Op zoek naar de tijger! Periyar Tiger Reserve – Thekkady

Tijdens mijn bezoek in Kerala ging ik uiteraard op zoek naar de tijger! Ik hoopte natuurlijk dat ik de tijger zou gaan zien toen ik voor de tweede keer in India was. Dus boekte ik een safari in het Periyar Tiger Reserve in Thekkady in de groene staat Kerala, onderin India. Ik had helaas maar 1 dag de tijd, ik had dit niet goed laten opnemen in de rondreis die ik maakte. Dus het was een last minute beslissing om alsnog het Periyar Tiger Reserve in te duiken. Ik was super blij dat ik de trip nog kon boeken.

Wist je dat ze Kerala “Gods Own Country” noemen? Ik kan helemaal begrijpen waarom als je nagaat dat India op heel veel plekken droog en ‘minder’ rijk is.

Een Dag in het Periyar Tiger Reserve

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Ik boekte een bamboe rafting trip in  het nationaal park Periyar Tiger Reserve. Ik vind het heerlijk om actief te zijn en mijn lichaam aan het werk te zetten om daarna een geweldige beloning in de vorm van een super uitzicht of een mooi wild dier te zien.

In het park zijn er zo’n 35 soorten zoogdieren. De olifant en tijger zijn de belangrijksten omdat dit bedreigde soorten zijn.

Andere dieren zijn: Indiase Bizon, sambar (een soort hert), wild varken, eekhoorns, wilde kat enz. Er zijn 265 soorten vogels in het park gezien. Je ziet die helaas niet zo snel maar de geluiden die je in het hele park hoort zijn super!

Ook zijn er 45 soorten reptielen in het park zoals slangen, hagedissen en schildpadden. De King Cobra en de gestreepte Koraal slang zijn soorten die hier voorkomen. En dan zijn er natuurlijk amfibieën zoals kikkers en padden.

Er is een kans dat je de tijger ziet!

De trip begon vroeg in de ochtend. We kregen bescherming om onze voeten en onderbenen om je te beschermen tegen de bloedzuiger. We zouden gaan lopen in de jungle en naast het water en ze wilden graag dat we het aan deden. Het voelde wel een beetje overdreven die enorme sokken maar oké, ik wilde ook geen risico lopen en heb ze aan gedaan.

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

De omgeving is echt geweldig! Het duurde niet lang voordat we de eerste krassen op een boom zagen die door een tijger gemaakt waren. Volgens onze ranger waren ze vers, diezelfde nacht had een tijger deze gemaakt!

Hoe gaaf is dat?

Ik ben nog nooit zo dichtbij een echte wilde tijger geweest!

Ik kreeg echt het idee dat ik deze dag misschien wel een tijger zou gaan zien!

 Sporen dat een tijger hier was!

We gingen verder! Op zoek naar die tijger!

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Op zoek naar de tijger! Periyar Tiger Reserve – Thekkady

En niet veel later zagen we een tijger voetafdruk!

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Voordat we op de bamboe raft gingen hadden we een lunch op een grasveldje in de jungle en we zagen een groepje wilde varkens lopen. De bamboe raft startte bij een overnachtingsplek, daar zou je een nacht moeten doorbrengen wil je een tijger zien. We hadden misschien 1% kans dat we die overdag zouden zien.. Hij had ze alleen maar tijdens zonsopgang of -ondergang gezien. Hmm.. daarom is een 2 dagen trip met overnachting een goede optie om te nemen als je de tijger wil zien.

Die fout maak ik niet weer 🙂

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Wat zou ik hier graag zitten met een verrekijker tegen de avond in de hoop een tijger voorbij te zien lopen!

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

We begonnen te raften en gingen door een super gebied.

Het water waar we opzaten was door de mens aangelegd doordat ze een dam, de Mullaperiyar dam, aangelegd hadden. De dam is er omdat ze zijn overeengekomen dat Kerala water zou geven aan de staat Tamil Nadu. Nu genereren ze ook stroom bij de dam en heeft het dus meerdere doelen. Door deze dam is een groot deel van dit park onder water komen te staan. Dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen.

Ik moet zeggen, het gaf ons een geweldig gezicht.

De bomen die er ooit stonden zijn door het water dood gegaan maar de stammen staan er  nog. En aan de kant zag ik telkens ijsvogeltjes vliegen. Zij vallen door hun felblauwe kleur natuurlijk al snel op.

Raften door de jungle van Periyar Tiger Reserve

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Na ruim een uur gingen we weer aan wal en hadden we een middag pauze. We zouden er zo’n 1 a 2 uur blijven werd me verteld. Nou ja…dan ga ik een wandeling maken. Ik had wat gegeten en ga daar natuurlijk niet een beetje zitten niksen.

De ranger zag me gaan en kwam achter mij aan, dit was niet echt de bedoeling en hij zou me laten zien waarom. Er waren cobra’s in het park en ze konden ook dichtbij zijn. En toen wees hij in de bosjes net naast ons. Ik zag daar een huid liggen van een slang. En niet zo’n kleintje ook!! En dit was inderdaad niet ver van waar wij zaten!

Een pauze op een daytrip?

Echt niet. Ik ga wel op onderzoek uit!

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Op zoek naar de tijger – Periyar Tiger Resereve

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Enorme kikkervissen

Nadat de ranger me dit liet zien liep ik langs het water, je weet maar nooit wat je ziet of tegenkomt. Als je gewoon gaat zitten en een beetje gaat niksen langs het water…dan zie je zeker niet veel.

Al snel zag ik een kikkervisjes poel langs de kant van het water. Ze zijn echt een stuk groter dan ze in Nederland zijn. En het waren er ongelooflijk veel! Super om te zien, elke keer boven komend om lucht te happen!

De ranger kwam al snel achter mij aan lopen het bos in. Het was niet veilig om hier alleen te gaan lopen, er is natuurlijk wel degelijk een kans dat hier een tijger ligt of rond wandelt. De ranger kreeg in de gaten dat ik niet wilde niksen en dus bleef hij bij mij wandelen en gaf mij voorlichting over de bomen wat wij zagen.

Wilde Olifanten Gespot!

De pauze tijd was over en we waren aan het inpakken om weer op de raft te gaan toen de rangers ineens actief werden en allemaal dezelfde kant opkeken. Ze wezen een keer en waren zo stil mogelijk. Ik keek dezelfde kant op om het ook te zien. Ik keek, ver weg…aan de andere kant van het water maar ik zag niks. Ik hoopte uiteraard nog steeds op die tijger…

Ik snapte niet wat ze zagen en verstaan kon ik ze al helemaal niet.

Tijger spotten - Periyar Tiger Reserve

En toen werd het me duidelijk, ik zag ze ook! Een groep olifanten! Ze waren nog in de bosrand aan de andere kant en kwamen langzaam tevoorschijn. Ze wilden naar het water vertelden de rangers. We bleven een tijdje staat kijken en op een gegeven moment zag ik er een stuk of 6. De rangers vertelden dat de groep een stuk groter was en dat de rest nog op afstand in het bos zat. Als de rest aangaf dat het veilig was kwamen ze wel tevoorschijn.

Wat een geweldig gezicht!

Tijger spotten - Periyar Tiger Reserve

Even later gingen we terug met de raft en het laatste stukje liepen we weer.

En toen waren de rangers weer opgewonden.
Nu veel meer als dat ze waren toen we de olifanten zagen.

Ze wezen een kant op en gaven aan dat we stil moesten zijn. Het duurde best een tijdje voor ik zag waar ze naar wezen.

Ik zag wel vreemde bewegingen in het gras maar ik kon nog niet zien wat het was. We gingen langzaam iets dichterbij en wilden natuurlijk niet de scene verstoren.

Ik heb mijn camera erop gezet en het duurde even voor ik goed beeld in had en zag wat het was!

Ik zag Twee Cobras!

Geweldige sighting, Dansende Cobra's

De cobra’s waren aan het dansen, ze deden een paringsdans!

Hoe geweldig is dat?

Dit was echt, met een enorme voorsprong, de mooiste sighting voor de rangers. Ze gaven aan dat ze dit haast nooit zagen.  Ze zeiden dat we erg geluk hadden om zoiets te mogen aanschouwen…. En zo voelde het ook! Ik heb nog een tijd met mijn mond open staan kijken en foto’s staan klikken….

Wat gaaf! Dansende cobra’s!

Geweldige sighting, Dansende Cobra's

Geweldige sighting, Dansende Cobra's

Dat was toch echt de beste afsluiting van een perfecte dag.

Ik heb de tijgers niet gezien maar mijn dag was perfect!

Tijger spotten - Periyar Tiger Resereve

Heb jij de Tijger al eens gezien in het wild?

Waar was dit?

Ik hoop uiteraard wat tips te krijgen zodat ik in de herkansing kan!

Wil jij ook een overnachting of 2 in de omgeving van Periyar Tiger Reserve? Ter plaatse kun je zo je trip het park in boeken. Ik verbleef in de plaats Thekkady / Kumily, kijk eens voor alle mogelijkheden. Het hotel waar ik in 2015 verbleef lijkt net meer te bestaan.

Wil je meer lezen over mijn avonturen in India?

De Bekende Sloppenwijk Dharavi – Mumbai

Hoogtepunten van Kochi – Kerala

Schapen offeren op het Eid Ul Adha Festival – Srinagar, Kashmir

Rituelen, Gepofte Rijst en Heilige Olifanten – Kerala

Humayun’s Tombe: Een Wereld Erfgoed Monument

Kan ik je inspireren om te gaan wandelen?

Probeer dat dan eens met trekkingstokken!

Lees maar eens waarom dit zoveel beter en gezonder is!

Trekkingstokken en Veiligheid – En een Totall Workout – Zinvol Reizen

Tags:,
21 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *