Wat te doen in Melaka – Rondreis Maleisië – 20 Tips voor Melaka

Wat te doen in Melaka?… of ook wel Malacca/Malakka, zoals het voorheen heette. Melaka is een stad met enorm rijke historie die bestaat uit samengesmolten culturen. Dat maakte dat ik Melaka koos om een maand te verblijven in het voorjaar van 2023. De achtergrond van Melaka heeft uiteraard te maken met de strategische positie die het inneemt aan de Straat van Malacca. Het straatbeeld is daardoor veelzijdig en kleurrijk. Melaka geeft je op elke straathoek weer nieuwe indrukken te verwerken.

Iets waar je in Melaka niet omheen kunt zijn de trishaws. Ze zijn overbeladen met knuffelberen of andere zoetigheid en dragen een geluidsbox met zich mee die je al van mijlenver hoort aankomen. Het is de normaalste zaak in Melaka.. Toen ik hier in 2014 was reden ze al toeristen rond en nu anno 2023 is het nog precies hetzelfde.

Het bekende Dutch Square in Melaka - Wat te doen in Melaka
Het bekende Dutch Square in Melaka

20 tips voor jouw Melaka citytrip

De volledige naam van Melaka is Melaka Bandaraya Bersejarah. Melaka, of Malacca/Malakka, is een historische kuststad in Maleisië en tevens hoofdstad van de gelijknamige deelstaat Malakka. In 2020 woonden er ruim 930.000 inwoners in de stad.

Erg sprekend voor de stad is dat er door verschillende kolonisten werd geheerst in verschillende tijden, de Portugezen in 1500, de Nederlanders in 1600, de Engelsen in 1800 en toen ook nog eens de Japanners tot 1946. Hierna kwam het in Maleisische handen. Deze roerige historie zie je natuurlijk terug in de stad. Maar juist ook in de mensen, de cultuur, het eten en het veelzijdige straatbeeld.

Bij Poh San Teng Temple zag ik deze mooierd - Melaka
Gespot op een boom bij Poh San Teng Temple

Hoeveel dagen in melaka?

Als je de highlights van Melaka wil zien dan zou je dat in een (1) dag kunnen doen. De meeste hoogtepunten van Melaka liggen namelijk binnen een straal van 1 a 2 km in het centrum van Melaka.

Heb je wat meer tijd dan kun je de tijd nemen om wat musea te bezoeken en evt een bezoek te brengen aan de moskee die boven de zee lijkt te drijven. Ook kies je er dan misschien wel voor om de wandeling op Bukit Cina te doen of om de Portugese Settlement ook te bezoeken. Allemaal interessante plekken die iets meer tijd vergen van jou dag in Melaka.

Wat te doen in Melaka - Met de boot de rivier Malacca over in Melaka - Maleisië

Mijn advies is dan ook om tenminste 2 volle dagen in Melaka te zijn. De tijd te nemen om de sfeer goed te ervaren van deze historisch rijke stad. Vooral als Nederlander zul je best wat herkenbare elementen tegen komen uit de VOC tijd.

Heeft Melaka een strand?

Heeft Melaka ook een fijn strand waar je kan liggen en zonnen? Helaas moet ik je dan teleurstellen, ik ben geen fijn strand tegen gekomen in Melaka. Ik heb best wel wat plekken langs de kust bezocht in en rondom de stad Melaka. Als je wil zonnen en lekker wil relaxen is de beste optie om een hotel met zwembad in Melaka te boeken. Maleisië is een overwegend moslim land en het wordt niet gewaardeerd om ergens aan het strand te gaan liggen zonnen. Ik ben aan een strand geweest bij Pantai Puteri. Daar heb ik wel een fijne wandeling gemaakt langs het strand en de lokale vissersmarkt bezocht. Daar kun je genieten van de uitzichten maar zonnen en relaxen op een strand zoals wij dat kennen is daar niet aan de orde.

Tip: Wil je wel aan een strand liggen nabij Melaka? Ga als je lekker aan het strand wil liggen naar Port Dickson. Dit is zo’n 100 km hoger aan de Maleisische kust. Ik hoorde dat hier veel fijne stranden waren en resorts aan de kust. Een echt vakantie-oord volgens de lokale bevolking.

Strand boven Melaka - Pantai Puteri.
Strand ongeveer een half uur rijden boven Melaka – Pantai Puteri.

Wat te doen in Melaka? 20 Tips

Wat moet je echt gezien hebben in Melaka? De eerste 10 Melaka tips van deze 20 tips mag je zeker niet missen. Deze maken een bezoek aan deze mooie stad echt compleet. Als je in Melaka bent geweest maar niet op bijv. het Dutch Square bent geweest dan ben je eigenlijk niet in Melaka geweest.

Dutch Square ( Red Square)

Dit stukje historie mag je als Nederlander natuurlijk al helemaal niet missen. De gebouwen zijn allemaal in rood gekleurd en het geheel valt dus erg op. In de VOC tijd waren deze panden allemaal wit maar de Britten hebben die later rood geverfd. Op de pui van de kerk zie je Christ Church Melaka staan en op het andere gebouw Stadthuys.

Foto Tip Melaka Dutch Square: Ga de trap op bij het Stadthuys om een mooi overzicht te pakken over het plein. (zie eerste foto in dit blog) Dan bedoel ik de trap die leidt naar een soort terrasje aan de voorzijde van het gebouw en dus niet de trap naar het museum.

In het Stadthuys zit het museum voor geschiedenis en etnografie. Ik vond het een interessant museum en aan de achterzijde blijkt het nog een stuk door te lopen met een tuin en nog een mooi oud pand waarin je een voorstelling mag bekijken.

Het bekende Dutch Square in Melaka - Wat te doen in Melaka

Als je voor het Stadthuys staat en dan richting de Malacca rivier kijkt zie je bij de brug een aantal koeien en een molen staan. Meer Nederlands kan het niet worden toch?

Dutch Square in Melaka - Maleisië - Wat te doen in Melaka

Op het plein voor de kerk en het Stadthuys staat ook nog de Tan Beng Swee Clock Tower en Queen Victoria’s Fountain. Bekijk die fontein eens goed, ik vond die ook erg mooi. Ik heb er best vaak gezeten en gewoon genieten van de drukte, de sfeer die het plein ademt en de mooie panden en omgeving. Vanaf hier kun je mooi het hele plein overzien en even in de schaduw zitten. Wat ook wel fijn is? Het Dutch Square heeft gratis wifi!

GPS Dutch Square

Tip: Bezoek het museum in het Stadthuys om wat meer achtergrond te krijgen over hoe Melaka ontstaan is en wat de rol van de Portugezen, de Britten en de Nederlanders hier waren. En kom er achter dat er nog meer culturen in Melaka versmolten zijn met elkaar. Deze cultuur wordt de Nyonya cultuur genoemd en is ontstaan uit een huwelijk tussen een Maleisische vrouw en een bijv. Indiase of Chinese man.

Het bekende Dutch Square in Melaka - Stadthuys - Wat te doen in Melaka

Jonker Street

Jonker Street is de winkelstraat van Melaka. Het centrum lijkt gebouwd te zijn rondom deze straat 🙂 Als je de zijstraatjes dan ook nog meepakt in je wandeling krijg je een goed gevoel van de stad zoals die opgebouwd is. Aan de ene zijde de Malacca rivier en aan de andere zijde loop je uiteindelijk gewoon de woonwijken in. Let dan vooral op de mooie houten gevels, de vele Chinese accenten maar ook Europees zoals bijv het Heerenhuis.

Streetfood / Markt in Jonkerstreet

Elk weekend is het feest in Jonkerstraat. De hele straat wordt afgesloten en er staan dubbele rijen met foodstalls op de weg. Maar ook allerlei andere snuisterijen, leuk voor de toeristen maar ook de lokale bewoners komen hier graag.

GPS Jonker Street

Street food at Jonker Street - Wat te doen in Melaka, Maleisië
Jonker street in de avond

Streetfood at Jonker Street - Melaka
Zoo lekker, dim sum!

Malacca River

Maak een heerlijke wandeling rond de binnenstad van Melaka. Hierbij wandel je fijn langs het water van de Malacca river. Ik vond het heerlijk om er rond te dwalen. Er zijn veel terrasjes en eettentjes waar je heerlijk even kan zitten. Vooral tegen de avond aan is er natuurlijk veel te zien en te doen. De temperatuur neemt wat af en het avondleven start op. Bij de foodhall aan het water is het meestal druk. Het is een foodhall waar veel locals heerlijk genieten van al het lekkers wat er aangeboden wordt.

Malacca Rivier in Melaka -Maleisië

Wandeling langs de Malacca River in Melaka

Ondertussen kom je veel mooie streetart tegen langs de rivier. Loop ook eens wat zijstraatjes in of ga aan de andere kant van de rivier wandelen voor weer een heel ander zicht op Melaka.

Streetart - Wandeling langs de Malacca River in Melaka

Met boot over de Malacca River

Ook al was ik ruim een maand in Melaka, hier ben ik niet aan toe gekomen. Vreemd he? Ik had het wel op mijn lijstje staan maar telkens als ik in de binnenstad was kwam ik er niet toe. Er zijn verschillende tickets die je kan kopen. Alleen een tour, of een halve of hele dag tour waarbij je op de verschillende plekken langs de rivier uit kunt stappen en de omgeving kan gaan verkennen. Wel een ideale manier, als je maar 1 dag hebt in Melaka, om veel te zien.

Trishaw rondje langs highlights Melaka

Ik heb me er tot nu toe niet aan gewaagd… Maar ga jij een rondje doen in een luidruchtige trishaw? Er staan er genoeg!

Trishaw in Melaka

Verschillende Bastions in en rondom Melaka

De oude stad Melaka was een belangrijke strategische plek aan de straat van Malacca en dus de stad moest goed verdedigd worden. Om deze reden waren er verschillende bastions gebouwd. Dichtbij het Stadthuys vind je Bastion Middleburg.

Bastion Middleburg

Er is nog maar heel weinig van over maar het geeft je wel een idee van hoe de stad was opgebouwd vroeger. Als je op het Dutch square bent kun je nog wat foto’s vinden van vroeger. Het zijn overblijfselen uit de tijd van de VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit teken VOC vind je op de vele oude kanonnen terug die her en der te vinden zijn.

GPS Bastion Middleburg

Wat te doen in Melaka - Bastion Middleburg in Melaka - Maleisië
Links zie je bastion Middleburg

Als je de weg naar A Famosa volgt kom je langs een aantal plekken waar je de buitenmuren van het oude fort kunt zien. Er staat wat uitleg en oude foto’s bij.

Aan het eind van deze weg kom je uit bij een soort plein. Het is er vaak druk met de verkoop van allerlei kinderspelletjes en als je het mij vraagt prullaria maar veel Aziatische toeristen vinden dit prachtig. En het houdt de kinderen natuurlijk lekker even bezig. Rondom dit stukje weg/plein zie je een aantal mooie gebouwen zoals het Proclamation of Independence Memorial, een aantal musea zoals bijv Malay and Islamic world en het Melaka Sultanate Palace.

A Famosa /  Bukit St. Paul

Vanaf deze straat kun je de berg St. Paul’s Hill op. Je zult dan eerst langs de A Famosa vesting poort moeten. Deze vesting werd in 1511 gebouwd door Alfonso de Albuquerque (de leider van de Portugese vloot die Melaka veroverde). Alleen de poort, Porto de Santiago, is nog overeind van deze vesting.

Kota A Famosa - Wat te doen in Melaka
Bukit St. Paul – A Famosa

Deze A Famosa en Bukit St. Paul’s zijn gratis te bezoeken en tijdens mijn bezoek van een maand liep ik meerdere keren de St. Paul’s berg op. Je kunt vanaf deze zijde erop en dan aan de andere zijde, dichtbij de Dutch Square er weer af maar ook aan de achterzijde. Dan kom je uit bij de Dutch Graveyard.

Dutch Square in Melaka - Maleisië - Wat te doen in Melaka

Op Bukit St. Paul vind je een kerkruïne waarin een aantal grafstenen te zien zijn. Niet verrassend is het dat er weer een heel aantal Nederlandse teksten te lezen zijn op de diverse grafstenen. Toen ik er de eerste keer was heb ik hier een heel gesprek met een kunstenaar gehad die daar aan het schilderen was. Hij vond het super om even zijn Nederlands te oefenen op mij.

GPS A Famosa / GPS Bukit St. Paul

Dutch Graveyard

Als je aan de achterzijde de Bukit St. Paul verlaat zak je af naar een plek waar een begraafplaats is. De Dutch Graveyard en daar zul je dus meer Nederlandse graven zien uit de 17 en 18e eeuw. Als je de begraafplaats verlaat aan de voorzijde sla je linksaf en aan het eind van de weg kun je een smalle weg inslaan naar links. Hierna kom je weer uit op de Dutch Square.

GPS Dutch Graveyard

Street art Melaka

 • Orangutan House

Er zijn op een heel aantal plekken leuke street art te vinden in Melaka. In het centrum heb je twee plekken waar je dichtbij elkaar mooie schilderingen op de muur kan zien. Voer Orangutan House in op je GPS en geniet van het leuke uitzicht. Ga dan ook gelijk even naar binnen bij Charles Cham, de kunstenaar die zijn werk verkoopt in Orangutan House.

Orangutan House 2014 - Melaka
To Lah or Not to Lah – That is the question in Malaysia

 • Kiehl’s House

Als je vanaf Oranutan House loopt in de richting van het water kom je langs Kiehl’s huis. Je kunt er niet omheen want de hele straat is geverfd in kleurrijke tekeningen. Het wordt ook 3D street art genoemd door de opbouw van de vlakken en kleuren kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Het is gewoon een erg leuke en kleurrijke straat om even door te lopen. Hierna loop je lekker weer naar het water, als je dan rechtsaf slaat kom je al snel weer voor het Hardrock Cafe uit en dus bij de brug terug naar Jonker Street of Dutch Square.

Streetart - Wandeling langs de Malacca River in Melaka
Als je van Orangutan house, langs Kiehl’s House loopt naar het water krijg je uitzicht op dit mooie pand

 • Heerenhouse

Aan de andere kant van Jonker Street vind je het bekende Heerenhouse. Net na de Heerenstraat, schuin tegenover de plaatselijke tourism police. Het Heerenhouse is een groot wit oud pand, een voormalig Heerenhuis. Er zit nu een hotel in en het mooie witte pand is van alle zijden te bewonderen. Aan de voorzijde staan de letters Heeren House op de pui en aan de zijdekant vind je allemaal Chinese tekens.

Wat te doen in Melaka - Bastion Middleburg met zicht op Heerenhouse in Melaka - Maleisië
Heerenhouse vanaf Middleburg Bastion

Loop het straatje in wat zich op bovenstaande foto rechts van Heerenhouse bevind. Bewonder daar meerdere oude panden in de straat, ze zien er allemaal prachtig uit. Sommigen zijn oud en niet onderhouden, wat weer een hele andere charme met zich mee brengt. Maar veel van de panden in deze straat zijn echt super onderhouden.

Streetart - Wandeling langs de Malacca River in Melaka

GPS Orangutan House / GPS Kiehl’s House / GPS Heerenhouse

Dwaal door de smalle straatjes van het centrum van Melaka en je zult nog veel meer leuke street art vinden. Ook hoe de winkels reclame maken vind ik altijd bewonderenswaardig. Het wordt in de muur opgenomen en in reliëf  zichtbaar gemaakt. Zo jammer dat het bij ons ’te duur’ is of zelfs niet goed gekeurd wordt omdat het niet in het ‘straatbeeld’ past.

De verschillende streetart - Melaka, Maleisië

Baba & Nyonya Heritage museum

In deze straat, als je verder loopt kom je bij het museum Baba & Nyona Heritage huis. Het is een prachtig onderhouden huis waar een baba en nyonya leefden. Dit is een gemengde familie van in dit geval een Chinese man die als handelaar in Melaka kwam en met een lokale vrouw trouwde. De kinderen uit zo’n huwelijk werden Peranakan ( betekenis: afstammeling) genoemd. Dit kan dus ook India, Arabisch of Nederlands gemengd zijn.

Baba & Nyona huis - Wat te doen in Melaka

Vanaf 1861 hebben in dit mooie huis 4 generaties van de familie Chan gewoond. Ze hadden een rijk leven, een groot gezin en tot op heden zichtbaar een goed leven in dit mooie huis. De oude inrichting is nog intact en mooie schilderijen en meubels laten goed zien hoe zij vroeger leefden.

Ik vond het echt een super huis en interessant om rond te lopen.

Tafereel in de keuken Baba & Nyona huis - Wat te doen in Melaka

Entree is RM 18 voor volwassenen, kinderen RM13. Lees meer over het Baba & Nyonya museum

GPS Baba & Nyonya Heritage Museum

Tempels in Malacca – 20 tips Melaka citytrip

Tempels in Melaka die je niet mag missen

 • Poh San Teng Temple

De Poh San Teng tempel is strategisch geplaatst aan de voet van een berg, deze berg heet Bukit Cina. De tempel wordt ook Sam Po Keng Temple genoemd. De legende verteld dat de legendarische vis de boot van Zheng He behoedt heeft van zinken door zijn lichaam in/voor het gat te stoppen.

Poh San Teng Temple is een van de oudste Chinese tempels in Maleisië. De begraafplaats op Bukit China is de grootste Chinese begraafplaats ter wereld, buiten China.

GPS Poh San Teng Temple

Poh San Teng Temple - Melaka

 • Sultan’s Well / Hang Li Poh’s Well

Naast de ingang van de Poh San Teng tempel vind je de Hang Li Poh’s Well. Het was in vroegere tijden een belangrijke waterbron die naar het schijnt nooit droog kwam te liggen. Hoe warm en droog het ook was deze waterbron bleef altijd vol staan.

En bekijk de berg eens waar deze tempel tegenaan ligt. Ik heb er twee wandelingen gemaakt en vond het heel interessant maar ook mooi om te zien hoe een chinese begraafplaats zo integreert met de natuur. Ik schreef er een blog over, lees meer over Bukit Cina.

 • Naast de Poh San Teng tempel, op de grote kruising zie je het World War Japanese Resistance Monument van Melaka. Best wel een indrukwekkend monument om te zien en de achtergrond ervan te lezen. Dit is een herinnering aan alle Chinese slachtoffers uit de tweede wereld oorlog die in opstand kwamen tegen de Japanse bezetting van Melaka.

 • Gurdwara Sahib Melaka

In deze Gurdwara ben hier niet binnen geweest maar ik begreep dat je er in de vroege ochtend een maaltijd mee kan nuttigen. Ik ken deze traditie en gastvrijheid wel uit India. In India ben ik al meerdere keren in een Gurdwara geweest en heb ook al vaker een maaltijd gekregen. Een mooie traditie waar ik echt respect voor heb. Deze Gurdwara staat schuin tegen over Poh San Teng Tempel.

GPS Gurdwara Sahib Melaka

 • Cheng Hoon Teng Temple

Erg mooie grote en natuurlijk vrij toegankelijke tempel. Je loopt er een mooie poort door en komt in een ruime binnenplaats. Je ruikt gelijk de overvloedig brandende wierook en ziet vele mensen hun gebeden bidden bij de verschillende mooie, grote beelden.

Cheng Hoon Teng Temple - Melaka, Maleisië

Jaren terug was ik hier ook en maakte ik een mooie foto van een biddende monnik. Zo’n foto blijft je herinnering ook kleuren aan een tempel. De monnik was aan het chanten en ondertussen maakte hij een ritme op de .. Ik heb er een tijd bij gezeten en dan lijkt het soms alsof de tijd even stil heeft gestaan en je honderden jaren terug bent… Totdat iemand met een mobieltje naast je komt zitten 🙂

Cheng Hoon Teng is de oudste traditionele Chinese tempel van Maleisië.

Aan de overzijde van de tempel is de Teng Choo Hall. Bij ceremoniën zal de straat afgezet worden en kunnen ze aan elkaar gekoppeld worden. Nu was de overzijde met een groot hek afgesloten en niet toegankelijk voor publiek. Links daarnaast bevindt zich ook nog de Xiang Lin Si Temple. Deze was op het moment dat ik er was niet toegankelijk.

Omdat er op een klein stukje twee tempels en een mooi hal staan is het straatbeeld wel super op dit plekje. Om die reden alleen al een reden om er even naartoe te lopen.

GPS Cheng Hoon Teng Temple / GPS Xian Lin Si Temple

 • Francis Xavier Church

Er zijn natuurlijk ook kerken in Melaka. En dan niet alleen de ruïnes daarvan. Deze kerk is nog volop in gebruik en ook vrij te betreden. Het is een katholieke kerk en makkelijk te vinden vanaf de Dutch Square. De hoge toren zie je niet gelijk omdat hij toch wel een beetje verscholen staat achter andere gebouwen en achter Bukit St. Paul.

GPS Francis Xavier Church

 • Melaka San Duo Temple

Ik kwam hier aan het eind van de middag en eigenlijk gingen ze net dicht. Ik kwam in gesprek met de man die er zat en uiteindelijk kreeg ik een uitgebreide rondleiding. Hij vertelde me bij alle altaars welke God er aanbeden werd en welke gebeden er door de mensen gedaan werden. Super leuk als mensen zo de tijd en aandacht voor je hebben. De interesse was kennelijk wederzijds want er werd veel over mijn werk als agent gevraagd, hoe de wetgeving in NL was bijv. Altijd leuk zulke gesprekken.

Melaka San Duo Temple - Melaka, Maleisië

GPS Melaka San Duo Temple

Wat te doen Melaka – Citytrip Malacca

Heb je wat meer tijd in Melaka en kun je wat verder buiten het centrum van Melaka? Dan heb ik de volgende plekjes voor je om te bezoeken. Zij liggen iets verder uit het centrum, ik loop altijd graag om zo de sfeer van de stad te proeven maar een trishaw is een optie. Ze zijn er ook wel zonder alle poespas hoor.

Wandelen op Bukit China

Deze is nog wel in de stad, bij de Poh San Teng Temple maar om de berg te bewnadlene ben je zo een paar uur kwijt. Als je maar een dag of twee in de stad bent doe je dit denk ik niet. Heb je wat meer tijd is dit wel echt leuk om even te doen. Het is de grootste Chinese begraafplaats buiten China.

Wandelen op Bukit China - Melaka, Maleisië

Lees meer over wandelen op de Bukit China

Wandelen op Bukit Beruang Trail

Zo zijn er nog meer bergen in Melaka die wat verder uit het centrum zijn. Toen ik Bukit Beruang op ging werd ik gewaarschuwd door een lokale man dat ik niet moest verdwalen.. Nou dat was ik ook zeker niet van plan maar ik had ook geen idee hoe de trail liep dus uiteindelijk heb ik de korte trail genomen die aan de voorzijde van de berg liep. Deze brengt je langs wat mooie uitzichtpunten over de stad. Het is wel even een klim naar de telecom paal. Je hebt ook wel gelijk het idee dat je in de wildernis bent doordat er bij de start veel apen lopen. Deze kom je eenmaal op de onverharde paden niet meer tegen. Wel zag ik een grote varaan voor mij weg lopen.

Wandelen op Bukit Beruang Trail - Maleisië

Gevangenis museum Melaka

Dit vond ik wel een indrukwekkend bezoek. Ik had eigenlijk niet stil gestaan bij het feit dat de doodstraf hier nog uitgevoerd werd. Toen ik dus een gang in liep waar ik geen foto’s mocht maken had ik nog niet gelijk erbij stil gestaan dat ik bij een plek kwam waar de doodstraf uitgevoerd werd. Niets was minder waar, ineens stond ik voor een raam met daarachter een groot luik in de grond. Boven het luik zag ik een leren strop hangen.. Hoe luguber.

Gevangenis museum in Melaka, Maleisië

Naderhand had ik nog een heel gesprek met een bewaarder, hij snapte oprecht mijn verontwaardiging niet… ik snap ook oprecht zijn houding ten opzichte van de doodstraf niet. Alsnog gingen we uit elkaar door elkaar een hand te geven en elkaar een fijne dag te wensen. Ook dat moet kunnen… en ik hoop maar dat ik toch een snaar geraakt heb in zijn mening en dat hij daar nog eens aan terug denkt.

GPS Muzium Penjara Malaysia

St John’s Fort

Dit Nederlandse erfgoed wilde ik ook even bezoeken. Het is goed onderhouden maar verder weinig te zien. Als je naar de gevangenis wil zou je deze op de heen of terug weg even mee kunnen pakken. Dit fort was op het binnenland gericht, dus niet op aanvallen van buitenaf maar vanuit het binnenland. Dat maakt dit fort anders dan de andere forten in Melaka.

St. John Fort - Wat te doen in Melaka

Portugese Settlement

Redelijk dichtbij het gevangenis museum, maar dan weer aan de kust, vind je de Portugese nederzetting. Zo typisch hoe de sfeer ineens toch anders is in zo’n wijkje. Als je in het hart van de Portugese nederzetting komt staat er gewoon een groot Jezus beeld. Zo een die je kent van Brazilië… Een stuk kleiner maar alsnog best indrukwekkend.

Portugese Settlement in Melaka

Als je daar naar de zee wandelt kom je langs een paar oude koloniale gebouwen waarbij een museum zit en wat restaurants. Ze zijn het nu helemaal aan het ontwikkelen en ik denk dat als je er over een paar jaar komt dat er meer in ere herstelt is.

Melaka Straits Mosque

Een geweldig mooie moskee om zeker te bezoeken in deze ‘drijvende’ Melaka Straits Mosque. Ze hebben de moskee op palen boven het water gebouwd en zodoende lijkt hij te zweven.Weet dat als je de moskee gaat bezoeken je wel een lange broek of rok moet dragen en de schouders bedekt moet hebben. Om ook naar binnen te gaan zul je ook een hoofddoek over moeten doen.

De 'drijvende' Melaka Straits Mosque.

Het schiereiland waar de moskee aan staat wordt nu ook een heel Portugees uitziend winkelcentrum / restaurants gebouwd maar ook een Midden-Oosten gelijkend resort. Dit lijkt in de toekomst wel een plek te worden waar veel toerisme op af zal komen, mijn inschatting is dat het Aziatische toeristen worden en geen westerse.

Winkelcentra Melaka

Ben je in Melaka tijdens je rondreis door Maleisië en zoek je nog wat kleding? Wil je gewoon even verkoeld rond wandelen en een ijsje of wat anders lekker scoren dan kun je natuurlijk even een winkelcentrum induiken. De airco staat er altijd hoog en dus koel je even lekker af. Buiten kan het kwik zeker tot over de 30 graden komen en binnen blijft het dan lekker koel.

Aan Jalan Merdeka liggen meerdere winkelcentra. ( Melaka Megamall, Mahkota Parade en het duurdere Hatten Square ) Buiten op straat kun je nog lekkere restaurantjes vinden en wat souvenir shopjes maar eenmaal binnen heb je bijv de H&M of andere ketens.

Dataran Melaka Megamall - Malacca

Mahkota Parade en Hatten Square ligt aan een kant en aan de stadscentrum kant van de weg vind je Dataran Pahlawan (Melaka Megamall) Dit is meer het lokale winkelcentrum. Ik kocht bij de Sport Direct een yogamatje toen ik net in Melaka was. Als je naar beneden gaat kom je in een grote hal terecht. Hier is een enorme bazaar met allemaal kleine winkeltjes en spelletjes hallen. Alles wat de inwoners van Melaka leuk vinden zeg maar!  Dit is onder het grote veld wat naast dit centrum ligt. Op dit veld is in het weekend ook markt en andere activiteiten zoals live muziek.

Wil je de locatie alvast verkennen? Kijk dan even op streetview

Kookworkshop bij Cooking School Melaka

Het echte eten ontdek je door het ook zelf te maken. Je leert er hoe je de ingrediënten moet behandelen en hoe ze samen komen in een vol gerecht zoals bijv Rendang. Ook voor je eigen kookkunsten als je eenmaal weer thuis bent is dit een verrijking! Ik probeer zo vaak ik kan een kook workshop mee te pakken tijdens mijn reizen.

Na 2 uur zelf koken in Melaka zaten we tevreden aan tafel

Lees alles over hoe je zelf kunt koken in Melaka.

Food in Melaka

 • Donald & Lily

Bij Donald & Lily kun je heerlijk eten. Het is net wat buiten het toeristische centrum. Je verlaat het centrum de kant van Little India op. Ik at er de heerlijk Nyonya Laksa soep. Wil je daar meer over lezen moet je even de Donald & Lily blog lezen.

De authentieke Nyonya Laksa van Donald & Lily in Melaka

 • Lutan 21

Ik leefde een maand in het appartementencomplex Imperio Residence en aan de overzijde van de straat zaten allerlei leuke en fijne restaurantjes. Dit was er een van. Ik at hier de vegetarische Nasi Lemak. Het kost maar 2 euro maar je hebt dan wel een hele fijne nasi lemak. Ik vond hem heerlijk!

Nasi Lemak van Lutan 21, Melaka

 • Restoran Melaka Raya

Bijna elke dag at ik hier. Heerlijk lokaal eten, super goedkoop. En lekker buiten zitten. Als je er aan toe komt om hier te eten bestel danook een fijne chai met gember erbij.

Ps. Ze zijn op zondag altijd gesloten

 • The Windmill Station

Soms toch even een patatje? Dat kan hier! Met mayo! Weet dat ze hier bijna geen of geen zout op de patat doen. Dat mis je dan toch.. Voor de rest hoef je hier echt niet naartoe te gaan is mijn mening. Het is een fastfood restaurant met wat lokale tintjes.

Mooi plekje in een restaurant - Melaka
Decoratie in Luton 21

 • Wa Zen Sushi

Het zou de beste Sushi van Maleisië zijn en dus moest ik dat natuurlijk proberen. De eerste avond lukte het niet want je moet reserveren. Ik werd netjes weer naar buiten gestuurd met een visitekaartje in mijn hand. Ik kon bellen of een whatsapp sturen om een tafel te reserveren. Dus dat deed ik!

Sushi bij Wa Zen in Melaka, Maleisië

Ik vond het heerlijk maar mijn darmen vonden het wat minder en nog dezelfde avond leegden zij zich. Of het door de vis kwam? ( er is mij ooit gezegd dat mijn lichaam vis niet fijn vind..)

 • Dachongqing

Stukje verder op in de straat vond ik dit leuke restaurant. Ook echt een lokaal restaurant waar ik alleen veel Chinese lokale mensen, met name jongeren heb gezien. Ik heb er heerlijk gegeten alleen de rode pepers heb ik overgeslagen, de groene waren prima te doen voor mij.

Eten bij Dachongqing, Melaka

Praktische Tips voor Melaka – Maleisie

Waar verblijven in Melaka?

Ik verbleef een maand in het Imperio Residence en vond dit appartement het een heerlijke plek. Ik kan me voorstellen dat als je maar een dag in Melaka verblijft je dit net te ver uit het centrum is. Het is in een rustiger deel van de stad, aan de kust en dichtbij de ‘drijvende’ moskee en de Portugese Settlement. Ik had er een fijn appartement met balkon wat zicht op de stad en de zee had. Tevens is er een zwembad en sportruimte aanwezig.

Het herkenbare pand van Imperio Residence - Melaka, Maleisië

Kijk naar jou opties bij Imperio Residence

Maar in het oude centrum zijn genoeg leuke opties te vinden in allerlei prijsklasses.
Ik heb er geen ervaring mee maar kijk eens naar deze hotels in Melaka

Komen & Gaan Melaka

Vliegreis naar Maleisië

 • Vanuit Amsterdam is het niet mogelijk om rechtstreeks te vliegen op Melaka.

Hoogstwaarschijnlijk maak je een tussenstop in Singapore, Kuala Lumpur of Bangkok. Je kunt er dan ook voor kiezen om een citytrip in een van die steden te doen en dan later door te reizen naar Melaka.

Ik begon in 2023 mijn 2 maanden reis met een stadstrip in Singapore.

Uiteraard kun je een vliegticket boeken tussen Singapore of Kuala Lumpur naar Melaka. Dit kost je zo rond de 100 euro en zal je net zoveel tijd kosten. Met name omdat je dan van en naar het vliegveld moet, op tijd aanwezig zijn ivm inchecken en dergelijke. Als je dan goed let op je op- en uitstapplaats in de easybook app dan ben je altijd sneller en goedkoper.

Uiteraard is deze laatste optie ook beter gelet op je voetafdruk die je achterlaat tijdens het reizen. Dus mijn advies om naar Melaka door te reizen is per bus.

Van & naar Singapore

 • Deze busreis duurt zo’n 4 uur en kost je rond de 10 en 30 euro.

Ik pakte na mijn citytrip Singapore de bus voor een paar euro om naar Melaka, Maleisië af te reizen. Deze bus is makkelijk te boeken via de app van easybook. Je kunt dan uit verschillende opstapplaatsen kiezen en verschillende vertrek- en aankomsttijden. Ook bieden ze kaartjes aan via verschillende bus organisaties waardoor ook de prijs verschillend is.

Doordat er veel keuze in tijden en prijzen zijn vond ik easybook echt een fijne app.

Je gaat met deze busreis de grens van Singapore met Maleisië over. De buschauffeur zal je ook uitleggen wat je moet doen. Je neemt al je bagage mee als je uit de bus stapt en de grens over gaat. Je krijgt een stempel in je paspoort en je bagage gaat door de scan en de bus staat je aan de andere zijde alweer op te wachten.

Toen ik een keer na de douane weer buiten kwam stond er een andere bus die al weg ging en naar dezelfde plek (Ban San Street – Singapore) ging als waar ik naartoe wilde. Die chauffeur nodigde me uit om in die bus mee te rijden. Ik reed dus sneller door dan verwacht en was hier erg blij mee. Ik hou van de flexibele houding in Azië!

Met de bus reizen in Maleisië is echt van hoge kwaliteit
Met de bus reizen in Maleisië is echt van hoge kwaliteit

Van & naar Kuala Lumpur

 • Deze busreis duurt zo’n 2.5 uur en kost je rond de 2 a 3 euro.

Na mijn verblijf in Melaka reisde ik met de bus verder binnen Maleisië. Ik reisde via Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands. Je kunt ook via easybook weer verschillende opstapplaatsen boeken en plekken waar je in Kuala Lumpur graag wil uitstappen. Bekijk in de app goed alle opties zodat je de voor jou juiste op- en uitstap plek  boekt.

Ben jij al eens in de heerlijke stad Melaka geweest?

Ik heb er nu een maand geleefd en ik zou er zo nog een maand kunnen leven. Toen ik in Melaka was heb ik gestudeerd en alsnog te weinig tijd genomen om alles te bekijken. Wel heb ik een heel goed gevoel aan deze stad over gehouden. Als jij naar Melaka gaat hoop ik dat je deze reisgids Melaka kan gebruiken. En.. heb jij nog andere tips voor Melaka voor mij?

Deel jij deze reisgids Malacca voor me? Of sla je hem op in je favorieten?

melaka reisgids

Na deze maand reisde ik door richting Thailand.

Maar eerst bezocht ik de theeplantages van Cameron Highlands

Hierna ging ik ook nog naar Gunung Machinchang op Langkawi

Bezoek ook het oudste regenwoud de Taman Negara

Geef ook Kuala Lumpur een kans!

Of ga naar de geweldige stad Singapore

En als je dan richting Thailand ga sla dan Khao Sok NP niet over!

2 dagen trip Khao Sok National Park -Thailand – Zwemmen, kajakken en wandelen in Khao Sok NP

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *