Eerste 200 km van de Camino Frances – Spanje

Op 3 september 2016 was het zover voor mij. Ik begon de goed voorbereide eerste 200 km van de Camino te lopen. Ik was afgereisd naar Saint Jean Pied de Port en zou de originele Franse Route gaan lopen, de Camino Frances met als eindpunt Santiago de Compostella.

De gehele route is 780 km lang en de eerste 200 km van de Camino Frances had ik erop zitten toen ik deze blog schreef en toen was ik 10 dagen onderweg. Dus een mooi eind op pad maar ook nog een heel eind te gaan!!

Elke dag gaf me weer een nieuw avontuur en nieuwe uitzichten die mij zo blij maakte dat ik deze beslissing genomen had. Dat ik dit pad gekozen had om te lopen.

Het landschap veranderde langzaam, de mensen om mij heen kwamen dichterbij en ik kreeg een groep om mij heen waar ik samen mee op trok in de richting van ons eindpunt.

Tot zover was het een geweldige route en vond ik het avontuur echt heerlijk!!

De eerste 200 km van de Camino Frances

Camino Frances

Na 9 dagen kwam ik aan in Santo Domingo de la Calzada en had ik het punt bereikt dat ik al de eerste 200 km van de Camino Frances had gelopen! Wat een overwinning! Het voelde geweldig, ik liep door het Spaanse landschap.

Over de mooie bergen, door de vele wijnvelden en door bos en door geweldige kleine dorpjes.

Ik heb op de sociale media #CaminoSHT gebruikt door de hele tocht en als je die opzoekt kun je de meeste van mijn foto’s en posten zien op Facebook, Twitter en Instagram.

Maar hier het eerste uitgebreide verslag van die eerste dagen als pelgrim!

Mijn Camino Frances

Camino Frances

Dag 1 – Saint Jean Pied de Port naar Roncevalles, 25km

Dit is toch een van de zwaardere dagen die je hebt op de Camino Frances. Dat komt doordat je de Pyreneeën doorkruist. Het is daarbij ook een van de mooiste wandelingen!!

Ik had thuis geoefend.. Ik had al ongeveer 500 km gelopen voordat ik begon aan de Camino Frances. Maar me hierop voorbereiden is lastig in het vlakke land Nederland. Je stijgt ongeveer 1400 hoogtemeters in die tocht over de Pyreneeën.

Die eerste avond had ik mijn pelgrimsdiner met een aantal andere pelgrims die de volgende dag zouden starten op de Camino Frances. We werden helemaal klaar gestoomd door de uitbater van de herberg. Hij vertelde wat we wel en niet moesten doen, waar we een lekker stukje lokale kaas konden kopen en dat we genoeg water mee moesten nemen. Hij bracht het echt super leuk en ik was er helemaal klaar voor om te gaan die volgende dag….ook al had ik me voorgenomen om een dag in Saint Jean Pied de Port te blijven.

De volgende ochtend stond ik buiten en sprak ik met Clair en Jean Marcel. Een stel uit Frankrijk, Jean Marcel bekeek mij eens goed en pastte mijn stokken aan en mijn tas en vond hierna alles goed genoeg zitten zodat we samen aan onze Camino Frances begonnen!

Camino Frances

Het was nog vroeg, we begonnen voor 7 uur aan de tocht de bergen in. Ik had de wandelstokken eigenlijk nog nooit gebruikt maar ze hielpen me lekker. Het tempo wat zij liepen was ook lekker voor mij. Het eerste stuk, tot Orizon, ging over de verharde weg en was best steil. Ik vond het prima lopen zo achter mijn eerste Camino Frances maatjes aan en toen we bij Orizon kwamen was de zon op en begon de dag pas echt.

We nemen er een kopje koffie en ik kreeg een espresso. Ik was weer als hernieuwd en kon er voor de rest van de dag tegenaan!!

Camino Frances

Het lastigste stuk moest nog komen werd me verzekerd, we moesten door twee passen. We liepen over de bergen en hadden weidse uitzichten. Het waaide flink maar dat was heerlijk omdat het best warm was. Het uitzicht was echt prachtig!! Alle mensen die we tegen kwamen waren ook super, ze waren bezig met dezelfde worsteling..

Overleven op deze eerste dag 🙂 Heerlijk!!

Camino Frances

Toen we over de grootste klim waren en dus die eerste pas over waren kwamen we langs de boer die ons het kaas verkocht waar de uitbater het de avond ervoor over had. Clair kocht een stuk kaas en brood, ik wat bananen en een muesli reep.

Alles wat ik at smaakte geweldig!! 🙂

Camino Frances

De afdaling ging ook goed. We gingen langzaam en keken goed uit. Het pas was vol met steentjes namelijk. Ik heb een geweldige dag met Clair en Jean Marcel gehad. Zij gingen een andere route lopen, de Del Norte. Zij wilden wel deze geweldige eerste dag meemaken door de Pyreneeën maar ik zou ze dus later niet meer zien.

Ik heb wel heel veel gehad aan hen die eerste dag! Ik vond dit dus ook erg jammer.

Je ontmoet wat je nodig bent komt in deze situatie helemaal tot zijn recht!

Camino Frances
Het klooster in Roncesvalles

Eerste 200 km van de Camino Frances

Dag 2 – Roncevalles naar Larrasoana 27,3 km

De volgende dag begon ik alleen aan mijn camino. Ik had een goede nachtrust gehad in de grote albergue in Roncesvalles. Groot, massaal misschien ook wel maar heel netjes en schoon. En misschien leuk om te weten.. het zijn Nederlandse vrijwilligers die daar de boel runnen.

Deze dag was ook weer geweldig!! Ik vond de kleine dorpjes waar ik door kwam super en de uitzichten zijn prachtig in de uitlopers van de Pyreneeën. Ik voelde me werkelijk bevoorrecht dat ik dit mocht doen!

Pelgrim op de Camino Frances

Camino Frances

Dag 3 – Larrasoana naar Cizur Minor 20.1 km

Ik begon deze dag met twee anderen pelgrims. Ik had ze leren kennen tijdens het pelgrimsdiner in Larrasoana maar al snel wilde ik sneller lopen en dus liet ik hen achter. Het ging geweldig het lopen met de stokken. Ik drukte mezelf iets voorwaarts en liep dus iets sneller en makkelijker.

Ik ging door geweldige Spaanse dorpjes en liep nog steeds in dat geweldige bergachtige gebied en door bossen. De zonsopgang achter je in de ochtend die de wereld langzaam voor je belicht… Het was echt een geweldige ervaring op de Camino.

Ik had een appeltje gekocht die dag er voor en die at ik heerlijk langs de kant van de weg op net voor Trinidad de Arre en ondertussen hing ik mijn sokken even te drogen.

Camino Frances

Het was warm, ik hou ervan en mijn dag kon niet meer stuk! Na deze stop was het nog 1.15 uur lopen naar Pamplona en ik bedacht me daar dat ik geen toerist was op dit moment. Ik heb een tijdje in een parkje gezeten om te overdenken wat ik ging doen.

Toen besloot ik om door te gaan en niet deze stad te gaan bekijken… Ik was pelgrim nu… Nu liep ik de Camino Frances!!

Ik liep door en kwam uit in Cizur Minor uit en kwam in een alberque uit die van de Maltezer Orde was. Bij de alberque hadden ze een oude kerk… Geweldig gebouw waar we in de avond nog een klein concertje kregen van de Duitse uitbater die Amerikaanse liedjes ten gehore bracht met zijn gitaar 🙂

Camino Frances

In 2021 liep ik ook een stuk van de Camino Frances alleen dan met koud/fris weer.
Ik startte toen in Pamplona en liep tot Burgos.

Dag 4 – Cizur Minor to Puente La Reina 17 K

Hierna ging het pad naar beneden. Het pad was rotsig maar omdat ik iets last van mijn schenen had vond ik het maar al te fijn dat we naar beneden liepen. Ik had de dag daarvoor mijn schenen gemasseerd en mijn voeten in een koud water badje gehad met zout en azijn. Dit is goed om de voetzolen te harden en dus tegen blaren.

Ik moest even wat minder snel lopen, wat meer tijd nemen om de kilometers te lopen die ik maakte. We klommen op een gegeven moment 771 meter naar het pelgrimsmonument. Toen ik boven kwam en herkende dit gelijk van de foto’s die ik in mijn voorbereiding had gezien. Ik had niet verwacht dat ik daar al was en was dus blij verrast. Kennelijk had ik niet genoeg in mijn boekje gekeken want daar stond daar uiteraard in.

Ik liep gewoon het pad, het had genoeg pijlen en ik hoefde niet telkens te kijken. Ik genoot gewoon volop van de weg.. De weg die de Camino Frances heet!

Pelgrim op de Camino Frances

Pelgrim Monument – Camino Frances

img_20160907_0756357602

De weg, de Camino Frances, zoveel mensen hadden hier al voor mij gelopen..

En zij liepen er nog elke dag. Ik vond het geweldig om er te lopen en om deel van deze gemeenschap uit te mogen maken. Steeds meer pelgrims leerde ik kennen en we begroetten elkaar: Buen Camino

Dag na dag kwam ik dezelfde pelgrims tegen en zaten we in de avond aan het zelfde pelgrimsdiner. Zo voelden we ons steeds meer een gemeenschap worden in de Spaanse wereld. Ik vond het geweldig en het voelde super!!

En wat deze dag helemaal super maakte.. Ik vond een herberg iets na het dorp, de berg oplopend… En die herberg had een zwembad! Ik heb een heerlijke middag gehad en met de temperaturen die we nog steeds hadden was dit zo fijn!!

Camino Frances

Ik had de helft van de eerste 200 km van de Camino Frances er al opzitten!!

Dag 5 – Puente La Reina naar Estella 24 km

Het was weer een geweldige dag op de Camino Frances. Het weer was erg warm dus ik ging vroeg weg, ik begon al om 6 uur. Rond 11 uur kwam ik het Canadese stel wat ik in Larrasoana leerde kenen tegen en ik vroeg hen of ze een foto van me konden maken. Ik wilde natuurlijk nog een mooie foto van dit landschap waarbij ik op mijn hoofd stond 🙂

Yoga pose op de Camino Frances

Yoga hoort ook thuis op de Camino!!

In het volgende dorpje vond ik wat brood en wat beleg en ik nam het mee om ergens anders dit lekker op te eten langs de kant. Mijn voeten waren best warm in de schoenen en elke stop die ik nam deed ik mijn schoenen uit en verwisselde ik mijn sokken zodat ik droge voeten hield. Ik wilde naar Estella lopen voordat het warmst van de dag was aangebroken en daar gewoon lekker de plaats bekijken.

Ik ging naar de herberg Anfas. Deze herberg werd deels gerund door mensen met een handicap. Ik vond het een goede manier voor dagbesteding en daarom koos ik voor deze herberg.

Camino Frances

In de avond werd er een korte tour gegeven in de stad Estella. Hij duurde iets te lang maar ik vond het heel interessant om allemaal te horen!

Dag 6 – Estella naar Torres Del Rio 29,5 km

Elke dag werd ik wakker rond 5 en probeerde ik nog door te slapen tot 6 uur zodat ik rond 6.30 uur weg kon lopen. Het is dan nog een beetje donker maar ook lekker fris. Dat lampje heb ik bijna niet gebruikt om juist mijn ogen aan het donker laten wennen. Uiteraard wilde ik geen pijlen missen en aanwijzingen doordat het nog te donker is en dus nog vroeger beginnen vond ik niet wat. Ik loop best vlot en zoveel later dan de anderen ben ik niet op de plaats waar ik wil overnachten.

Camino Frances

Vroeg in de dag starten op de Camino Frances

Dan zie je licht in de duisternis!!

Vandaag stopten de meeste pelgrims in het geweldige plaatsje Los Arcos. Ik had er mijn lunch en het was pas 11.30 uur en ik heb wel de eeuwenoude kerk er bezocht. Torres was nog een kleine 2 uur lopen en ik vond dat ik dit nog wel kon doen! Het was een lange saaie weg maar ik kon daardoor ook wel lekker door lopen. Geen stenen om over te struikelen, geen afleidingen langs de kant anders dan huizenhoge stapels hooi. Gewoon lekker lopen dus!

De prachtige plekjes op de Camino Frances

En toen ik dan eindelijk aankwam in Torres Del Rio had de eerste herberg waar ik binnen kwam een zwembad! Wat een heerlijke verrassing toch!

Ook kwam ik hier het Canadese stel weer tegen, gezellig!!

Zwembad op de Camino Frances

Dag 7 – Torres Del Rio naar Logrono 20.5 km

Pelgrim op de Camino Frances

Deze 7e dag liep ik een nieuwe Spaanse regio in, La Rioja. Deze regio staat bekend om zijn wijn! De uitzichten waren wederom geweldig! Lopen langs de uitgestrekte wijnvelden wil jij toch ook?

De temperatuur was nog steeds warm, ik vond het heerlijk! Ik liep naar Logrono en ontmoette net daarvoor de bekende Maria. Zij geeft stempels voor in je pelgrimspaspoort en ik kende haar uit mijn voorbereidingen. Ze was namelijk door de EO bezocht in een tv programma wat ik keek voordat ik deze tocht begon.

Uiteraard moest ik hier ook een stempel halen!!

Pelgrims op de Camino Frances

Logrono is ook een erg leuke stad om even rond te dwalen.  Ik kocht een pizza en zag het bekende spel ganzenbord wat levensgroot in stenen is ingelegd. Er zaten natuurlijk een paar invloeden van de pelgrimstocht in verwerkt!!

Ik kwam al aardig in de buurt bij de eerste 200 km van de Camino Frances

Dag 8 – Logrono naar Najera 30.7 km

Het begon iets zwaarder te worden voor mij… mijn kleine teentje begon iets pijn te doen. Ik had precies op het puntje een blaar zitten. Ook onder het eelt van mijn hak zat een blaar, het voelde niet helemaal goed maar ik ging door! Ik deed droge sokken aan bij elke pauze die ik nam. Ik nam deze dag langere pauzes: in Navarrete en in Ventosa waar ik een deel van mijn pizza uit Logrono op at 🙂

De laatste 10 km die ik liep vandaag voelden goed maar toenb ik mijn teentje beter bekeek onder de douche bleek er toch een blaar te zitten. Ik regelde een naald van een mede pelgrim en stak hem door. Ik liep de rest van de dag op mijn slippers en had in de avond een diner met Phil. Phil komt uit Seattle en ik had hem voor het eerst in Torres Del Rio gezien. Ik zag hem de laatste dagen veel onderweg. Nu zag hij mij zitten met twee andere pelgrims en kwam erbij zitten. Gezellig!

Pelgrims op de Camino Frances

Dag 9 – Najera naar Santo Domingo de la Calzada 20.6 km

Mijn kleine teentje deed pijn. Het voelde niet helemaal goed en hij zag er gezwollen uit. Ik prikte hem door en Sandra, een Britse vrouw uit Zuid Afrika zag me bezig. Zij had een compeed pleister om er overheen te plakken. Ik heb die zolang mogelijk laten zitten.

Het pelgrimsdiner nam ik met Phil die ook hier weer in dezelfde herberg zat. Het was weer een gezellige avond!

Camino Frances

Wat een geweldig uitzicht toch!!

Elke dag voelde ik me weer gezegend dat ik hier mocht lopen en mocht genieten van dit pad!

Camino Frances

Ik was onderhand 9 dagen onderweg… Ik had de eerste 200 km van de Camino Frances gelopen!! Het eerste deel van mijn pelgrimstocht zat erop!

Ik heb dagen alleen gelopen, ik heb dagen met andere pelgrims gelopen. Ik vond alle dagen heerlijk en genoot volop van deze vrijheid en het leven als een pelgrim!

Pelgrims op de Camino Frances

Als je deze inspiratie fijn vond deel ze dan voor een ander! 🙂

In de komende weken ga ik dan eindelijk de verslagen vertalen maar voor nu zijn alleen de Engelse versies ervan te lezen:

Van 200 km tot 400 km op de Camino Frances

Van 400 km tot 600 km op de Camino Frances

Mijn Doel Bereikt!! Santiago de Compestela – Camino Frances

Of lees eens hoe het is om een pelgrim te zijn!

Een dag uit het leven van een pelgrim – Camino Frances

Wil je de hele of een deel van de Camino Frances ook lopen?

Bekijk mijn tips eens!

Budget voor de Camino Frances

Paklijst voor een pelgrimstocht

Trekkingstokken; Wel of Niet gebruiken?

30 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *