3 weken in een Yoga Ashram – 200 RYT cursus in Pushkar, India

Het stond al best lang op dat zogenaamde lijstje van dingen die ik echt een keer wilde gaan doen. Van ervaringen die ik wilde beleven, van zinvolle reizen die ik wil ondernemen! Verblijven in een ashram en de 200 RYT cursus stonden op het lijstje van activiteiten voor het buitenland want als je het dan gaat doen moet je het ook in het land van herkomst doen… Of tenminste zo dicht mogelijk daarbij, vind ik.

Ik snap ook best dat mensen een yoga cursus hier doen maar ik ben in een aantal dingen vaak wat extremer… De 200 RYT is voor instructrice maar dat was niet mijn doel, ik wil er gewoon meer van weten. Ik wil de achtergrond van deze bewegingen en de leer, de theorie erachter leren. Hoe beter kun je dat doen dan daar naartoe gaan waar, op veel plekken, het nog steeds op de oorspronkelijke manier onderwezen wordt?

Toen ik op het internet ging zoeken en de vraag online stelde wie er tips voor mij had kreeg ik een tip van een collega om eens te kijken op de site van Swamiji die de 200 RYT cursus in Pushkar, Rajasthan – India gaf.

Het sprak mij gelijk aan.

Een kleine school, een kleine groep per keer, bijna 1 op 1 les zeg maar. Er werd ook veel nadruk gelegd op het mediteren en chanten, dit zie je bij veel scholen ook niet echt meer in die mate. Deze school was totaal niet commercieel dus. Je bent geïnteresseerd in de echte yoga en je gaat een cursus als deze doen of je wil de yoga poses doen en uiteraard goed en bewust met je lichaam bezig zijn daarbij lenig worden en mooie poses leren maken.

3 weken in een yoga ashram

200 RYT cursus in Pushkar, India

Met dat laatste was ik al lang genoeg mee bezig, mooie poses en lenig worden. Daarnaast natuurlijk ook de meditatie die ik in de vorm van Vipassana nu 3x had gedaan. Ik wilde er dieper in gaan, de echte yoga leren. Dus die twee integreren. Begin van het jaar 2019 schreef ik me in, in mei betaalde ik de cursus in 1 x en toen was het dus duidelijk. Ik ging in november 2019 de 200 RYT cursus in Pushkar doen.

Lees meer over mijn Vipassana ervaring: Indrukwekkende 10 dagen stilte en Vipassana 2.0

Ik ging 200 uur yoga les volgen, dat is dus 3 weken les. Bij Swamiji heb je elke zaterdag een vrije dag maar alle andere dagen ben je in touw vanaf 6.30 tot 21 uur. Er zit een stukje zelfstudie bij in en als je alles goed wil verwerken ben je dat zeker nodig.

Dan ben je die zelf studie uurtjes ook echt aan het studeren.

Ik kwam met het vliegtuig vanaf de Mentawai eilanden, Sumatra en vloog naar Jaipur. Daar had ik een overnachting en toen pakte ik de taxi naar Pushkar.

Ik meldde mij op donderdag, de laatste dag van oktober 2019, zodat ik op vrijdag 1 november 2019 aanwezig was voor de start van de 200 RYT cursus in Pushkar.

Toen ik mij in de middag meldde was er een NL stel aanwezig en een Britse vrouw, zij verwelkomden mij samen met Santosh. Santosh zou er ook de eerstkomende weken elke dag zijn om voor ons het ontbijt klaar te zetten en thee te maken enz. Later die dag kwam ook nog Barbara zich melden en toen was onze groep compleet. De 200RYT November Batch..

Ik kwam erachter dat ik mij niet heel goed had voorbereid… Er werd namelijk van je verwacht dat je gekleed ging in het wit. Als ik op reis ben,… nou ja thuis ook.. draag ik nooit wit. Het liefst zoveel mogelijk kleuren 🙂 Dus ik ging met Iona, de britse, Pushkar verkennen om wat wits te kopen. Het bleek dat ik niet de enige was die dit over het hoofd had gezien!

Je draagt wit bij Swamiji

Swamiji was nog niet gearriveerd door het Holi feest wat hij vierde in Mumbai. Pas de volgende ochtend voor onze meditatieve ochtendwandeling werd ik door hem begroet met een goooodmorning en een omhelzing.  Swamiji keek me aan terwijl hij me nog bij mijn schouders vasthield. Ik voelde gelijk dat hij een aardige, open en niet beoordelende man was. Zoiets voel je en dat is fijn!!

Swamiji is een man die niet zijn hele leven yoga heeft beoefend. Hij heeft ook in het bedrijfsleven gezeten en heeft in Amerika gewoond. Hij kent de malle molen van het westerse leven en weet dus wat er allemaal aan je kan trekken als je weer thuis bent.

Swamiji heeft zijn haar al jaren laten groeien… Het is grijs en hij knoopt zijn lange dreads bovenop zijn hoofd zodat ze niet in de weg zitten. Ze vallen zo nu en dan er af als hij te fanatiek praat en wil uitleggen wat hij bedoelt 🙂  Uiteraard draagt Swamiji alleen maar witte kleding en als we op pad gaan neemt hij altijd zijn wandelstok mee die hij van zijn leraar kreeg. Het is dan alsof hij zijn meester bij zich heeft, vertelde hij ons eens.

 • Meditatieve ochtendwandeling langs het Heilige meer

De 200 RYT cursus  in Pushkar begint elke dag met een meditatieve ochtendwandeling van een uur. Normaliter brengt deze wandeling ons naar het heilige meer van Pushkar. We lopen een ronde om het meer en komen langs allerlei heilige plekken waar Swamiji buigt en bidt. In het begin stonden we er bij en keken we ernaar… Maar nadat Swamiji ons aangaf dat we niet ‘as sticks’ naast hem moesten blijven staan buigen wij ook en raken wij ook de oude bomen aan die we passeren op onze weg rondom het meer.

Omdat de eerste twee weken van november ook ’s werelds grootste kamelen markt georganiseerd wordt lopen we twee weken buiten de stad. Het is gewoon te druk en te hectisch in de stad. De grootste kamelenmarkt ter wereld en dan het viel het ook nog eens samen met een volle maan waardoor veel pelgrims komen om te baden in Sarovar, het heilige meer van Pushkar.

200 RYT cursus in Pushkar
November batch 2019

Normaliter zouden we na de ochtendwandeling in de meditation temple van Pushkar de ochtend yoga klas hebben. Dit hebben we dus alleen de eerste dag gehad en daarna niet meer omdat het te druk was. De Meditation Temple is in het hart van Pushkar en als je op het terras staat kijk je over het Heilige meer van Pushkar.

Die ochtend klas is er ook voor vrije inloop van toeristen of Indiase mensen die yogales willen volgen. Voor 500INR kun je mee doen die 2 uur.

 • Waaruit bestaat een yoga les zoals Swamiji die ons leert?

Omdat onze lessen twee uur zijn hebben we voor alle stappen iets meer tijd… Meeste lessen hier zijn een uur natuurlijk.

We beginnen met meditatie, een half uur dan dus. Swamiji leidt deze meditatie door met zachte stem te vertellen hoe we moeten zitten. Rechtop in de lotushouding. Met rechte rug, zodat de energie goed kan stromen. Je hoofd iets gebogen zodat als je je ogen open doet je het tipje van je neus zit. Maak een dicht circuit van je lichaam zodat geen energie uit je wegvloeit. Door de lotushouding heb je dat met je benen gedaan maar je handen leg je dan dus op je knieën. Het mooiste is dan dat je handpalm naar boven wijst, je wijsvinger en duim elkaar raken en de resterende vingers vooruit, iets naar beneden, wijzen. Dit noemen we Chin Mudra en zorgt dat de energie vuur (duim) en lucht (wijsvinger) elkaar aanwakkeren en energie geven aan onze meditatie.

Dan vervolgt Swamiji dat we onze concentratie moeten richten op de ademhaling. De uitademing zou langer moeten zijn dan de inademing. Blijf rechtop zitten zodat de energieflow in je lichaam kan vloeien zonder lichamelijk obstakels.

Ga met je bewustzijn naar je root chakra, de Muladhara. Vraag je af wie je bent. Besef dat je niet je lichaam bent maar besef dat je meer bent dan dit lichaam.

 • Negen keer OHM chanten

Hierna chanten we OHM 9 keer met onze handen in Namaste positie.

Chant OHM hardop en zo lang mogelijk op je uitademing. Tussen de chants zitten een volle in- en uitademing. De eerste 3 x leidt Swamiji ons en de laatste 6 x doen we zelf en op eigen ritme. Achteraf bleek dat Swamiji ons tijdens deze sessies bestudeerde en onze auras zag groeien en kleuren.

Want wat gebeurt er als je 9 x OHM chant? De yogis van weleer hebben ervaren dat als je de klank van de schepping, van de oerknal, nabootst dit een trilling veroorzaakt in je lichaam, in je aura, in je zijn. Die trilling zorgt ervoor dat je aura zich herstelt. En als je dit 9x doet dan herstelt je aura zich volledig.

Nadat we 9 x OHM gechant hebt leggen we onze handen weer in Chin Mudra op  onze knieën en vertelt Swamiji dat we langzaam met onze kin naar onze borst moeten gaan. Hou je rug recht. Voel met je hart chakra (Anahat) de energie om je heen en doe je ogen langzaam open. Kijk niet maar voel alleen, blijf met je aandacht binnen in je. Ga hierna langzaam met je hoofd weer omhoog en staar voor je. Kijk niet maar voel, voel de energie omhoog vloeien. Sluit langzaam je ogen en ‘kijk’ met je derde oog (Ajna) naar je aura.

Concentreer je je op je aura, probeer met je derde oog de kleuren te zien. Hoe verrassend is het als je daadwerkelijk vanaf het begin wel kleuren lijkt te zien. Van witte vlekken met kleuren eromheen. Elke dag waren die kleuren anders en waren de vlekken anders.

Hierna sloten we dit eerste deel van de les af door met je duim over je andere vingertoppen heen te bewegen. Je lichaam weer voelen in plaats van juist niet je lichaam voelen maar je energie. Je voelt je weer terug komen in je lichaam als je goed in je meditatie zat en je voelt dat je aandacht zich weer volledig verplaatst van binnen naar buiten.

200 RYT cursus in Pushkar, India

Omdat we een half uur in de lotushouding (of tenminste de kleermakerszit) zaten was het even goed om je benen te strekken, bloed terug in je benen te laten komen om daarna door te gaan naar het tweede deel van deze les.

200 RYT cursus in Pushkar
Foto gemaakt door Swamiji

 • De Yoga asanas!!

In het westen is dit het bekendste deel van de yoga. Ook ik heb daar uiteraard hard aan mee gewerkt door alleen Asanas te laten zien op foto’s die ik deel 🙂

Toch besef ik me dat ik met het andere deel, het een (1) worden/zijn met alles en beseffen dat je niet alleen je lichaam bent maar meer…,  al mee begonnen ben toen ik een jaar of 25 was. Toen begon ik namelijk met mediteren en verschillende leefwijzen te onderzoeken, te snappen en toe te passen in mijn eigen denkwijze en leefwijze. De eerste keer dat ik de trillingen /universele energie voelde van ons bestaan, het besef dat je lichaam niet begrensd is maar dat je geheel bent met alles, had ik toen ik een jaar of 26 was.

In de yoga sessies tijdens de 200 RYT cursus in Pushkar van Swamiji die we per dag 2x 2 uur kregen was een uur per keer tijd voor asanas. We hebben daarin allerlei verschillende asanas beoefent. Het verschil met hoe ik het hiervoor deed en hoe Swamiji het ons leerde is de manier van ademhaling en waarop je je aandacht richt.

Ik heb veel in asanas gezeten door juist door te ademen en mijn lichaam te ontspannen en op die manier soepeler te worden. Op die manier je lichaam beter te leren kennen en ondertussen mooie poses leren 🙂

Ik hou van mooie en uitdagende poses!!

Dit is een andere vorm van yoga (Yin Yoga) en ook een hele goede!!

Wat wij bij Swamiji leerden tijdens de 200 RYT cursus in Pushkar was eigenlijk alleen maar gericht op het een worden met de universele energie en dus wilde Swamiji niet dat we in het lichaam gingen zitten. We gingen de beweging op ademhaling doen. Dus bij inademing gingen we de beweging in, dan houden we de beweging even vast… Maar alleen zolang dat lukt met je adem inhouden (khumbak), daarna laat je je ademhaling weer los en laat je ook je pose los en ga je langzaam op ademhaling terug naar uitgangspositie.

 • Waar hadden we onze aandacht tijdens de asana?

Op het moment dat we de beweging (asana) inzetten gaan we met onze aandacht naar een chakra. Naar een energiecentrum die bij die bepaalde beweging hoort. Daar gaan we voelen wat deze beweging met ons de energie doet. We zitten dus niet in ons lichaam maar in de energie. De energie die in ons lichaam bevind maar die deel uit maakt van de universele energie.

Daar zit dan ook gelijk mijn uitdaging..

Ooit (zo’n 30 jaar geleden) heb ik me afgesloten van de emotionele buitenwereld. Ik heb dat (veel te) lang vastgehouden en dat werd een soort overlevingsmechanisme voor mij. Jarenlang is dat mijn manier van leven geweest. Dat kan uiteraard niet goed zijn maar het is wel hoe het was voor mij. Op een gegeven moment weet je echt niet meer waarom je iets doet…waar iets uit voortkomt en waarom soms dingen vastlopen. Je gaat uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen en bij mij liep mijn nek vast… en daardoor kwam langzaam het besef van andere processen.

In de westerse denkwereld gaan we dan niet naar de achtergrond kijken op allerlei gebieden en echt zoeken waar iets uit voort komt… maar ik kreeg wat medicatie en wat behandelingen bij de manueel therapeut. Het werd ook beter maar niet voor lang. Dit is geweest in 2008/2009 ongeveer en dat is de periode dat ik yoga ontdekte en dat ik op die manier mijn nek vrij kon houden van vastlopen.

Daarom sta ik zo vaak op mijn hoofd 🙂 Het klinkt tegenstrijdig maar dat is het juist niet. Tegenovergestelde bewegingen… Aanspannen zorgt ook dat je de andere kant leert ontdekken / kennen…ontspannen dus… En dat leer je juist bij Yoga!!

Voordat ik door had waar het vast liep bij mij… was ik al heel lang aan het zoeken waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb uiteindelijk ook een aantal keren 10 dagen gemediteerd volgens de Vipassana methode. Ik heb daar zo veel geleerd, op vele vlakken!! Dit deed ik voor het eerst in 2016.. Dat was dus alweer 7/8 jaar later.

Mijn Vipassana ervaring: Indrukwekkende 10 dagen stilte en Vipassana 2.0. Of kijk eens op de site van Dhamma waar ze uitleggen wat Vipassana is

En ook nu weer liep ik vast in dat deel. In het emotionele deel waar je energieën voelt, waar je in contact komt met jezelf, je innerlijke zelf en de universele energie. Die muur die was al echt wel een stuk weg…maar van binnen zat hij nog levensgroot!

 • Waarom ik deze cursus moest kiezen

Waarom ik nu precies deze 200 RYT cursus in Pushkar koos wist ik vooraf niet. Verschillende 200 RYT cursussen had ik bekeken maar deze sprak mij om authenticiteit aan… Nu begrijp ik ook dat het was omdat ik verder met dit proces moest.

In totaal was ik er 3 weken en na 2 weken had ik wel mijn dieptepunt bereikt. Ik snapte nergens meer wat van. Alles wat ik hoorde en leerde kwam op een grote hoop met informatie te liggen in mijn brein wat ik niet kon verbinden.  Ik had geen overzicht, ik kreeg het allemaal niet duidelijk.

Elke dag 2 uur theorie bij de 200 RYT cursus in Pushkar

Elke middag in de studie uren hadden we tijd om met elkaar te praten of om met Swamiji in gesprek te gaan. Ik begon te delen waar ik tegen aan liep. Toen bleek dat ik niet de enige was maar wel degene die het er het moeilijkst mee had. Ook was ik niet de enige die geen contact kreeg met de chakra’s maar wel de enige die het daar moeilijk mee had. Dat komt denk ik ook doordat ik de enige was die al veel langer met mediteren bezig was en wel bepaalde inzichten had gehad in een eerder stadium. Wel de energieën had gevoeld maar ook voelde dat er een blok zat. De anderen voelden denk ik niet dat er een blok zat, als die er al zat, en hadden dus een positief vooruitzicht daar waar ik tegen een muur aan keek.

Ik had het gevoel dat hoe goed ik ook in de meditatie zat, in de pose zat en mijn aandacht er voor 100% bij leek te zijn ik toch die chakra en de energie niet voelde.

En hoe werkt dat dan met aandacht en afleiding? Dat had ik al geleerd tijdens de eerste dagen van mijn Vipassana tijd. Als je je gaat irriteren gaat je aandacht naar die energie en je brein vind dat gewoon veel fijner. Lekker negatief denken en de schuld elders neerleggen en niet werken aan vernieuwing / verbetering en dus vooruitgang. Voor het brein betekent vooruitgang verder weg van het brein en meer in de energie en je lichaam. Het brein wil die controle houden…

Ik had het door maar kon het niet doorbreken. Ik bleef die muur zien als een onoverkomelijk iets omdat ik niet kon doorgronden waar die muur vandaan kwam… in essentie.

Doordat ik begon te delen met de groep kwam ik uiteindelijk wel tot die kern. Althans, tot een kern waarvan ik voel dat dat de start is geweest van de bouw van die emotionele muur die ik als bescherming heb opgebouwd.

Ik heb de laatste dagen mijn meditatie gewijd aan het banen van een pad in mijn hersens tot een nieuwe manier van denken / voelen over mijn verleden. Wat is mij overkomen .. hoe heb ik er op gereageerd en wat vind ik van mijzelf nu. Ik kwam tot het inzicht dat ik mijzelf kon vergeven hoe ik als tiener gereageerd had, hoe fout dat achteraf ook was. Ik ben wel blij met wie ik nu ben geworden, wat ik nu allemaal doe en hoe mijn leven eruit ziet.

Als ik niet had gedaan wat ik toen had gedaan
was ik niet geweest wie ik nu ben!

Ik bleef tot nu toe hangen in wat een ander gedaan had. Iets waar ik geen invloed op heb gehad, waar ik niets aan kan veranderen en uiteindelijk ook gedaan is vanuit een goed hart. Ik kwam er ook achter dat ik dat voor nu niet kan vergeven maar dat ik daar dus zeker wel begrip voor heb. Toen niet, ik was een kind/tiener (14-15)… maar nu wel. Ik snap waarom bepaalde dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan.

Lees hier hoe ik toch ceremonieel ook afscheid hier van wilde nemen, op aanraden van Swamiji 🙂

3 weken wonen in een yoga ashram in India

De 200 RYT cursus in Pushkar, India

Nu ik op deze manier geleerd heb de asanas te doen vind ik het een stuk fijner. Ook doe ik natuurlijk nog wel poses waarin ik langer blijf staan en die dienen nu gewoon een heel ander doel. Dan ben ik bezig met mijn lichaam onderhouden, lenig blijven en leniger worden. Maar wil je werken aan de inwendige mens…en dan bedoel ik niet een hapje eten 🙂 dan doe je dus de asanas op ademhaling, de beweging in adem je in, hou vast en uitademen tijdens het terug gaan naar uitgangspositie.

Ik leerde van Swamiji dat je de asanas het best 8 x kunt herhalen.
Dus niet 9 zoals de OHM maar 8!!

200 RYT cursus in Pushkar

 • Satsang – Chanten

Wat in deze 200 RYT cursus in Pushkar ook een belangrijk onderdeel is zijn de avondsessies Satsang. Een uur lang chanten, ook erg meditatief! We gingen voor het avondeten in een cirkel zitten op de grond en in het midden een kaars.

We begonnen te chanten en zongen de verschillende mantras voor de verschillende goden. Een heel aantal herkende ik door mijn vele tempel bezoeken.. Omdat het mantras zijn herhaal je dus veel dezelfde zin of hetzelfde woord. Je kan in een soort meditatietoestand komen en ik moet eerlijk zeggen dat dit wel een aantal keren is gelukt. Daarnaast kon ik niet goed de tekst onthouden en de volgorde van hoe we het zongen… Dat hield mij bezig omdat er wel verwacht werd dat je het leerde natuurlijk en dat je zelf bepaalde delen inzette.. Dat is mij niet echt gelukt 🙂 Ik kon het gewoon niet onthouden.

Wel zie ik de meerwaarde van dit chanten.

Het is goed voor je ademhaling omdat je alles op uitademing doet natuurlijk. Door je neus inademen tussen soms best wel lange zinnen.. En ook daar is het dus weer zo dat je langer uitademt dan dat je inademt! Je schoont je lichaam dus tijdens het chanten van afvalstoffen en bent daar erg bewust mee bezig doordat je geconcentreerd bezig bent met je ademhaling en  de chant.

Het is goed voor je stem. Je traint je stem in allerlei toonhoogtes natuurlijk. Sommige chants en mantras waren erg uitdagend 🙂

 • Eten tijdens de 200 RYT

Het eten werd gemaakt door een buurvrouw die heerlijk en afwisselend kookte. Uiteraard is het eten vegetarisch maar ook werden er geen eieren gebruikt. Ik kan niet vegan zeggen omdat we wel chai kregen.

Ook werd er geen ui en knoflook gebruikt om zo het lichaam daar niet mee te belasten. Deze kruiden/specerijen vallen onder de noemer Tamsik. Dat wil zeggen dat deze geen energie geven maar het gaan kosten.  Teveel zout, peper en andere specerijen in het eten onttrekken energie aan je lichaam en zullen je dus in je yoga tegenwerken. Je aandacht wordt naar je lichaam getrokken, je wordt er lui van en het is een negatieve energie. 

Als je hier meer over wil weten google dan op de 3 Gunas (eigenschappen van de natuur) En die 3 zijn : Satwa – Rajas en Tamas. Tamsik valt onder de laatste Guna : Tamas.

Vegetarisch eten bij Swamiji - Meditation Temple Pushkar

Swamiji hield rekening met de tijden van eten met de tijden van de yoga oefeningen. Beter is het namelijk om niet met een volle maag te werken.. ‘T liefst met een lege maag zelfs. Het lichaam wordt afgeleid als het eten moet verwerken. Ook  in de Vipassana werd er geadviseerd om je niet vol te eten maar altijd op 80% te gaan zitten. Daarnaast kreeg je maar weinig avondeten als je voor de eerste keer kwam en als je al eens eerder was geweest (oud-studenten) die kregen alleen nog maar citroenwater met evt suiker als avondeten.

Swamiji, en Iona en ik ook, houden wel van wat zoetigheid en toen Swamiji daar achter was haalde hij zo nu en dan wat lekkernijtjes in Pushkar. Als toetje of tussendoortje kregen we dan wat mierzoete Indiase lokale lekkernijen. Heel fijn!!

 • Wonen in de ashram van Swamiji

We hadden elk onze eigen kamer. Dat is wel heel fijn. Op de kamer staan 2 bedden dus je zou het kunnen delen met een ander als dat nodig is. Het uitgangspunt van Swamiji is wel dat hij liever maar 4 a 6 studenten heeft. Ook vertelde hij dat hij liever geen stelletjes had omdat dit nog wel eens tot spanningen kon leiden. En dan meer tussen het stel zelf.. Het is soms best zwaar en gaat best diep waar je doorheen gaat. Niet iedereen kan of wil alles gelijk delen en je moet als je echt wil leren en verbeteren wel met je billen bloot op bepaalde vlakken.

Ik vond het fijn dat ik een tweede bed had. Dit was de plek waar  ik in de middag op zat om te leren. Ik had alle schriften en papieren voor me liggen en kon mijn aantekeningen uitwerken op die manier.

Ik heb daar vele uurtjes op doorgebracht!

200 RYT cursus in Pushkar

Bij elke kamer zit ook een kleine badkamer. Ik had een douche, als je de boiler 5 minuten voor die tijd aanzette had ik heerlijk warm water. Een toilet en een wastafel. In mijn douche zat een deur naar buiten, tweede verdieping, en dus kon ik die lekker open zetten en mijn kamer en badkamer luchten.

 • Pranayamas als afsluiter van een les

Als afsluiting van een les deden we een twee of drie pranayama’s. Prana betekent vitale energie en yama is controle. Dus de controle van je vitale energie. We zijn er ons niet altijd meer bewust van maar het ademhalen bestaat uit 4 onderdelen nl Puyak – inademen, Kumbhak – vasthouden van de inademing, Rechak – uitademen en Bahir Kumbhak – vasthouden van de uitgeademde adem

( Zo heb ik ze overgeschreven van het bord bij Swamiji, als ik online zoek kom ik andere termen tegen als: Puraka, Antara Kumbhaka, Rechaka, Bahya Kumbhaka)

Dit zijn dus ademhalingsoefeningen die je ook laten concentreren op je ademhaling en je dus ook weer ultiem in het hier en nu laten zijn. Je lichaam is zuurstof nodig en doen we dat lang niet altijd goed. We ademen niet diep genoeg door of houden het niet lang in zodat de uitwisseling van stoffen ook optimaal kan zijn. Door deze oefeningen te doen worden we weer bewust van onze ademhaling en kunnen deze weer onder controle krijgen

 • Teacher of Raja/Ashtanga Yoga

Ja, na deze 3 weken mag ik mij Yoga Teacher noemen.

De tekst op mijn Certificate of Completion is de volgende:

This is to certify that (mijn volledige naam) has succesfully completed 200 hours of training in our RYS200 Yoga Teacher Training and Certification Course and is nog qualified to be a RYT200 Teacher of Raja / Ashtanga Yoga in the tradition of Patanjali’s classical eight limb appraoch based on Yoga Sutra and can fulfull duties and responsibilities associated with the achievement including teaching of yoga as a spiritual discipline.

21 november 2019 – Pushkar – Rajasthan, India

Je moet er natuurlijk wel wat voor laten zien tijdens de cursus en dus gaven we halverwege de cursus elkaar een uur les en werden we door elkaar en Swamiji beoordeeld. Ook deden we een schriftelijke toets.

De les moest je voorbereiden en de uitleg goed bij de verschillende asanas geven. Waarvoor doe je de oefening, waar richt je je aandacht op en waar zit je concentratie tijdens de ademhaling.

Bij het begin van de les zit je in meditatie en zit je fysieke aandacht op je ademhaling en je spirituele aandacht je op de muladhara, de rootchakra. Deze meditatie leidt je dan in tekst en in tijd. We zongen ook telkens de universal prayer om de oefening het spirituele karakter te geven.

Tijdens leidde je ook in tekst waarop de student de aandacht/concentratie moest richten. Bij de asanas voel je de energie in de chakra die hoort bij desbetreffende asana en zit je concentratie in je ademhaling en het voelen van wat het doet met je lichaam op een bepaalde plek, overeenkomend met de chakra en horend bij de asana.

Na elke asana neem je tijd om je lichaam te voelen, voel het verschil van voor en na en ervaar wat het met je lichaam en ziel deed. Dit doe je in de shavasana, ofterwijl dead corpse pose. Liggend op je rug met je handpalmen wijzend naar de hemel. Je wil niet teveel praten en de student zelf laten voelen maar je wil wel de student leiden in de meditatie die geheid volgt op het in je lichaam dalen.

Na de asanas legde Swamiji ons in de flapping fish pose (Matsya kridasana) en nam hij de sessie tot zover door. Wat deden we en waarvoor was het. In deze pose is het van belang dat je de (energie) circulatie houdt en dus trek je je been niet zover omhoog dat je voet het contact met je been kwijt raakt. Hou je voet in je knieholte.

Op deze manier is de yoga les een spirituele discipline die je in contact brengt met jezelf en met je hogere ik.

Je bent op een ander vlak met jezelf aan het werk en dat voelt erg goed maar ook intensief. Je doet ook de lichamelijke oefening en rekt en strekt ook en dat voelt uiteraard goed maar je gaat dieper en doet meer. Het vergt meer aandacht van je en je kunt ondertussen niet een gesprekje voeren. Je bent met je lichaam bezig en met je volle aandacht daarbij aanwezig.

Als afsluiter van deze indrukwekkende 3 weken (de 200 RYT yoga cursus in Pushkar) gaven we op de een na laatste dag gezamenlijk een les aan schoolkinderen. We gingen daarvoor een half uurtje buiten de stad naar een school waar een klas kinderen op ons zat te wachten om yoga les te krijgen. Hoe leuk is het dat als je ze vraagt om te gaan zitten of bepaalde handelingen te doen die voor ons nieuw waren dat zij ze kennen en het deel van hun opvoeding is.

Er waren ademhalingsoefeningen die ze kenden, de Universal Prayer kennen ze natuurlijk en zo waren er nog een aantal oefeningen die we niet uit hoefden te leggen maar dat wel deden omdat wij de les leidden 🙂

200 RYT yoga cursus in Pushkar

We hebben een aantal uitbundige asanas gedaan zoals laughing hyena en roaring lion. Super leuk voor de kinderen natuurlijk!! En daardoor voor ons ook erg leuk!

 • Ceremoniele afsluiting 200 RYT Yoga cursus

De laatste dag van de 200 RYT Yoga cursus in Pushkar was natuurlijk gereserveerd voor ceremonie. En zoals het India betaamd duurden die de hele ochtend! We hebben 3 uur op de grond gezeten en rituelen uitgevoerd. 3 uur lang gebeden, gechant en met vuur gespeeld…

Er werd voor ons gebeden, met ons gebeden en door ons gebeden.

200 RYT yoga cursus in Pushkar

200 RYT yoga cursus in Pushkar

En toen hadden we ons certificaat verdiend!!

Wat waren dit een geweldige weken!

Hoeveel bloed, zweet en tranen had me dit gekost…
en hoe fijn was het dan om dit zo af te sluiten!!

Ik had het gehaald, ik heb alles gedaan wat van me verwacht werd en ik had heel veel geleerd. Nu is het natuurlijk de kunst om het eigen te maken. Dit gaat een leven lang werken duren 🙂 Onderhouden, blijven oefenen en delen!!

Ik heb de kennis ergens zitten en moet het in de praktijk brengen om het echt te leren.

Om het echt eigen te maken en om het te goed en juist te kunnen delen met een ander. Ik hoop daarin binnenkort een begin te maken door het te gaan delen met een aantal collega’s van mij. Hoe leuk is dat? In een veilige omgeving met z’n allen gaan oefenen en yoga leren!

Ik heb er heel veel zin in en daardoor heb ik nu ook dit af kunnen schrijven 🙂 Eindelijk de inspiratie weer om erin te duiken en echt terug te kijken in detail!!

Als je helemaal hier nog bent en aan het lezen ben.. Respect!! 🙂 Het is een beste lange blog geworden! En als je er nog bent dan doe jij ook vast aan yoga of dan ben je nu geinspireerd om ook yoga te gaan beoefenen!! Kijk een sop de site van Swamiji of het ook wat voor jou is om voor de 200 RYT yoga cursus in Pushkar – India te gaan.

En dan wil je deze post ook vast delen aan anderen om hen te inspireren!

Oh en wat ik in deze blog helemaal vergeet te delen is de rituele reiniging die we op de eerste zaterdag hebben gedaan. Ik zal je daar in een andere blog binnenkort ook over vertellen… Ik kan je vertellen dat iedereen behalve ik helemaal leeg liep!! Eh ja…. letterlijk leeg liep.. boven het toilet.. behalve ik dan he?

Wil je meer inspiratie lezen?

Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?

Geniet van het moment.. De weg naar het geluk!!

In 2017 voelde ik mij Verdwaald op deze mooie wereldbol

Interview Mijn Pelgrimspad

Na deze 3 weken verbleef ik nog een paar dagen in Pushkar en wat Swamiji mij aangeraden hd te doen ging ik doen. Ik ging afscheid van verdriet nemen wat me tegenhield…. Lees daarover:

Tikam; de Brahmaanse priester in Pushkar – India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *