Woord van de dag: Restrisico

Toen ik vandaag in de auto zat en de discussie volgde op NPO1 hoorde ik het volgende voor mij nieuwe woord: RESTRISICO. Het werd in deze zin geformuleerd:  Het restrisico wat we als samenleving accepteren.

En dat is natuurlijk zo…en vooral na de gebeurtenissen van vandaag wordt dat weer eens goed onder de loep genomen. Er is een risico wat altijd over blijft….het restrisico…nadat we zoveel mogelijk hebben ingeperkt, vastgesteld, verboden, veranderd of aangepast hebben. Het risico wat dan over blijft is het restrisico wat we met z’n allen dan nog lopen. Dit is ook wat wij als vrije samenleving, als land waar we vrijheid hoog in het vaandel hebben staan, achter staan.

Het restrisico wat wij als samenleving accepteren

Blijft dat zo?

De discussie komt natuurlijk weer op gang of we dan niet meer controles moeten uitvoeren….  Of we dan niet meer vrijheid zouden moeten inleveren om de vrede te handhaven. Waar gaat de vrijheid op een gegeven moment dan ten koste van de vrede komen?

Waar ga je die lijn trekken. Waar vind de meerderheid dat de grens getrokken moet worden? Wanneer gaat het, voor de oprecht eerlijke mens; een mens wat nooit een verkeerde bedoeling heeft gehad, te ver? Of wanneer gaat het voor de mensen te ver, die toch op de een of andere manier wel wat te verbergen hebben….wat totaal niks met de nationale veiligheid te maken heeft maar wel met eigen gewin in het vooruitzicht… Waar trekken zij hun grens…tot hoever willen zij hun vrijheid opgeven om de vrede te handhaven en om onze westerse leefwijze te handhaven.

Restrisico

Er wordt vaak zo makkelijk gezegd dat er meer bevoegdheden moet komen, dat het allemaal makkelijker gemaakt moet worden voor controles en voor handhaving. Ja…totdat je zelf deel uitmaakt van zo’n controle. Totdat je zelf je tas moet leeg maken en moet laten zien wat je allemaal bij je hebt. Totdat er kritisch gekeken wordt naar hoe je dingen doet en dat deze misschien wel verkeerd uitgelegd gaan worden…

Het nieuwe Normaal

Waar houdt het op? Wat wordt de norm… Wat is het nieuwe normaal?

Ook een uitspraak die ik in datzelfde programma hoorde…

Wanneer leven in dat nieuwe normaal? Is dat….dat we genoegen nemen met steeds groter wordende RESTRISICO’S?

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *