Wandelen langs de Costa Brava: Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols – 20km op de GR92 – Spanje

In oktober ’23 besloot ik om te gaan wandelen langs de Costa Brava. Wat een geweldig mooie en ruwe kust. Met telkens de meest mooie uitzichten! Lees mijn verslag van de etappe van Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols. Lees ook het verslag van de dag ervoor.

Wandelen langs de Costa Brava – Spanje

Na een fijn ontbijtje in mijn hostal in Tossa de Mar checkte ik uit en ging ik op pad. Wandelen langs de Costa Brava, op weg naar Sant Feliu de Guixols. Eerst moest ik terug naar waar ik gister van de route afging. Al snel zag ik de rood/witte vlaggetjes weer en verdween ik in een bos. De lucht was dreigend en toen ik iets hoger kwam waaide het er nog flink bij.

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Ik kwam steeds hoger te lopen, de weg bracht mij en verschillende mountainbikers, ver naar boven. Op een gegeven moment had ik zicht op de kust en op het binnenland. En als ik vooruit keek op een onheilspellende lucht. Ik vroeg me echt af of ik het droog zou houden, de weersvooruitzichten hadden voorspeld tot een uur of 11 in de ochtend kans op onweer. Het was toch al bijna 11 uur en ik had nog geen druppel gevoeld.

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Wandelen langs de Costa Brava, Cami de Ronda – Spanje

Het waren brede zandwegen waar ik op liep en de rood/witte vlaggen waren goed te volgen.  Onderweg op de GR92 Camino de Ronda route kwam ik van die wilde aardbeien tegen in de bomen. Ik zag ze vorig jaar in Portugal ook.  Net als in Portugal staan hier ook de kurkbomen en een stuk verderop zag ik zelfs de oogst ervan liggen. Ik was na een flinke klim van ongeveer 2 uur bovenop gekomen. De wind liet zich flink voelen en de uitzichten waren geweldig!

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols
Kurkbomen met op de achtergrond de ingepakte oogst..

Nadat ik een weg over moest steken kwam ik in een dichter bos te lopen. Ik ging hier even aan de kant zitten en at mijn peer op die ik van het ontbijt had meegenomen. Het was heerlijk zo in het bos. Toen ik het bos weer uitkwam zag ik een grote kerk staan. Ik liep er naar toe en maakte een foto, het was het plaatsje Sant Grau. Even verderop zag ik de bewegwijzering weer en ik liep het pad af naar beneden.

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols
De kerk in San Grau… Als je die ziet moet je dus weer omkeren en omhoog gaan…. Scheelt je een flinke afdaling..

Het was een stijl pad en bracht me een heel stuk naar beneden, weer terug wandelen naar de Costa Brava kust dacht ik… Maar dat was niet zo, ik begon weer te stijgen. Ergens vond ik dat juist wel fijn want dat vind mijn lichaam fijner maar toen ik beter keek zag ik dat ik niet meer rood/wit volgde maar geel/wit. Oeps!

Bebording van de GR92 - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Bij Sant Grau had ik niet goed opgelet en moest ik denk ik niet richting de kerk maar naar boven en dan naar rechts zodat ik die hele afdaling oversloeg. Een stuk verderop kwam geel/wit weer samen met rood/wit. Heel fijn! Ik kon nu weer de route op die ik echt aan het wandelen was. Wat nog meer fijn was is dat mijn route ruim een uur korter was. Wel had ik ruim een half uur extra gewandeld door die afdaling en stijging maar oke…

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Ik kwam een man met zijn hond tegen die me even aansprak. Waar kom je vandaan? Welke route wandel je? Hoe ver ga je? Toen ik op die laatste vraag nog geen antwoord kon geven keek hij me aan en zei: I love you for that! Hahaa ik snap wat hij zegt! Ik wist namelijk nog niet hoeveel dagen ik zou blijven wandelen, ik had nog geen ticket geboekt en geen einddatum. Dat geeft ook een heerlijk gevoel van vrijheid! Maar hij zei ook, het volgende stuk van deze route ga je geweldig vinden.

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Je moet er wat voor doen
maar dan krijg je de meest mooie uitzichten

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

En daar had hij gelijk in. Niet lang nadat ik hem zag moest ik linksaf en ging ik omhoog. Het pad werd een rotspad en was echt geweldig! Voor het eerst haalde ik mijn selfiestick uit de tas en zette ik die neer om wat foto’s te maken. Wat een geweldig stukje! En na dit stukje ook nog een paar van die stijgingen, echt super!

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols
Puig les Cols

Het waaide nog steeds erg hard en toen ik na een tijdje een bordje zag dat ik naar een top kon deed ik natuurlijk wel. Puig les Cols, daar ging ik wel even naartoe. Wel moet ik zeggen dat ik niet om het hoekje ben gegaan om het andere uitzicht ook te bekijken. Voor hetzelfde geldt waaide het daar nog flinker en dan loop je daar in je eentje. Als er een windvlaag komt kun je uit balans raken en dat risico ben ik maar niet aangegaan. Ook even staan op die rots en een foto maken heb ik overgeslagen. Bang dat mijn telefoon en standaard om zou vallen maar ook dat ik daar uit evenwicht zou raken.

Prachtige uitzichten - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Na Puig de Cols liep de route naar beneden. Soms via een mooi breed pad maar soms ook via een smal uitgesleten pad. Met de mooiste uitzichten waar ik soms even voor stil moest gaan staan om ze te bekijken. Toen ik weer aan de rand van de bewoonde wereld kwam moest ik ongeveer nog een uur wandelen. Ik was blij dat ik nog wat chocolade in mijn tas had want ik had bijna geen energie meer. Ik had natuurlijk ook veel te weinig gegeten, een peer en nu conguitos met peanut cream erin.

Note to self: meer eten in mijn tas zoals bijv een energiereep of koekjes.

Wandelen langs de Costa Brava - Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Het pad was een beetje lastig te volgen na die eerste wijk, ik volgde dus maar even de navigatie naar mijn eindbestemming. Even later zag ik dat ik gewoon weer op de route uitgekomen was. Dat was fijn! Ik denk dat er een vlaggetje mist. Het kwam erop neer dat ik de grote weg in de wijk naar beneden volgde en dan net iets buiten het dorp de zandweg naar rechts nam, daar stond weer een vlaggetje.

Nabij mijn hostal Zurich in Sant Feliu de Guixols
Precies naast mijn hostal voor de nacht

Wandelen langs de Costa Brava – Spanje

Afstand, hoogte en tijd – Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols

Het was echt een fantastische wandeling die echt uitdaging gaf. Een aantal mooie klimmen, uitdagende uitgesleten paden en de meest mooie uitzichten op hoogte. De afstand die ik vandaag aflegde was 20.23 km en deze lieten mij 816 meter dalen en 813 meter stijgen. Ik was 6,5 uur onderweg.

Lunch onderweg?

Daar heb ik geen plekje voor gezien. In Sant Grau zou je misschien kunnen eten, dat was een klein dorpje waar ik alleen maar de kerk heb gezien. Weet wel dat als je dat dorpje ingaat je terug moet lopen naar boven voordat je verder gaat. Ik liep daar verkeerd doordat ik de weg naar beneden door liep en op die gele route terecht kwam.

Avondeten in San Feliu de Guixols
Mijn avondeten bij Cerveceria Hot Dog in het centrum van Sant Feliu de Guixols

Verblijf in Sant Feliu de Guixols

Ik had mijn overnachting bij Hostal Zurich, ik betaalde hier €45 zonder ontbijt. Een beetje ouderwets hostal maar super degelijk. Toen ik er die middag kwam had ik het idee dat ik in een gesloten cafe zat waar boven alleen nog een hostal zat. Een ouder echtpaar wat een beetje aan het kibbelen was met een volwassen zoon. Ze regelden alles een beetje op een aparte manier.. Maar toen ik de volgende ochtend beneden kwam was er personeel wat het cafe geopend had en kon ik een koffie en croissant kopen. Hoe fijn?

Wifi in Hostal Zurich

Er is wifi maar als je een apparaat hebt aangemeld kun je geen tweede aanmelden. Ook niet als je de eerste afmeldt omdat je een andere online zou willen krijgen. Ik kon mijn laptop helaas daar niet meer online krijgen want ik had mijn mobiel als eerste aangemeld.

Een korte avondwandeling door San Feliu de Guixols - Costa Brava
Een korte avondwandeling door San Feliu de Guixols – Costa Brava

Het was weer een heerlijke dag wandelen langs de Costa Brava en ik ging met frisse moed de volgende dag ook weer op pad. Die wandeling bracht mij naar Palamos.

Deel jij deze blog?
Plannen om te gaan wandelen? Bewaar hem dan in je favorieten!

Wil je meer fijne wandel inspiratie lezen?

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca – 8 dagen

Wandelen en hiken op Karpathos – Griekenland

Etappe 2 en 3 van de Lycian Way – Turkije

Portugal – Wandelen op de Fishermen’s Trail

Of ben je benieuwd naar wandelen Azië?

Zinvol Reizen op Gunung Machinchang Langkawi, Maleisië – 2x Geweldig Uitzicht – Hiken op Machinchang Trail of de kabelbaan naar Skybrigde Langkawi

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *