Veiligheidsinstructie vliegtuig : Letten we nog wel op?

Als je op reis gaat en in het vliegtuig stapt kennen we allemaal de veiligheidsinstructie van de stewards al wel..  We hebben deze veiligheidsinstructie al zo vaak gezien dat we veelal niet eens meer opletten. Ik heb ook het idee dat er in al die jaren nog nooit wat veranderd is en dus lijkt het niet zo van belang om nog echt op te letten. Het is soms ook al een filmpje wat afgespeeld wordt en niet eens meer de steward die er staat en alles uitbeeld. Hierdoor trekt het nog minder je aandacht.

Veiligheidsinstructie Vliegtuig

Is er in al die jaren dan echt niets veranderd? Ik begon me dat af te vragen en ben gaan zoeken. Op bepaalde gebieden veranderd er veel…en toch.. hier lijkt er eigenlijk niet veel veranderd. Anders dan dat er niet meer gerookt mag worden, de telefoons uit of op vliegtuigstand moeten en de Samsung Note 7 niet meer in het vliegtuig mag..  lijkt de tekst en de veiligheidsinstructie onveranderd.

Veiligheidsinstructie

Gelukkig worden de filmpjes die getoond worden steeds leuker en halen ze de aandacht van de reiziger weer. Ze worden inventiever nu blijkt dat de helft niet meer oplet bij de instructie. Bekijk deze blog eens van Kelly van  Dutchie on the Road Zij highlight een aantal hele leuke veiligheidsinstructie filmpjes!!

Veiligheidsinstructie

Heeft niks met veiligheid te maken….maar een leuke aankleding maakt het toch wel af..

Goed gedaan KLM!!

Regels omtrent deze veiligheidsinstructie zijn vastgelegd in de ICAO (Internation Civil Aviation Organization) of in het Nederlands: Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Deze organisatie werd opgericht in 1947. Tijdens de tweede wereld oorlog heeft de luchtvaart zich sterk ontwikkeld en nadien was er behoefte aan internationale standaarden en afspraken voor een veilige en ordelijke ontwikkeling van het luchtverkeer. Deze organisatie heeft een aantal doelen gesteld waaronder uiteraard de veiligheid zoals veilig luchtvervoer, zo ook internationaal luchtvervoer. Daarnaast is hierin ook vastgelegd dat de passagiers en hun bagage verplicht zijn om zich laten controleren op wapens en explosieven.

Veiligheidsinstructie

Bommen en granaten…die neem je toch niet mee??

Veiligheidsinstructie

De belangrijkste regels van de veiligheidsinstructie die in het vliegtuig gegeven wordt ga ik hier belichten.  Dan kun je ze een keer op je gemak lezen…maar ook op je in laten werken zonder dat je alle drukte om je heen hebt, dat het vliegtuig al gaat opstijgen en je eigenlijk de wereld onder je kleiner wil zien worden. De mensen bekijken (grote hobby van mij) die ook op vakantie gaan, of weer terug komen of op een zakenreis gaan.  Ook zijn er misschien allerlei andere dingen in het vliegtuig die je aandacht ook trekken.

Of zat je al te dromen dat je bij het zwembad ligt in het zonnetje met een heerlijk drankje naast je?

Veiligheidsinstructie

– Rol van de Stewards en Stewardessen –

In eerste instantie is de rol van stewards en stewardessen, die ons natuurlijk ook goed verzorgen tijdens de vlucht, dat zij zorgen voor de vliegveiligheid in de lucht. Zij geven ons dan ook de instructie en er wordt van ons, de passagiers, verwacht dat je hier naar luistert. Dat je weet wat er van je verwacht wordt en dat je deze zaken serieus neemt. Ik heb niet altijd het idee meer dat iedereen dit zo serieus neemt en er ook altijd over nagedacht heeft wat dit voor je betekent mocht het mis gaan.

Wat moet je doen bij onregelmatigheden?

En meer misschien nog…

wat moet je juist niet doen?

De basis van de instructie is natuurlijk dat je weet dat je de gordel om doet, het liefst de hele vlucht voor het geval je gaat slapen en er turbulentie opkomt.  Net op het moment dat ik dit schrijf komt er een bericht dat een vlucht van Moskou naar Bangkok heftige turbulentie heeft gehad en dat er geen tijd meer was om de passagiers te waarschuwen. Tevens ook niet om al het eten en drinken weer in de daarvoor bestemde kasten te zetten…zie hier het resultaat. Helaas zijn hier een aantal gewonden bij gevallen. Nog geen half jaar geleden…toen ik van Colombia naar Bangkok vloog, en van Colombia naar Madrid vloog en toen naar Moskou om naar BKK te gaan zat ik in dezelfde vlucht…

Tip: Draag de veiligheidsgordel wel tijdens de hele vlucht. Ook als het attentielampje niet brand en alles rustig lijkt. Vind het je het naar om hem te voelen dan doe je hem minder strak op momenten dat het attentielampje uit is.

Veiligheidsinstructie

WOW air, het leukste vliegtuig waar ik ooit in zat!!

Wat was jou leukste vliegtuig?

Veiligheidsinstructie Vliegtuig

  – Zwemvest –

Het is uiteraard van belang dat je weet dat er een zwemvest onder je stoel zit. Deze zit geplakt onder je stoel en deze is vrij makkelijker onder weg te halen. Dit zijn natuurlijk geen dingen die je kan oefenen, vinden ze namelijk niet leuk als je die eronder weg trekt om te kijken hoe het zit 🙂  Daarom hebben ze dit makkelijk gemaakt door een rode strip eraan te maken waar je aan kan trekken ingeval van nood. Het pakketje zal dan los komen en je kan het vest aan doen zoals je dat gezien hebt in de instructie.

Zelf heb ik ooit ervaren dat de kleur rood of oranje echt opvalt als het donker is en als je in tijdsnood zit. Ik zocht ooit, bij een auto onder water, naar het plekje waar je de gordel los doet… die is ook oranje!! Kijk maar eens in een auto als jij je gordel weer eens vast klikt. Ik kon toen dus de gordel van de bestuurder losmaken en de bestuurder uit de te water geraakte auto halen. (PS. Dit was een oefening)

Als je goed opgelet hebt weet je wat je met de koorden moet doen van het zwemvest … om die op de juiste manier om je middel te bevestigen. Doe je dit niet juist dan kan het zijn dat je in het water springt en het zwemvest boven blijft drijven en jij er doorheen zakt. Dan raak je het vest dus kwijt raakt. Dit koordje is zeer van belang bij het succes van het gebruik van dit vest.

En wat je natuurlijk ook niet mag vergeten is het opblazen van je zwemvest. Maar doe dit niet al in het vliegtuig. Het gangpad is al smal en als we allemaal  in de rij staan om eruit te gaan voelt het nog kleiner…. Laat staan dat je het best al opgeblazen hebt. Dus voordat je de glijbaan op gaat blaas je hem op en vervolgens het water in gaat..

TIP: Als je dit zwemvest mee wil nemen als souvenir …sommige mensen doen dat… dan bega je een diefstal. Je overtreed dan art. 310 van het Wetboek van Strafrecht en dan kan je aangehouden worden. Een rechter zal er in de meeste gevallen over moeten beslissen hoe hoog te boete wordt…

VeiligheidsinstructieDe mooiste uitzichten heb je soms als je het geluk hebt dat je aan het raampje mag zitten!

Veiligheidsinstructie

Atlas gebergte – Marokko

Veiligheidsinstructie Vliegtuig

–  Zuurstofmasker –

Mocht de druk in de cabine wegvallen dan komen automatisch de zuurstof maskers uit het plafond gevallen. Er wordt altijd benoemd dat je dan je masker op moet zetten, koordje over je hoofd en aantrekken. Uiteraard eerst jezelf bedienen en dan je kind of een ander die hulp behoeft. Heb je dit al eens bedacht hoe dat gaat? Op het moment dat dit gebeurt zal er paniek ontstaan. Die is misschien bij het kind minder omdat die minder goed beseft wat er gaande is en de gevolgen misschien minder overziet. Volwassenen hebben dat wel en zien dan misschien meer doem scenario’s in hun hoofd voorbij schieten.  Lees eens wat de kracht van visualiseren is, dit beschrijf ik in de eerste alinea van deze blog.

Veiligheidsinstructie

Zorg dat je rustig blijft. Zorg dat je doet wat je bedacht hebt, wat de instructie je geleerd hebben. Blijf erbij met je gedachten en doe alleen wat nodig en nuttig is. Ga niet je tas proberen te pakken uit de bagagebakken boven je. Laat dit liggen. Blijf zitten en volg de instructie op die gegeven wordt door de stewards. Misschien wil je heel graag je telefoon of iets anders bij je hebben op zo’n moment. Ga dan in vervolg voordat het vliegtuig vertrekt deze spullen al bij je leggen. Wees voorbereid…

Veiligheidsinstructie

Algehele veiligheid in het  Vliegtuig

De stewards zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid in het vliegtuig. Zij houden de passagiers in de gaten en letten op eventuele vreemde situaties die kunnen leiden naar onregelmatigheden. Zij handelen dan ook bij eventuele onregelmatigheden. Vanuit het oogpunt dat er mensen aan boord kunnen zijn met andere doeleinden is dit een heel belangrijke signalerende functie. Op bepaalde ‘risico’ vluchten zit altijd politie of veiligheidsdienst personeel als passagiers op strategische punten in het vliegtuig. En dat is wel een fijn gevoel 🙂

Ook controleren de stewards voor vertrek of alle veiligheidssystemen nog werken en doen de laatste checks voor vertrek. Zij controleren ook of iedereen aan boord is en of ook de juiste mensen aan boord zijn. Mocht er twijfel ontstaan kan het zijn dat u om uw instapkaart gevraagd worden. Mocht een passagier niet aan boord komen dragen zij ook zorg voor deze communicatie zodat eventuele bagage van deze passagier ook uit het toestel wordt gehaald.

Blikseminslag?

Veiligheidsinstructie

Veiligheid in het Vliegtuig

Het lijkt misschien heftig…maar de vliegtuigen zijn hier goed tegen bestand. Ook nu ze een ander soort minder geleidend materiaal gaan gebruiken, een lichtere: koolstofcomposiet, zorgen ze voor aanvullende maatregelen om de veiligheid uiteraard te garanderen.

Veiligheidsinstructie Vliegtuig

– Mobieltjes uit –

Dat de telefoons uit moeten wisten we natuurlijk allemaal of tenminste in de vliegtuig stand. Het is eigenlijk nooit echt bewezen dat telefoons de apparatuur verstoren maar uit veiligheidsoogpunt willen we dit risico natuurlijk niet lopen. Als een aantal telefoons aanstaat zal dit geen probleem zijn maar als het hele vliegtuig, wat zo een paar honderd mensen zijn, de telefoon aan hebben staan en signalen geven kan dit mogelijk tot storingen leiden.

Veiligheidsinstructie

Nadat deze gegeven is en we gaan opstijgen

Waarom gaat het licht dan uit?

Heb jij je ook afgevraagd waarom het licht altijd uit gaat als we stijgen of landen? Hier is uiteraard ook over na gedacht. Als je ogen wennen aan het donker en zodoende kun je meer zien, je pupillen passen zich aan. Als een vliegtuig problemen krijgt en de motor uitvalt of zelfs het vliegtuig neerstort zal het ook donker worden doordat de stroom uitvalt. Om dan nog wat te kunnen zien, mocht je dit overleven… dan zijn je ogen tenminste al gewend aan het donker en beletten je minder om al het andere wat dan van je gevraagd wordt te doen.

En waarom moeten de raampjes altijd open zijn bij het opstijgen en landen?

Dit zijn van die handelingen die van ons gevraagd worden maar we eigenlijk niet echt over na denken of de reden van weten. Toen ik las dat dit was omdat als er toch iets gebeurt de hulpverleners voor zover dat mogelijk is het vliegtuig in kunnen kijken. Ik weet uit eigen ervaring dat dit heel fijn is. Je wil zo snel mogelijk de situatie kunnen inschatten, aanrijdende eenheden laten weten wat je al weet, dat kan soms niet snel genoeg zijn.

Extra en Persoonlijke Veiligheidsinstructie

Als je bij de nooduitgang zit

Vaak halverwege het vliegtuig heb je nog zo’n rij zitten waar je extra beenruimte hebt 🙂 Jippie!!

Daar zit de extra deur die alleen in geval van nood gebruik mag worden. Als je daar zit krijg je dus een extra, en persoonlijke, veiligheidsinstructie. Je wordt gevraagd of je dat ook wil, je bent namelijk de eerste die bij de deur bent en eigenlijk wordt er van je verwacht dat je daarna andere mensen gaat helpen.

Veiligheidsinstructie

Er zijn dus een aantal eisen gesteld aan de personen die daar zitten.

Wat zijn die eisen?

1. Alleen Able Bodied Persons vanaf 12 jaar
(Dus geen gips, krukken, te dik zijn en extension belt nodig hebben, geen deportees, unaccompanied minors)
2. Passagier moeten willing and able zijn to assist
3. Passagier moet weten hoe de emergency exit procedure werkt en zo niet,  voor de start luisteren naar instructies van cabine personeel en deze kunnen begrijpen
4. Bij start en landing mag er geen bagage , tassen,  jassen, schoenen etc op grond of op schoot omdat dit evacuatie kan blokkeren. Dus tijdens start en landing moet alles in bagage bakken
5. Ze moeten Passagiers tegenhouden als Cabin Assistent de deur open doet bij noodlanding
Als er geen Cabin Assistent is, dan moeten zij zelf nooduitgang openen, als eerste uit vliegtuig gaan en assisteren bij evacuatie op de grond totdat professionele hulp is komen.

Er wordt dus wel degelijk van je verwacht dat je gaat handelen. Dat je verantwoordelijkheid neemt en anderen gaat helpen mocht het misgaan. Heb je hier wel echt eens over nagedacht als je heel blij was met de extra beenruimte die deze plaats je biedt?

Veiligheidsinstructie

– Glijbaan Nooduitgang vliegtuig –

Als je dus bij de nooduitgang zit kan het zijn dat je deze moet openen. Als je de vliegtuig deuren wel eens bekeken hebt is het je vast wel eens  opgevallen dat er een verdikking aan zit. Dit is de noodglijbaan. Deze zal openklappen als de deur open gaat en de glijbaan zal zich opblazen. De randen blazen zich op zodat er een veilige glijbaan ontstaat.

Scherpe delen aan kleding en tassen wil je niet over de glijbaan hebben uiteraard. Gelukkig reizen veel mensen toch al niet met stiletto hakken want dit soort schoenen wil je zeker niet op die glijbaan. Deze kan zo een gat prikken in de glijbaan en zo voor de rest van de passagiers van het vliegtuig de glijbaan onbruikbaar maken. Dit wil je echt niet op je geweten! Om helemaal zeker te zijn dat gespen of andere uitstekende delen geen gaten prikken moeten het liefst de schoenen uit. Ook om die reden mogen er uiteraard geen tassen en handbagage koffers mee genomen worden. De eerste reden is uiteraard tijdsnood .. alles kost tijd en die tijd is er misschien niet.

Veiligheid in het Vliegtuig

Veiligheid en Bijgeloof

Iedereen kent de Bermuda Driehoek. Er zijn honderden verhalen bekend die erop wijzen dat daar iets is wat niet ‘normaal’ is. Nergens ter wereld zijn zoveel vliegtuigen maar ook schepen mysterieus verdwenen. Nergens zijn zoveel verhalen dat er storingen in de apparatuur is…en het kompas niet meer naar behoren werkt in die regio. Toch blijven de vliegtuigen daar overheen vliegen…dagelijks. Zouden ze dat niet doen moeten ze 2800 km omvliegen.. Dat wordt dan een dure vlucht!!

Een ander bijgeloof zit hem in het nummer 13. En wist je dat in het vliegtuig bijna altijd rij 13 ontbreekt? Ik heb er eigenlijk nooit op gelet…maar ook nog nooit gezeten bedenk ik me nu. Ik ga er de volgende keer op letten!

Wist je dat dit ook in vele flatgebouwen het geval is? Geen 13e verdieping… of in hotels… geen kamer 13? Gaat best ver hé?

Ben jij daar juist blij mee

of

vind je dat maar onzin?

Ik heb de laatste jaren best veel vluchten gemaakt. Ik ben altijd de gelukkige die weinig turbulentie heeft…die als ze aan komt altijd haar tas op de band voorbij zit komen en lekker aan haar vakantie kan beginnen.

Hoe zit dat met jou?

Heb jij wel eens nare dingen meegemaakt in het vliegtuig?

Veiligheidsinstructie

Wil je meer tips lezen over veiligheid?

Lees dan eens deze 5 tips: Veilig in de avonduren

5 Tips om je te beschermen tegen Zakkenrollers

Veilig rijden in het buitenland

Hoe reis je Veilig als Soloreiziger?

Lees eens over mijn lange soloreis door Namibië

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld als ik

Tags:
8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *