Hiken op de Rheinsteig – Koblenz – Wandelen in Duitsland

Als je een fulltime baan hebt maar toch erg van reizen houdt moet je soms een beetje fantasie hebben en flexibel zijn om er nog wat extra dagen in het buitenland uit te persen. Dat gaat me toch best goed af als ik mezelf dan weer zie hiken op de Rheinsteig. Gewoon even een paar dagen wandelen in Duitsland!

En dan te bedenken dat ik dit jaar al 2 x op pad ben geweest.. althans de eerste keer was juist niet op pad maar 10 dagen mediteren en de tweede keer was wel degelijk op pad. Twee weken in The Gambia!

Wandelen in Duitsland – Hiken op de Rheinsteig

Dan heb ik nog een paardrijtocht in Kirgizië en Werken als Ranger in Kenia in de planning en dan snap je wel dat ik aardig krap kom te zitten in mijn vrije dagen. Dus toen ik in mijn rooster zag dat ik 2x 2 dagen dicht achter elkaar vrij was heb ik het zo kunnen ruilen dat ik er 4 achter elkaar vrij was zodat ik kon gaan wandelen in Duitsland.

Perfect om een stukje te hiken op de Rheinsteig, toch?

Dat is dus exact wat ik ben gaan doen. Ik heb het geluk dat mijn vader een camper heeft en dat ik die zo nu en dan eens mag lenen en dus ging ik op pad naar de Rijn in Duitsland om daar een stukje te wandelen op de wandelroute Rheinsteig. Ik had er al meer over gelezen, bijv in deze blog van Anto van we12travel.

Hiken op de Rheinsteig – Koblenz, Duitsland

Etappe 21 Rheinsteig – 22km

Mijn eerste dag wandelde ik van Königswinter naar Bonn. Ik zeg wandelen omdat dit toch wel een makkelijke etappe is Dit is ongeveer 22 km en voor minder avontuurlijke lopers is dit een leuke tocht.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Dit stukje van de wandelroute Rheinsteig gaat alleen langs de Rijn, je loopt langs dorpjes waar je even in kan uiteraard voor een kop koffie of je lunch. De stad Bonn vond ik ook wel even leuk om eens te zijn maar ik werd niet speciaal blij van deze wandeling. Ik had hier niet alles voor geregeld om dan zo langs het water te lopen, op gedeelde fiets/wandelpaden.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
Met de camper aan de Rijn staan is natuurlijk geen straf! (Nabij Bad Honnef – Camping Auf dem Salmenfang)

Na deze eerste dag ben ik verder afgezakt om een voor mij wat mooier gebied in te gaan. Ik wilde wat meer berg en wat meer natuur in mijn wandeling. Ik ben naar Braubach gereden. Een geweldig plaatsje net voorbij Koblenz. Ik kon vanuit daar twee mooie wandelingen nog doen in de twee resterende dagen die ik had.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
Oude stad Braubach

Ik stond met mijn camper aan de Rijn, een kleine 10 minuten lopen uit de oude stad Braubach wat je geweldige straatjes biedt om in rond te dolen! Op het oude marktplein kun je heerlijk eten. Ik heb hier 2 nachten gestaan en vanuit deze plaats ondernam ik twee etappes hiken op de Rheinsteig. Ik kan deze etappes echt aanbevelen!

Wandelen in Duitsland – Rheinsteig

Etappe 12 Braubach naar Osterspai

De eerste dat ging ik van Braubach centrum waar je de bordjes van de wandelroute Rheinsteig kan oppakken naar Osterspai. Ik heb die route gepakt omdat ik wel nieuwsgierig was naar het slot Marksburg wat je vanuit het dorp hoog op de berg zit staan.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
De bordjes midden in het dorpje Braubach. Ik was blij verrast de camino schelp te zien 🙂

Ik volgde de eerste dag de bovenste en ging dus hier rechtsaf. De volgende dag ging ik naar de overzijde van de weg en achter de witte geparkeerde auto zat een trap omhoog naar het pad. De Rheinsteig doorkruist dit dorp.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
Marksburg torent boven Braubach uit, het hiken op de Rheingsteig brengt je daar vanuit dit leuke plaatsje

Bewegwijzering op de wandelroute Rheinsteig

Zoals je ziet is het pad heel goed bewegwijzerd. Ik ben maar 1 keer misgelopen en dat was omdat ik zelf niet helemaal goed oplette en een ander blauw bord volgde. In dit dorp loopt de route maar over het algemeen loopt hij langs de dorpen. Er wordt op de route wel tijdig aangegeven dat je een dorp in kan en dan dus dezelfde aanwijzing kan volgen alleen dan in het geel/oranje gekleurd. Ideaal dus te volgen!!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
Duidelijk aangegeven waar de route zich vervolgd en waar je het dorp in kan om te lunchen of te stoppen voor de dag

De route van Braubach naar Osterspai is zo’n 12 km en loopt langs de berg die aan Rijn ligt. Omdat je tegen de berg aan loopt heb je een soort beschutting aan de ene kant en de mooiste uitzichten aan de andere zijde over de Rijn.

Om deze reden wilde ik de route lopen. Mooie uitzichten over een meanderende rivier en de overzijde waar je zo nu en dan een kasteel ziet staan. Dat is toch helemaal geweldig? Dat is wel super tof aan Duitsland, vind je ook niet?

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
In de verte zie je hier Marksburg liggen en daaronder dus het plaatsje Braubach

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Het was een heerlijke wandeling met geweldige uitzichten over de Rijn. Dit was wat ik voor ogen had toen ik bedacht om te gaan hiken op de Rheinsteig. Ik had goede moed voor de volgende dag.

Actief op de wandelroute Rheinsteig

De Hike naar Koblenz

De etappe Braubach - Koblenz
Campingplatz Uferwiese, Braubach

Wil jij liever in een hotel overnachten? Bekijk dan deze opties in Braubach eens.

De etappe Braubach – Koblenz

Etappe 11 en 10 Rheinsteig

  • Mijn laatste dag hiken op de Rheinsteig was tevens de langste en by far de mooiste! Wat heb ik genoten zeg! Ik kwam over de mooiste paden waar ik echt moest klimmen en waar ik achterom keek en de mooiste uitzichten had. Ik heb volop genoten en liep zo’n 21 km.

Ik liep 2 etappes op 1 dag. Etappe 11 gaat van Braubach naar Niederlahnstein 8.3 km. En gelijk er achter aan dus etappe 10 die van Niederlahnstein naar Koblenz gaat. Deze is 12.9 km lang en zodoende kom ik op ruim 21 km avontuurlijk wandelen op de Rheinsteig.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland
Marksburg in zicht vanaf de andere kant

Wil jij ook dit mooie plekje bezoeken? GPS Marksburg

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Na een eerste klim kreeg ik al gelijk de mooie uitzichten waar ik zo van hou. Het pad bracht me steeds hoger en de paden werden op sommige stukken echt super leuk!

Een echte klauteruitdaging. Wat hou ik daar van!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Na nog een stuk gelopen te hebben zag ik het bordje dat het iets verder was dan ik had gedacht. Ik zag namelijk staan dat ik nog 16 km zou moeten lopen. Ik had gedacht dat de wandeling in totaal zo’n 15 op zijn hoogst zou zijn.

Maar ik vond het heerlijk en liep super en uiteraard bleef mijn doel Koblenz!

Hiken op de Rheinsteig – Koblenz, Duitsland

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Maar met dit soort doorkijkjes vermaak ik mij wel en loop ik vrolijk verder 🙂

Op een gegeven moment liep ik een natuurgebied in. Heerlijk koel en een mooi pad bracht mij naar een nog mooier pad. Ik had de naam zien staan maar mijn Duits is niet heel erg goed… Ik kwam in een kloof te lopen naast een beekje. Zo nu en dan moest ik deze even over steken om aan de andere kant het pad te vervolgen.

Helemaal super!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hiken op de Rheinsteig tussen Braubach en Koblenz brengt je door deze Ruppertskamm.
Echt een hoogtepunt van mijn laatste dag!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Aan de zijkant zie je een stalen kabel waar je je aan vast kan houden zodat je zeker weet dat je niet in het beekje valt 🙂

Wat gaaf hè?

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hierna liep ik nog een heel tijd door een mooi en op bepaalde plekken een vrij open bos. Ik  kreeg nog een paar mooie uitzichten met heerlijke bankjes waar ik gretig gebruik van maakte. Op de een heb ik geluncht en een ander  gewoon even mijn voeten wat rust gegeven.. Heerlijk!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hiken op de wandelroute Rheinsteig

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Wat een super relaxte bankjes he?

Helemaal gemaakt om heerlijk onderuit te hangen en te genieten van het uitzicht!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Nadat ik in Koblenz aankwam heb ik gelijk de trein gepakt terug naar Braubach.

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Je kunt ook nog een dag of 2 blijven in Koblenz. Ik vond het een super stad om rond te kijken en de moeite waard om langer te blijven. Bekijk de hotels in Koblenz eens en boek jou weekendtripje Koblenz!

Hiken op de Rheinsteig - Koblenz, Duitsland

Ik moest namelijk de volgende dag weer werken en naar mijn huis was het nog zo’n ruim 3 uur rijden. Dat is dus voor een paar dagen weg heel goed te doen en je waant je ver weg op reis! Ik vond het een heerlijke paar dage weg en ik had super geluk met het weer!

  • Wil je meer lezen over de in totaal 320 km lange trail de wandelroute Rheinsteig?

Check dan even de site Top Trails of Germany.

Even wat handige feiten voor de Rheinsteig op een rijtje voor als jij ook deze kant op wil.

De trail Rheinsteig is beide kanten op goed aangegeven.

Het maakt dus niet uit of je naar boven loopt of met de Rijn mee naar beneden. Ook wat ik nu deed was dus heel goed mogelijk, vanuit een vast punt twee routes lopen. Als ik meer dagen had gehad was ik nog verder naar beneden gezakt en had ik nog twee keer een route kunnen lopen vanuit dezelfde camperplaats 🙂

Camper of hotel tijdens de wandelroute Rheinsteig

Voor mij was dit ook de goedkopere optie. Als je voor hotels of een Bed and Breakfast gaat betaal je zo 4- a 50 euro per nacht. Nu betaalde ik rond de 15 euro en had ik alle vrijheid 🙂 Er zijn maar weinig campingplekken om je tentje op te zetten langs de route.

Het is wel mogelijk om met je tentje de route te lopen maar dan kom je alsnog op de campings langs de Rijn uit. Voor nu dacht ik dat het nog te koud zou zijn om dat te doen maar ik vind dat zeker een optie voor een volgende keer!

Benieuwd naar de steden langs de wandelroute Rheinsteig?

Ik ben dus in Bonn begonnen en ik vond het een leuke stad om even te zijn. Daarnaast ben ik naar Koblenz gegaan wat ook een stad is met vele bezienswaardigheden. De stad ligt precies bij het punt waar de rivier de Moesel in de Rijn komt. Net voor Mainz eindigt de Rheinsteig. Maar als afsluiter zou je dus best even naar de stad Mainz ook nog mee kunnen pakken.

Rheinsteig

Uitzicht over de Rijn vanaf de vestingsmuur van de stad Bonn

Carolien van Dream The World liep een ander stuk van deze avontuurlijke wandeltocht. Check haar blog eens: 3 dagen wandelen tussen de Wijngaarden

Vond je deze tip over hiken op de Rheinsteig leuk deel hem dan!

Ik liep deze dagen met de trekkingstokken en daarover deelde ik eerder al eens over. Wat dacht je van de totall body workout die je erdoor krijgt maar ook de veiligheid die je voor jezelf vergroot!

Ben je dan nog niet overtuigd van het gebruik van de trekkingstokken? Lees dan eens deze:

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Check je ook nog even dit filmpje wat ik onderweg maakte? En eh…als je hem leuk vond abonneer je dan even op mijn YouTube kanaal!

En kan ik je inspireren met de volgende wandelingen?

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum

8 dagen wandelen op de Alpe Adria Trail – Oostenrijk

Wandeling door het kleurrijke Trinidad, Cuba

Thajiwas Gletsjer beklimmen, Sonamarg, India

Maar wat ook echt leuk was is surfen!

Surfen in Kartong – Gambia

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *