Heilige Rituelen op het strand – Papanasam, India

Toen ik op het strand van Papanasam liep, zag ik een aantal bedden … ze waren gemaakt van het strandzand. Ik snapte eerst niet waar deze bedden voor dienden. Ik zag op een paar van die bedden mannen zitten en ik was natuurlijk nieuwsgierig en ben er naartoe gelopen.

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaHet strand van Papanasam tijdens de zonsondergang

Ik zag op een van die bedden een man zitten. Een heilige man zo te zien aan zijn verschijning. Hij had weinig kleding aan, een dhoti om zijn onderlichaam maar zijn bovenlichaam was ontbloot. Een dhoti is een doek wat mannen als rok dragen in India en andere Aziatische landen. Ik zag dat hij allemaal kruiden, fruit en bloemen voor zich had liggen. Toen hij mij zag wenkte hij mij om bij hem te komen.

Ik keek eerst om mij heen, had hij het wel tegen mij? Toen ik weer naar hem keek zag ik dat hij in mijn richting wees en daarna naar de plek voor hem. Hij wilde blijkbaar dat ik daar ging zitten.

Ik wist niet precies wat ik moest doen en wat er van mij verwacht werd. De rituelen had ik nog niet goed bekeken en had nog niet gezien wat de bedoeling was. Toch ben ik maar naar hem toe gelopen en ben voor hem gaan zitten.

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, India

Heilige man die de rituelen uitvoert op Papanasam Strand

De heilige man begon gelijk met zijn ritueel. Hij pakte een soort takje en dit bond hij rond mijn ringvinger. Ook legde hij een bananenblad voor mij neer. Ik zag dat hij er iets op legde, ik weet niet wat dat was maar het zag er uit als kleine stokjes hout. Hij vroeg mij de namen van mijn ouders of grootouders.

En toen begon hij te zingen of beter gezegd te chanten.. Het leek een waterval aan woorden die hij snel achter elkaar opnoemde op een soort monotone toon.

Hij gaf mij wat bloemetjes en gaf aan dat ik er wat op het bananenblad moest leggen wat hij voor me neergelegd had.

Ik had dit eerder gezien deze reis. Toen was ik bij een traditionele bruiloft geweest in Delhi waar dit ook gebeurde. Ik begon iets te begrijpen van wat hij uitvoerde. Na een tijdje, en na heel veel bloemetjes, legde hij ook een klein banaantje op het blad wat nu gevuld was met al die bloemblaadjes. Hierna gaf de heilige man mij rijst. Hij goot water over mijn hand waarin ik de rijst had en terwijl hij dat deed moest ik het rijst op het blad laten glijden.

Toen hij klaar was met het chanten en zingen, en mijn handen leeg waren, vouwde hij het bananenblad dicht. Hij gaf het aan mij en wees naar de zee. Hij gaf aan dat ik naar de zee moest gaan. Ik snapte dat ik het offer, het bananenblad met de bloemblaadjes, banaan en rijst, aan de zee moest offeren. Ik had dit al wel eerder gezien, dus ik liep naar de zee. Op het moment dat een golf zich terugtrok liet ik het offer in de zee vallen. Gelijk zag ik het door de zee meegetrokken worden en verdwijnen onder het water. Ik stond daar nog even te kijken, te overdenken wat me zojuist overkomen was en toen ik omkeek naar de heilige man zag ik dat hij mij wederom wenkte.

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, India

Ik bracht mijn offer naar de oceaan – Papanasam Strand

Toen ik weer voor hem zat stopte hij zijn vinger in een potje en toen ging hij met zijn hand naar mijn voorhoofd.  Ik zag dat zijn vinger geel kleurde en daarmee trok hij een streep over mijn voorhoofd. Daarna stak hij zijn vinger in een andere pot en toen kwam hij er rood uit, hiermee voelde ik dat hij een stip maakte op mijn voorhoofd.

Bindi op voorhoofdBindi op mijn voorhoofd

En toen begon de ondervraging. Hij was ineens geen heilige man meer maar gewoon een nieuwsgierige Indiase man, zoals alle Indiase mensen. In slecht Engels vroeg hij mij waar ik vandaan kwam, wat ik voor werk deed, of ik alleen was enz. 🙂

In de dagen hierna liep ik telkens weer langs deze plek. Het is aan het eind van Papanasam strand, dichtbij Hindustan Beach Retreat. Mijn hotel was bij Varkala strand dus na een lekkere strandwandeling was ik er. Elke keer was het zeker de moeite waard. Elke dag weer, waren er zoveel mensen, vooral met zonsopgang en zonsondergang. Ik zag elke dag weer vele Indiase mensen bij de heilige mannen zitten. Elke dag was het weer een heel ritueel wat erg serieus werd genomen.

Ik zag dat vele gezinnen of families hier kwamen met de as van overleden familieleden.

Zij offeren dit aan de oceaan net als ik had gedaan met mijn offer. Ik zag dat de mensen serieus en soms een beetje zenuwachtig waren en dat ze nadat het ritueel afgerond waren opgelucht en blij waren. Ze bleven vaak nog lang kijken naar de zee, naar het gegeven offer…naar hun familielid.

Indrukwekkende gebeurtenissen op Papanasam Strand

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaGeweldig om hier getuige van te zijn!

Ik vroeg aan een vriend die ik had leren kennen in India wat dit betekende. Hij vertelde mij dat het de heilige Puja is. Het is een gebed, een ritueel wat door Hindoes uitvoeren om de overledenen te eren en te aanbidden of om een gebeurtenis spiritueel te eren of te vieren.  Het woord Puja (pooja) komt voort uit het Sanskriet en betekent eer, respect, hulde of aanbidding / gewijde inachtneming.

Dus ik had het leven van mijn grootouders geëerd 🙂

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaEen hele familie zie je soms voor de heilige man zitten

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaLopend naar de oceaan met de as van een familielid

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaBij de zee draaien ze zich om zodat ze het offer achter zich kunnen laten vallen

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaJe ziet er vuur nog uit de urn komen

Heilige Rituelen op het strand - Papanasam, IndiaPuja op het strand van Papanasam in Varkala, India

Tijdens deze dagen nabij het strand verbleef ik bij Akhil Beach Resort. Ik vond het een heerlijk resort met fijn zwembad en waar ik ook kon genieten van een fijne yoga les.

Wil je meer lezen over mijn reis door India?

Op zoek naar de Tijger – Periyar Tiger Reserve

Jodhpur de Blauwe Stad van Rajasthan

Ochtendrituelen bij de Heilige rivier de Ganges

Kookles bij Spice Paradise in Jodhpur

Of kan ik je inspireren om naar Sri Lanka te gaan?

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

Tags:
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *