalu heb ik geweldige uitzichten en veel mooie flora en fauna gezien. Ik mag zeker niet klagen 🙂 Ik heb een heerlijke wandeling gemaakt in de jungle en daar hou ik van! Outdoor en Hiken is iets wat steeds meer in mijn reizen voorkomt!

Vanuit Kota Kinabalu hebben we een aantal uur gereden om naar een mooie plek te komen. En dat is helemaal niet erg als er een fijne stop is op een plek waar je lekker fruit kan eten, een bakkie koffie kan halen en van dit uitzicht mag genieten!!

Tips voor borneo trips
De meest geweldige uitzichten op Borneo?

We waren op weg naar de jungle hike waarbij we een canopy walk gingen doen. Altijd leuk toch? Geeft mooie uitzichten over de jungle en is even weer wat anders dan op de grond lopen. Sommige mensen vinden dit om de hoogte niet fijn en als je hoogtevrees hebt kan ik me daar echt wel iets bij voorstellen. Toch zitten ze met zoveel kabels vast dat er bijna geen beweging in te krijgen is.

Maar…hou er wel rekening mee dat als je iets laat vallen je dat kwijt bent. Zorg ervoor dus dat alles vast zit en dat je op deze manier geen rotzooi achter laat in de jungle!

All we want to leave are footprints right?

Daarna maakten we nog een korte wandeling van een paar kilometer in de jungle om daarna de Botanical Garden in te gaan om vlinders te spotten. Om de dag geheel relaxed af te sluiten bezochten we de Poring Hot Springs.

Borneo bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Borneo Tips

Wat te doen bij Sepilok

  • 2 dagen Sepilok

Na deze dagtrip Kota Kinabalu had ik een bus geboekt om naar Sepilok te gaan. Er zijn een aantal plekken waar je de Orang Oetan nog kan bewonderen. Nu was op Sumatra de Jungle in geweest bij Bukit Lawang om ze te zien en was ik ook erg benieuwd om ze hier te zien.

Orang Utan Rehabilition Centre

Om de Orang Oetan te bewonderen kan ik Sumatra (Bukit Lawang) meer aanbevelen omdat Sepilok toch nog een plek is waar ze gevoerd worden en waar je ze dus niet ziet zoals je het graag zou willen. Althans, hoe ik het zou willen zien 🙂 Gewoon in de jungle zonder dat wij, de mensen, ze nog moeten voeren en verzorgen.

Wat ook fijn is…er staan er, als je ze in de jungle tegen komt, wat minder mensen om je heen!!

Bezienswaardigheden Borneo - Sepilok
Orang Utan Rehabilitation Centre, Sepilok

Borneo - Sepilok Rehabilitation centre

Wel zag ik er later tijdens mijn Kinabatangan jungle tour een moeder met haar jong net naast ons kamp!! Die sighting vond ik echt zoveel mooier natuurlijk! Ze leefde daar in de omgeving van het kamp en ik had het geluk om haar te mogen aanschouwen!

Sun Bear Conservation Centre

Daarnaast zit er tegen over het rehabilitatie centrum voor Orang Oetans het Sun Bear Conservation Centre. Ik had die beren nog nooit gezien! Ze zijn, als je het over beren hebt, niet zo heel groot. De Sun Bear is donker van kleur en heeft een mooie, lichtbruine V vorm op de borst. Ze worden ook wel honey bears genoemd omdat ze heel graag honing eten 🙂 Het zijn omnivoren en leven van insecten en noten e.d.

En ze liggen graag te slapen 🙂 Maar dan ook echt hoog in de boom.
Het zijn goede klimmers!

Rainforest Discovery Centre

De eerste avond dat ik in Sepilok was boekte ik een avondwandeling in de jungle. Het is toch altijd geweldig om in de avond, onder begeleiding van een gids die je de juiste plekjes aanwijst, een hike in de jungle te maken. Ook hier loop je weer hoog door de jungle. Op deze manier zit je tussen de bomen en heb je soms de meest mooie uitzichten!

Bezienswaardigheden Borneo

Hoogtepunt van deze avond was wel de vliegende eekhoorn!! De gids spot ze natuurlijk snel en dan is het afwachten totdat ze hoog van de ene boom naar de andere vliegen. Ik vond dat echt spectaculair om te zien!!

Ik heb er een aantal slechte filmpjes van…Het was donker en ik moet gewoon echt een betere camera kopen voor dit soort geweldige momenten!!

https://www.instagram.com/p/BO17LxchnVe/

De volgende dag ging ik nog een wandeling maken om het park verder te ontdekken. Ik heb geprobeerd een bepaalde route te volgen maar uiteindelijk ben ik een aantal paden gaan volgen en liep ik op verschillende routes. Toen ik dacht dat het tijd was om het park uit te gaan ben ik borden gaan volgen naar de uitgang 🙂

Menievogels

De paden zijn goed aangegeven. Als je oplet kun je een bepaalde route volgen en dus weten waar je aan toe bent. Dus.. hoeveel km je gaat lopen. Ik heb denk ik zo’n 10km gelopen en vond het erg leuk en verrassend wat ik telkens tegen kwam.

Borneo Tips - Rainforest Discovery Centre
De Sepilok Giant!!

Ook deze gigant staat aangegeven op de borden. Zo zijn er ook borden die je wijzen naar een waterstroompje waar je, als je er de tijd even voor neemt, kans hebt om de ijsvogel te spotten. Een middag hier rondlopen geeft je kans op allerlei wildlife sightings.

Borneo Tips: Neem genoeg water mee voor onderweg. Ik ben geen tappunten tegen gekomen om water bij te vullen. Zorg daarnaast voor zonnebrand of bescherming tegen de zon door kleding het kan best warm worden in het regenwoud.

Spin in het regenwoud - Borneo

Zo kun je dus ook een enorme spin op je pad verwachten!!

En dan niet letterlijk op je pad maar als je goed kijkt in de bomen en struiken naast het pad dan ga je deze gigant ook zeker zien!

Regenwoud Borneo - Hornbill - Neushoornvogel
Op de terugweg naar mijn hotel kwam ik hoog in de bomen deze neushoornvogel tegen. Houd dus altijd je omgeving goed in de gaten 🙂

Borneo Tips

Kinabatangan Jungle Tour

  • 3 dagen Jungle Tour Kinabatangan

Na deze heerlijke dagen ging ik door naar mijn 3 daagse jungle tour. Kinabatangan is een rivier die dor de jungle loopt en dus ging ik gewon 2 dagen lang een river jungle tour doen! Ik had er zin in en had er ook veel over gehoord.

Ik ging de neusapen, Proboscis Monkey, zien! Je kent de foto’s vast wel van die lichtbruine apen met een lange staart, dikke buik en enorme neus!

Daarnaast is er natuurlijk  nog veel meer te zien nabij de rivier en in de jungle. Ik was er 3 dagen en maakte een avondwandeling, relaxte op het terras nabij de rivier en had een close encounter met een krokodil op 1 van onze avond rivier safari tochten!!

Lees meer over die ervaring in 3 dagen in de Jungle van Kota Kinabatangan

  • 4 dagen duiken en relaxen op Mabul

Als klapper op de vuurpijl sloot ik deze geweldige reis door Borneo af met een aantal duiken bij Mabul. Ik wilde natuurlijk naar Sipadan maar of dat ging lukken was nog lang niet geregeld. Je moet er namelijk ver vooraf een permit voor kopen en als je geluk hebt dan kun je er eentje overnemen van een toerist die niet komt opdagen.

Bezienswaardigheden Borneo
Mabul Eiland

Ik vermaakte me prima op het eiland Mabul. Ik had wat leuke medereizigers waarmee ik het eiland verkende en maakte wat heerlijke duiken.

En toen had ik toch geluk en kon ik via een hotel een permit overnemen van een vrouw uit scandinavie die niet op kwam dagen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat die dag duiken echt de mooiste duiken waren die ik ooit gedaan heb! Het was alsof ik in een aquarium dook!!

Duiken bij Sipadan

Borneo Tips - Bezienswaardigheden
Op elke vierkante meter zie je meerdere geweldige zeedieren bij Sipadan

Ik moet zeggen dat ik altijd ietwat teleurgesteld uit het water kwam als ik gedoken had…. Ik wilde het gevoel hebben in een aquarium te duiken en dat lukte bij Sipadan. Geen enkel moment heb ik niets te zien gehad. Bij wijze van zwom ik constant met mijn mond open vol verbazing van al het moois wat ik om mij heen zag.

Niet voor niets zegt CNN travel dat Sipadan de #1 spot van de wereld om te duiken is!

Borneo Tips voor jouw backpack trip in Maleisië

  • Accommodaties op Borneo

Waar verbleef ik op Borneo? Ik had hostels, een hotel en zelfs een kamer met een eigen buitendouche…en als het fris was had ik er ook 1 binnen 🙂 Alle luxe heb ik dus genoten tijdens mijn Borneo trip.

Masada Backpacker – Kota Kinabalu

Ik begon in Kota Kinabalu en koos voor een simpel hostel maar die vond ik wel echt fijn! Daar had ik de kamer, die eigenlijk voor 4 personen bedoeld was voor mij zelf dus dat ik ook altijd fijn. Ten alle tijde kon ik een kopje koffie pakken en was heel dicht in de buurt bij restaurants of de boulevard waar altijd wat te beleven is.

  • Zo rond de €15 per nacht

Sepilok Forest Egde Resort – Sepilok

Ik wilde graag iets meer luxe maar koos de eerste nacht in dit resort voor een dorm bed en de tweede nacht voor het tegenovergestelde. Ik had toen een kamer voor mijzelf met een balkon….met een badkamer en daarnaast een buitendouche. wat een heerlijke kamer en wat een geweldige plek vond ik dit!

Accommodaties Borneo

Ze hebben een klein zwembadje om even af te koelen en bij te relaxen. Daarnaast loop je aan de achterzijde van dit resort zo het regenwoud in om een mooie wandeling te maken. Ik heb dat uiteraard gedaan op mijn eerste avond. Daarnaast is het resort zelf ook groot genoeg, met een grote vijver, om een wandeling te maken wil je niet heel ver en buiten het zicht willen gaan.

  • Kosten kunnen van €10 tot €70 per nacht oplopen. Ligt er natuurlijk aan of je een eigen kamer met buitendouche neemt of op de dorm gaat slapen.

Tanjung Bulat Jungle Camp – Kota Kinabatangan

Ik had een tour van 3 dagen en 2 nachten bij Tanjung Bulat Jungle Camp. Ik vond dit echt helemaal super. Zeer back to basic met een gedeeld toilet, een koud water douche maar wel een eigen kamer. Geen airco maar wel de beste views over Oxbow meer en een encounter met een wilde orang oetan.

  • Kosten in overleg met de eigenaar. Ik deed deze trip in samenwerking met de eigenaar en kreeg dus een speciaal prijsje en was op dat moment de enige in het kamp 🙂

Tanjung Bulat Jungle camp - Borneo
Enjoying the rainforest to the fullest!

Wanderer’s Inn – Semporna

Voordat ik naar het eiland Mabul ging en toen ik weer terug kwam heb ik een nacht in Semporna doorgebracht. Ik koos voor Wanderer’s Inn en vond dat best een fijn hostel. Grote gemeenschappelijke ruimte en de bedden waren best wel prive. De hele muur was volgemaakt met vierkante hokken die zo diep waren dat er een matras in pastte. Je dook zo lekker je bed in, had een eigen lampje en oplaadmogelijkheid. Ideaal!

  • Kosten per nacht rond de €15

Wanderer's Inn - Semporna

Seahorse Sipadan Scuba Logde

Heerlijk resort met net genoeg luxe om heel fijn een aantal dagen in paradijs te zijn. De hele dag door kun je koffie nemen. Ontbijt, lunch en diner is inbegrepen. Halverwege de ochtend en de middag hebben ze snacks voor je. Ik vond het een heerlijke plek om mijn laatste dagen in Borneo te zijn!

Seahorse Mabul - Borneo Tips
Alle tijd om yoga te doen op dit mooie dek

Borneo Tips en Bezienswaardigheden
Het diner wat bij de prijs inbegrepen zit, super toch?
  • Kosten per nacht rond de € 80

Ik kon terug kijken op een heerlijke en avontuurlijke reis over het eiland Borneo! Zou jij ook wel zo’n reis willen maken? En…zou jij dan ook kiezen voor de trip om Gunung Kinabalu te beklimmen? Laat het me weten!!

Mabul Eialand - Borneo

Borneo Tips

Wist jij dat?

Wist jij dat Maleisië is grotendeels moslim is? Dus zorg dat je altijd een doek bij je hebt om je schouders te bedekken. Op de resorts is het geen enkel probleem om in bikini te zonnen maar zodra je van het resort af gaat is het beter om iets meer aan te trekken.

Wist jij dat Maleisië de Ringgit als munteenheid heeft? Afgekort is dit MYR of RM. 1 Ringgit is ruim 20 eurocent.

Wist jij dat ze in Maleisië Bahasa spreken maar dat de tweede voertaal Engels is? Dit komt doordat het vroeger een Britse kolonie was.

mabul eiland, zonsondergang

Wist jij dat de temperatuur in geheel Maleisie maar zelden onder de 25 graden komt? En dat het er ook bijna dagelijks wel even regent? Hierdoor laat je je vakantie natuurlijk niet verpesten als het 25 graden is… Alles is namelijk zo weer droog!

Wist jij dat de Maleisiërs zeer behulpzaam zijn? Soms komen ze afstandelijk over, vergeleken bij de locals in buurlanden, maar als je ze om hulp vraagt zal niemand je afwijzen!

Wist jij dat je in Maleisie in de grote, moderne stad alles kunt krijgen wat je hartje begeert en dat je een paar kilomter verderop terug kunt stappen in de tijd en bij de Orang Asli (oorspronkelijke bewoners) kan verblijven alsof het 100 jaar geleden is?

Oxbow Lake, Kota Kinabatangan

Rainforest Sepilok

Vind jij deze tips handig?
Deel ze dan voor mij op je sociale media!!

Bekijk ook

Hiken in het NP Pulau Penang – Maleisië

Kookles bij Pickles & Spices – Penang

Canopy Walk in NP Taman Negara

Sumatra rondreis vanuit KL, Maleisië

2 weken Filipijnen vanuit KL, Maleisië

En kan ik je inspireren om te gaan snorkelen?

Snorkelen met de Zwartpuntrifhaai – Pulau Payar – Maleisië

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik!!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *