Napels Bezienswaardigheden – Zien en Doen in Napels – Italië

Op maar 3 uurtjes vliegen van Nederland vind je de niet altijd even positief bekende stad Napels. Toen ik besloot om Napels te gaan bezoeken werd er vanuit allerlei hoeken gezegd dat het een vieze stad zou zijn en ik er niets aan zou vinden. Ik boekte een ticket en besloot een lang weekend de bezienswaardigheden van Napels te gaan aanschouwen!!

Een heerlijk avontuur in de vroege uurtjes van mijn soloreis bestaan

Ik besloot zoveel mogelijk te zien en doen in Napels en in de 6 dagen dat ik er was beklom ik de Vesuvius, liep ik over brandende gronden in Solfatara, fietste ik in de tuinen van Caserta en ging ik zelfs een dag naar Rome!!

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie
Napels, stad aan de bekende kleurrijke Amalfi kust

Napels Bezienswaardigheden – Italië

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie
Uitzicht vanaf Napels op de Vesuvius

Hop on Hop off Bus

Om snel inzicht in een stad te krijgen en te weten welke Napels bezienswaardigheden ik wil bezoeken neem ik vaak een rondje de Hop on Hop off bus. Dat heb ik dus ook gedaan in de stad Napels. Heerlijk vind ik het om met traditionele Italiaanse muziek en de uitleg in mijn oren te hebben. En daarbij heerlijk weg te dromen bij de mooie uitzichten die vanaf het bovendek van de bus aan mij voorbij trekken.

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Ik zag onderstaande koepel vanuit de bus en zocht later pas uit welke kerk dit was. Het is de koepel en het torentje van Santa Maria della Sanita. In deze kerk kun je de Catacombe di San Gaudioso bezoeken en in deze catacomben vind je de waardevolle fresco’s uit de 5e en 6e eeuw

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Centro Storico

In een stad moet je veel lopen. Vele wijken door slenteren en het gevoel van de stad proberen te pakken. Ik heb hier ook de nodige kilometers afgelegd en verschillende wijken in en uit gegaan. Elk hebben ze een eigen gevoel, traditie en achtergrond. Je voelt dat je in andere straatjes komt en van de ene wijk de andere inloopt. Deze oude historische binnenstad staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Zien en Doen in Napels – Italië

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie (24)

Onder Napels bezienswaardigheden valt zeker deze wijk Centro Storico! Je vind ook in een van de vele kleine straatjes het beeld van de bekende Pulcinella.

Quartieri Spagnoli

Ook liep ik in de Spaanse wijk maar ik moet eerlijk bekennen dat ik hier pas achteraf achter kom en dat ik het niet zozeer heb opgemerkt toen ik in Napels zelf was.  Ik lees dat het een tijd lang een slechte wijk geweest, een wijk waar veel geweld en prostitutie aan de orde van de dag was.

Nu is het een gezellige volkswijk waar je heerlijk kan rondwandelen en de vele winkeltjes kan bezoeken. En dat heb ik wel gemerkt 🙂 Zeker ook een wijk die je aan je lijst van Napels bezienswaardigheden moet toevoegen!

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Napels Bezienswaardigheden – Weekendtrip

Pleinen van Napels

Piazza Dante

Nabij dit plein kwam ik elke keer de stad in lopen. De metro/trein stop was hier dicht bij. Ik zat niet met een hotel in het centrum maar meer aan de kust bij Bagnoli. Dus nam ik elke dag de trein naar het centrum. Met zicht op dit plein at ik een avond een heerlijke pasta en dronk ik meerdere malen een capuccino.

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Piazza del Plebiscito

Het grootste plein van Napels is het Piazza del Plebiscito. Deze staat op het lijstje om de volgende keer te bezoeken. Maar ik wilde hem toch benoemen zodat je hem wel op jou lijstje kan zetten voor jou citytrip in Napels.

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Al dwalend door de stad kom je vele kleine en gezellige pleintjes tegen. Mooie doorgangen van de ene straat de andere verrassende straat in, heerlijk om zo door zo’n stad te dwalen!!

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie
Hete pepers en knoflook hangt te overal drogen

Galleria Umberto I

In deze blog Napels bezienswaardigheden mag de Galleria Umberto natuurlijk niet missen. De wereld bekende galerij met dure winkels is wel even een must visit. Ik ben er even doorheen gelopen om te ervaren hoe groot en hoog deze is.

Om je dan te bedenken in welke tijd (1887 – 1891) dit gebouwd is… In deze tijd is het al een kunst om het glas zo mooi en hoog in die boog te krijgen laat staan toen!!

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Zien en Doen in Napels – Italië

Kerken van Napels

Duomo di Napoli

De belangrijkste kathedraal van Napels is de Duomo di Napoli of ook wel Cattedrale di San Gennaro genoemd. San Gennaro is de schutsheilige van de stad Napels. San Gennaro werd onthoofd in het jaar 305 en werd toen martelaar.

De legende vertelt dat zijn vrouw 2 ampullen met San Gennaro’s bloed opving en deze worden bewaard in een kluis in deze kathedraal. Elk jaar op 19 september worden deze ampullen getoond en wordt het bloed wat er in zit vloeibaar. Als het bloed weer vloeibaar wordt dan is dit een goed voorteken voor de stad Napels.

De hele stad zal het dan ook horen als dit mirakel zich weer heeft laten zien want er worden dan 21 kanonschoten afgevuurd vanaf Castel dell’ Ovo.

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie (2)

Napels Bezienswaardigheden

Church of Jesus ‘Nuovo’

Deze kerk heeft de meest indrukwekkende pui die ik ooit gezien heb. Deze gevel nodigt totaal niet uit om het gebouw te bezoeken en laat je niet vermoeden dat dit een kerk is. Hier ben ik dan ook niet binnen geweest maar daar heb ik wel spijt van als ik er nu over lees. Van binnen is de kerk namelijk wel super mooi met oude freso’s.

Napels Italie

Santa Chiara

Dit is een religieus complex in Napels staat tegenover bovenstaande kerk. Ik ben helaas zelf ook niet in deze basiliek geweest. Er staat een klooster, er is een graftombe in de basiliek en er is een archeologisch museum. Zeker de moeite waard om even te bekijken als je in de buurt bent.

Kastelen van Napels

Castel Nuovo

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Dit nieuwe kasteel werd gebouwd in 1279. Dit werd niet als fort gebouwd maar echt als paleis voor de koninklijke familie. Zij hebben er ook een tijdje gewoond maar bovenal werd dit paleis gebruikt als centrum voor cultuur. De toenmalige koning van Napels, Koning Robert had een passie voor kunst en literatuur.

Bezoek ook de kastelen van Napels

Castell dell’Ovo

Dit oudste fort van Napels heb ik niet bezocht. Ik lees dat er 21 kanonschoten van dit kasteel worden afgevuurd op 21 september als het bloed van San Gennaro weer vloeibaar wordt. Dit kasteel staat strategisch geplaatst op voormalig eiland Megaride. Castell Dell’Ovo heeft gediend als Koninklijk Paleis.

napels italie

Solfatara – Pozzuoli

Solfatara maakt deel uit van de Flegreische Gronden en is een ondiepe vulkaan krater aan de rand van Napels. Ik ging hier naar toe toen er gestaakt werd en het erop leek dat ik anders niet meer de stad uit zou komen naar de Vesuvius. Mijn hotel wilde mij wel brengen en dan kon ik ast daar wel een taxi terug regelen. Diezelfde middag beklom ik alsnog de Vesuvius toen het openbaar vervoer wel weer reed.

De laatste eruptie in Solfatara was in 1198 en sindsdien ‘slaapt’ de vulkaan. Op een aantal plekken is de hitte goed zichtbaar door stoom wat het geheel wel een apart beeld geeft. Erg leuk en leerzaam om een bezoekje aan te brengen.

Solfatara - Pozzuoli

Pizza eten in Napoli

De bekende pizzeria’s in Napels zijn Da Michele, Di Matteo en Pizzeria Gino Sorbillo.

Pizza en Napels gaan natuurlijk samen!

De pizza zoals wij die kennen en dan de meest bekende Pizza Margherita heeft zijn oorsprong hier in Napels. In 1889 maakte pizzamaker Raffaele Esposito een pizza voor de koningin en zij was enthousiast. Overbodig om te noemen is het denk ik dat die Koningin Margherita heette, toch?

Ik was toevallig L’Antica Pizzeria Da Michele tegen gekomen terwijl ik door de stad struinde en nadat ik er de eerste dag een afhaalpizza nam die ik zittend op straat at wilde ik toch ook nog graag een keer binnen zitten en ging ik tijdens mijn citytrip gewoon nog een keer terug om er een pizza te eten.

Napels Bezienswaardigheden - Zien en Doen in Napels, Italie

Bezienswaardigheden net buiten Napels

Beklim de Vesuvius

Even de stad uit is altijd fijn tijdens een citytrip vind. Als je dan in Napels bent moet je natuurlijk de bekende vulkaan de Vesuvius beklimmen. Er is makkelijk een bezoek aan te plannen door een trein te pakken naar Ercolano. Vanaf daar rijden er bussen naar het startpunt van jou wandeling naar boven!! Ik had niets vooraf besproken dus vooral in het hoogseizoen zullen er veel bussen rijden.

Lees meer over mijn beklimming

Beklim de Vesuvius

Beklim de Vesuvius

 

Ontdek naar Pompeii

Als je Pompeii altijd al op je lijstje heb staan dan is het ook een goede optie om die vanuit Napels te bezoeken. De stad Pompeii werd onder een laag lava en as bedolven van de vulkaan de Vesuvius in het jaar 79. Aangezien ik al eens Pompeii had bezocht ben ik daar deze trip niet naartoe gegaan. Dit was wel in de tijd dat er geen digitale fotografie was en dus kan ik geen foto toevoegen 🙂

Napels Bezienswaardigheden Napels

Ga fietsen in de paleistuin van Caserta

Het bezoeken van dit voormalige koninklijke paleis was ook echt een heerlijke dag. Het paleis is natuurlijk een museum geworden maar de tuinen zijn echt een must. Zoals je op onderstaande foto ziet had ik een fiets gehuurd om helemaal naar het eindpunt van de tuin te fietsen. Daar is een waterval gemaakt wat je nog niet in de verte kan zien als je in het paleis zelf staat.

Fietsen in de Tuinen van Caserta

In de tuin, een heel park mag je het wel noemen, zijn verschillende fonteinen.

Fietsen in de Tuinen van Caserta

De tuinen en het paleis zijn in 1997 op de lijst van UNESCO werelderfgoed gezet.

Een dagje uit in Rome

Ook in Rome was ik al wel eerder geweest maar toch kon ik dat niet laten. Toen ik er achter kwam dat ik met een sneltrein makkelijk heen en weer kon naar Rome boekte ik een ticket. De trein ging maar liefst ruim 300 km per uur maar dan ben je er ook in ruim een uur. Dus voor een dagje Rome is dat heel goed te doen.

Rome, Italie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik op een gegeven moment dezelfde druk op mijn oren voelde als dat je soms in het vliegtuig hebt. Dit kwam omdat we door een berg sjeesden!! Verder kon ik lekker mijn verhaal intypen, een broodje eten en de sociale media bijwerken. Voor je het weet ben je in Rome en kun je daar de vele bezienswaardigheden gaan bekijken!

De stad Rome verveelt nooit!

Rome - Ponte Palentino

Italie Rome - Santa Maria Maggiore

Ik ben 6 dagen in Napels geweest en nu ik deze blog wil maken besef ik me dat ik nog maar veel te weinig heb gezien. Ik kan deze stad dus nog niet van mijn lijstje afstrepen!! Gelukkig is Napels, Italië niet super ver weg en kan ik wel weer eens een weekend trip die kant op gaan plannen!!

Ben jij ook in Napels geweest en mis jij iets wat zeker in dit lijstje Napels Bezienswaardigheden thuis hoort?

Tip mij dan en dan neem ik die de volgende keer zeker mee!!

Deel jij deze blog voor mij?

Zoek je meer reisinspiratie?

Fietsen buiten Rome: Bracciano en Martignano Meer ontdekken

Hiken op de Alpe Adria Trail – Oostenrijk

Bezoek het sprookjesachtige Monschau – Eifel, Duitsland

Ontdek de eilanden Ibiza en Formentera – Spanje

Stedentrip Trondheim – Noorwegen

Als je op reis gaat wil je geen spullen kwijtraken door diefstal.
Lees de volgende tips eens door!

7 Veiligheidstips voor je tas op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *