De deelstaat Kashmir bezoeken – Noord India

Op dit moment is het in Kashmir, India onrustig en wordt het afgeraden om Kashmir te bezoeken doen. Dit is echt super jammer want je kunt hier een aantal geweldig mooie trips maken. Kashmir bezocht ik in 2015 en ik moet eerlijk zeggen dat de veiligheid toen ook niet optimaal was. Ik boekte mijn trip bij een lokaal reisbureau en Latif adviseerde mij om mee te komen naar zijn Srinagar.

Ik van reizen in India!!

En als je mij een beetje kent dan weet je dat ik dat niet af wijs en dus de uitnodiging met beide handen aan neem. Ik ging dus naar Kashmir, de deelstaat in Noord India die in een strijd verwikkeld is sinds jaar en dag. Pakistan wil Kashmir bezitten terwijl het nu bij India hoort. Daarnaast wil Kashmir & Jammu onafhankelijk zijn.

De politie en het leger in de straten van Srinagar

Je snapt het al. De bevolking is in opstand, de gevechten laaien zo nu en dan hoog op en veilig kan het om die reden gewoon nooit genoemd worden. Toch heb ik er bijna een week doorgebracht en heb ik mij geen enkel moment onveilig gevoeld. Dat er veiligheidsrisico’s zijn klopt en dat het om die reden afgeraden wordt om te reizen naar Kashmir is duidelijk.

Toch wil ik deze hoogtepunten van Kashmir met jullie delen. Gewoon om jullie te laten zien hoe mooi Kashmir is en dat de mensen die daar wonen deze aandacht toch echt wel verdienen!!

 Moet jij je visum nog regelen? Regel je Visum India via de makkelijke weg!

De deelstaat Kashmir bezoeken - Noord India

In de deelstaat Jammu en Kashmir liggen de zuidwestelijke uitlopers van de Himalaya. je kunt je dan wel voorstellen denk ik welke uitzichten je hebt? Alleen al om die reden is het bezoek een hoogtepunt voor mij. Dit was voor mij de eerste keer dat ik de hoge bergtoppen van de Himalaya mocht aanschouwen.

Welke hoogtepunten moet je in Kashmir bezoeken?

Ik heb 3 hoogtepunten zelf bezocht en kijk terug op een geweldige ervaring en dus wil ik deze graag met je delen! Ga je toch Kashmir bezoeken? Zorg dan dat deze zeker in je rondreis Kashmir opgenomen worden!!

Waarschijnlijk is Srinagar je uitgangspunt voor je trip binnen de deelstaat Kashmir. Het is een centraal gelegen stad en het vliegveld voor Kashmir bevind zich ook hier. Ik verbleef tijdens mijn dagen in Kashmir op een woonboot op het Dal meer. Ik kan je dit zeker aanbevelen.

Een boottocht over het meer maken moet een onderdeel van je Srinagar trip zijn!!

Srinagar, Dal Meer

De stad Srinagar heeft naast het meer natuurlijk allerlei bezienswaardigheden zoals mooie tuinen en vele moskeeen en tempels. Kijk meer voor tips voor jou bezoek aan Srinagar. Je kunt je hier zeker goed vermaken tijdens je bezoek aan de deelstaat Kashmir.

Bekijk eens waar jij gaat overnachten in Srinagar, kies jij zoals ik een huisboot of hotel aan vasteland?

  • Sonamarg – Thajiwas Gletsjer

Sonamarg ligt in het Ganderbal district van de deelstaat Kashmir & Jammu en is zo’n 85 km vanaf Srinagar. De naam Sonamarg betekend Weide van Goud en dat klinkt toch veelbelovend 🙂 Ik ging hiernaar toe om een trekking te maken naar de Thajiwas gletsjer en uitzichten te krijgen op de sneeuw bedekte toppen van de Himalaya die nog boven de 5000 meter reikten.

Sonamarg, Thajiwas Gletsjer - Noord India
De paardjes staan op je te wachten bij Sonamarg Hill Station

Vanaf Sonamarg Hill Station kun je op verschillende manieren naar boven natuurlijk. Er staan allemaal mannen die graag met je mee gaan als gids maar kunnen daarnaast ook hun paardje aan je verhuren.

Hoe ga jij?

Lopend of op de rug van een paard naar de Thajiwas Gletsjer?

Lees meer over de Thajiwas Gletsjer tocht naar boven!!

Lopend of op de rug van het paard - Thajiwas Gletsjer, Sonamarg - Kashmir - Noord India
Mijn paardje had een fijne dag want ik liep natuurlijk 🙂

  • Gulmarg – Gondola

Gulmarg staat bekend als het mooiste skigebied India en is zo’n 50 km vanaf Srinagar. Er ligt dan ook grotendeels het jaar sneeuw maar in de wintermaanden kun je hier gegarandeerd komen skiën. Er zijn 8 liften en in totaal zo’n 30km skipiste. Wil je een keer in Azië skiën dan is dit een leuke optie! Daarnaast is er een groot golf gebied en dus ook daarvoor kun je hier je vakantie plannen.

Skipiste in de winter, Gulmarg, Noord India

Ik was in Gulmarg, Baramulla district, omdat ik met de gondola omhoog wilde. Ik wilde verder de Himalaya in, die besneeuwde bergtoppen op! Een van ’s werelds hoogste kabelbanen vind zich hier en dat mag je dan toch niet missen tijdens je bezoek aan Kashmir. Je gaat eerst naar Kongdoori station op 2600 meter hoogte om vervolgens fase 2 te pakken naar Afarwat station op een hoogte van 3747 meter.

Afarwat station op 4390 meter hoogte - Kashmir Gulmarg

Je kunt je ticket kopen net voordat je kabelbaan bereikt. Er staat een klein gebouwtje iets hoger links naast de weg. Je bent 2 tickets nodig als je helemaal naar boven wil. Er zijn 2 kabelbanen en als je helemaal boven bent dan zit je op een hoogte van 3747 meter.

Actieve tip:

Als ik ooit weer eens terug ga om weer de deelstaat Kashmir te bezoeken dan ga ik natuurlijk hiken!! Ik deed dat in 2015 nog niet en dus heb ik alleen klein rondje gelopen en ben weer naar beneden gegaan. Nu zou ik zeker de 13 km naar Alpather meer vanaf Gulmarg hebben gedaan!

Je kunt er ook voor kiezen om met de Gondola naar fase 2 te gaan en dan de laatste 3 km te lopen naar het Alpather meer. Ook kun je er dan voor kiezen om de terugweg die waarschijnlijk wat minder vermoeiend is te lopen. Je bent dan uiteindelijk op een hoogte van 4390 meter. En als ik de foto’s zie van het meer wil ik heel graag terug om deze dagtrek te gaan doen!

Uitzicht onderweg naar Sonamarg, Kashmir - India

Bovenstaand uitzicht hadden we onderweg naar Sonamarg!
Helemaal geweldig toch?

Als je meer van de Himalaya wil zien is het een goed idee om een rondreis Sikkim te doen!

Vond je deze tip leuk? Deel hem dan of bewaar hem door te pinnen!!

Lees ook:

Complete reisgids Mumbai – India

Reisgids Namchi & omgeving – Sikkim, India

Jodhpur: De Blauwe Stad van Rajasthan

Streetfood Walk in Mumbai

Kookles bij Spice Paradise, Jodhpur

Of ga naar Zuid India en bezoek de theeplantages!

Verken de Theeplantages van Munnar – Kerala – De mooiste theeplantages die ik ooit zag

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:
3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *