Dé plek voor tijgers spotten in India – Ranthambore NP

Misschien wel dé beste plek om tijgers te spotten in India is Ranthambore NP. Het park huist maar liefst 70 tijgers. De laatste jaren gaat het er goed met de populatie en zodoende worden er ook naar Sariska NP en andere parken in India tijger geëxporteerd. Omdat ik al een aantal jaren hoog op mijn lijstje had staan dat ik graag de tijger in het wild wilde zien boekte ik een trip naar dit Nationaal Park.

De eerste keer dat ik een poging deed om de tijger te spotten had ik te weinig tijd en lukte het dus niet. Dit was in het Periyar Tiger Reserve in Kerala.

Tijgers spotten in Ranthambore NP - India

Rathambore NP

Ranthambore Nationaal Park is in de jaren 80 officieel een nationaal park geworden met een beschermende status voor het Wildlife en dus een geweldige plek geworden om tijgers te spotten in India. Het park ligt rondom het Ranthambore Fort wat honderden jaren oud is. Dit fort was in de begin jaren 1900 in handen van de maharadja van Jaipur.

De Maharadja kwam hier met een gezelschap om tijgers te schieten. Een hobby die helaas tot desastreuze gevolgen heeft geleid. Er kwam Koninklijk bezoek en andere rijke mensen op bezoek om te jagen. Vele foto’s laten zien dat er meerdere tijgers bij zo’n jachtpartij afgeschoten werden.

De jacht op tijgers in India is uiteraard verboden maar helaas gebeurd het soms nog wel. Ook ligt het park, zonder omheining, naast vele dorpen en steden. De tijgers willen wel eens de omgeving in gaan en ook al hebben de indiers veel respect voor dieren en leven ze veelal vredig samen… Dit kost wel eens het leven van een tijger. Eerlijk is eerlijk, andersom kost het ook wel eens het leven van een mens/kind.

Kijktip:

Als je de documentaire gaat bekijken over Broken Tail dan zul je zien dat deze tijger 200 mijl aflegde buiten het Ranthambore NP. Uiteindelijk kwam hij onder de trein en de documaker besloot zijn weg te reconstrueren. Hij sprak een aantal mensen die hem gezien hadden. Mooie docu en zeker de moeite waard om te kijken!!

Dé plek voor tijgers spotten in India

Tijgers spotten in Ranthambore NP - India
Bij de ingang van zone 6

Sawai Madhopur – Ranthambore NP

Toch laten de meeste mensen het dier lopen en gunnen het de plek. Als je de documentaire gaat bekijken zul je dat horen. Er werd zo nu en dan gemeld dat er een tijger dichtbij een plek waar mensen wonen en waar herders hun kudde lieten lopen werd gespot. In de documentaire spreken ze een vrouw die Broken Tail als allerlaatste gezien heeft… Zij stond oog in oog met het machtige beest!!

Ik vind het altijd geweldig te zien hoe de natuur en de loop van de natuur op bepaalde punten meer tot zijn recht mag komen … In NL moeten we alles onder controle hebben en als dat niet zo is dan gaan we zorgen dat we dat wel weer krijgen… Waar dat ooit eindigt weet ik niet…

Maar oké…

De omgeving van Ranthambore Fort werd Ranthambore Nationaal Park, de jacht werd verboden en het toerisme om tijgers en ander wild te spotten kwam op gang.

Sawai Madhopur

Als je nu naar Rathambore NP wil om de tijger te spotten in India reis je af naar de plaats Sawai Madhopur en boek je daar een hotel. Er zijn keuzes uit alle prijsklassen en er is altijd wel ergens een plekje. In het dorp/stadje zelf kun je de goedkopere hotels of hostels boeken. Daar is bij het hotel, op straat en bij de vele reisbureau’tjes gericht op de safaris altijd nog van alles te boeken. Het dorp leeft van de safaris! Er rijden zoveel canters (grote open bussen) rond dat je altijd wel een plekje kan bemachtigen.

Ik besloot om na mijn bezoek aan Ghambalghar Fort vanuit Ghanerao hiernaar toe te gaan. Omdat het nogal een flinke afstand was en niet geheel logisch verbleef ik eerst 2 nachten in Udaipur. Zeker geen straf hoor! Erg leuke stad waar ik in 2015 ook al eens een aantal dagen was.

Ik boekte mijn overnachtingen bij Abrar Palace & Jungle Camps en kwam daar midden in de nacht aan met de trein. Ik kreeg al snel een mooie tent toegewezen en de volgende ochtend bespraken we de mogelijkheden.

Sambar, herten en langoeren spotten Ranthambore NP India (2)
Herten en langoeren zul je meer dan genoeg zien!

Safari met canter

Ik boekte 3 safari’s, 2 in de middag en in de ochtend. Om de kans te vergroten om de tijger te spotten werd er voor verschillende dagdelen gekozen. Het voordeel van de middag is dat als ze in de ochtend een tijger gezien hebben deze er vaak in de middag ook nog rondom die plek rondloopt of ergens ligt. Het voordeel van de ochtend daarentegen is dat je de zonsopgang ziet… Dat je ochtenddauw/mist nog ziet.. Daarentegen ben je bij de middagsafari er waarschijnlijk nog als de zon onder gaat ..

Wil je echt op safari? Een hele dag erop uit en en tijd nemen om meerdere dieren gaan bekijken in het nationaal park Ranthambore dan zul je een privé jeep moeten huren. De canter kost 1800 Roepie voor een niet Indier. De jeep kost meer dan het tienvoudige.

Safari met canter Ranthambore NP - India
Want… als je met een canter gaat ben je een van de velen 🙂 Maar als je een tijger ziet wordt de ervaring er niets minder op!

Tijgers spotten in India

Tijgers spotten in Ranthambore NP - India
Een van de meren in zone 3

Zone 6 Ranthambore NP

Ik werd voor mijn eerste middagsafari om 13.30 uur opgehaald bij Abrar Palace & Jungle camps. We reden in een half uurtje via een aantal andere jungle camps en hotels naar het Nationaal Park Ranthambore en namen de ingang voor zone 6.

Het Park is in 10 zones ingedeeld. Elke zone heeft zijn eigen charmes en bewoners!!

Ik zou de meeste kans hebben om een tijger te spotten in zone 6 omdat die ochtend er ook een tijger gespot was. We reden een tijdje rond en zagen een uil, vele herten en sambars. De sambar is het favoriete eten van de tijger werd me verteld.

Uilen spotten in Ranthambore NP India
Twee uilen in Ranthambore NP

Op een gegeven moment zagen we een jeep stil staan. Ze wezen een kant op en ik kreeg gelijk het gevoel dat het raak was. De canter reed de brug op en bleef staan. We keken allemaal vol verwachting de jungle in en toen zag ik haar ineens.

In de verte, tussen het groen, zag ik de gele kleur van de tijger. Zij zat op ongeveer 300 meter van ons verwijderd. De gids vertelde ons dat dit het vrouwtje Noor was, genummerd T39.

Ze stond op, keek om zich heen en liep een klein stukje om verderop weer te gaan liggen. Nu lag ze net iets beter in zicht voor mij.

Wat een geluk!!

Tijger spotten in Ranthambore NP India

Met mijn camera kon ik net zover inzoomen dat ik haar hoofd en uitdrukking kon zien. Wat een machtig dier!! Wat heb ik lang uitgekeken naar dit moment!! Ik merkte dat ik mijn adem inhield en met mijn mond open door mijn camera naar het dier zat te kijken.

Ik hoorde zelfs dat alle indiers in de canter zelfs stil waren!! Dat wil wat zeggen! 🙂

Tijger spotten in Ranthambore NP India
Ik heb geen grote, zware camera en op momenten als deze vind ik dat wel enigszins jammer.

Na ongeveer 10 minuten stond de tijger op en ging ze lopen. Langzaam kwam ze dichterbij. Ze liep parallel aan de weg met ons mee en kwam langzaam dichterbij. Op een gegeven moment stak ze gewoon over… Tussen de verschillende canters door.. Ze zijn het, net als op de safari’s in Afrika, al gewend dat al die auto’s daar staan en dat het geen bedreiging is. Ze laten het gewoon links liggen.

Alsof er niets aan de hand was.

Tijger spotten in Ranthambore NP India

Wat een geweldig moment!
Nadat ze aan de andere kant in de jungle verdween hebben we haar helaas niet weer gezien..

Na deze sighting draaide de canter om en ging terug. De canters rijden puur voor de tijger sighting. Als je onderweg wat anders tegenkomt dan stoppen ze wel even maar ze gaan er niet naar op zoek. In deze eerste canter zat een man die al begon te zeuren toen we stopten bij een uil. Hij kwam voor de tijger en niet voor een uil. De man was erg lastig en eiste veel aandacht, heel irritant.

Wist je dat mannetjes zo’n 30 tot 45 km vierkante km als territorium hebben? Vrouwtjes gaan niet verder dan zo’n 15 a 25km. De mannetjes gaan zeker elke maand langs de randen van hun territorium om het opnieuw af te bakenen.

Maar mijn dag kon niet meer stuk!
Ik was blij en super happy met mijn eerste safari!
Dat ik in de dagen erna niet weer een tijger zou spotten wist ik nog niet 🙂

Zone 3 Ranthambore NP

Ik ging de dag erop een ochtend safari doen in zone 3. Qua scenery vond ik dit wel de mooiste zone om in rond te rijden. Het ligt gelijk tegenover Ranthambore Fort en heeft een aantal mooie meren. In de vroege ochtend schijnt de zon geweldig over de meren en als er dan nog een mist hangt geeft dat geweldige foto’s!

Tijgers spotten in Ranthambore NP - India

Ranthambore NP in de ochtend
Je ziet ook wel de krokodil toch?

We zagen helaas geen tijger en ook maar weinig andere dieren moet ik bekennen. Het was wel een relaxte ochtend maar ja… je komt toch voor de tijger..

Ranthambore NP India

Maar we zagen wel een heel aantal vogels!
Zoals de ijsvogel, de witte gier, groene parkiet, fazanten en ooievaars.

Ranthambore NP India

Zone 1 Ranthambore NP

Tijgers spotten in Tijgers spotten in Ranthambore NP - India

Het gebied van deze zone is erg heuvelachtig en geeft dus weer een heel ander gevoel. De uitzichten zijn minder ver en je moet wat beter zoeken tussen de bomen. Aan de zijde van deze zone ligt een rivier wat natuurlijk wel een spot is waar de dieren komen.

Hier zagen we wel een krokodil liggen.

Krokodillen spotten in Ranthambore NP India

Omdat het nieuws was dat er wel tijger Sultana, T107, in de omgeving zou zijn hebben we best lang rondgereden en gezocht op verschillende plekken. Ze was in de ochtend gezien aan de andere kant van de rivier, tegen de helling aan van de berg. Helaas was deze er nu niet… Of was al verdwenen…of lag lekker te slapen!

Zone 1 - Ranthambore NP - India

Toen we het dan toch eindelijk opgaven, net na zonsondergang zagen we wel een beer lopen. Ik zag de beweging in de bosjes.. Ik dacht eerst dat ik een kleine olifant had gezien, zo dik en donker. Het bleek dus de lippenbeer te zijn. Dit is de beer die we allemaal kennen van Jungle book: Baloe. Zo jammer dat we hem niet beter zagen maar in een schim op de achtergrond in de rand van de jungle tussen de bomen.

Wilde varkens spotten Ranthambore NP India

Ranthambore Fort

Nu ik wat meer tijd had ben ik ook een middag, na mijn ochtend safari, naar Ranthambore Fort gegaan. Je kunt daar zeker een hele middag rondwandelen. Het is een enorm fort boven op de berg tegenover de ingang van zone 3.  De entree is gratis en na een flinke klim waarbij het zicht over zone 3 steeds duidelijk en breder wordt kom je bij de huizen en enorme gebouwen die ooit aan de Maharadja van Jaipur toebehoorden.

 Ranthambore Fort - India

Ik had geen verrekijker bij mij maar als je die wel bij je hebt zorg dan dat je die meeneemt naar boven want je hebt een geweldig zicht over de omgeving. Wie weet spot jij nog een tijger die aan de waterkant zit te drinken bij een van de meren die zone 3 rijk is.

Ik heb er een uur ongeveer rondgewandeld. Het geeft het gevoel van een groot park met hier en daar een geweldig pand, buitenhuis, tempel enz. Ik vond het een leuke besteding van mijn middag!

Ranthambore Fort - India

Verblijf Sawai Madhopur

  • Abrar Palace & Jungle Camp

Ik verbleef in het luxe safari kamp Abrar Palace & Jungle Camp. Ik vond het een heerlijk kamp, je zit in een soort grote tuin en gelijk aan de rand van het Nationaal Park. Een stuk buiten de stad dus als je de rust zoekt is dit een heerlijke plek!

Abrar Palace & Jungle Camp

Ze hebben een zwembad wat in de zomer natuurlijk heerlijk is! Ik was er eind nov begin december en het weer was heerlijk maar echt wel te koude om te zwemmen 🙂 Je kunt er een mooi rondje over het kamp lopen, in de boomgaard. Ze hebben namelijk in totaal 10.000 bomen in het kamp staan. De meeste bomen (5.000) zijn gooseberry.

Er zijn ook elke dag mensen aan het werk om de vele goose berries bij elkaar te zoeken (lijken op hele grote kruisbessen). Deze worden uiteraard gebruikt oor verschillende doeleinden. Daarnaast hebben ze nog 3.000 lemon, vele Indian Rose en Teak er staan.

Abrar Palace & Jungle Camp

Het eten is er perfect geregeld. In de grote tent wordt 3 x per dag een buffet verzorgd en deze is elke dag weer anders en tijdens mijn 4 dagen heb ik er heerlijk gegeten. Ik werd goed verzorgd en op mijn wenken bediend.

Elke avond om 18.00 uur voor het avondeten, wat om 20.00 wordt geserveerd, hebben ze live muziek. Een lokaal drietal komt en maakt lokale Indiase muziek. Er wordt bij gedanst, een poppenshow bij gedaan en je krijgt Indiase Chai met koekjes. Dit geheel met een lekker vuurtje erbij is helemaal fijn!

Abrar Palace & Jungle Camp

Zoek jij ook een accomodatie in Sawai Madhopur? Er zijn enorm veel opties in de omgeving.

Ik vond het zeker de moeite waard om 4 dagen in Sawai Madhopur net naast het Ranthambore NP te spenderen tijdens mijn reis. Ik kan me voorstellen dat als je wat minder tijd hebt te besteden dat je hier maar 1 a 2 dagen blijft. Zoals je uit mijn verslag kan lezen heb je ook in 1 of 2 safari’s alle kans om de tijger te zien. Als ik maar voor 1 dag was geweest was mijn bezoek ook geslaagd geweest 🙂

Jouw avontuur in Sawai Madhopur vooraf boeken? Dat kan!

Ben jij hier ook geweest? En… zag jij de tijger ook?

Wil je meer over India lezen?

Reisgids Namchi & omgeving – Sikkim

Food Walk Delhi -India

Bezienswaardigheden Pushkar – Rajasthan

De deelstaat Kashmir bezoeken – India

2 weken rondreis door Kerala

Of lees mijn tips als je als vrouw alleen naar India gaat!

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld als ik!

Tags:,
9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *