Avontuurlijke wandelreis op Mallorca – Meerdaagse wandeltocht op de GR221 en ontdek Palma, Soller en Valdemossa

Lees alles over de perfecte avontuurlijke wandelreis op Mallorca! Een week waarin je een meerdaagse wandeltocht op de GR221 gaat maken in de prachtige Serra de Tramuntana bergen van Mallorca. Maar waar ook tijd is voor strand en waar je kan genieten van de cultuur en historie die Mallorca te bieden heeft.

In eerste instantie ging ik voor een meerdaags wandeltocht en ondertussen kwam ik erachter dat Mallorca veel meer te bieden had. Daardoor ik je nu kan inspireren voor deze avontuurlijke wandelreis van een week.

Uitzicht op de etappe Esporles naar Valdemossa - GR221

De GR221 loopt over het geweldige berggebied de Serra de Tramuntana. Het ideale decor voor een avontuurlijke wandelreis op Mallorca. De Serra Tramuntana is door UNESCO beschermd wandelgebied op Mallorca. Over dit berggebied loopt de lange afstand wandeling GR221 ook wel Ruta de Pedra en sec (vertaald: droge stenen route / Dry Stone Route) genoemd. Na drie dagen op de route snapte ik wat zij hiermee bedoelen.

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje - Prachtige vergezichten

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca
Wandelen op de GR2221 – Spanje

Mijn avontuurlijke wandeling op Mallorca, op de GR221, werd door hoge hotelkosten uiteindelijk maar 3 dagen. Wel  4 geweldige etappes van deze mooie en uitdagende route. En dus had ik de andere 3 dagen fijn de tijd om ook de cultuur en historie van dit eiland een beetje te verkennen.

Zodoende heb ik nu de ideale reisplanning voor een avontuurlijke wandelreis van 1 week met daarin ook het ontdekken van de cultuur en historie van Mallorca.

Route GR221 Serra Tramuntana

De hele GR221 is 140 km lang en loopt over de gehele Serra Tramuntana. De GR221 heeft 10 etappes die van dorp naar dorp lopen. Ik kan dus nog een keer een reis die kant op plannen om de andere etappes te gaan verkennen. Het beste is dan dat ik met een wandelmaatje ga zodat ik de hotelkosten kan delen.

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje - Prachtige vergezichten

De wandelingen in de Serra de Tramuntana waren echt geweldig! Achteraf was het gewoon een perfecte week. Ik was een dag in Palma, ik ging op mijn gemak naar de start van de wandeling in Port Andratx. Na 3 dagen bikkelen op de GR221 had ik nog wat tijd om daar (Valdemossa en Soller)wat te bekijken, wat wil je nog meer?

Komen en gaan op Mallorca

Ik vloog op Palma de Mallorca vanaf Amsterdam. Er gaan meerdere directe vluchten. Toen ik weer verder reisde stapte ik op de ferry naar Barcelona. Je kunt ook de ferry naar Valencia pakken. Ik betaalde voor de ferry naar Barcelona rond de 17 euro en ik deed daar zo’n 7 uur over.

(Ps. op de Ferry is de wifi niet gratis en je verbinding houdt wel op na een uurtje)

Bastió de Sant Pere - Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje

Verblijven op Mallorca

In Palma verbleef ik in een hostel en daar betaalde ik rond de 25 euro per nacht dus dat was prima maar eenmaal onderweg was 80 a 100 euro voor een overnachting heel normaal. Daar was ik niet op berekend en al snel was voor mij de lol er toch af. Ik besloot toen om te gaan wandelen op de GR92 te gaan aan de Costa Brava

Later in deze blog zal ik elke dag benoemen en zal ik er een linkje bij doen van waar ik verbleef met daarbij de prijs.

Dag 1 Palma ontdekken

Als je in de stad Palma bent moet je natuurlijk de indrukwekkende kathedraal bezoeken. Je kunt er niet omheen, bijna overal waar je bent zie je kathedraal hoog boven de stad uit torenen. Een erg indrukwekkende gebouw zo dicht bij de kust.

Zicht vanuit het paleis op de kathedraal van Palma - Mallorca
Zicht vanuit het paleis op de kathedraal van Palma – Mallorca

Naast de kathedraal van Palma ligt het paleis wat ik ook bezocht. Erg interessant om door de mooie zalen te lopen maar ook de kleine gangen en vele trappen die naar de verschillende ruimtes leiden. Vanuit de ramen kijk je ver de zee op en natuurlijk heb je zicht op de haven.

Daarnaast kun je de Arabische baden bezoeken. Of wat dacht je van even naar binnen wandelen in het oude Llotja de Palma. Dit grote gebouw lijkt haast een kerk te zijn geweest maar ik begreep dat het juist een plek was geweest waar gehandeld werd. Wel logisch zo aan de kust bij de haven.

Winkelstraat Palma de Mallorca - Actieve vakantie Mallorca
Winkelstraat Palma de Mallorca

Verder moet je gewoon veel wandelen, veel straten door om te zien en merken hoe oud en rijk deze stad is.

Je kunt natuurlijk ook even naar het strand gaan als je alvast wat wil genieten van de zon en de zee.

Dag 2 – Pequera

Ik ging nadat ik Palma bezocht had op weg naar Pequera. Daar kon ik een hotel vinden voor een geschikte prijs en de volgende ochtend kon ik makkelijk met de bus door naar Port Andratx om de wandeling te beginnen. Pequera is een echt toeristisch dorpje met meerdere kleine baaien waar je heerlijk aan het strand kan liggen. Ook zijn er tientallen restaurants langs het strand en langs de lange doorgaande weg die parallel aan het strand loopt. Ik vond het een heerlijke rustdag, een echte vakantiedag voordat het harde werken startte.

Pequera - Actieve vakantie Mallorca - Spanje

Dag 3 – Wandelen van Port Andratx naar Sant Elm

Deze dag begon mijn avontuur op het eiland Mallorca. Ik pakte de bus van Pequera naar Port Andratx na een ontbijtje in Pequera. Bij Port Andratx stapte ik uit bij de haven en kon aan de hand van mijn gedownloade GPX de route volgen naar Sant Elm. Langs de haven lopend boog ik af naar rechts, de kust achter mij latend en klimmend omhoog. De Serra Tramuntana in, de bergen waar ik de eerstkomende dagen in zou gaan wandelen.

Port Andratx - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

De wandeling deze dag is zowel uitdagend als een fijne wandeling. De bergwandeling begint dus ga er maar vanuit dat er wat flinke stijgingen in zitten. De etappe is maar 3 uur en dus heb je alle tijd om van de omgeving te genieten. De uitzichten zijn geweldig! De natuur is prachtig en als je geluk hebt zie je nog wat geiten of ander wildlife.

Port Andratx - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

De eindbestemming van vandaag is Sant Elm en dat is ook een erg leuk plaatsje om even te verkennen. Met een fijn strand en een leuke winkelstraat met vele restaurants kon ik mij daar prima vermaken de rest van de dag. Heerlijke afwisseling op deze avontuurlijke wandelreis op Mallorca

Zonsondergang Sant Elm - Actieve vakantie Mallorca - Spanje

Lees meer over de wandeling van Port Andratx naar Sant Elm.

Ik wandelde 4 etappes tijdens de avontuurlijke wandelreis op Mallorca

Dag 4 Wandelen van Sant Elm naar Estellencs (Banyalbufar)

Op deze dag heb ik een monsterwandeling gemaakt, voor mijn doen… De oorspronkelijke etappe gaat naar Ses Fontanelles, daar is een finca waar je kunt overnachten. Deze vroegen de hoofdprijs voor een overnachting dus ik besloot om door te wandelen naar Estellencs.

GR221 - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje
Rechts in beeld zie je het eiland Dragonera

De wandeling naar Ses Fontanelles is prachtig, je loopt een stuk langs de kust en passeert een oud klooster. Daarbij heb je telkens nog zicht op het eiland Dragonera voor de kust van Sant Elm. De tweede etappe van deze dag was een behoorlijke klim en grotendeels wandelend op rotsige paden. Ook was deze deels slecht aangegeven wat het ook lastig maakt. Al met al een erg inspannende dag maar ook zulke prachtige vergezichten!

GR221 - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

Net voordat ik in Estellencs kwam stak ik mijn duim op en lifte ik naar mijn lunch.  Na mijn lunch liep ik nog een klein stukje Estellenc uit maar lifte ik opnieuw naar Banyalbufar waar ik mijn overnachting had geregeld bij Hostal Se Baronia. Een prachtige plek om uit te rusten na een enerverende en sportieve dag.

GR221 - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

Lees alles over deze avontuurlijke wandeling op Mallorca van Sant Elm naar Banyalbufar

Zicht op Banyalbufar op Mallorca -Avontuurlijke wandelreis op Mallorca
Zicht op Banyalbufar op Mallorca

Dag 5 Wandelen van Esporles naar Valdemossa

Na een goede nachtrust besloot ik om de bus te pakken naar Esporles. Vanuit daar pakte ik de laatste etappe op van deze avontuurlijke wandelreis op Mallorca. De etappe van Esporles naar Valdemossa geeft je nog wat mooie uitzichten over de omgeving en qua klimmen ook nog wel de nodige uitdaging. De wandeling nam zo’n 3 uur in beslag wat me ook de tijd gaf om Valdemossa in de middag fijn te ontdekken.

GR221 - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

GR221 - Avontuurlijke wandelreis Mallorca - Spanje

Na de middag in Valdemossa pakte ik de bus naar Soller. Een super leuk plaatsje waar ik die avond heerlijk op het plein bij de kathedraal zat en me verbaasde over het leuke treintje / tram wat er nog loopt.

Valdemossa - Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje

Lees alles over de wandeling van Esporles naar Valdemossa

Dag 6 Soller – Terug naar Palma met de stoomtrein

Na een fijne nachtrust kun je in de ochtend Soller nog even bekijken of pak je de tram naar Port Soller. Je zou dan de ochtend kunnen besteden aan de kust en het ontdekken van Port Soller en als je weer terug gaat naar Soller de laatste trein kunnen pakken naar Palma.

Tren Soller - Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje

Achteraf vind ik het jammer dat ik Port Soller niet even heb bekeken. Het was een regenachtige dag, een perfecte dag ook om te stoppen dus. Ik was blij toen ik in Palma kwam en weer lekker in het zonnetje kon rondwandelen.

Dag 7 afsluitende dag in Palma

Op deze laatste dag in Palma kun je nog even de plekjes bezoeken die je nog niet had gezien of welke je nog graag een opnieuw wil bezoeken.

Haven Palma - Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje

Ik verliet Palma met de ferry naar Barcelona om daar te gaan wandelen op de GR92 langs de Costa Brava.

Avontuurlijke wandelreis Mallorca – Spanje

Waar verbleef ik op Palma de Mallorca?

Alle hotels en hostels waar ik verbleef zal ik hieronder kort beschrijven. Met uiteraard wat linkjes ernaar toe zodat je ze eventueel gelijk kan vastleggen. In de zomerperiode moet je er denk ik vlot bij zijn.

Palma de Mallorca

  • Y Hostel Een prima hostel wat zich wel een stuk buiten de binnenstad bevindt. Daar betaalde ik voor 2 nachten €55,80 ( bij hen moet je lid worden voor 10 euro van Hostelling International als je ouder bent dan 30) Hier had ik wel een gordijn waarmee ik mijn capsule kon afsluiten
  • We Hostel, een fijn hostel wat zich aan de rand van de binnenstad bevind. Erg netjes en fijn hostel waar ik €25 voor een nacht betaalde. Ik lag hier op een kamer met twee stapelbedden.

Peqeura

  • La Concha Soul Boutique Het hotel bevind zich een stukje van het strand af maar heeft een heerlijk plekje. Daar betaalde ik €46,53

Sant Elm

  • Universal Aparthotel Don Camilo – Daar betaalde ik €84,10 voor een prachtige kamer met uitzicht over het strand van Sant Elm. Hierin zat nog geen ontbijt bij inbegrepen.

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje - Banyalbufar - Hostal Sa Baronia
Een binnenplaats in het prachtig onderhouden oude gebouw van Hostal Sa Baronia

Banyalbufar

  • Hostal Sa Baronia – Daar betaalde ik €100 en daarin zat wel het ontbijt inbegrepen. Ik vond dit een prachtig gebouw op een super plek in Banyalbufar.

Soller

  • Hostal Nadal – Daar betaalde ik €58,90. Een prima hostal waar ik een eigen kamer met wastafel had en een gedeelde toilet en douche. Er is een fijne binnentuin waar je kan zitten en kan genieten van een kopje koffie.

Reizen met de bus op Mallorca

Op Mallorca zelf kun je super makkelijk met het openbaar vervoer reizen. De bus rijdt regelmatig tussen de plaatsen die ik bezocht hebt tijdens mijn week. Het goedkoopste is het als je met je bankpas / telefoon incheckt als je de bus instapt en als je eruit stapt weer uit checkt. Ik zag telkens dat er €20 werd gereserveerd maar na verloop van tijd werd er een paar euro afgeschreven. Ik reisde op verschillende trajecten met het openbare vervoer op Mallorca.

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca - Spanje - Prachtige vergezichten

Van het vliegveld naar Palma zelf is standaard €5,00 en als je binnen de stad reist is het €2,00. Ik betaalde van Palma naar Pequera €4,00 en dat was zo’n 40 minuten met de bus.

Liften op Mallorca

Net als afgelopen lente in Griekenland (Karpathos) ben ik gaan liften tot twee keer toe. De bus loopt tussen de kleinere plaatsen regelmatig maar als je halverwege een dorp bent lukt dat natuurlijk niet. Toen ik van de trail kwam en naar Estellencs wilde had ik in no-time een lift van twee Polen en toen ik na mijn lunch verder wilde kreeg ik al snel een lift van een Duitse. De toeristen zijn dus genegen om je een lift aan te bieden als je langs de kant van de weg staat.

Liften op Mallorca -Avontuurlijke wandelreis op Mallorca

Veiligheid tijdens het liften

Uiteraard let ik altijd op wie ik in de auto stap. Lijkt me de bestuurder of een inzittende van de auto geen fijn persoon dan bedank ik. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. Je kan misschien denken dat het ondankbaar overkomt maar daar heb ik niets mee. Veiligheid gaat voor beleefdheid natuurlijk.

Zou jij ook een avontuurlijke wandelreis op Mallorca willen doen?
Wat zou jij er nog bij willen zien?

Er zijn nog veel meer wandel opties op Mallorca. Lees eens meer op de site van Mallorca en doe inspiratie op voor een volgende reis.

Deel jij deze reisinspiratie?

Meer lezen?

Wandelen op de Fishermen’s Trail – Portugal

Lycian Way – Wandelen langs de kust in Turkije

Avontuurlijk wandelen op Karpathos – Griekenland

Wandelen in de wadi Ghuweir in Jordanië

Alleen wandelen en navigeren op de route

Hoe blijf je veilig op je solo reis?
Lees eens wat over het gebruik van alcohol tijdens het reizen?

Veilig op Reis & De gevaren van Alcohol – Kies Bewust – De gevaren van alcohol tijdens je vakantie

Ik hoop dat jij ook zo geniet van deze mooie wereld

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *