Duurzaam Reizen is Hot!!

Het is natuurlijk de Talk of the Day, duurzaam leven en als je reist natuurlijk daar nog duurzamer mee omgaan omdat je al een super vervuilende vlucht hebt gemaakt om op je bestemming aan te komen. Kunnen we in een tijd waarin duurzaamheid een belangrijk thema is en er zelfs over ‘flightshaming’ wordt gepraat nog verre of korte reizen maken met het vliegtuig?

Toch vind ik ook voor korte reisjes dat je gewoon naar het verre buitenland moet gaan. We zien steeds meer in het nieuws dat de verdraagzaamheid voor elkaar, voor andere culturen en andere mensen in de wereld minder wordt. Wie weet krijgen we zo toch wat meer begrip voor elkaar of wordt tenminste dat gevoel ook nog uitgedragen en gedeeld op sociale media etc. Het is een feit dat als mensen elkaar kennen, gesproken hebben begrip voor elkaar tonen.

Duurzaam Reizen is Hot!!

Juist dit blijf ik ook benoemen omdat de andere kant zoveel meer aandacht krijgt. Ik vind het belangrijk dat we ervaren dat we allemaal als mens verbonden zijn en in essentie allemaal hetzelfde nastreven. Een fijne leefwereld voor onszelf en onze geliefden. Tijdens mijn reizen heb ik begrip gekregen voor de wereld van een ander.

Ik ben er uiteraard voor om bewust om te gaan met die dingen die je wel doet. Ik reis ook veel en ga ook graag naar verschillende bestemmingen buiten Europa. Los van de vluchten die ik neem, want ik kan ze over land niet bereiken binnen de gestelde tijd die ik er voor heb, hou ik toch zoveel mogelijk rekening met het milieu en probeer ik duurzaam reizen maar ook duurzaam leven zo veel mogelijk toe te passen.

Op mijn werk sta ik er om bekend dat ik altijd mijn koffie uit een mok of kopje drink en niet elke keer een plastic bekertje pak. Ik hoor dan ook vaak dat ik een excuus krijg van een ander omdat die toch een plastic bekertje hebben gepakt! BEWUSTWORDING IN PROGRESS

Bij een heel aantal koffie apparaten staan nu ook papieren bekertjes maar die zijn kennelijk iets duurder en mijn werkgever kiest daar nog steeds niet voor op elke afdeling.. – Aanvulling 2021: Wij hebben nu overal papieren bekertjes op de werkvloer. Ik kies nog steeds liever voor de echte mok 🙂

Duurzaam Reizen is Hot
Een plaatje van hoe de werkplek eruit zag voor ik kwam….en toen ik er zat… In een ochtend gaan er dus kennelijk al zo 5 bekertjes doorheen. Ik vraag me af of dat voor 1 persoon was of voor meerdere…

Wat kan ik dan wel doen als ik duurzaam wil reizen?

Iedereen doet wat binnen zijn of haar leven en handelen past. Jij doet waar jij de voorkeur aan geeft of wat binnen jou leven past. Uiteraard gaat de een daar wat verder in dan de ander. Ik wil mijn reizende leven niet opgeven en ‘moet’ gewoon fulltime werken en kan dus de bestemmingen die ik wil bezoeken niet over land bereiken binnen de gestelde tijd.

Wat doe ik om duurzaam te reizen…en duurzaam te leven?

Waterfles

Je eigen fles meenemen en bijvullen elke dag scheelt enorm veel plastic. Ik reis veelal in warmere landen en wil dus altijd water bij mij hebben. Ik heb me de laatste jaren aangewend om elke dag mijn fles water te vullen bij het hotel. Daar staat bijna altijd wel zo’n grote waterfles op de kop waaruit je gekoeld, vers water mag nemen. Als je dan tijdens de lunch je fles weer vult voor de middag red ik het vaak wel.

Als je ook water uit de kraan wil kunnen drinken zijn er ook genoeg opties de laatste tijd. Ik heb ook de LifeStraw. Een waterfles die het water zuivert als je het opzuigt uit de fles. Ik heb deze een week gebruikt toen ik op het paard zat in Kirgizie. Echt ideaal! Mijn fles lekt een klein beetje dus als hij om valt of scheef ligt in mijn tas dan heb ik alles nat. Derhalve heb ik hem op latere reizen niet meer echt gebruikt maar heb ik gewoon een hervulbare literfles bij mij.

Avoid using one use plastic - Duurzaam Reizen is Hot

Eet lokaal

Op je reis ga je natuurlijk uit eten.. Ik doe dat wel tenminste. Het is maar zelden dat ik zelf mijn eten maak en als dat zo is dan is dat veelal nog met een kookles 🙂 Ik hou van lekker eten en proef graag de cultuur van waar ik ben.

Het beste is dan om zo lokaal mogelijk te eten natuurlijk. Daarbij moet je uiteraard rekening houden met hygiëne. Ziek worden wil je uiteraard niet op reis. Maar zie je een streetfood tentje waar het megadruk is ga daar dan zitten en eet daar ook! In je hotel of in een restaurant wat westers is … die redden het wel, die hoef je niet te helpen. Maar wil je echt de lokale ondernemer ondersteunen en het echte lokale eten proeven dan ben je bij dat drukke straattentje aan het beste adres!

Wat heeft dit met duurzaam reizen te maken? De kleine lokale tentjes halen hun eten niet van ver. Er zijn dus geen vervoersbedrijven ingehuurd om eten te vervoeren en het eten komt uit de nabije omgeving.

Eet bij de mensen thuis!! Je houdt er een super leuke ervaring aan over en het geld wat je spendeert komt bij de mensen terecht waar je contact mee hebt en samen je dinner of lunch mee deelt! Ik deed dit in The Gambia met de organisatie Resirest

Eet vegetarisch

Wist jij dat de meest vervuilende industrie de vleesindustrie is? Het eten wat al die dieren moeten krijgen om vervolgens geslacht te worden om als voedsel te dienen kost de wereld enorm veel bos… In het veevoer zit veel soja uit Zuid Amerika en om dit in grote hoeveelheden te verbouwen moet er bos gekapt worden.

En dus om jou stukje vlees op je bord te kunnen leggen wordt er leefwereld van andere dieren vernietigd!

Wist jij dat 1 kilo rundvlees staat gelijk aan 180 km autorijden.

Streetfood in India

Het viel me op (al jaren) dat in India op heel veel plekken het streetfood in afbreekbaar servies wordt geserveerd. Dit ziet er niet alleen super uit, ze worden gemaakt van bananenbladeren, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Daarnaast zie je ook veel dat de bekers waarin chai wordt geserveerd van klei zijn gemaakt. Deze zijn voor eenmalig gebruik bedoelt en zijn dus afbreekbaar.

Rietjes in drankjes

Je komt ze al steeds minder tegen, de plastic rietjes in een flesje frisdrank of bij je glas sap op een terrasje. Probeer gelijk te zeggen dat je deze niet hoeft te hebben en laat ze hem weer meenemen. Zo weten ze dat je het rietje niet gebruikt hebt en gooien ze hem tenminste niet alsnog weg.

Steeds meer zie je al wel de papieren rietjes of zelfs metalen rietjes!! Heel goed!

Kom in contact met lokale bevolking.

Meng je tussen de mensen! Spreek ze aan en kom echt in contact met ze. Vaak is de interesse aan beide zijden aanwezig. Jij bent nieuwsgierig naar hen en zij zijn nieuwsgierig naar jou leven. De leukste contacten met mensen zijn ontstaan door een opmerking of begroeting zomaar op straat.

Boek ook lokale trips en taxis, breng je geld naar het land en niet naar de grote bedrijven die waarschijnlijk vanuit een ander land werken.

Dieren

Op reis kom je andere dieren tegen… Dat is uiteraard interessant en ook vaak een deel van waarom we op reis gaan. Ik heb afgelopen jaar de tijger gezien!! Ik wilde dat al best lang en uiteindelijk lukte me dit tijdens een safari in Ranthambore NP in India. Uiteraard had ik de tijger al wel eerder gezien maar niet in zijn/haar natuurlijke omgeving.

Hoeveel mooier is het om zo’n machtig beest voorbij te zien lopen zonder dat het gevangen zit voor onze pret??

Als jij op zoek gaat naar dieren tijdens je reis ..

Vraag je dan af: worden de dieren goed behandeld in een eigen omgeving?

See The Wildlife Where They Belong

Ga jij naar een dierentuin?

Overpeinzingen over dierentuinen

Voor sommige soorten is het een uitkomst geweest zodat het dier niet uitgestorven is: fokprogramma’s.. Maar ja… waarschijnlijk is de oorzaak van het feit dat ze uit zouden sterven de mens.. Dus .. dit had misschien niet eens nodig moeten zijn als wij normaal met de wereld en de natuur om hadden kunnen gaan.

Daarnaast is het voor kinderen wel heel goed om dieren te zien. Om te leren over dieren en de interactie tussen dieren onderling te zien. Maar moeten ze daarvoor gevangen zitten?

Laten we voorop stellen dat ik er niet van hou om naar een dierentuin te gaan. Ik word er niet vrolijk van en zie alleen maar gevangen dieren die uit hun eigen leefomgeving zijn gehaald voor ons plezier.

Ga niet op de rug van een olifant zitten…neem niet een aap op schoot voor een leuke foto..en ga niet met een half verdoofde tijger naast je mooi poseren voor die ene foto!

Toen ik bedacht dat ik bepaalde dieren wilde zien ben ik op reis gegaan naar Zuid Afrika en bezocht ik Kruger park. Toen ik daar een paar jaar later toch geen genoeg van had en meer wilde dieren wilde  zien en evt mee werken, ging ik vrijwilligerswerk doen in Kenia. Ik heb een week in het Tsavo East NP gewerkt als ranger.

Duurzaam Reizen is Hot!!

Souvenirs

Ik koop alleen souvenirs die ik echt wil of echt weg kan geven en dan ook gebruikt gaan worden. We leven in een consumptie maatschappij en denken soms niet eens meer na over waarom we iets kopen.

Duurzaam reizen is bewust zijn van wat je doet en waarom je dit doet.

Ik vraag me altijd af of ik het echt hebben? Ga ik er echt iets mee doen? Mijn ervaring is dat de meeste dingen in de kast blijven liggen of na een bepaalde tijd in de prullenbak verdwijnen. De laatste jaren koop ik dan ook haast niets…als ik wat koop dan is het voor mijn huis zoals een lamp / een doek / een beeld.

En als ik wat voor een ander koop is het vaak iets wat je kan eten/drinken of waarvan ik zeker weet dat iemand het wil hebben. Ik weet het zeker omdat ik dan overleg en een foto stuur. De verrassing is er dan misschien een beetje af maar ze zijn er altijd net zo blij mee als ze het weken later krijgen!!

Als je een souvenir koopt hou er dan rekening mee dat je iets koopt waar je achter staat. Is het dus een verantwoord product. Waar is het gemaakt? Van welk materiaal? Maar meer nog door wie? Iedereen kent de beelden van de kindjes die aan het werk gezet worden en vele uren maken. Je wil niet dat kinderen werken…en dan ook nog eens bijna niets verdienen…

En … alles wat je meer mee neemt op de terugweg maakt je zwaarder en kost ook op die manier weer meer energie / brandstof.

Het is altijd erg goed om de lokale bevolking te steunen en als je het zo bekijkt zou ik zeggen koop nog veel meer. Maar steun dan die kleine lokale ondernemer door wat fruit te kopen wat je gelijk lekker op eet. Of toch een kopje koffie of thee langs de weg 🙂

Wandelen of Fietsen

Neem een wandel- of fietsvakantie!! Hoe meer duurzaam kun je zijn op reis? Ik heb het nu al een aantal keren gedaan en kan het zeker aanbevelen. Met name mijn 35 dagen als pelgrim op de Camino Frances in Spanje waren ultiem!! Het slow travel is echt super en om echt tot rust te komen lichamelijk en geestelijk is het de beste manier van reizen als je het mij vraagt!

Door in te spannen kun je je ook ultiem ontspannen… Dus de dagelijkse inspanning van het wandelen of fietsen laat je in de avond ook juist extra ontspannen. En het mindful aspect van de urenlange zelfde handeling is zeer hoog. Door uren lang te fietsen of te wandelen kom je in een meditatieve toestand terecht waarin je juist aan verwerking toe komt op een goede manier!

Had je er wel eens op die manier over nagedacht?

Reis zo licht mogelijk

Minder zwaar zijn betekent dat je minder energie gebruikt in het vliegtuig, trein of auto. Alle kleine beetjes helpen hè? En als iedereen dit zou doen dan scheelt het best veel! Voordelen van licht reizen is dat je misschien geen bagage in hoeft te checken als je met het vliegtuig reist en dus na aankomst gelijk verder kan.

Daarnaast heb je minder kleding bij je en hopelijk was je deze minder vaak. En als je ze wast is het een klein wasje en kun je dat op de hand doen met hopelijk verantwoord zeep 🙂 Veelal was ik mijn ondergoed als ik onder de douche sta met mijn shampoobar van Lush. Twee vliegen in 1 klap!

Binnen Europa?

Of wil je verder reizen en meer plaatsen in korte tijd bezoeken? Ga dan met de trein reizen!

Ik vind wandelen voor meerdere dagen achtereen geweldig. Ik heb natuurlijk in 2016 de camino gedaan, mijn eerste wandelvakantie 🙂 Dit was echt een geweldige ervaring en sindsdien wil ik dat wel vaker. Ook kortere reisjes, Duitsland/Noorwegen of fietsen in Zweden heb ik gedaan. Kan het zeker aanbevelen!

Ik ben nu aan het kijken om binnen Europa met de trein te gaan reizen. Als je echt op zoek gaat hoeft dit niet veel duurder dan het vliegtuig te zijn en qua tijd valt dat ook best mee. Met het vliegtuig ben je ook zo een hele dag kwijt als je eerst vanuit het oosten (waar ik woon) naar Amsterdam of Düsseldorf moet rijden.

Buiten Europa?

Vlieg zoveel mogelijk met zo min mogelijk overstappen.

Als je zoekt naar een vliegticket zie je soms de raarste overstaplocaties. Ik zag laatst een ticket naar Jordanië wat goedkoper was als ik opstapte in Düsseldorf maar dan wel eerst naar Amsterdam vloog voor een overstap. Als ik dezelfde vlucht vanuit Amsterdam boekte was ik duurder uit. Absurd natuurlijk!! Ik heb uiteindelijk een ander ticket geboekt bij een andere maatschappij en was gelukkig niet veel duurder uit maar vloog nu wel rechtstreeks.

Wat doe jij voor een foto?

Ga niet altijd dat extra stukje.. Neem niet een extra stap om een foto te maken. Los van het feit dat het soms gewoon onveilig wordt besef dat je misschien op iets trapt en dus maak je iets kapot of verstoor je dan niet net dat dier..

Blijf beseffen dat je iets mag aanschouwen en dat je niet perse onderdeel daarvan moet uitmaken. Als ik ergens ben vind ik het super om contact te hebben met bevolking zoals ik eerder aangaf …. maar als ik in een nationaal park ben of in de natuur ben is dat iets wat ik juist niet wil zijn.  Ik mag het zien …. ik moet er juist geen onderdeel van zijn.

Duurzaam reizen is hot - Wandelvakantie Noorwegen

Snorkel of Duik zonder Zonnebrandcrème

Als je gaat duiken of snorkelen in dat super mooie koraal gebied wil je dat natuurlijk niet vervuilen!! Hou er dan dus rekening mee dat je je niet net met zonnebrandcrème hebt ingesmeerd voordat je het water in gaat. Deze crèmes zijn zeer vervuilend voor het gevoelige koraal!

Er zijn een aantal crèmes die duurzaam zijn en daar worden verschillende termen voor gebruikt online. Google eens op organisch -, rif vriendelijk -, vegan -, ntuurlijk – of worry-free zonnebrandcrème.

Verblijf hotel/hostel

Handdoek

Je ziet het overal al wel in de hotels. Een bordje wat je op je bed kan zetten of in de badkamer waar op staat dat je niet een nieuwe/schone handdoek nodig bent. Ik kan best 2 dagen met een handdoek, thuis gooi ik de handdoek ook niet na 1 keer gebruiken in de wasmand. Ik kom schoon onder de douche vandaan, toch?

Gebruik jij die bordjes in de hotelkamer ook regelmatig?

Shampoo

Maar daarnaast heb je ook al die kleine zeepjes en flesjes shampoo etc. Het ziet er altijd wel heel leuk uit! Dan ligt er soms ook nog een schoenpoetssetje bij, een naaisetje en evt een shower cap.

Gebruik jij die kleine flesjes? Ik niet. Wel heb ik mij een tijdje aangewend om ze op te sparen. Dan nam ik ze allemaal mee en als ik dan op een plek was waar mensen geen shampoo/zeep oid hadden dan deelde ik ze uit. Daar ben ik mee gestopt sinds ik er bewust van ben dat ik dan juist meehelp aan al het plastic afval..

Ik zie nu wel steeds vaker dat er een hervulbare houder hangt waarin shampoo en vloeibare zeep in zit. Heel fijn!

Duurzaam Reizen Is Hot - Shampoo in Hotels

Plastic tassen?

Wat ik ook al vaker zie in India is dat winkels geen plastic tassen geven. Ze hebben daar wel een super leuk alternatief op gevonden, ze naaien van stukjes stof wat over is of van sari’s die kapot zijn ofzo nieuwe tasjes. In Pushkar, Rajasthan, kreeg ik bij elk kledingstuk wat ik kocht zo’n leuk tasje!!

Ook zijn er ‘plastic’ tassen gemaakt van stof. Deze zijn exact in hetzelfde ontwerp als de plastic tassen die we kennen alleen dan van een dunne stof met vaak reclame van een winkel of concern erop. Deze zijn in het hele land zichtbaar en iedereen zie je daarmee lopen. Deze tassen gaan natuurlijk lang mee en mensen gebruiken ze nog lang daarna voor allerlei doeleinden.

Wil jij je Plastic Footprint zoveel mogelijk beperken? Kijk dan eens op deze site en download de app die vol met ideeën zit om je daarbij te helpen!

Duurzaam Reizen

Daarnaast krijg je nog heel vaak, vooral in Azië bij de kleine winkeltjes zoals Seven Eleven, bij alles een plastic tasje. Neem ze gewoon niet aan. Geef aan dat je het in je eigen tas meeneemt en dat ze slecht zijn voor het milieu. Heel vaak zie je de medewerker je aanstaren alsof je haar/hem wat nieuws vertelt. Als dat zo is dan hoop ik dat diegene er over na gaat denken.

Spread The Word!!

Ook in Azië! Duurzaam reizen houdt ook in dat je een steentje wil bijdragen aan een betere wereld dus vertel en leg uit waarom!!

Geef het goede voorbeeld en hoop dat je het verschil kan maken!

Water

Water is iets wat veel kost om schoon te maken en wat dus een industrie is die het milieu belast. Zorg dan dus dat je zo min mogelijk verspilt! Douche niet langer dan nodig is, vooral in landen waar water al schaars is. Doe die kraan wel uit tijdens het tanden poetsen.

Elektriciteit

Energie besparen is waar alles ooit mee begon volgens mij. Toen we ons bewust werden van de footprint die we achterlaten op de wereld begonnen de voorlichtingscampagnes met het feit dat we energie moesten gaan besparen.

Als je in een hotel bent zorg dan dat je niet alle lampen aan laat staan die aan staan als je binnen komt. Om een kamer er mooier uit te laten zien staan vaak alle lampen aan 🙂 Ook de airconditioning wordt voluit aan gezet. Zet deze gelijk minder hard en niet pas als het te koud wordt. Gelukkig zijn er in de meeste hotels nu kaartjes om de elektriciteit te activeren en gaat alles dus uit als je weg bent maar als dit niet zo is…. Zet dan wel alles even uit voordat je naar buiten gaat om je omgeving te ontdekken!! Ik weet het, soms zijn de lichtknopjes best lastig te vinden … maar ze zijn er!!

Boek je reis bij duurzame reisorganisaties

Ik boek natuurlijk altijd mijn reis zelf en stel ook zelf samen. Ik werk het meeste samen met lokale organisaties en let dan wel op de manier van reizen. Maar als jij vanuit Nederland bij een organisatie wil boeken die je kent, waarvan je weet dat anderen daarbij geboekt hebben en waarbij de westerse regels gelden… Hou jij dan rekening met het feit dat ze ook duurzaam reizen?

Er zijn genoeg organisaties die dat doen, let daar op!!
Hebben ze bijvoorbeeld het Travelife Certificaat?

Snoep / Pennen uitdelen

Er zijn nog steeds best veel mensen die dit doen. Vanuit Nederland snoep of pennen meenemen om uit te delen aan de kinderen. Hiermee help je de kinderen niet… Ik snap dat je het met pennen nog wel goed bedoelt maar ik vraag me vaak af of de pennen die je aan kinderen geeft ook het thuisfront halen… Snoep haalt de buik wel dat geloof ik….maar pennen interesseert ze vaak niet zo.

Wil je die uitdelen ga dan naar een school en geef ze aan de leraren!

Het bedelgedrag van kinderen wil je niet aanwakkeren en positief belonen door hen snoep te geven. Niets irritanter dan kinderen die zeuren, toch? Kinderen vinden aandacht leuk en dus even een spelletje met ze doen vinden ze over het algemeen zoveel leuker! Op deze manier contact hebben is leuk en is soms een begin tot meer contact met bijv. de ouders of familie.

Duurzaam Reizen is Hot

Vond jij deze tips over duurzaam reizen handig?
Deel deze duurzaam reizen tips!

Lees meer inspiratie over reizen:

Geef je reis een extra dimensie: Contact met de lokale bevolking

Ik ben Flexitarier…

Als je Alleen reist ben je dan ook Alleen?

Lessen die ik eerder leerde

Lukt het jou om te genieten van het moment?

Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *