Verdwaald op deze mooie wereldbol…. Zinvol Reizen

Toen ik in de Filipijnen was eerder deze maand schreef ik het volgende:

En zo zit ik weer in Azië, het werelddeel wat ik lief heb maar tegelijkertijd ook soms zo irritant vind en niet kan begrijpen. Waar de mensen altijd lachen…maar je nooit zeker weet welke gedachte ze erbij hebben. Waar het eten zo lekker kan zijn…maar de omgeving waarin het gemaakt wordt vaak zo vies. En waar de natuur zo overweldigend mooi kan zijn…maar waar ik van binnen dan soms de weg even kwijt bent.. alsof ik verdwaald op deze mooie wereldbol ben…

Nu heb ik ook weer zo’n moment. Ik ben op reis in de Filipijnen. Het is hier geweldig, de natuur is echt super! Het landschap laat je verrassen op elk mogelijke manier. Was ik vorige week nog in El Nido en genoot ik van de kraakheldere blauwe zee en de karst stenen rotsen in de baai….nu zit ik op het eiland Luzon en heb ik de bergen om mij heen.

Verdwaald op deze mooie wereldbol….

Verdwaald op deze mooie wereldbol....
Zittende achterin een minivan op weg naar Mt Pulag is dit mijn uitzicht als ik van mijn schermpje op kijk.. Snel schiet ik een foto vanuit mijn open raampje…

Toch loop ik hier rond en weet ik niet wat ik wil. Ik wil een doel hebben, ik wil ergens naartoe werken. Niet meer reizen zoals ik nu al jaren doe .. gewoon maar ergens naartoe en zien wat er op mijn pad komt.

Ik heb dat gedaan .. En ik heb dat ervaren…

En ik vond dat super!

Maar ik wil wat anders, ik wil mijzelf uitdagen en ik wil doelen stellen.

Ik wil uitdagingen aangaan zoals ik dat vorig jaar deed.. #Camino

Verdwaald op deze mooie wereldbol....
Bovenop Mt Pulag met een geweldig uitzicht!

Vorig jaar had ik als doel een pelgrimstocht te gaan lopen, de Camino Frances. 780 km lopen terwijl ik helemaal geen wandelaar was. Ik ben gelijk nadat ik het mij had voorgenomen gaan wandelen. Eerst 5 km… al snel ging dat makkelijker en werd dat 10 km en 15 km. Soms zelfs 20 maar dat is ook wel de max geweest die ik oefende gewoon omdat er zoveel tijd in ging zitten. Na 9 maand oefenen begon op 3 september 2016 mijn uitdaging. Precies 8 jaar nadat ik stopte met roken! Dit is toevallig zo gekomen want eigenlijk wilde ik een dag later beginnen maar….het ging zo als het ging en die ochtend ging ik samen met een Frans stel op pad!

Toen liep ik 35 dagen en ik liep op zijn minst 14.5 km en het meeste was 43 km. Ik liep als een speer en ik ging super! Ik had een doel en daar ging ik naartoe. Onderweg leerde ik veel mensen kennen en liep met sommige een aantal dagen of zelfs een week.

Het is echt 1 van mijn beste ervaringen ooit geworden!

Verdwaald op deze mooie wereldbol

Verdwaald op deze mooie wereldbol....
September 2016 : Buen Camino

Een paar maand later ging ik onverwachts weer een uitdaging aan die ik al jaren op mijn lijstje had staan. Ik ging 10 dagen naar een Vipassana meditation centre in Chennai. Daar ben ik 10 dagen stil geweest, 10 dagen hard gewerkt aan goed mediteren, goed concentreren en in het hier en nu zijn. Wat vond ik het zwaar, ik was het soms enorm zat en ik kon soms echt niet meer.

En ik zal eerlijk zijn….ik heb er een aantal keren gezeten dat de tranen over mijn wangen rolden …maar ik bleef zitten en ik zette door en uiteindelijk heb ik er ook een aantal keren gezeten dat de tijd snel ging en ik lang geconcentreerd was en het gevoel had dat ik ergens kwam… Dat ik bepaalde sensaties goed kon voelen, goed kon uitdiepen en de gedachte die daarbij kwam goed kon verwerken op de een of andere manier.

Verdwaald op deze mooie wereldbol
Het Dhamma Setu Vipassana Centre in Chennai – India

Verdwaald op deze mooie wereldbol…

Wat voelde ik me super toen ik er uit kwam. Ik was super relaxed, voelde me fijn en open. Ik voelde me een soort van herboren, met hernieuwde energie weer het leven in. Het hectische leven van India… Na een lange taxirit kreeg ik ruzie de chauffeur omdat hij fout reed. Mijn oplossing van de situatie was totaal anders dan ik hiervoor zou hebben gedaan. Ik liet dit nu over aan de mensen van het hotel. Uiteindelijk betaalde ik wel een deel bij maar nog geen half uur later zat ik volop te genieten van het heerlijke Indiase eten. Ik besefte me toen dat ik het incident al achter me had gelaten terwijl ik me er anders nog best wel een tijd over op had lopen winden.

Op het moment dat ik me dat besefte bedacht ik me dat ik geleerd had wat Goenka me wilde leren: Be Happy. Leef hier en nu en voel wat er nu gebeurt. Dat was precies wat ik die afgelopen 10 dagen ook had gedaan en wat ik geleerd had. Alles is tijdelijk, niets blijft bestaan.

– May All Beings Be Happy –

S.N. Goenka – Vipassana Meditation

En zo is het nu ook.

Ik zit weer in Azië en niets is meer zoals ik het herinner. Eerder was ik op andere plekken en ik vergelijk telkens daarmee. Dit is onmogelijk en dat besef ik me ook telkens. Ik kijk weer om me heen en zie dat ik op een geweldige mooie plek van deze wereld ben! Wat voel ik mij bevoorrecht dat ik hier ben. Ik voel me oprecht gelukkig …

Verdwaald op deze mooie wereldbol
Nog geen week geleden zat ik op deze prachtige plek en voelde ik me de koning te rijk!

Maar ergens mis ik toch iets. Ik mis die uitdaging. Ik mis het hebben van een doel. Waar ik het ooit juist zo heerlijk vond om geen doel te hebben….om zomaar ergens te lopen en alles te kunnen doen wat ik zou willen wil ik nu juist heel graag een doel… ergens naartoe werken.

En zo kom ik toch weer bij het stellen van een doel voor 2018!

En nu…. een week nadat ik thuis ben is er al iets op mijn pad gekomen waardoor ik dichter bij mijn nieuwe doel kom.. We krijgen altijd een kerstpakket van het werk 🙂 Tja.. wie niet? Wij krijgen sinds een paar jaar een code en dan kan je online iets uitzoeken en nu zag ik in de outdoor afdeling een soortgelijke slaapmat die ik afgelopen zomer in Zweden gebruikte. Deze heb ik besteld en dus moet ik er alleen nog een tentje bij en dan kan ik deze lente, zomer en herfst tochten gaan maken. Hetzij op de fiets of lopend! Ik vind het een heerlijk vooruitzicht en weer een hele nieuwe uitdaging voor mij!

Ik word hier weer helemaal blij van en krijg nieuwe energie en ideeën teveel over waar ik allemaal naartoe zou kunnen en wat allemaal mooi is en welke berg is zou moeten beklimmen!

Hebben jullie tips voor mij?

Waar moet ik gaan wandelen of fietsen en kamperen?

Wat dacht je van paardrijden? O.a die trip heb ik het jaar erop ondernomen: 6 dagen per paard door het prachtige Kirgizië

Niet meer verdwaald op deze mooie wereldbol?

Wat is het toch fijn om een doel te hebben!

Om ergens weer naartoe te werken!

Hebben jullie ook een doel? Voor een jaar of voor een korter tijdsbestek?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij je inspireert om bepaalde stappen te zetten in je leven!

En heb jij wel eens het gevoel ervaren verdwaald op deze mooie wereldbol te zijn?

Verdwaald op deze mooie wereldbol
En het belangrijkste van alles! HAVE FUN!

Vind je deze blog leuk genoeg om te delen?

Vind je het leuk om meer blogs te lezen uit het kopje inspiratie?

Wat dacht je van deze?

Kamperen volgens het allemansrecht – Zweden

Het klinkt voor sommigen eng… Overdag geen hotelkamer hebben!

Lopen en Rennen tegelijk – Mindfulness

Ja.. Ik reis alleen, ik ben Single!

Mind Over Matter

Lees eens over mijn laatste nieuwe project

Yoga, Meditatie en Avontuur – Dé Bestanddelen van een Zinvolle Reis

12 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *