Soloreiziger 40+ in hostels? Ja! Lees er alles over in dit handboek voor hostels – Zinvol Reizen

Als je alleen reist zijn hostels echt een uitkomst. In het begin van mijn reizen begon ik er niet aan maar na verloop van tijd is het fijn en gezellig om in de ‘drukte’ van een hostel te zijn. De prijzen, vooral als je langer op reis bent, zijn een stuk vriendelijker voor solo reizigers. Omdat hostels wel een andere benadering nodig hebben deel ik er graag alles met je over in dit handboek voor hostels.

In de titel schrijf ik soloreiziger 40+ in hostels… Ik had er ook 50- neer kunnen zetten want dit jaar tik ik de 50 aan. En ik kan je verklappen, ik ben lang niet altijd de oudste. Dus ook voor de reizigers vanaf 50 jaar: Je bent van harte welkom in een hostel.

Lees alles in dit handboek voor hostels

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
In Nairobi – Kenia, Afrika bestaan er zelfs dorms in safari tenten

De moderne hostels vs vroegere hostels

Ik vind heel veel hostels echt wel luxe… vooral als je het vergelijkt met 10 jaar geleden. Eerder waren vragen als ‘moet ik een slaapzak meenemen naar een hostel‘ of ‘hebben ze handdoeken in een hostel‘ heel normaal. Dat is nu meer een uitzondering dan regel. In de bijna alle hostels hebben ze beddengoed, soms vragen ze nog wel van je of je het beddengoed na je verblijf wil afhalen. Een handdoek wordt ook vaak wel kosteloos op bed gelegd.

De ene hostel is de andere niet maar … vaak kun je gebruik maken van een wasmachine. Veelal heb je een keuken tot je beschikking met veel keukengerei in goede staat wel. Als je geluk hebt mag je koffie en thee zetten en liggen er evt wat kleine hapjes/snacks voor je.

Toch zijn er echt nog wel wat handige dingetjes die je graag vooraf aan je bezoek wil weten.

Wat heb je nodig in een hostel?

 • Een eigen slotje op je kast

Wat toch lang niet altijd geregeld is.. Een slotje op je kast. Het lijkt erop dat ze deze slotjes vaak kwijtraken en dus kiezen hostels er vaak voor dat je een slotje zelf mee moet nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak slotje vergeet en dus alles in die kast doe en niet afsluit. Niet veilig uiteraard en je kunt pech hebben maar ook fijn om te benoemen is dat mij er nog nooit iets uit mijn kast is weggenomen. Ik kan dit uiteraard niet aanbevelen en neem dus gewoon een slotje mee van huis.

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
Hostel in Singapore – Handboek voor hostels

In dit hostel (The Pod Boutique Capsule Hotel) in Singapore was de kast onder het bed gewoon afgesloten met een pas. Net zo’n pas waarmee ik de kamer opende en de voordeur. Hier was ik dus geen slotje nodig.

 • Oordopjes tegen snurkers

Je komt er niet omheen. Je zult altijd een keer op een slaapzaal komen waar een flinke snurker ligt. Maar ook als dat niet het geval is maar iemand toch de sociale media besluit te bekijken en denkt stilletjes mee te luisteren… Dat lijkt dan stil maar in een stille ruimte gaat geluid ver. Dit hoor je als je wilt gaan slapen en dan zijn oordopjes een uitkomst.

 • Oortjes voor aan je smartphone (koptelefoon)

Wil je graag op bed met je sociale media aan de gang? Een filmpje maken of een muziekje erbij zetten? Oortjes of koptelefoon connecten met je apparaat is dan wel zo fijn. Je kunt lekker je gang gaan en niemand die jou hoort. Ook als je wil netflixen of andere filmpjes wilt is dat natuurlijk fijn.

 • Zo min mogelijk bagage wat luidruchtig is

Als je een tas of veel spullen bij je hebt die kraken als je er iets uit haalt of pakt kan dit erg storend zijn. Bijvoorbeeld een plastic packing cube of drukzak. Of als je veel metaal bij je hebt… wandelstokken / drinkflessen / karabijnen aan je tas. Deze kunnen tegen de zijkant van een kast/bed of op de grond veel lawaai maken in de nacht of vroege ochtend.

Als je er rekening mee kan houden zou dat natuurlijk heel fijn zijn voor je mede hostel gebruikers.

 • Sneldrogende handdoek

Omdat een handdoek nog niet altijd helemaal standaard is neem ik altijd een sneldrogende handdoek mee. En die is op reis natuurlijk vaker handig. Als je die niet bij je hebt is dat vaak geen probleem en kun je tegen een klein bedrag een handdoek van ze gebruiken.

 • Pyjama

Je denkt hier niet altijd gelijk over na als je alleen maar gewend bent in hotels te slapen. Maar in een hostel, als je nog even naar het toilet moet laat in de avond / of in de nacht, dan is het fijn dat je er nog een beetje netjes bij loopt. Soms moet je een gang over of andere gezamenlijke ruimtes door voordat je bij de badkamer of toiletten bent.

 • Slippers

Ook zijn dan slippers wel fijn om even snel aan te schieten. Ook als je er een hekel aan hebt in een douche te staan waar anderen net voor jou stonden zijn slippers fijn. Ook om te voorkomen dat je last krijgt van voetschimmel. Als je ze daarvoor wilt gebruiken dien je daar op de rest van je reis wel rekening mee houden. Je kunt ze dan niet buiten dragen.

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
Zostel in Kathmandu – Nepal

Lees alles over de do’s and don’ts
in dit handboek voor hostels

De do’s and don’ts voor hostels

In hostels hoor je echt rekening te houden met je kamergenoten. Je hebt de ruimte niet voor jou alleen wat wil zeggen dat je niet je halve tas uit kan pakken en kan laten rondslingeren. Wil jij je was drogen dan zul je dat in een speciale ruimte daarvoor moeten doen, en ja daar hangt dan ook de was van een ander.

Een aantal punten wil ik graag aandacht geven in dit handboek voor hostels. Gewoon omdat ik me daar aan kan irriteren als iemand dit zonder gêne doet terwijl ik na een lange reis al op tijd in bed lig…of nog even wat langer wil slapen…

 • Je tas de avond voor je vertrek inpakken

Ga jij vroeg de volgende dag op pad? Zorg dan dat je het meeste al hebt ingepakt. Dit om te voorkomen dat je met je grote tas en allerlei spullen aan het pakken moet. Dit maakt natuurlijk best wat lawaai in een stille ruimte.

Werken in je cabine - Handboek voor hostels

 • Niet eten in bed

In veel hostels mag je geen eten meenemen de slaapruimtes in maar niet overal staat dit goed aangegeven. En niet iedereen houdt zich daar aan als het gordijntje dicht is en niemand je meer ziet. Maar als je dan in je kamer / op je bed bent ga dan niet bijv chips eten. Je kent de krakerige zak natuurlijk wel maar bedenk je ook eens welke eet geluiden daarbij vrij komen.

 • Stil zijn in de slaapruimte

In de slaapruimte dien je eigenlijk altijd stil te zijn. Tenzij je heel zeker weet dat je er alleen bent. Er zijn reizigers die misschien van uit een andere tijdzone komen en hun slaap inhalen. Ga dus niet bellen in de gezamenlijke slaapruimte. Maar ook als je een alarm zet, ga dan niet liggen snoozen!

En ga zeker niet je sociale media door scrollen met geluid aan zonder oortjes in of koptelefoon op. Maar ook… zet de trilfunctie van je telefoon uit. Zelf heb je het misschien niet door als je al ligt te slapen maar 1 a 2 bedden verderop of onder / boven je wordt dit misschien wel gevoeld of gehoord.

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
Je eigen afsluitbare cabine in een hostel – Kirgizië

Hoe ziet een kamer / bed eruit in een hostel?

Dit kan erg verschillen. De laatste jaren is de cabine of capsule erg in opkomst. Deze kan over de lange zijde langs een muur staan maar ook met je hoofdeind aan de muur komen. Dan lig je dus allemaal naast elkaar en vaak zitten er prima muren tussen.

Ik vind deze hostels erg fijn. Je hebt namelijk wel een afgesloten bed hetzij door middel van een gordijn of een schuifdeur. In de cabine of capsule zitten vaak een lampje, oplaadmogelijkheid voor je telefoon/laptop en een plankje om je spulletjes op te leggen. Als je geluk hebt zit er zelfs een televisie in, ik had dit namelijk ooit in Kirgizie!

Sommige hostels hebben nog de ouderwetse bedden of stapelbedden. Deze ouderwetse hostels vind je nog op de pelgrimstocht in Spanje alleen worden ze daar herbergen genoemd. Of het zijn de goedkopere hostels, maar ook daar maken ze er echt iets van.

Ooit had ik ook eens een echt klein eigen kamertje voor mezelf. Dat was in Koh Lipe bij het Seahorse Hostel. Alleen de bovenzijde van de ruimte was nog open zodat je wel de frisse en koele lucht van de airconditioner kreeg die in de smalle gang hing. Ik vond het super plekje!

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
TOC hostel in Barcelona heeft zelfs een zwembad!

Handboek voor hostels – 40+
Wat boek jij het liefst?

De grote voordelen van een hostel

 • Goede manier om mensen te leren kennen

In een hotel zit je als solist en in hostels maak je deel uit van een community. Er worden dus dingen georganiseerd, hetzij door het hostel zelf of door de mensen die er zijn. In de meeste hostels vind je wel een opsomming van leuke trips die voor de bezoeker georganiseerd worden. Van stadswandelingen en foodtours of bijv een fijne yogales. Het leuke eraan is ook dat deze vaak niet veel kosten en drukbezocht zijn door mede solo reizigers.

 • Leuke gezamenlijke ruimtes om te zitten.

Omdat je in een hostel geen eigen kamer hebt waar ze van verwachten dat je daar zit of buiten bent kun je in een hostel fijn in gezamenlijke ruimtes zitten. Er is vaak een keuken en eetruimte maar ook ruimtes om te werken en relaxen. Fijne zitjes, relaxte banken en mooie hoekjes zijn er gecreëerd. Dit vind je meestal niet in de gangbare hotels.

 • Boek de beste tripjes

Het valt me vaak op dat als ik in een hotel zit en vraag wat er in de omgeving te doen is men het gewoon niet weet. Hotels zijn gericht op het leven binnen de muren van het hotel en het daar de gast het naar zijn zin maken. Ze zijn niet gericht op de reiziger die nog moet bedenken wat hij gaat doen de volgende dag.

Dat is een van de redenen dat ik vaak in hostels zit moet ik bekennen. Zij weten precies voor je wat je kan boeken, wat er te doen is en ook nog eens waar je het voor een fijne prijs kan boeken.

Als soloreiziger gebruik ik vaak in hostels - Lees er alles over dit handboek voor hostels - Zinvol Reizen
Fijne ruimtes voor algemeen gebruik in hostels – Griekenland

Hoe vind je de leukste hostels?

In eerste instantie zocht ik altijd op Hostelworld. Het was de app om de hostels en andere alternatieve verblijven met een leuk prijskaartje te vinden. Nu vind je ook op de grotere sites als Booking wel hostels.

Om positief af te sluiten in dit handboek voor hostels heb ik nog wat leuke weetjes voor je.

Wist jij dat? – Alles over hostels

 • Wist jij dat je in hostels ook best vaak een privé kamer kan boeken?

Wist jij dat hostels echt niet meer alleen voor de tiener of twintiger is? Ik ben 40+ en vind ze fijn en voel me er ook op mijn plek door mijn manier van reizen. Je komt mensen van alle leeftijden en pluimage tegen!

 • Wist je dat hostels ook vaak op fijne plekken zitten?

Daar waar hotels vaker een plek kiezen zodat ze voor busreizen en grotere groepen goed toegankelijk zijn kan een hostel er voor kiezen om in de kleine straatjes te zitten en juist dicht op de plekken waar jij wil zijn. Dit scheelt je soms veel reisbewegingen en de kosten die daarbij komen. Heel gezellig als je naar buiten loopt en gelijk in het centrum bent. Zoek wel een plekje op waar het ook alsnog wel rustig is in de nachtelijke uren… wel zijn fijn vind ik.

Deel jij dit handboek voor hostels met je medereizigers die nog twijfelen?

Werken in je cabine - Handboek voor hostels

Meer reis inspiratie lezen?

Yoga, Meditatie en Avontuur? Dat is wat Zinvol Reizen is

Verslag – Eerste dag wandelen op de GR92 aan de Costa Brava – Spanje

Veilig op Reis & De gevaren van Alcohol gebruik tijdens je reis

Lees deze tips om meer mindfulness in je leven toe te laten

Solo Roadtrip Rhodos – Griekenland

Zoek het avontuur in Turkije op de Lycian Way

Wandelen in Turkije – De Lycian Way etappe 2 en 3 – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *