Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben – Zinvol Reizen

Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben dat ik vele reizen mag en kan maken. Tel je zegeningen.. Je leest zulke quotes vaak maar hoe vaak doe je dat ook echt? Hoe vaak pluis je dan ook echt uit wat je zegeningen zijn en hoe jij ze in je leven waardeert? Als ik alleen reis heb ik altijd meer tijd om na te denken en om juist over dit soort zegeningen na te denken. Om deze zegeningen ook daadwerkelijk tot in mijn vezels te voelen.

Of het nu om de reis gaat die ik in jan/febr/mrt ondernam in Namibië en Botswana of dat het om al die verre en avontuurlijke reizen gaat die ik in de afgelopen jaren heb mogen doen… Altijd weer als ik reis voel ik me dankbaar dat ik getuige mag zijn van de momenten in andermans leven. Om die reden dacht ik dat ik ze maar eens op moest schrijven. Zodoende besef ik ook voor mijzelf wat nu juist de redenen zijn waar ik zo blij van wordt, waar ik zo dankbaar voor ben.

Het is zinvol om redenen van dankbaarheid uit te pluizen

Dankbaar zijn

Als ik reis ben ik me altijd erg bewust van de bevoorrechte positie die ik in deze wereld heb. Ik reis vaak in armere landen en dan is dat ook voor de hand liggend natuurlijk. Maar ook als ik door een stad als Trondheim, Noorwegen loop en om me heen kijk en besef dat ik even een inkijkje heb in het leven van de Noor. Een doorsnee Noor die in Trondheim woont en even van huis naar werk fietst. (Ja, er wordt best veel gefietst in Trondheim.) Of als ik in Duitsland langs de Rheine een stuk van de Rheinsteig loop en mensen zie joggen of de hond zie uitlaten.

Ik vind het super om daar getuige van te zijn. Om te zien dat mensen daar net zo leven als dat wij dat doen.

Maar dat geldt dan ook in bijv Vietnam waar je dan door de straten van Ho Chi Minh stad loopt en de mensen hun boodschappen zie doen. Niet bij een supermarkt maar bij dat stalletje op de hoek van de straat. Of als ze vroeg in de ochtend bij het Hoan Kiem meer staan en hun Tai Chi oefeningen doen, of dansen met elkaar op hippe muziek uit de jaren 60!! Ik vind dat super om te zien.

We doen hetzelfde maar dan anders….
Same same but different zoals ze dat zo mooi in Azië zeggen!

Om voor mezelf nog eens te benadrukken waarom ik dankbaar ben en wat ik zo super vind aan reizen heb ik deze 5 redenen om dankbaar voor te zijn uitgebreid beschreven.

5 redenen waar ik dankbaar voor ben

1. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben om uitdagende reizen af te leggen.

Doordat ik een gezond lichaam heb kan ik veel activiteiten ondernemen. Ik kan goed bewegen/ben flexibel en heb een redelijk goed uithoudingsvermogen. Ik durf zodoende afgelegen gebieden te bezoeken. Ik ben maak mij geen zorgen om onderweg ineens afhankelijk te zijn van de gezondheidszorg in een land waar die gezondheidszorg anders en waarschijnlijk minder goed geregeld is.

Door een gezond lichaam heb ik mooie wandeltochten kunnen maken zoals de geweldig indrukwekkende Camino Frances. En durf ik alleen te reizen in grote delen van Azië en in Afrika.

5 Redenen waarom ik dankbaar ben

Doordat ik gezond van lichaam en geest ben heb ik meerdere keren een meditatie of yoga cursus gevolgd van 10 dagen of zelfs een maand. Ik ben dankbaar dat ik ook die uitdagingen tijdens mijn reizen aan ga en zo veel rijker terug kom bij mijn thuisbasis.

 

2. Ik ben dankbaar dat ik tijdens het reizen zoveel leer van andere culturen.

Elke reis geeft me weer een ander inzicht en dus een vollediger kijk op het leven in deze wereld. Ik zie in hoe bepaalde dingen anders kunnen zijn… Ik kan daardoor voor mijzelf een gedegen keuze maken in wat ik fijn vind, waar ik waarde aan hecht.. En meer nog…. Waar ik geen waarde meer aan hecht en niet meer nodig ben in mijn leven.

Ik ben dankbaar dat ik mocht meekijken in het leven van een ranger in Kenia, dat ik een week leefde in het kamp van alle werknemers van Sarova in NP Tsavo East en samen in een klein traditioneel rond huisje woonde met Levyn.

5 Redenen waarom ik dankbaar ben

Ik ben dankbaar dat ik 5 dagen op de Mentawai eilanden in het huis van een echte sjamaan mocht mee kijken. Dat we samen het ontbijt, lunch en avondeten deelden.

Ik ben dankbaar dat ik een tocht op de rug van een paard heb afgelegd in het Tien Shan gebergte in Kirgizië. Ik ben dankbaar voor de vriendschap die ik over hield aan deze trip doordat ik met Kirgizische Merim in 1 tent sliep. Hoe leuk is het dat we een kop koffie deden in Dubai een jaar later!!

Ik ben dankbaar dat ik steeds meer en beter besef dat we allemaal hetzelfde zijn. Van vlees en bloed… En dat we allemaal het zelfde nastreven : Een fijn en vreugdevol leven.

Redenen om Dankbaar voor te Zijn

3. Ik ben dankbaar dat ik mijn gedachten de vrije loop kan laten gaan tijdens het reizen.

Dit lukt mij zoveel beter en makkelijker op reis dan wanneer ik thuis ben. Alsof ik zonder wortel in de aarde, die ik in NL heb (mijn thuis), alle grenzen van het denken los kan laten en dus bredere visie kan hebben en ontwikkel.

Ik ben dankbaar dat ik tijdens het reizen veel tijd neem om te denken, om te breed te denken… Om connecties te maken en om innerlijk te veranderen… Hopelijk in een goede en fijne richting!

5 Redenen waarom ik dankbaar ben

Ik ben dankbaar dat ik er een relaxter persoon van ben geworden. Dat ik niet altijd meer uit gewoonte of reflex reageer maar dat ik eerst denk, en daarna een niet verwijtend of verdedigend antwoord kies. Ik ben dankbaar door de inzichten die ik kreeg door het reizen en door de mensen met wie ik allemaal contact had. Zij hebben mij allemaal geïnspireerd om aan mijzelf te werken.

 

4. Ik ben dankbaar dat ik door het reizen leer blij te zijn met mijn eigen basis.

Namelijk wonen in Nederland met alle luxe en voorrechten van die positie. Ik zie in hoe goed we het hebben, hoe verwend we eigenlijk zijn… Hoe normaal alles is voor ons.

En dat alleen omdat je toevallig in Nederland geboren bent. Helemaal niet omdat jij dat nu zo verdiend hebt…

5 Redenen waarom ik dankbaar ben

Of zou dat wel zo zijn… Als het lot bepaalde dat jij in Nederland mocht leven?
Dat geeft me weer stof tot nadenken 🤔

5. Ik ben dankbaar dat ik mijn eigen huisje zoveel meer waardeer na een lange reis.

Mijn 5e reden waar ik dankbaar voor ben is mijn eigen bed… Mijn eigen wc en douche… Maar ook mijn eigen koelkast waarin precies staat wat ik zo lekker vind.

En die dus ook goed gevuld is, met alles wat mijn hartje begeert.. En om het maar op die verwende westerse manier te zeggen: Gewoon… omdat het kan… Ik ben dankbaar dat ik me ten volste besef dat het huis, een groot huis met veel ruimte en veel spullen, mij niet gelukkig maakt. Het zijn de kleine dingen die het’m doen. Zoals ik hierboven omschrijf, bed, badkamer en keuken. Een fijne tafel om aan te werken en een goede bank zijn ook fijn. Dat kan allemaal in het kleine huisje wat ik voor ogen heb.

Dankbaar zijn

Ik ben er dankbaar voor dat ik vorig jaar de stap heb gezet om te gaan naar een ander leven. Een leven wat minder belastend is voor milieu maar ook minder ballast draagt voor mij. Ook ben ik dankbaar dat ik ten alle tijde mag terug komen op voorgaande beslissingen en dat als iets tegenvalt, toch minder leuk is dan gedacht ik gewoon een nieuwe kant op mag gaan!! Ik ben dankbaar dat ik besef dat ik mezelf niet al te serieus hoef te nemen en dat je soms gewoon niet alles weet op het moment dat je wel een knoop doorhakte.

Welke redenen heb jij om dankbaar voor te zijn?

Neem jij er wel eens bewust tijd voor om na te denken waar jij dankbaar voor bent? Waar jij in jou leven blij van wordt? En zorg jij er dan ook voor dat die situaties zich vaker voordoen in jou leven?

En heb jij ook dat je tijdens het reizen dieper na mag denken van je brein? Alsof dat onzichtbare draadje je niet aan de aarde vasthoudt maar je gedachten los laat en alle mogelijkheden geeft?

Wil je meer inspiratie lezen?

Intens Medeleven Tonen bij Negatief Nieuws – Waarom doen wij dat?

Wat je Aandacht Geeft Groeit

Geniet van het Moment – De Weg naar het Geluk

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel

Pranayama –  Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?

Als jij ook gaat reizen, doe je dat dan duurzaam?

Duurzaam Reizen is Hot!!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *