Open Water Duikbrevet, Koh Tao – Thailand

Elke reiziger/blogger die reist naar Azië heeft zeker een of meerdere verhalen te vertellen over Thailand. Ik heb er nog niet een over Thailand maar ik vind het wel een geweldig land. Mijn eerste trip naar Azië was naar Thailand. Dat is alweer 10 jaar geleden en ik ging toen met mijn vader op een rondreis door Thailand. In die tijd blogde ik nog niet en waren de foto’s nog niet digitaal, niet voor mij tenminste 🙂

Ik heb wel wat oude foto’s maar als ik daar naar kijk dan schaam ik me…zo slecht als die zijn 🙂 En het feit dat ik nog dacht dat het normaal en goed was om op de rug van een olifant te gaan zitten… 🙁

Thailand05 collegaMijn vader en ik in Thailand, 2005

Open Water Duikbrevet

In 2014 ging ik wel terug naar Thailand. Nadat ik een paar weken door Myanmar was gereisd kwam ik door Thailand om naar Maleisië te gaan. Daar besloot ik een week naar Koh Tao te gaan om mijn Open Water duikbrevet te halen. Ik vloog op Bangkok en reisde, na een dag in de grote stad te zijn geweest met de nachttrein naar Chumpon om daar de ferry naar Koh Tao te pakken. Daar werd ik opgepikt door een bekende van mij die toevallig daar op vakantie was. We hadden elkaar al een tijd niet gezien, ik kende haar uit een opleiding van ons werk en dat was dus super gezellig!!

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - Thailand

Ik had een resort geboekt nadat ik die maand in Myanmar ook wel in wat mindere hotels had gezeten. Maar waar ik het meeste zin in had was zwemmen en relaxen!! Ik kwam bij Asia Divers en daar lukte dat volop!! Ik heb dezelfde dag nog een duikcursus voor het behalen van het Open Water duikbrevet geboekt en die startte de volgende dag.

We kregen als starter een film te zien waar alles in verteld werd wat we konden verwachten in de komende dagen. Ik zat in een kleine groep, 3 andere mannen en ik, erg leuk!! De mannen waren, net als ik, serieus om het duiken goed te leren maar hadden ook wel erg leuke humor! het waren allemaal Britten dus de communicatie ging ook makkelijk. Onze instructeur was James, ook Brit, super aardige vent en hield ook wel van een geintje!!

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - ThailandJames probeerde ook op de foto te komen

In 2023 ging ik ook naar Koh Lipe, ik ging daar snorkelen, kayakken en wandelen!

De eerste lessen voor mijn  Open Water Duikbrevet

Nadat we de eerste avond een film hadden gekeken kregen we een heel aantal vragen mee en een boek. De volgende ochtend moesten we al vroeg bij het zwembad zijn om het wetsuit en de duikspullen te passen.  Daarna gingen we ook gelijk het zwembad in om de eerste beginselen te leren zoals het stabiel onder water blijven en het drijven. In het begin is dat best moeilijk maar als je het eenmaal door hebt en je gewichten goed hebt gaat het snel goed.

In de middag gingen we dus de vragen nakijken die we als huiswerk mee kregen. Daarna kregen we ook de volgende vragen mee. We gingen in sneltreinvaart door de vele hoofdstukken. Het waren wel twee lange dagen met veel informatie. De volgende dag, dag 3, zouden we dan eindelijk de zee in gaan!! Maar natuurlijk eerst in de ochtend de vragen nakijken die we mee hadden gekregen als huiswerk.  We kregen weer wat testjes en de dingen begonnen voor mij duidelijk te worden. Ik begon de tijdschema’s te snappen om uit te rekenen hoe lang je onder water mocht zijn en hoe lang je dan ook weer boven moet blijven om een soort van vergiftiging in je bloed te voorkomen. Erg belangrijk om te weten natuurlijk. Je hoeft het natuurlijk niet uit je hoofd te kennen want die tijdschema’s zijn altijd wel aanwezig.

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - ThailandEindelijk naar de oceaan voor een eerste duik!

Dus eindelijk gingen we die middag naar de oceaan. Ik vond het echt wel een beetje spannend. Eigenlijk vind ik vissen eigenlijk niet zo leuk. Ik heb liever die beesten niet in mijn buurt zeg maar… Het is niet dat ik in paniek raak…zoals ik wel deed toen ik nog klein was…maar leuk is anders. Ben altijd bang dat ze me bijten ofzo. Een jaar hiervoor zwom ik wel in Vietnam een stuk vanaf een boot om koraal te zien. Dat vond ik toen een hele overwinning voor mijzelf. Toen zwom ik zonder bescherming, alleen een bikini en in mijn eentje. Ik heb het koraal gezien en ben best wel snel weer terug gezwommen.. maar ik had het wel gedaan!

Ik heb James hier wel even over verteld, voor het geval dat… We gingen langzaam naar beneden, via een touw wat aan de boot vast zat. Ik zag al snel een aantal vissen. Van die mooie blauw met gele, ze zwommen voor mij en keken naar mij. Ik keek naar hen… En dat was het! Geweldig! Ze bleven verder bij mij uit de buurt…en ik bij hen. Ik was normaal aan het ademen en ik kreeg een goed gevoel erbij. Ik droeg natuurlijk ook een duikpak al was het met korte mouw. Die bescherming was ook heel fijn!

Die eerste duik was geweldig. We deden op de bodem wat trucjes die we geleerd hadden zoals zitten op de bodem en op een meter hoogte blijven zweven en de juiste balans krijgen. Ook de signalen voor oke, niet oke, naar boven en iets niet goed met de luchttoevoer en dat soort dingen even geoefend. Daarna gingen we lekker zwemmen en om ons heen kijken. We zagen veel verschillende kleuren vis maar ook het koraal en de planten.

Wat een andere aparte wereld is dat zeg onder water. Je kunt haast niets met boven vergelijken. Echt geweldig om mee te maken. We hebben die middag twee duiken gedaan op verschillende lokaties. Op de boot vertelde James ons wat we gezien hadden en wat we de tweede duik zouden doen en konden we van de omgeving en de boottocht genieten. het was een geweldige dag!! (De eerste duik was in Mango Bay en we gingen daar 8 meter diep en de tweede duik was 12 meter diep)

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - ThailandIn Moalboal, Filipijnen (lange mouw wetsuit)

Open Water Duikbrevet

En toen de laatste dag, alleen een ochtend programma. We zouden 2 duiken gaan doen en omdat het de laatste dag was hadden ze een professionele filmmaker ingehuurd. Die zou een leuke film maken…die zouden we dan wel moeten kopen…als we dat wilden natuurlijk 🙂 Hij legde een paar dingetjes uit die hij graag wilde doen voor een leuke film. Om te beginnen wilden die man dat we van de boot af sprongen in de oceaan met een voorwaartse salto.. dat lukte ook nog met alles op je rug 🙂

Ook op de bodem van de oceaan wilde hij nog een dansje doen, we moesten onze brillen even verruilen met een zonnebril voor de gein. Alles natuurlijk ook in het kader van het examen. Na het geinen hebben we ook nog mooi gezwommen en wat mooie grote vissen gezien. Ik zag ook een murene tussen de rotsen zitten. Geweldig hoor om die vissen zo te zien. Ik vond vooral de zeesterren geweldig, ik kwam er pas later achter dat de kleuren wel 10x mooier waren dan dat ik ze zag op die diepte.

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - ThailandWe waren allemaal geslaagd!!

Gefeliciteerd voor de groep!!

Helaas had ik geen camera om foto’s onder water te maken maar ik heb nog wat meer duiken gedaan in deze SEAsia14 reis. Deze waren in de Filipijnen en daar hadden een aantal mensen mooie onderwater camera’s en van hen heb ik wat foto’s gekregen.

Duikbrevet halen, Koh Tao - ThailandIn de Filipijnen zwom ik in een school Sardines, geweldig!!

Duikbrevet halen, Koh Tao - ThailandOok zagen we daar deze Orang Oetan Krab

Open Water Duikbrevet, Koh Tao - ThailandPantervis

Hebben jullie nu ook zin in duiken gekregen? Ik kan het mij helemaal voorstellen!! Eerder dit jaar maakte ik mijn, tot nu toe, gaafste duik!! Lees daar eens over:

Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Of kan ik je inspireren om andere reizen te maken?

3 Dagen in het Khao Yai NP

Bangkok ontdekken

Kookles bij Silom, kookschool in Bangkok

Sunset vanaf Phu Si – Luang Prabang, Laos

Drijvende stad op het Tonle Sap meer – Cambodja

Lees deze zinvolle tips ook eens:

Gebruik de Kracht van Positief Denken in Jouw Voordeel!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik doe!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *