Mindful Leven – Op zoek naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House

Omdat ik toch steeds meer het gevoel heb dat ik in een te groot huis woon en dat ik ruimte heb die ik niet benut, niet nodig ben en eigenlijk gewoon ook niet wil hebben … ben ik de laatste tijd aan het delen dat ik op zoek ben naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House.

Erg leuk om te zien dat heel veel mensen hier heel positief op reageren. Reacties van : “Dat past echt bij jou!” en “Het verbaast me niets dat juist jij daar naar op zoek bent” en “Ik zou ook heel graag in tiny house willen wonen“. Het is iets wat de laatste tijd wel wat vaker in het nieuws is maar wat nog lang niet echt bekend is bij het grote publiek.

Uiteraard is het ook niet weggelegd voor iedereen. En ik weet ook dat als mensen zeggen dat ze ook graag iets doen wat jij doet het niet altijd zo is dat zij dat dan ook echt willen en gaan doen. Ik hoor namelijk heel vaak dat als ik een reis maak of iets anders doe wat ik erg leuk vind of een uitdaging in zie dat mensen zeggen dat ze dat ook zouden willen doen. Het is daarna niet heel erg vaak dat ik ook daadwerkelijk zie dat iemand een zelfde soort onderneming aan gaat.

Uniek wonen – Mindful Leven – Tiny Rehoboth Kerk?

Tiny Spot voor mijn Tiny House
Hoe gaaf? De kleine Rehoboth kerk – Teuge die te koop staat voor 150.000 euro maar helaas als kantoor

Afgelopen week ging ik op een klein avontuur 🙂 Ik doe alles tiny de laatste tijd. Ik fietste namelijk van huis naar Naarden Vesting en weer terug. De foto’s die ik deel in dit blog kwam ik tijdens die 3 dagen tegen. Zo ook deze kleine Rehoboth kerk bij Teuge.. hij staat al een heel aantal jaren te koop las in online en is in de laatste jaren ook al als reisbureau gebruikt geweest. Zou wel een hele unieke plek zijn om te wonen!!

Als je naar de Amerikaanse serie Tiny House Nation kijkt zie je hele gezinnen die in een tiny house gaan wonen. Daarentegen zie ik daar vaak wel dat er een enorme tuin met een super terras en veel ruimte die buiten benut kan worden bij omheen zit. Maar hier in Nederland kom ik veel projecten tegen die de tiny house als iets zien wat tijdelijk ergens kan staan, wat off-grid is en wat energie neutraal is en dus zeer duurzaam.

Toch is Nederland daar niet echt op ingericht en zijn vele gemeenten niet echt meedenkend en vlot in het afstaan van een stukje land om een tijd te wonen met je off-grid tiny house. Dus wat als ik beslis dat ik wel 5 jaar mee doe met een project en na die 5 jaar houdt het op te bestaan en zien ze er geen toekomst in? Dit is niet de Tiny Spot voor mijn Tiny House

Mijn idee van wonen in een tiny house zit ergens tussen off-grid en vast wonen in.

Mindful Leven

Ik wil heel graag duurzaam leven natuurlijk. Dat is ook een van de redenen dat ik kleiner wil gaan leve. Mijn voetafdruk in deze maatschappij kan kleiner en ik zou daar  echt niets aan missen. Ik wil ook graag meer duurzame energie gaan gebruiken, dus zonnepanelen en wat er nu maar in ontwikkeling is allemaal zodat ik energieneutraal kan zijn. Maar ik wil eigenlijk niet zozeer inleveren op luxe leven…

Dus ik wil wel gewoon de wc door kunnen trekken zonder dat ik me druk hoef te maken over de compost toilet. Ik wil gewoon lekker heet kunnen douchen en natuurlijk moet er een goede internet verbinding zijn.

Ik hoef dus  niet helemaal zelfvoorzienend te zijn. Als ik het wel red met mijn eigen opgewekte energie is dat natuurlijk super en het regenwater wat ik opvang kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden maar gewoon op het waternet aangesloten zijn vind ik wel een fijn gevoel.

Tiny Spot voor mijn Tiny House
Drijvend Tiny House?

Nu zijn er allerlei projecten in allerlei gemeenten alleen is het vaak voor een bepaald aantal jaar. De gemeente wil niet veel investeren… Zij zien het kennelijk als een tijdelijk iets. Wat zij dan willen investeren is dat er een vergunning komt voor tijdelijke tiny house bewoning op een stuk land wat zij of een bedrijf voor zoveel jaar beschikbaar stelt.

Je snapt het al!
Zo’n project is niet de Tiny Spot voor mijn Tiny House

In de meeste projecten gaat het naar mijn idee ook echt om het off-grid wonen en dus zelfvoorzienend te zijn en energie neutraal te leven. Evt aansluiting op het energie netwerk maar ik ben bang dat er geen heus riool / wateraansluiting en wat er allemaal nog maar meer bij komt kijken aanleggen bij elk huisje.

Op zoek naar een Tiny Spot voor mijn Tiny House

 

Nadelen aan off-grid die ik echt niet zie zitten.

Het kan zijn dat je zonder energie komt te zitten… Of zonder water!! We hebben steeds vaker last van droogte in NL en dus moet je op dit soort situaties voorbereid zijn. Je moet dus een grote watertank te hebben en zit je dan bijna zonder water dan wordt douchen wel erg lastig. Je moet dan kiezen om dat niet meer thuis te doen maar bij familie of vrienden…

Als je kookt op gas moet je met gasflessen aan de gang. Lege gasflessen moeten weer gevuld worden en dus moet je ze ergens mee naartoe nemen. Deze zou je zeker moeten hebben voor als je weinig energie hebt en keuzes moet gaan maken waaraan je je energie besteed. Doe je dan nog een lamp aan en kijk je nog tv?

Als je voor een compost toilet kiest moet je deze om de zoveel tijd legen. Als je urine apart opvangt van je ontlasting dan schijnt dat goed in te drogen en weinig te stank te veroorzaken. Maar ik zie mijzelf dit echt niet doen. Dan ben ik toch echt een luxe dier ….

Al het water wat je gebruikt hebt… waar voer je dat in af? Welke stoffen zitten daar allemaal in? Waar doe jij je afwas mee en welke shampoo gebruik jij?  Daar ben je dus een tank en filter voor nodig.

Wil jij wel off-grid wonen lees dan eens op de site van Tiny House Store NL hoe zij jou verder kunnen helpen.

Meer inspiratie lezen? Check het Klein Wonen Magazine eens!!

https://kleinwonenmagazine.nl/tiny-houses-in-nieuw-bos-lijkt-kip-met-gouden-eieren/

Ik zoek dus iets in die gulden middenweg van de tiny house beweging.

Ik wil zoveel mogelijk eigen energie gebruiken maar als het nodig is wil ik net zo makkelijk over kunnen schakelen op energie die geleverd wordt. Gewoon het schone drinkwater uit de kraan krijgen van de watermaatschappij maar daar waar dit niet echt nodig is en ik zelf water heb opgevangen kan ik dit gebruiken voor andere doeleinden.

Nu zijn er de tiny house bewegingen die dus echt alles zo klein mogelijk willen en soms op 20 m2 zitten..

Ik vind dat echt niet wat. Zoals ik eerder aan gaf ik wil wel gewoon rond kunnen lopen in mijn eigen huis en de slaapkamer of badkamer met een echte deur kunnen afsluiten bij wijze van spreken. En met een woning van tussen de 40 en 50 m2 is dat echt goed te doen. Ik ben al vele opties tegen gekomen die nog vallen onder het principe tiny house maar die alle luxe hebben die ik mij maar kan wensen.

Denk eens aan al die huisjes op de vakantieparken. Die zijn groot genoeg om echt in te wonen. De meesten doen dat alleen voor een weekendje of een vakantieweek maar alles wat je nodig bent is aanwezig. 1 a 2 slaapkamers, woonkamer met keuken, toilet en een badkamer. Als je dan nog een mooi terras en een tuintje hebt dan is dat voor mij helemaal perfect.

Waar het dan dus op vast zit is bouwgrond of een gemeente die mee denkt en kleine bouwkavels aanbiedt. Er zijn vast genoeg mensen die alleen wonen, liever kleiner gaan wonen maar niet op een flatje willen gaan zitten. Of stellen die samen wonen en geen kinderwens hebben die ook liever kleiner wonen dan de gemiddelde woning die nu aangeboden wordt.

Want wat zijn nu de opties op het moment dat je alleen woont en niet een heel eengezinswoning wil bezitten.

Een duplex woning… en dan heb je dus een tuin maar een bovenbuur die in je tuin kijkt vanaf zijn/haar terras. Een paar jaar heb ik in een duplex woning gewoond. Ik had een grote tuin en zat op een hoekwoning. Het was er super maar het feit dat er twee mensen van bovenaf in mijn tuin keken als ik daar zat vond ik echt minder.

Dan heb je dus nog de optie om een appartement te kopen/huren. Dan heb je een slaapkamer, misschien 2, woonkamer en keuken, misschien apart van de woonkamer en je hebt een balkon. Die grootte is voor mij voldoende. Ik heb zo’n 10 jaar in een flatje met 1 slaapkamer gewoond die wel 2 verdiepingen had. Dat was groot genoeg maar wat ik daar altijd mistte was dat ik niet op de begane grond was. Dat ik niet zomaar een stuk naar buiten kon lopen maar eerst 3 trappen af moest.

Tiny Spot voor mijn Tiny House
Kleine huizen in Naarden Vesting

Nu woon ik alweer ruim 10 jaar in een eengezinswoning en wil ik echt wat anders. Ik heb 3 slaapkamers en een badkamer, een zolder die ik ingericht heb als sportruimte en een grote woonkamer met een aparte keuken.

Uiteraard betaal ik daar ook voor… in mijn eentje. Dat is ook iets waarvoor ik graag kleiner wil wonen. Ik wil mijn geld liever anders besteden aan leuke herinneringen maken! En dus niet ook aan die 2 slaapkamers die ik eigenlijk toch niet gebruik. En alle belastingen die daar ook bij komen kijken.

In Nederland is er dus een segment in de woningmarkt die totaal over het hoofd gezien wordt. De volwassen single vrouw of man of het stel zonder kinderen wat graag op een oppervlakte woont wat het ook daadwerkelijk gebruikt. Maar niet in een duplex wat eigenlijk meer voor de startende jeugdige huurder is bedoeld. Of wat dacht je van de aanleunwoningen voor oudere mensen die wel begane grond wonen en 1 slaapkamer heeft.

Mindful Leven

Ik ben dus op zoek
een Tiny Spot voor mijn Tiny House

Waar ik nu op gestuit ben en wat mij geweldig lijkt om in te wonen is bijv een container woning van Tiny House. De Tiny Terrace House van 45m2. Die ziet er geweldig uit en daar kan ik wel zeker wel wat mee! Deze heeft zelfs nog 2 slaapkamers en omdat ik er maar 1 nodig ben zou ik daar een werkruimte met een computer van kunnen maken. Op het dak moet je toch ook nog wel wat kunnen doen zoals een sportruimte… en evt kun je een stukje van het terras nog overdekken…

Echt!! Ik zie dit helemaal zitten!

https://tinyhouse-store.nl/winkel/kant-klaar/containerwoning-tiny-terrace-house-45m2/

Of wat dacht je van de Eco Cabins van Studie Sluijzer. Daar hebben ze verschillende tiny houses die voldoen ook alle luxe. Er zit vaak een heerlijk overdekt terras bij en vaak 2 slaapkamers. Dan kan ik dus nog gewoon een sportruimte realiseren. De woning kan zelfs bewoond worden door 4 personen.

Eco-Architecten heeft een geweldig Tiny Rich House waar ik helemaal verliefd op ben geworden. Ik heb contact met ze gehad en een aantal veranderingen aan de woning zouden door gevoerd kunnen worden. Bijv de slaapkamers beneden 1 ruimte maken. De slaapkamer boven dichtmaken zodat ik daar na de nachtdienst wel in het donker kan slapen. Deze lijkt me echt heel gaaf!

Ik ben alleen nog op zoek naar een tiny spot voor mijn tiny house!

Weet jij wat?

Tiny Spot voor mijn Tiny House
Unieke Monument woning net buiten de vesting van Naarden. Deze is niet goedkoop hoor! Check hier

Wil jij mij helpen zoeken naar die perfecte match?

Net die tiny spot vinden voor mijn tiny house is best moeilijk. Ik ben ervan overtuigd dat er best mensen zijn die buitenaf wonen, een klein stukje grond willen afstaan voor een klein huisje. De moeilijkheid hiervan is dat je net met elkaar in contact moet komen en dat je met elkaar om tafel kunt gaan zitten.

Dus…

Weet jij iemand die een klein stukje bouwgrond heeft
maar wat nooit benut is omdat het gewoon te klein was voor de meeste woningen…

Breng ons met elkaar in contact!!

Ik hoor heel graag van jullie en alvast bedankt voor het meedenken!

Het delen van deze post wordt erg gewaardeerd!!

 

Wil je meer lezen over mijn visie en leefstijl op het gebied van mindfulness?

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jou Voordeel!

De Handstand is een Must – Yoga

Geniet van het Moment – De Weg naar het Geluk

Een indrukwekkende 10 dagen stilte – Vipassana

Of lees over mijn 35 dagen als pelgrim op de Camino Frances

Eerste 200 km van de Camino Frances – Spanje

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *