5 x Delhi – India

Als je naar India gaat kan een bezoek aan de wereldstad Delhi natuurlijk niet achterblijven. Het is een geweldige levendige stad van het hele oude deel Chandni Chowk waar je je even weer terug waant in verloren tijden tot aan het nieuwe deel Connaught Place waar je de winkelketens vind die je overal ter wereld tegen komt.

Ik ben er nu een paar keer geweest en vind het een heerlijke stad. Met de tram ben je binnen de kortste keren waar je wil zijn en hop je van wijk  naar wijk. Elke keer is er wel weer een ander hoogtepunt te bezoeken of te bekijken. Ik ben er nu een aantal keren geweest en zal je mijn top 5 geven van plaatsen die je zeker moet bezoeken als je een dag of twee in Delhi bent!

Wat moet je zeker zien in Delhi:

1. Tempels en Tombes

Tempels kun je niet omheen en mag je uiteraard niet overslaan als je in India bent. Ook in Delhi zijn er genoeg mooie, grote en indrukwekkende tempels.

Ik ben er bij een heel aantal geweest en vond deze het meest indrukwekkende en echt de moeite waard als je maar een of twee dagen te besteden hebt in deze grote stad!

Hanuman Temple – Delhi, Karol Bagh

Deze tempel kun je niet omheen als je in Delhi bent. Ik had hem al een aantal keren gezien, rijdend door de stad in een taxi en nu ging ik hem dan eindelijk bezoeken! De aapgod Hanuman torent hoog boven alles uit en heeft goed zicht. Hij is meer dan 32 meter hoog! Als je er voor staat kun je niet eens meer zien hoe hoog hij is en stap je dus maar naar binnen door de twee benen van de god heen en in de mond van aap. Je loopt over de tong het lichaam in en moet natuurlijk even de bel luiden bij binnenkomst. Het gebouw heeft meerdere kleine ruimtes waar je door kleine doorgangen en gangetjes naar toe kan lopen. Elke ruimte heeft weer mooie beelden, andere goden en mooie vormen. Echt een aanrader om hier binnen te zijn.

Wast mij  nooit opgevallen was aan het enorme Hanuman beeld, de tempel op zich dus, is dat de vingers van Hanuman zich kunnen openen en dan een tweetal beelden laten zien. Ik zag het in een filmpje op internet. Let hier dus op 🙂

Hanuman Temple - Delhi

Bahai Lotus Temple – Delhi, Shambhu Dayal Bagh

Het is een super mooi gebouw. Gesitueerd in een mooi park staat deze witte lotus tempel en zodoende valt hij geweldig mooi op. Ik zag hem later datzelfde jaar vanuit het vliegtuig en dan kun je nog veel beter zien hoe geweldig mooi dit is aangelegd. De lotusbladeren die platliggen zijn gevuld met blauw water wat van bovenaf natuurlijk helemaal goed te zien is.

Binnen is het eigenlijk een saai gebouw om zomaar te zeggen. Geen beelden, geen mooie kleuren en geen indrukken die je overweldigen en die ik dus eigenlijk verwacht had. Je kan het vergelijken met de kerk in Nederland en dan nog niet eens de katholieke waar nog beelden staan.

Bahai Lotus Temple - Delhi

Laxmi Narayan Mandir – Delhi, bij Connaught Place

Een groot complex en in mooie geel en donkerrode kleuren. Aan de achterzijde van deze tempel heb je een mooi park waar je ook even lekker kan rondlopen. Ik nam er mijn lunch, een paratha die ik de dag ervoor liet inpakken bij een restaurant. In het lekkere voorjaarszonnetje zat ik heerlijk op een muurtje mijn broodje te eten en te genieten van dit heerlijk, vrolijk kleurende uitzicht!

Binnen mag je er geen foto’s maken wat natuurlijk wel jammer is!  Als je naar binnen gaat moet je de schoenen achterlaten. Daar hebben ze kluisjes voor en daar kun je dan ook gelijk je camera achterlaten. Omdat hier een beetje een oogje in het zeil gehouden wordt door een bewaker wordt er een kleine vergoeding verwacht van je maar dit is niet verplicht.

Laxmi Narayan Mandir - Delhi

Garudwara Bangla Sahib, Shikh House of Worship – Delhi, Connaught Place

In dit enorme complex kom je allerlei verschillende mensen tegen. Ik vond het super om er rond te lopen. Ik zag er een aantal mannen met gewaden, hoge wandelstokken en op blote voeten… Dit blijft voor mij gewoon zo indrukwekkend om te zien! Het is een beeld wat je zo doet terug gaan naar de tijden die in onze ‘moderne’ wereld niet meer bestaan.

De man gaf mij het gevoel dat ik deel uit maakte van het geheel

Toen ik de tempel in kwam wenkte een man mij,  hij zat in kleermakerszit op de grond en keek naar de rituelen die vol passie werden uitgevoerd en gepaard gingen met veel bel geluiden en wierook branden. Hij gaf aan dat ik even op de grond kon gaan zitten naast hem. De man probeerde me van alles uit te leggen maar kon zich helaas niet verstaanbaar maken. Het gaf me wel een welkom en fijn gevoel om er even te mogen zitten alsof ik deel uit maakte van dit geheel.

Ik moest hier uiteraard mijn schoenen uitdoen bij de ingang en droeg een doek over mijn hoofd. Dit wordt wel van je verwacht bij je te hebben. Tip is dus om altijd een sarong of sjaal bij je te dragen die je desgewenst als hoofddoek of rok om kan doen.

Garudwara Bangla Sahib -Delhi

Humayun’s Tombe – Delhi, Nizamuddin

Toen ik in januari 2015 in Delhi was bezocht ik voor het eerst deze tombe. Wat een geweldige plaats. Het was eindelijk ook een beetje lekker weer en lopend door de tuinen en omgeven door de geweldige gebouwen voelde ik me super! Je hebt soms van die intense gelukmomentjes en die had ik daar even. Los daarvan is het gewoon een geweldig gebouw. De hele opbouw van de plaats doet je denken aan de Taj Mahal met het water voor het hoofdgebouw en het plateau op de tweede verdieping. Het zijn natuurlijk ook beide tombes.

Humayun's Tombe - Delhi

Wil jij gaan rondreizen in India als je in Delhi bent uitgekeken? Check dan eens deze blog van Sigrid over backpacken in India

 5 x Delhi – History en Cultuur

2. Streets of Old Delhi – Chandni Chowk

Als je in Delhi bent mag Old Delhi niet ontbreken! Ga de straten bij het bekende Red Fort in en neem een cycle rickshaw om door de drukke smalle straatjes te gaan. Je komt dan ook bij de Jama Mashid, vrijdag moskee, en die is ook een bezoekje waard! Even omhoog de trappen op en de rust binnen vinden. Maar kijk nog even achterom en zie de drukte en in de straatjes en de enorme hoeveelheid aan kabels die je hoog in die straatjes ziet hangen 🙂

Jama Masjid, Delhi

3. Qutub minar – Delhi, Mehrauli

Dit hoge bouwwerk is echt een kunstwerk wat in de 12 eeuw al gebouwd is. In eerste instantie zie je alleen dat het hoge pilaar is maar als je dichterbij komt zie je hoe de stenen in elkaar gelegd zijn. Hoe de vormen in elkaar overlopen en hoe mooi dit alles lijkt doordat de stenen in verschillende teinten zijn.

Bij de Qutub Minar zijn nog ruines te bezoeken en te bekijken van de gebouwen die er ooit omheen gestaan hebben. Zeker de moeite waard om even een wandeling te maken.

Qutub Minar, Delhi

4. Raj Ghat Ghandi memorial – Delhi, Dariya Ganj

Hier moet je natuurlijk ook geweest zijn als je India bezoekt. Tijdens je bezoek aan India ga je veel horen over Ghandi. Ghandi is natuurlijk ook de nationale held, degene die India op de wereldkaart zette en vocht voor de rechten van de mens ongeacht uit welke achtergrond je kwam.

Raj Ghat, Ghandi Memorial - Delhi

5. Connaught Place –  Delhi, Rajiv Chowk

Dit is een heel ander Delhi dan dat je gewend bent. Hier kom je de winkels tegen die je kent vanuit de hele wereld. De winkels zijn gesitueerd om een grote rotonde en de panden zijn wit met mooie bogen en onderdoorgangen. Als je eenmaal aan het lopen bent zul je snel kwijt zijn op welke hoek je nu begonnen bent…alles zit er hetzelfde uit. Mijn herkenningspunten waren de Metro ingangen die genummerd zijn 🙂 Om even een kopje koffie bij de Starbucks te doen of om even rustig te shoppen moet je dus hier zijn. Ik ben hier een heel aantal keren geweest… niet voor de winkels maar omdat mijn reisbureau hier in een klein zijstraatje zat. Overigens zag ik hier wel een scene in zo’n zijstraatje die je dan hier niet verwacht… die je overigens helemaal niet in een stad verwacht…

Connaught Place - DelhiDeze auto, althans wat er nog van over is… staat hier al meer dan 7 jaar. Er is een rechtzaak gaande over wie er verantwoordelijk is voor deze auto. Dit werd mij uitgelegd door Latif van mijn reisbureau.

Zie je ook de apen die er zelfs opzitten?

Dit is voor mij wel het ultieme gevoel van #IncredibleIndia 🙂

In zo’n mooie dure wijk dan toch dit extreme voorbeeld kunnen vinden 🙂

Wat is jou mooiste scene of plek uit de stad Delhi?

5 x delhi

Wil je meer lezen over India?

Taj Mahal bij Zonsopgang – Agra, India 

Thajiwas Gletsjer beklimmen – Sonamarg, Kashmir

Op zoek naar de tijger! Periyar Tiger Reserve – Kerala

Ik nam een lokale kookles… Te lokaal.. Varanasi, India

Of kan ik je inspireren om te gaan wandelen?

Hiken op de Rheinsteig – Koblenz – Wandelen in Duitsland

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld houdt dan ik!

Tags:
15 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *