Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Alle duiken die ik ooit deed voordat ik hier op Borneo was waren altijd teleurstellend. Dus toen ik hoorde dat duiken bij Sipadan echt super moest zijn moest ik het proberen! Vele top 10 lijsten heb het eiland van Sipadan als nummer 1 staan of tenminste Barracuda Point staat vaak op nummer 1 of 2. De top 50 lijst van CNN travels heeft Barracuda Point op nummer 1 staan!

Toen ik in de buurt was…ja toen moest ik natuurlijk gaan!

Ik boekte een paar nachten bij Seahorse op Mabul. Een eiland dichtbij Sipadan. Op Sipadan is het niet meer mogelijk om te verblijven namelijk! Ik hoopte dat ik een permit zou kunnen krijgen in de dagen dat ik daar zou zijn. Ik gokte het erop!

Bij Seahorse had ik een geweldig gezelschap en met hen liep ik het kleine eiland over en hadden we een leuke fotosessie bij de buren op de jetty 🙂

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Ja! Zij wisten wel hoe je een leuke foto kon maken!

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Genieten van de zonsondergang op Mabul!

Tijdens mijn rondreis over Borneo was ik ook hier, lees meer over deze rondreis in mijn Borneo Tips

Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Diving at Sipadan

En het was een geweldige zonsondergang!

Het gebied is beschermd

Om die reden heb je een vergunning nodig

Een vergunning? Ik hoor je denken… Ja, je hebt een vergunning nodig om rondom het eiland Sipadan te mogen duiken. Het is beperkt toegankelijk om het gebied te beschermen en te behouden en dus mogen er maar een bepaald aantal mensen gaan duiken per dag. Als je zeker wil zijn van een duik moet je vooraf dit gaan regelen maar ik was gewoon op mijn rondreis van 5 maand hier aan gekomen en wilde natuurlijk ook alsnog proberen om er een duik te maken.

Ik ben bij de verschillende hotels en resorts geweest op Mabul om dit te vragen. Ik hoorde een man praten over dat hij al voor de derde dag ging duiken bij Sipadan. Hij had vooraf ook niks gekocht maar kocht nu al 3 dagen achtereen vergunningen. Ik werd hier wel blij van en kreeg het gevoel dat het me ook wel ging lukken!

Duiken bij Mabul – Maleisië

Diving at Sipadan

In tussentijd nam ik wel een aantal duiken rondom het eiland Mabul. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar al blij verrast was met wat ik allemaal zag. De duiken bij Thailand en De Filipijnen zijn niet te vergelijken en overal is het natuurlijk anders maar het was hier toch kleurrijker! Ik wil niet gelijk zeggen dat die duiken niet gaaf waren maar ze waren wel minder kleurrijk. Ik zag in de Filipijnen wel de Thresher Shark…en dat is natuurlijk wel helemaal geweldig! Of wat dacht je van in een school sardines duiken?

Nu zag ik voor het eerste de zwart en gele hengelaarsvis, ze ‘stonden’ op een scheepswrak. Ik vond ze echt geweldig, zo cool hoe ze daar stonden!! Ze zien er zo vreemd uit…en lelijk ook wel eigenlijk.. maar daardoor ook juist zo mooi!

Wat een geweldige beestjes!!

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Duiken met Norasyikin Fadilah, Ain Chepry, Biskut Lemak en anderen

En wat dacht je van al die gekleurde naaktslakken, ook helemaal geweldig! Ik word daar zo blij van als ik er zelf eentje spot! Mooie felgekleurde paarse of oranje naaktslak!

Diving at Sipadan

Harige Orang Utan krab in Bubble Coral

Diving at Sipadan

Krokodil vis

Hoe vind je deze vreemde hengelaarsvis dan? Ik zag ze rondom het eiland Mabul. Ik heb er helaas geen betere foto van. Ze staan op hun voetjes en lopen soms wat… Is dat niet vreemd?? Ik zag er twee, een gele en een zwarte. Deze is iets meer grijs en kan zich zo mooi verstoppen op dit koraal.

Diving at Sipadan #1 Spot to Dive in the World

Heb je wel eens zo’n vis gezien?

Foto’s @ Duiken bij Sipadan

De meeste foto’s die ik laat zien hier heb ik gekregen van Norasyikin en haar vriend Ain. Heel erg bedankt daarvoor!! Ik heb nl geen onderwater camera en dat ding wat ik wel had tja… dat gaf me geen mooie foto’s. Ik had een heel aantal dingen wel geprobeerd op de foto te zetten maar doordat ik niet zo heel erg stabiel ben heb ik er veel gemist 🙂 En de kleuren zijn vreselijk…(zie de foto van de hengelaarsvis)

Dus ik ben erg blij met deze geweldige foto’s!!

Duiken bij Sipadan met een Vergunning

Borneo – Maleisië

Ben, van Seahorse Sipadan Scuba Dive kwam bij mij op een gegeven moment dat hij een vergunning voor me had gevonden. Ik werd hier natuurlijk helemaal blij van!! Het zou op mijn laatste dag er dan toch nog van komen!! Ik had ondertussen al zoveel verhalen gehoord ik ECHT wilde duiken bij Sipadan!! Het zou me rond de 200 euro kosten en ik probeerde natuurlijk nog wat van de prijs af te krijgen. Ik ben natuurlijk niet voor niks Nederlands 🙂 Maar daarna boekte ik!!

3 duiken bij Sipadan

#1 Spot volgens CNN travel

De dag die ik geboekt had zouden we 3 duiken maken en ontbijt en lunch was inbegrepen. En natuurlijk alle equipment voor de duiken zelf. Het was erg vroeg toen ze me ophaalden en nog donker. Het is een uur varen naar Sipadan. De eerste duik zou rond zonsopgang zijn. Het regende voor het eerst die ochtend.. zelfs wat bliksem enz. Ik begon me zorgen te maken dat het niet door zou gaan…

Ik was maar wat blij toen ik de boot aan zag komen die mij op zou halen. De spullen waar ik alle dagen al mee aan het duiken was geweest van Seahorse werden in de boot gezet en daar gingen we. De zwarte nacht in op weg naar Sipadan!!

Diving at Sipadan

Een van die geweldig gekleurde naaktslakken

Diving at Sipadan

Dit was ook voor mij de eerste keer dat ik veel schildpadden, haaien en allerlei andere scholen vissen zag ik alle kleuren die je kan bedenken en in een oogopslag!! Ik was helemaal onder de indruk! Ik keek om mee heen en had het idee dat ik in een aquarium aan het zwemmen was! Dit is ook de natuur en ik werd hier zo blij van!

De oceaan op zijn mooist!

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Diving at Sipadan

Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Een school bultkoppapagaai vissen. Die zijn best groot!

Dat je dan opzij kijkt en een hele school van die enorme vissen gewoon even langs komen zwemmen! Helemaal geweldig toch?

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

De witpuntrifhaai

Dit zijn de meest voorkomende haaien die de duikers zien. Ik heb ze al vaak gezien… ik heb zelfs gesnorkeld met de zwartpuntrifhaai 🙂

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Diving at Sipadan

En dan komt er weer een school tonijn langs zwemmen bij Barracuda Point, ik vond het echt geweldig om zo rond te zwemmen en ineens in een school te verdwijnen. Zo apart hoe een school dan om je heen beweegt en geen enkele vis je zal raken..

3 duiken in Sipadan

#1 Spot om te duiken in de wereld!!

http://seaventuresdive.com/about-seaventures-dive-rig/history-seaventures-dive-rig/

Kosten & Duur

 Mabul en Sipadan

Seahorse Sipadan Scuba Logde @ Mabul

Ik ging naar Mabul en ik had geen idee of het me zou lukken om te kunnen duiken bij Sipadan. Dat is natuurlijk wel de reden geweest waarom ik er naar toe ging. Ik heb vooraf niks geboekt voor het duiken en hoopte maar dat er iemand zijn vergunning niet zou gebruiken. Ik boekte 4 nachten bij Seahorse en ik vond het heerlijk! Het is niet groot en dus is het heel persoonlijk en gezellig!

Ik betaalde voor mijn verblijf 40 euro per nacht. Dit was inclusief ontbijt, lunch en diner!! In de middag kregen we nog een snack en water en koffie mocht je de hele dag gebruiken!

Unieke lokatie van Seaventures Dive Rig

Op de laatste dag kon ik dus een duik maken bij Sipadan. Ik betaalde hiervoor uiteindelijk 180 euro. Dit waren 3 duiken, ontbijt en lunch en natuurlijk de boottocht ernaar toe en de equipment voor het duiken. Ik had geluk dat ik het kon boeken bij Seaventuresdive.com. Dit bedrijf zitop een unieke lokatie en het was zeker wel even leuk om daar de lunch te hebben na deze geweldige dag duiken!!

Diving at Sipadan #1 Spot to Dive in the World

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet zou willen verblijven maar het zag er geweldig uit! Het is een oud olieplatform en het staat een stuk voor het eiland in de zee. Het is dus niet toegankelijk vanaf het vaste land en dat wil dus zeggen dat je als je even op het eiland wil ronddwalen dit niet zomaar mogelijk is.

Het olieplatform werd vanaf 1985 niet meer gebruikt en ze hebben het hierheen gehaald en er een hotel van gemaakt!

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Mijn logde had een heerlijk houten terras van waar ik heerlijk over de oceaan kon kijken. Ik kon er liggen op de ligstoelen die er staan om te zonnen of gewoon even lekker een boekje te lezen.

Waarna mijn ogen vaak al snel zwaar worden en ik heerlijk even weg dut met de oceaanwind in mijn gezicht…

Maar zo’n groot terras biedt natuurlijk ook de ruimte om even wat yoga te doen!!

Diving at Sipadan - Borneo, Malaysia

Vond je dit een leuke tip?

Deel hem dan ook met anderen!

Of kan ik je inspireren?

3 Dagen in de Kota Kinabatangan Jungle – Borneo

Het spookt in Kellie’s Castle, Ipoh – Maleisie

Kookles bij Pickles & Spices – Penang

Bezoek het oudste regenwoud in de Taman Negara

Leer de Nyonya keuken kennen tijdens een kookworkshop in Melaka

Of wat dacht je van een uitdagende wandeling op Langkawi?

Zinvol Reizen op Gunung Machinchang Langkawi, Maleisië – 2x Geweldig Uitzicht – Hiken op Machinchang Trail of de kabelbaan naar Skybrigde Langkawi

Ik hoop dat jij net zoveel van deze wereld kan genieten dan dat ik dat doe!

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *