Ga Mindful Wandelen – Tips voor Meditatief Wandelen

Je hoort het de laatste tijd meer en meer, mindful wandelen of meditatief wandelen. Ik ben er helemaal voor. Voor mij is de meerwaarde van meditatie bewezen maar ook de meerwaarde van wandelen. Hoe goed is het dan om die twee nu te combineren. Ik denk ook dat het voor de beginner van mediteren makkelijker is om ondertussen nog wel wat te doen maar ook met jezelf bezig te gaan dan te gaan zitten in lotushouding en te gaan mediteren.

Juist in deze tijd dat we niet erg veel tijd vrij maken voor onszelf maar een druk leven leiden is stil zitten gewoon erg moeilijk. Dus als opstap naar het mediteren in lotushouding kun je heel goed gaan mindful wandelen ofterwijl meditatief wandelen. Uiteraard hoeft je einddoel niet te zijn om zittend te gaan mediteren maar meer uit je wandeling halen is een goed doel op zich!

Ga Mindful Wandelen – Tips voor Meditatief wandelen

Onbewust zul je dit al doen, vooral als je alleen wandelt heb je hier alle tijd voor en zullen je gedachten gaan vloeien over dingen waarvan je niet meer wist dat je ze nog wist. Dit is al een soort van meditatie en een soort van verwerking van die momenten die er kennelijk nog zitten. De kunst van het mediteren is dat je niet ingaat op al die gedachten, al die situaties die voorbij komen, maar dat je ze voorbij laat komen en weer weg laat gaan.

Wist je dat? Ons brein een master is in het verbergen van gedachten waar het eigenlijk niet mee bezig wil zijn.

Als je trauma’s (groot of klein) wil verwerken moet je brein je daar de gelegenheid voor geven. Ons brein heeft echt een eigen wil en die legt het ons te vaak op. Je brein doet dit door je met gedachten over van alles en nog wat te bombarderen. Helaas gaan wij maar al te graag met die oppervlakkige gedachten aan de haal. Lekker fantaseren over iets wat je gedaan hebt of wat je nog gaat doen. Werkt dat niet als afleiding? Dan begint het brein je te bombarderen met situaties waar je je geïrriteerd hebt aan iets. En hoe fijn vinden we het ook om daar weer lekker over kunnen gaan ‘zeiken’.

Probeer die afleidingen die het brein je geeft te weerstaan en schuif ze terzijde. Er is genoeg andere tijd om daar mee bezig te zijn maar niet nu. Het brein wil niet in het hier en nu zijn dus zal je blijven bombarderen met die herinneringen of vooruitzichten.

Lees eens meer over mijn 10 dagen mediteren volgens de Vipassana methode

Dus ga Mindful Wandelen

Mindful Wandelen - Meditatief Wandelen
Mijn Camino Frances. Mijn 35 dagen als pelgrim waren ook heel goed om meditatief te wandelen

Welke voordelen kun je verwachten van het mindful wandelen

Ga mindful wandelen en merk dat jij je daarna minder gestrest voelt. Je ervaart dat je je tijd beter kan indelen en merkt daardoor dat jij je tijd beter besteed.

Ervaar ook dat je concentratie verbetert doordat je beter kan focussen en minder afgeleid bent. Allemaal positieve effecten door het meditatief wandelen.

Je leert patronen te doorbreken en in te zien dat je mag veranderen en kunt veranderen.

Uiteindelijk wordt je gewoon gelukkiger van mindful of meditatief wandelen door bovenstaande positieve veranderingen. Je leert weer van de kleine dingen in het leven te genieten. Die dingen die er uiteindelijk echt toe doen!!

Hoe fijn is het dan dus om het wandelen met het mediteren te combineren. Neem de tijd voor jezelf door een uurtje te gaan wandelen en te genieten van de natuur en werk ondertussen aan je meditatie. Uiteindelijk sijpelen de voordelen van mindful wandelen door in allerlei aspecten van je leven en zul je merken dat je het leven makkelijker tegemoet gaat en minder beren op de weg gaat zien!

Tips voor Meditatief Wandelen

Wat is nu precies mindful wandelen?

Bij mindful wandelen gaat het er om dat je tijd voor jezelf maakt. Dat je met je volle aandacht richt op dat wat op moment er toe doet. En dat ben jij! Dus voel waar je bent en hoe jou lichaam erbij staat. Voel hoe je staat… voel je voeten op de grond, voel het contact dat je maakt met de aarde.

Probeer je hele lichaam te voelen. Ga van je voeten via je kuiten naar boven, voel de spanning die elke stap teweeg brengt. Voel hoe je spieren aanspannen en ontspannen bij elke stap. Voel hoe je knie buigt en weer strekt. En voel wat het doet met je knieschijf. Voel je je eigen knieschijf? En voel je die bewegen? Wat voel je? Voel je ook wat er in het gewricht gebeurt?

Probeer zo echt je lichaam te voelen. Als je goed concentreert op wat je allemaal kan voelen in je lichaam, in de spieren of zelfs in de gewrichten dan zul je merken dat je zo 5 of 10 minuten verder kan zijn en je de benen nog niet eens hebt ‘afgewerkt’.

In het begin is het moeilijk en voel je niets, of voel je alleen daar waar de kleding je kuit raakt of waar je daadwerkelijk een beweging maakt. Maakt niet uit, voel dat tot in alle facetten waar in je het kan voelen. Maak zo die voelsprieten in je lichaam weer scherp, ze weten niet meer waar ze op moeten focussen… daarom voelen we het niet. We zijn grotendeels bezig met de wereld om je heen in deze samenleving en haast niet meer op wat er binnen in je is… Daarom voelen we het niet meer maar weet… het zit er en je kunt het voelen!!

Wist je dat we tijdens de yoga cursus van 200 uur in Pushkar elke ochtend een uur meditatief gingen wandelen?

Meditatief Wandelen - Mindful Wandelen
Wandeling Archemerberg nabij mijn woonplaats

Hoe ga je mindful wandelen

Kies die wandeling uit die je kent. Een wandeling waarop je niet teveel moet nadenken waar je naartoe moet, welke wegen je in moet slaan en hoever je nog af moet leggen. Loop jij die 5 km lekker in een uurtje, kies dan die ronde waarvan je weet dat het 5 km is en die je kent.

We hebben allemaal gedachten die maar door gaan.. Het blijft soms zo druk in je hoofd met allerlei gedachten. Besef eens wat je echt met die gedachten op dat moment kan doen.

Zijn die gedachten nu echt nodig en belangrijk of kun je ze ook uitstellen?

Wees daar bewust van. Wees baas over je eigen gedachten… Heb ik ze nu nodig, hier in het bos of tijdens mijn wandeling? Of zijn ze meer geschikt om een andere keer te behandelen?

Gun je zelf de tijd

Hang niet gelijk een tijdslimiet aan je mindful wandeling. Soms ben je na 10 minuten er wel klaar mee …. maar soms loop je er zo lekker in dat je na een half uur denkt, goh dat ging lekker!! Gun jezelf die tijd, geef jezelf die rust. Als je het niet lukt om je gedachten bij je lichaam te houden wandel je gewoon even lekker en begin je na een paar honderd meter weer opnieuw. Je hebt toch niets anders op dat moment te doen en het beste wat je kan doen is proberen.

Probeer het gewoon opnieuw!

Geen enkele topsporter of winnaar heeft het ooit in een keer gedaan! Ook zij trainen keer op keer weer de oefening, het kunstje of wat dan ook. Onthou: oefening baart kunst…

Ga Mindful Wandelen

Let op je ademhaling

Haal alleen adem door je neus. Net als bij meditatie is het beter om alleen door de neus adem te halen.

Neus in en mond uit is een manier om rustig te worden bij extreme angst of als je je echt niet lekker voelt. Dit gebruik ik wel op straat in mijn werk. Je hebt dan niet de rust om ook door je neus uit te ademen.

Die rust hebben we hier wel. Probeer de uitademing zo lang mogelijk te maken zonder dat je dan buiten adem komt en te snel weer in moet ademen. Maar die uitademing zou langer moeten kunnen zijn dan de inademing. Op die manier reinig je lichaam ook. Bij de uitademing gaan er namelijk afvalstoffen uit je lichaam. Daar staan we niet altijd bij stil maar is wel een belangrijk onderdeel van het ademen. Goed ademen is belangrijk, lees maar eens meer over die ademhaling.

Tips voor Meditatief Wandelen

Meditatief Wandelen - Mindful Wandelen
Ook tijdens mijn st. Olavsleden dagen kon ik goed meditatief wandelen. Fijne lange stukken zonder na te hoeven denken of ik af moest slaan.

Voel jezelf volledig tijdens het mindful wandelen

Zoals ik eerder uitlegde ga je je lichaam stap voor stap proberen te voelen. Dus begin bij je voet, voel je voetzool, voel je de grond eronder? Voel hoe jij je voet plaatst op de aarde. Voel hoe je voet het afrolt… Maar ook, voel die kleine teen, voel alle tenen… En voel je wreef… Probeer alle facetten te voelen die er zijn.

Lukt dit niet dan kun je grote happen lichaam pakken. Dus alleen de voet voelen en ga dan gelijk door naar je onderbenen, kuiten en schenen. Voel je bovenbenen, voel die spanning die een stap teweeg brengt. Voel je heupen… en zo naar je rug, voorzijde body, armen, je keel / nek en je gezicht en je schedel.

Het is heel normaal dat je bepaalde delen misschien helemaal niet kan voelen. Dat je sommige plekjes ineens wel heel goed voelt. Blijf wel je hele lichaam scannen en probeer ondertussen te leren hoe jij een bepaalde plek waarneemt en een andere plek niet. Besef ondertussen dat je dus wel kan voelen maar dat je op sommige plekken nog niet op de juiste manier voelt of er tijdelijk niet mee in contact staat.

Ga Mindful Wandelen

Zit daar een blokkade?

Door toch door te gaan met je oefening, wel die huid te blijven aftasten en wel met je gedachten in je lichaam te zitten worden er weer wegen gebaand. Er komt weer aandacht voor de verschillende plekken en ook de emotie die de blinde vlek, de blokkade veroorzaakt. Dit zijn onbewuste processen die zich op de achtergrond afspelen. Diep van binnen gebeurt er vanalles en soms is het maar goed dat we niet alles weten en voelen. Maar dit is in principe waar we het voor doen. Onbewust ben je bezig met beter worden, met verwerken en met jezelf helen.

Wist je dat lichaamsdelen in contact staan met emoties? Weet dat iets niet voelen dus ook een betekenis heeft.

Hoe met emotie om te gaan die opkomt?

Belangrijk is om emoties niet weg te drukken. Besef dat die er is maar ga er niet op in. Accepteer dat die emoties er (nog) is en geef de emotie geen extra lading. Gedachten komen en gaan en zo ook deze gedachte en emotie. Het zal niet lang duren voordat je de emoties voelt weg zakken. Emoties zijn voeding nodig om te blijven bestaan, als je verdriet hebt zijn ze tranen nodig… Als je woede voelt is die energie nodig in de vorm van stompen, slaan of schreeuwen, als je blijheid voelt is die energie nodig om te blijven bestaan in de vorm van lachen en dagdromen. Blijf met je gedachten i het hier en nu, besef alleen dat die emotie er is, voel het maar ga er niet in mee, voel de emoties ook weer wegstromen. Ga hierna door met je lichaam voelen.

Deze manier van benaderen leerde ik tijdens de Vipassana. Op deze manier zal de emotie zich minder diep in je wortelen en je minder hinderen in je leven op welke manier dit ook maar was. Soms beseffen we het helemaal niet meer maar merken we achteraf hoe het ons veranderd heeft.

Mindful wandelen

Leer van de natuur om patronen te doorbreken.

Besef in positieve zin dat het ook in de natuur soms gaat waar het niet kan gaan… Bomen groeien door hekken….bordjes van wandelingen worden in een boomstam opgenomen. Je denkt dat het niet kan…maar het kan wel!

Besef dat dit bij ons net zo werkt. Het gaat alleen net iets anders dan dat je in eerste instantie dacht…maar je doel kan bereikt worden!! Iedereen kent de voorbeelden waarvan jij vooraf dacht dat iemand het nooit zou redden omdat het gewoon onmogelijk leek. Wegen lijken zich te openen en paden komen vrij op het moment dat je je er toe zet. Ik heb dat zelf ook ervaren op verschillende vlakken.

Heb jij daar ook voorbeelden van?
Ik hoor ze graag en leer daar ook graag van!

Als afsluiter van je mindful wandeling…

Blijf eens stil staan en luister goed wat er om je heen gebeurt

De eerste tijd van je mindful wandeling hebben we juist geprobeerd niet bewust te zijn van je omgeving maar om je lichaam waar te nemen. Om echt bewust te zijn van je lichaam, dat is de essentie van minfdul wandelen.

Als dit jou 15 a 20 minuten is gelukt dan is dat geweldig! Probeer dan als afsluiter langzaam je bewustzijn naar buiten te richten en ook zo intens te ervaren wat er buiten is.

Zie, hoor, voel, ruik de natuur en het leven.

Meditatief Wandelen - Mindful Wandelen

Waarschijnlijk lukt je dit na het meditatief wandelen met meer energie en met meer focus. Misschien merk jij het verschil al snel, misschien moet je een paar keer mindful wandelen om het verschil te merken. Ik hoop dat jij na verloop van tijd ook de voordelen gaat merken in je dagelijkse leven.

Ga eens meerdere dagen achtereen wandelen zodat je elke dag kan oefenen, ik liep de Camino in Spanje maar ook andere paden in Duitsland voor meerdere dagen of in Oostenrijk.

Ik hoop dat ik jou kan inspireren om dit ook te gaan proberen.
Geef het een kans en laat je verrassen!!

Deel je deze inspiratie voor mij?

Zoek je meer inspiratie?

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel

De Handstand is een Must – Yoga

Geniet van het Moment – Weg naar het Geluk

Een dag uit het leven van een Pelgrim

Ga een paar dagen wandelen in Noorwegen zodat je alle tijd hebt voor mindful wandelen!!

Wandel op de oude Pelgrimsroute St Olavsleden – Pelgrimeren in Noorwegen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

12 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *