GR92 – Costa Brava wandelvakantie – Etappe Begur naar Torroela de Montgri

November 2023 liep ik een aantal dagen langs de mooie Costa Brava kust van Spanje.Dit verslag beschrijft alweer dag 5 op de GR92, een heerlijke Costa Brava wandelvakantie. Ik liep super en genoot volop van de omgeving, de prachtige ruwe kustlijn van de Costa Brava natuurlijk maar ook de verschillende dorpjes waar ik door kwam met de afwisselende natuur daar tussen. Dag 5 van deze Costa Brava wandelvakantie bracht mij van het eeuwenoude stadje Begur naar Torroela de Montgri.

Wil je ook over dag 4 van deze Costa Brava wandelvakantie lezen? Van Palamos naar Begur.

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri
Het mooie stadje Begur

GR92 – Costa Brava wandelvakantie
Etappe Begur naar Torroela de Montgri

Het prachtige stadje Begur waar ik de nacht had door gebracht ligt wat verder van de kust af en ook gelijk een stuk hoger. In eerste instantie liep ik verkeerd de stad uit, aangewezen door een lokale man die me niet echt liet praten maar wist waar ik naartoe moest… Ik kwam hem toen ik iets later aan de andere kant het stadje verliet weer tegen. Hij was er erg verbaasd over en vond dat ik duidelijker had moeten zijn, haha.

Het was een aardige praatgrage man maar als hij me in eerste instantie iets meer had laten zeggen was ik gelijk goed gegaan. Het maakte me eigenlijk ook niet uit, ik liep rustig bergafwaarts het stadje uit en meer landinwaarts.

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri
Prachtige uitgesleten wandelpaden op deze wandelvakantie Costa Brava

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

Ik liep eerst nog door een mooie bosrijke omgeving waarna ik weer iets ging stijgen. Ik liep naar het geweldige plaatsje Pals. Ook daar was ik, net als Begur, een aantal jaren geleden geweest. Mooie oude uitgesleten straten met oude panden en doorgangen, echt een indrukwekkend gezicht. Ik heb er op een pleintje gezeten om met fijne cappuccino te genieten van dt stadje. Daarna ben ik kort de straten van Pals door gewandeld.

Eeuwenoude plaats Pals

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

Dwalend door de straten van Pals

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

Hierna liep ik verder over een aantal lange wegen door een mooi landschap met aan de horizon een flinke rij bergen. Ik kwam in een schijnbaar verlaten plaatsje uit waar ik op een klein pleintje een bankje vond en wat nootjes at. De plaatselijke bus kwam en moest er een onmogelijke draai maken wat maar net lukte. Het zal je route maar zijn…er stapte niemand op of uit…

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

Puig de la Font Pasquaia

Toen ik verder liep kreeg ik een wat grotere stijging en daardoor kwam ik op een mooi uitkijkpunt te staan. Op het bordje zag ik staan dat dit Puig de la Font Pasquaia heette. Het waaide er flink, ik genoot even van het uitzicht en de zon op mijn rug…en liep aan de andere zijde weer naar beneden. Een dorp later nam ik weer even een korte pauze. Ditmaal op een kinderspeelplaats op een bankje. Ik deed mijn schoenen en sokken uit, at er mijn banaan… Wat was het weer een super relaxte dag.

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

GR92 - Costa Brava wandeling - etappe Begur naar Torroela de Montgri

Toen ik hierna verder liep was het nog een lange saaie weg langs een droogliggend kanaal. Na de bocht werd het mooier met wat groen, een soort park. Hier was het wel een rivier waar ik langs liep, de rivier Ter.  Toen ik met een mooie brug deze rivier overging liep ik zo de stad Torroela de Montgri in en zocht mijn hotel op.

GR92 - Costa Brava wandelvakantie - Etappe Begur naar Torroela de Montgri

Het stadje Torroela de Montgri zelf vond ik niet erg leuk. Het heeft lange wegen met hoge panden erlangs waardoor er weinig zon in de straten komt. Een paar leuke pleintjes geven het geheel nog wat lucht/licht… De doorgaande weg is wat breder op gezet met in het midden een soort plantsoen waar je kan zitten. Wel heeft het een mooie grote kerk die ik kort even bezocht later die middag.

GR92 – Costa Brava wandelvakantie
Etappe Begur naar Torroela de Montgri

Ik heb aan die lange brede doorgaande weg bij een restaurant gegeten en de volgende ochtend zat ik bij de drukke plaatselijke bakker (Panaderia Casamoner Torroela) heerlijk mijn ontbijt te nuttigen alvorens ik aan de klim begon. Deze klim bracht mij bij een prachtig uitkijkpunt en overblijfsel van een kasteel.

Hierover in de volgende update over deze Costa Brava wandelvakantie meer natuurlijk.

GR92 - Costa Brava wandelvakantie - Etappe Begur naar Torroela de Montgri

Cijfers van etappe Begur – Torroela de Montgri

Deze wandeldag bracht mij 21.5 km wandelen in 5 uur. De bordjes gaven 6 uur aan en ik kan niet zeggen dat ik nu zo heel erg snel gewandeld heb. Deze dag ging ik 400 meter omhoog en 250 meter dalen.

Cami de Ronda – Rood/wit vlaggen

Wist je dat de GR92 ook wel de Cami de Ronda wordt genoemd? Ook dat zag ik her en der wel op de bordjes staan. De route is echt perfect aangeduid overal. Ik heb vaak wel een gpx van de route van het internet maar die ben ik op deze route weinig nodig gelukkig. De hele Cami de Ronda heeft 10 etappes met startpunt Portbou en eindpunt Lloret de Mar ( waar ik startte). Als je de hele route zou wandelen dan heb je ruim 187 km op de teller staan.

Wandelvakantie Spanje –  GR92 Costa Brava

Wil je meer wandelinspiratie lezen?

Wandelvakantie op Mallorca – GR221

Avontuurlijk wandelen op Karpathos – Griekenland

Etappe 2 & 3 Lycian Way in Turkije

Wandel de avontuurlijke Lee Trail in Luxemburg

Solo Roadtrip Rhodos – Griekenland

Of ga je met mij mee pelgrimeren op de Camino Frances?

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela – Spanje – Alleen wandelen maar toch samen!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *