Wandelen op Ko Adang en snorkelen in de heldere wateren van paradijselijk Koh Lipe – Thailand – Koh Tarutao NP

De eilanden van Thailand zijn paradijselijk, omgeven door de helderblauwe Andaman zee en Straat van Malacca en natuurlijk de kleinere eilandjes die als rotsen uit het water steken. Iedereen kent de mooie plaatjes met de karststenen rotsen vanaf het strand… Of de mooie palmbomen aan het strand met een mooie zonsondergang erachter…

Wandelen op Ko Adang nabij Koh Lipe – Thailand

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Dat is exact wat je ook krijgt als je naar paradijselijk Koh Lipe gaat. Het maakt deel uit van het Marinepark Koh Tarutao en is beschermd gebied. Ik was hier in maart 2023 en kwam op het eiland aan met de ferry vanaf Langkawi. Dit is wel een makkelijke manier om van Maleisië naar Thailand te reizen. Ik zal later in deze blog uitleggen hoe dit in zijn werk ging.

Snorkelen bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Snorkelen in paradijselijk Koh Lipe – Ko Tarutao NP

Eenmaal herenigd met mijn rugzak liep ik op het strand en zocht ik mijn hostel. Even liep ik de verkeerde kant op, ik ging nl linksaf op het strand maar als je aankomt en dan rechtsaf gaat kom je al heel snel bij Walking Street. Hier moest ik in gaan en na een paar honderd meter moest ik links. In Walking Street zitten tientallen winkeltjes, restaurants en reisbureautjes. Als je iets wil regelen/boeken tijdens je bezoek aan Koh Lipe dan is dit de plek!

Nadat ik het een medewerker in een winkel om hulp had gevraagd vond ik al snel mijn hostel. Ik had een heel klein handig een-persoonskamertje in hostel Seahorse. Ook hier zal ik later in deze blog wat over vertellen. Eerst ging ik mijn nieuwe omgeving ontdekken. Ik lunchte heerlijk bij Bloom en bekeek de stranden Sunrise & Sunset Beach. Ook zocht ik uit waar ik een kayak kon huren, zag ik waar ik een snorkel tripje kon boeken en genoot ik van een heerlijke milkshake bij Akira aan het strand.

In totaal bleef ik 3 dagen op Koh Lipe en ondernam ik de volgende activiteiten:

Wandelen op Ko Adang

Om naar Ko Adang te gaan moet je een taxiboot huren. Als je deze vanaf Sunrise beach neemt kost je dit 100 Baht voor een enkele reis. Ik sprak ook gelijk een tijd af voor de terugweg met dezelfde taxi. Er zijn niet altijd boten die er liggen en als je geen zin hebt om te moeten wachten is dit wel handig. Ik nam de tijd ruim en sprak 3 uur later voor de terugweg af.

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand
Zie je dat fijne smalle pad links naast de palmboom? Ik hou van wandelen op zulke mooie smalle paadjes in de natuur!

Snel liep ik even het informatiecentrum binnen en liet daar mijn permit zien. Ik denk dat als ik er niet naar binnen was gegaan er nergens naar mijn permit gevraagd was. Hierna liep ik, gezien vanuit de zee, naar rechts en daar zag ik na een 200 meter een pad de jungle in verdwijnen. Dit was het pad dat mij naar de verschillende viewpoints zou brengen.

Het pad gaat langzaam maar zeker steeds steiler omhoog en toen ik bij het eerste uitkijkpunt was stond het zweet me ook blank op mijn voorhoofd. Het was rond een uur of 14.30 en dus zo ongeveer het heetst van de dag. Ik zat even van het uitzicht te genieten maar ook van de wind die ik hier net iets begon te voelen.

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Hierna liep ik gestaag verder naar boven. Zo nu en dan om kijkend om te kijken hoe ver ik al kon kijken. Ik keek soms niet richting het eiland Koh Lipe en dus werd ik wel benieuwd hoe ik later toch het hele zicht over het eiland zou krijgen. Bij het tweede uitzichtpunt zag ik het eiland al volle glorie. Wat een prachtig gezicht he? Met die mooie blauw groene zee eromheen?

Verder omhoog naar het hoogste punt en ook het punt waar ik het fijnst kon zitten.

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Het hoogste viewpoint om een geweldig zicht over het kleinere eiland Koh Lipe te krijgen.

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Wandelen op Ko Adang bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand
Links zie je kleine eilandjes liggen waar ik omheen ben gegaan met de kayak en waar ik gesnorkeld heb

  • Kosten: 200 Baht voor de taxi

Snorkelen en kayakken Koh Lipe

Op mijn eerste volle dag op het eiland huurde ik in de ochtend een kayak. Dit deed ik op Sunrise beach omdat daar voor de kust twee kleine eilandjes (Ko Kla & Ko Usen) liggen. Dan had ik mooi een doel om naartoe te gaan en rondom deze eilandjes wat te gaan snorkelen. Ik had mijn telefoon bij me, in het hoesje zitten wat ik kocht bij de Taman Negara een paar weken daarvoor en ik was er helemaal klaar voor.

Zo’n eilandje lijkt dan altijd erg dichtbij maar ik deed er net iets langer over dan ik dacht. Nog niet lang hoor, ik denk een kwartier tot 20 minuten maar je denkt altijd ach… 5 minuutjes en dan ben je er. Dus toen ik er was vond ik het fijn om de kayak het kleine strandje op te slepen en even mijn life vest uit te doen en de snorkel set te gaan proberen.

Kayakken bij Koh Lipe - Ko Tarutao NP, Thailand
Ko Kla voor de kust van Sunrise Beach – Koh Lipe

Hoe leuk is het dan dat je gelijk visjes ziet zwemmen? Ook gelijk al leuk en mooi gekleurde vissen. Toen ik al even aan het snorkelen was kwam er ineens een vis recht op mij af… en aangezien ik het eigenlijk niet zo op vissen heb… ( Lees deze IG update maar eens) Ik schrok en wilde ik iets te snel weg en dus trapte ik met mijn voet helaas tegen een rots aan. Hierdoor kreeg ik een wondje aan mijn grote teen en was ik er even klaar mee. Terug op het strand gebruikte ik wat schoon water om de wond even schoon te maken en klom ik weer in mijn kayak.

Het was tijd om een rondje rond het eiland te maken en vervolgens naar het andere eiland te kayakken.

Kayakken bij Koh Lipe - Ko Tarutao NP, Thailand
Relaxen bij Ko Usen voor de kust van Sunrise Beach – Koh Lipe

Naar het andere eilandje kayakken was ruim een half uur a uur en dus toen ik daar was nam ik een pauze in mijn kayak in de schaduw. Onder mij zag ik visjes zwemmen en voor het eiland langs kwamen verschillende snorkelaars langs. Het eilandje Ko Usen is ook zwemmend vanaf het strand goed te bereiken en dus was het hier wat drukker. Op het andere eilandje was alleen een stel geweest op een andere strandje dan waar ik aangelegd had.

Op dit tweede eilandje is geen strand maar rondom waren wel veel mensen aan het snorkelen. Beiden eilandjes zijn dus erg verschillend wat dat betreft. Bij dit tweede eilandje heb ik ook weer even mijn kayak vastgelegd en heb ik even gesnorkeld.

Na een tijdje maakte ik het rondje om het eiland. De stroming en ook de golven aan de achterzijde waren flink. Ik moest echt wel even opletten naar mijn gevoel dat ik mijn kayak op de juiste manier in de golven liet liggen en dat ik wel de juiste kant op ging. Even een beetje werken is altijd fijn, vind ik. Beetje workout voor de spieren!

Kayakken bij Koh Lipe - Ko Tarutao NP, Thailand

  • Kosten 300 Baht voor 4 uur kayakhuur. Ook huurde ik voor 50 Baht het snorkelsetje.

Ik heb tijdens mijn kayaktripje bij Ko Kla en Ko Usen gesnorkeld. Als je een goede kayakker bent kun je verder weg gaan en de kayak voor een hele dag huren. Weet wel dat je op het water eerder verkleurt… eh verbrandt 🙂

Verzorgde snorkeltrip Koh Lipe

Boek een snorkeltrip naar 4 plekken in de omgeving om lekker te duiken. Er zijn verschillende tripjes te boeken, de een gaat dan naar 5 eilanden en een ander neemt je een paar uur langer mee. Ik vond het erg gezellig om even met wat medereizigers een dagje weg te zijn. Het waren 2 stelletjes maar ook een meid uit de USA, oorspronkelijk Chinese, waar ik veel mee heb gesnorkeld en gepraat die dag. Erg gezellig en leerzaam.

Snorkeltrip bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Het is gewoon fijn om als je alleen reist weer eens in gezelschap te zijn. De boot waar we op zaten was niet bepaald fijn om in te zitten. Dezelfde boot als die voor taxi wordt gebruikt, dus harde bankjes. We werden naar 3 verschillende snorkel plekjes gebracht (Ko Yang, Ko Ra Wi en Ko Adang en 1 eiland (Ko Hin Ngam) was om even te kort rond te kijken.

Snorkeltrip bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Snorkeltrip bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand
Foto’s in het water heb ik geprobeerd maar dat lukt me toch echt niet goed met het hoesje om de telefoon… Dus alleen foto’s van de omgeving.. Ook niet verkeerd toch?

Snorkeltrip bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Dit laatste eiland, Ko Hin Ngam, had mooie gevormde ronde stenen en er werd beweerd dat als je een steen mee zou nemen je de dood zou vinden. Of allerlei andere narigheid zoals fatal accidents, family life shattered, lost of property and fortune etc

Snorkeltrip bij Koh Lipe - Tarutao NP Thailand

Ik heb deze mooie steen dus maar niet meegenomen…

  • Kosten snorkeltrip Koh Lipe 4 stops 550 Baht (van 9 uur tot 14.30 uur)

Dit mooie gebied bevind zich in het Koh Tarutao Marine National Park. Omdat die het een uniek natuurgebied is heeft het gebied een beschermde status. Heel fijn en om die reden blijft het netjes, schoon en gaat men er goed mee om. Het Marinepark bestaat uit 51 grote en kleine eilanden en is in totaal zo’n 1500 km2 groot. Het woord Tarutao is afgeleid van het Maleisische woord Talo Tera en betekent ‘veel baaien’ en daar kan je vast wel een voorstelling bij maken met de 51 eilanden die het gebied omvat.

De beste tijd van het jaar om dit Marinepark te bezoeken is november tot en met mei

Permit Koh Tarutao Marine National Park

Bij aankomst in Koh Lipe moest ik een permit kopen om in het Tarutao Marinepark te mogen zijn. Die moet je ten alle tijde bij je hebben werd mij verteld. Ik heb dit kaartje in mijn portemonnee gedaan en er is een keer naar gevraagd omdat ik me aanbood bij het visitor’s centre op Ko Adang. Als ik daar het niet gevraagd had betwijfel ik of ze er naar gevraagd zou hebben.

  • Kosten 200 Baht voor 5 dagen (voor kinderen 100 Baht)

Verblijf Koh Lipe – hostel Seahorse

Als je naar het hostel Seahorse gaat kun je een kamertje krijgen in twee verschillende ruimtes. De een is airconditioned, wat ik echt wel kan aanbevelen en de ander niet. De ruimte is groot maar dus onderverdeeld in allemaal kleine kamertjes. De kamertjes zijn van boven op gelaten dus je maakt nog deel uit van de grote ruimte.

Toch heb je een groot tweepersoonsbed ter beschikking, een tafeltje naast je bed en dus wat omkleed ruimte. Maar een raam oid is er niet. De airconditioning bevind zich in de gang en de koele lucht komt dus van bovenaf in je kleine kamertje. Nadeel van deze constructie is dat je je waant in een eigen kamer maar dat de buren alles van je horen 🙂

Relaxen op een boomstam op Sunrise Beach - Koh Lipe, Thailand

Yoga tip voor Koh Lipe! Ik zag dat er yoga gegeven wordt op het eiland Koh Lipe. Ik heb hier geen tijd voor genomen helaas maar deed dat even later wel in Khao Sok NP. Maar ik kan je wel aanbevelen om dat te doen, altijd fijn om even tot jezelf te komen en je lichaam te verzorgen.

Eten op Koh Lipe

Als je door Walking Street op Koh Lipe loopt is het restaurant na restaurant, zoveel keuze dat het je haast duizelt voor je ogen. Alles is prima en oogt echt wel netjes.

Walking Street Koh Lipe -Thailand

Op verschillende plekjes heb ik ontbeten, geluncht en mijn avondeten gehad. Mijn ontbijt nam ik telkens bij een mooi en ruim restaurant tegenover de Patt Market en naast de Time to Chill. Ruime keuze en vrij vlotte bediening dus als je op tijd ergens moet zijn is dit een ideale plek als je het mij vraagt.

Coconut donut

Dan heb je natuurlijk awt lekkere hapjes die je gewoon even geprobeerd moet hebben. De ene is de coconut donut voor 10 Baht. De man staat hier al sinds jaar en dag de coconut donut te verkopen met een liedje die voor velen herkenbaar is. Je hoort hem van verre al zingend zijn koopwaar aan de man te brengen. En? Ja, hij is erg lekker!!

De Coconut Donut van Walking Street op Koh Lipe
De Coconut Donut is een heerlijk tussendoortje

Coconut Pancake

Nog zo’n lekker tussendoortje? Wat dacht je van de Coconut Pancake? Deze vind je aan dezelfde kant van de Walking Street als Coconut Donut man. Ook een klein straattentje wat er overdag te vinden is. Ik vond hem heerlijk!

Coconut Pancake - Walking Street Koh Lipe, Thailand

Bloom Cafe & Hostel

Zoek je een goede kop koffie? Of een overdadige lunch? Bij Bloom Cafe kun je heerlijk zitten maar ook een hele fijne lunch bestellen. Ik at er de pancake met ijs en mango en de club sandwich. Heerlijk hoor!

Als je een hostel zoekt is dit een heel fijn plekje denk ik. Ik had al Seahorse geboekt toen ik later deze zag opduiken. Seahorse zit in dezelfde zijstraat van Walking Street.

Akira Lipe Resort

Elke namiddag, vroege avond zat ik hier heerlijk op hun terras, naast het zwembad. Goede internet verbinding, fijne bank met goede kussens en mooi uitzicht op het strand. Ook een heel fijn plekje! Iets te duur om te verblijven maar een heerlijk plekje om een paar uurtjes te hangen, weg te dromen of lezen in je boek.

Aan het eind van de middag begint er vaak iemand live te zingen, mee te spelen op gitaar.. Heerlijk sfeertje vond ik.

Milkshake bij Akira Resort - Koh Lipe, Thailand

Naar Koh Lipe vanuit Langkawi?

Het was een aparte gewaarwording om zo in een land aan te komen. Kort voelde ik me een heel klein beetje als een vluchteling die ergens ‘gestald’ wordt. Je komt namelijk aan op het strand nadat je voor je reis in Langkawi start je paspoort afgeeft. Bij aankomst op het paradijselijke strandje van Koh Lipe moet je plaatsnemen op het strand om te wachten op teruggave van je paspoort.

Je wordt dan opgeroepen en krijgt je paspoort terug zodat je betaald voor de stempel en de permit voor het Koh Tarutao Nationaal Park. Maar intussen zit je dus in een soort impasse, je mag niet weg, je hebt je paspoort niet en weet niet precies hoe het allemaal gaat verlopen.

Een hele vreemde gewaarwording vond ik het.

Ik betaalde 161 RM voor de ferry, er werd bij mij €33.75 afgeschreven. Ik boekte dit ticket online bij Telaga Terminal op Langkawi. Je kunt online ook een ticket kopen van Koh Lipe naar Langkawi als jij andersom wil reizen.

Naar Koh Lipe vanuit Koh Mook?

Ik boekte de speedboot om van Koh Lipe in een paar uur naar Koh Mook te gaan. Onderweg maakt hij nog wat korte stops bij andere eilanden en ik vond het een prima manier om te reizen. Ik betaalde 1350 Baht / €36.75 voor deze reis en als je een beetje rond kijkt blijkt alles wel een beetje dezelfde prijs te hebben. Het was een tocht van zo’n 2 a 3 uur.

Met de Speedboat van Koh Lipe naar Ko Mook, Thailand

Zou jij ook wel naar paradijselijk Koh Lipe willen?
Bewaar of pin deze post dan in je favorieten

Meer lezen over Thailand?

Fietsen tussen de tempels van Ayutthaya

3 dagen in het nationaal park Khao Yai op zoek naar Wildlife

Kookles in Bangkok – Silom Cookingschool

Sunset Yogales bij Khaosok Yoga in het Khao Sok NP

De Co van Kessel Fietstour door Bangkok

Of ga je naar buureiland Langkawi van Maleisië?

Zinvol Reizen op Gunung Machinchang Langkawi, Maleisië – 2x Geweldig Uitzicht – Hiken op Machinchang Trail of de kabelbaan naar Skybrigde Langkawi

Ik hoop dat jij je net zo vermaakt op deze mooie wereldbol als ik

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *