Een trekking per paard in Kirgizië – Centraal Azië

Vorig jaar nam ik mij voor om in mijn reizen meer een doel te hebben in plaats van zo maar ergens naar toe gaan en hoogtepunten af te lopen. Niet dat het geweldig is om die hoogtepunten te bezoeken maar het gaf me na zoveel jaar op die manier te hebben gereisd minder voldoening als voorheen.

Om die reden ging ik dit jaar 6 dagen paardrijden, een trekking in Kirgizië!!

Op die manier ging ik het land Kirgizië bezoeken in Centraal Azië. Ik was nog nooit in centraal Azië geweest en ik wilde dat ook graag meer gaan ontdekken. En ik had op die manier natuurlijk een duidelijk doel voor mijn reis.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Ook wilde ik meer avontuurlijk gaan reizen en op deze reis zouden we 6 dagen op pad in de bergen zijn! 6 dagen geen toilet tegen komen maar ook 6 dagen in een tentje slapen!! Ik zag het helemaal zitten!

Ik nam contact op met Ishen van Shepherds Way Trekking en al snel boekte ik deze reis: Op de rug van een paard, een trekking in Kirgizië

Op weg naar het mooie Kirgizië!!

Ik ging 6 dagen paardrijden in de bergen van Tien Shan.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Ik vloog naar Bishkek en daar ontmoette ik Ishen. Na een ontbijt vroeg in de ochtend reden we diezelfde dag naar Barskoon waar hij en zijn vrouw wonen. Vanuit daar zouden we de trip beginnen. Er waren veel toeristen aanwezig in die woning, een groot huis met meerdere kamers en een heerlijke warme douche in een bijgebouwtje waar wij gebruik van moesten maken die dag.

De eerstkomende dagen kom je geen douche meer tegen en pas als je terug komt ga je weer deze sauna douche in.

Dus nu eerst genieten van de warmte en het warme water!!

Een heerlijke ruimte waar ik me fijn voelde. Het is een soort sauna en je mengt het water om je te wassen en giet het over je heen. Een typisch Aziatische douche dus. Nog even goed wassen voor je trekking in Kirgizië begint waarbij je 6 dagen zelfs geen toilet meer tegenkomt.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
De douche wordt door warm gestookt en in het gebouw rechts zit die heerlijke warme ruimte

De volgende ochtend kregen we een paard toegewezen en kon het 6 dagen durende avontuur beginnen. Ik had er super veel zin in en het weer was heerlijk! Als snel zaten we op het paard en reden we het geweldige landschap van Kirgizië in!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Avontuurlijk en Zinvol Reizen – Trekking in Kirgizië

Onze lunch hadden we nog met uitzicht op een weg maar toen we later die dag stopten om ons kamp op te bouwen voor de nacht zag ik niks meer wat er op wees dat hier nog auto’s kwamen. We hadden uitzicht op het meer van Issyk Kul en zaten nog net op de grens dat er nog bomen groeiden.

Doordat er nog bomen waren kon er ook nog een heerlijk vuurtje gestookt worden die avond. Het koelt snel af in de bergen dus die warmte in de avond was erg welkom!!

De volgende dagen reden we verder en hoger. We zaten de eerste dag net op ongeveer zo’n 2400 meter. Dat is voor een Nederlandse dus al een stijging van 2400 meter 🙂 Dat merkte ik de volgende ochtend want ik had hoofdpijn en ik voelde me een beetje misselijk.. Ik heb het ontbijt overgeslagen die dag.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Wel gingen we die dag door, we stegen door naar 3200 meter om ons kamp op te slaan. Ik had nog een beetje hoofdpijn maar met de misselijkheid was het al snel voorbij en de lunch had me die dag alweer goed gesmaakt gelukkig.

De valleien en de weides die we doorkruisten worden Jailoos genoemd. Ik weet niet of het goed schrijf maar dat zijn de zomerweides waar de Kirgizische boeren met hun vee de zomer door brengen. In de winter trekken ze zich terug in de steden en dorpen.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Met een zeer hoofd…maar wat voelde ik me happy dat ik daar die tocht mocht paardrijden!!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Hoe leuk! Iedereen was in voor een lesje yoga!!

Op dag 3 gingen we door de pas, die is op 3920 meter hoogte. Hoe dichter we bij die pas kwamen hoe meer rotsen er om ons heen waren. En dus ook hoe kouder het werd. Ik vond het een zeer indrukwekkend uitzicht en genoot van elke minuut op mijn paard en van dit uitzicht!!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Na deze dag hebben we de laatste 3 dagen in de jailoo gereden waarin we terecht kwamen. We volgden de ijskoude rivier langs de enige weg die dit gebied ook heeft. Ik vond het super om te zien dat we daar toch nog wel voertuigen tegen kwamen en motoren van andere reizigers. Zelfs mountainbikers kwamen we tegen.

Wat een avontuur! Zinvol Reizen

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Ik begon me echt vies te voelen en wilde me graag even wassen. Aan het eind van dag 3, de zon scheen nog heerlijk en we lagen langs die koude rivier. Ik ben een stuk van ons kamp afgelopen en heb me heerlijk ondergedompeld in de rivier. Ja…het is ijskoud…maar ook zo lekker!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Het kolkende ijskoude water

Ik voelde me weer helemaal fijn en deed zelfs een aantal yoga poses in de late middagzon 🙂

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

We reden een paar dagen door dezelfde vallei, die toch ook elke keer de beste uitzichten had voor ons.

Ik heb mij geen moment verveeld met de uitzichten die wij kregen.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Ja…er wordt hier ook een rally gereden… Lees dit maar eens

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Ja, je ziet het goed. Onze gids zit met beide benen aan 1 kant.

Gewoon heerlijk relaxed genieten van het geweldige uitzicht!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Trekking in Kirgizië – Per Paard

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Als je nog een souvenir zoekt is dat ook geen probleem. Her en der staan er bij de verschillende yurts uiteraard ook mensen of kinderen wat te verkopen 🙂

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Aan het eind van dag 4 zouden we bij een hotspring stoppen.

We konden daar een klein bedrag voor betalen en dan lekker opwarmen in de avond. Wat heerlijk zeg!! Het water zou zo rond de 60 graden zijn en het duurde even voordat we er door waren maar we zijn allemaal tot de schouders erin gegaan!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
In dit gebouwtje was een bad met heet water uit de hotspring

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Het duurt even voordat je aan de hitte gewend bent maar dan ben je ook helemaal opgewarmd en lekker relaxed om de nacht in te gaan.

Dag 5 reden we terug naar het huis waar we op dag 3 geluncht hadden.

We hadden namelijk een schaap gekocht voor 30 euro en deze zouden zij voor ons klaarmaken. Kyrgysz kebab werd het genoemd en daar hadden we wel heel erg zin in! Die dag regende het en toen we dus na een lange rit daar aan kwamen waren we super blij dat we in een huis konden zitten, ons konden opwarmen aan de kachel en het schaap stond al te pruttelen.

Wat een heerlijke laatste culturele maaltijd kregen wij die avond!!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
In de pan, onder het blauwe doek, ligt ons schaap te pruttelen..

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Met heerlijke aardappels eroverheen was dit een complete maaltijd!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Smullen!

Die volgende dag reden we de vallei uit.

De tocht kwam tot een einde, we waren alweer 6 dagen onderweg geweest. Ik heb volop genoten van de dagen, ik vond de nachten zwaar daarentegen. Dat kwam doordat ik toch de hele week last van de hoogte heb gehouden. Telkens als ik mij omdraaide in mijn slaapzak werd ik wakker en was ik buiten adem. Daardoor werd mijn hoofdpijn erger.. Het duurde dan telkens even voordat ik weer kon slapen.

Lees meer over hoogteziekte

Toen ik thuis was ben ik het gaan uitzoeken…iets wat ik vooraf had moeten doen!

Die laatste dag reden we echt langs de wand van de vallei en was het soms best een uitdaging om het juiste pad te vinden. Daar waar het te steil of te heftig werd stapten we af en liepen we een stukje.

Het was de koudste en natste dag maar ook de laatste…

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Trekking in Kirgizië – Wat een avontuur!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Wat hebben we een geweldige reis gemaakt door de vallei in het Tien Shan gebergte!!

Wat moet je weten als je ook deze trekking in Kirgizië wil maken?

  • Je gaat slapen in een tent

Benodigdheden: matje, slaapzak en kussen

Je dient een matje mee te nemen waar op je gaat slapen, een kussen is natuurlijk ook fijn. Ik had een jasje wat ik opvouwde en wat voor mij voldoende was. Daarnaast dien je ook een slaapzak mee te nemen die je goed warm houdt. In de bergen en zeker op hoogte kan het snel afkoelen als de zon ondergaat. Ik sprak mensen die net voor ons de tocht hadden gedaan en zelfs sneeuw hadden gehad. Wij hebben op dag 5 ook hagel gehad tussen de onweersbuien door, net voordat we naar binnen gingen voor de heerlijke kebab.

Ik heb het matje van Bo Camp, de mummy 3.0 en ik vind die fijn. Hij voelt lekker warm aan en is net dik genoeg om niet elk steentje te voelen. Een slaapzak heb ik zelf niet en deze kon ik lenen van Ishen.

Geen voorzieningen op deze reis door

Tien Shan gebergte van Kirgizie

  • Water drinken

Als je eenmaal vertrokken bent de bergen in kom je geen kraan meer tegen. Dat wil zeggen dat je water uit de rivieren gaat drinken. Ik kocht daarom de Lifestraw. Dat vond ik wel de makkelijkste manier om mijn water te zuiveren. Gelukkig kreeg ik er geen bijsmaak bij en kon al drinkend het water dus zuiveren. Ideaal!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

De Lifestraw is wel prijzig met tenminste 40 a 50 euro maar daarmee sponsor je een jaar lang een kind in Afrika!

  • Toilet bezoeken

Ook naar het toilet gaan is iets wat je in principe in de natuur gaat doen. Bij elke kampeerplaats is wel een plekje te vinden. Achter een grote steen was de favoriete plek voor ons allemaal…dan hoef je niet zo ver te lopen!! Wat je er voor bij je moet hebben zijn toiletpapier en lucifer of een aansteker.

Het toiletpapier dien je, nadat je je behoefte hebt gedaan, te verbranden.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië
Ergens tussen deze stenen heb ik iets achtergelaten 🙂

  • Op de grond zitten

Hou er ook rekening mee dat er geen stoelen zijn. Uiteraard nemen we die niet mee op het paard maar ook in de lokale yurts zie je ze niet.  Dus elke maaltijd zit je op de grond en vaak ook nog in een kleine ruimte, tent of yurt,  zodat het haast niet anders kan dan dat je je benen onder je houdt 🙂

Tip: Ik heb een drukzak waar ik mijn kleding in doe.. Deze zou je als zitzakje kunnen gebruiken.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

  • Lange dagen op het paard

We zaten elke dag tenminste 4 a 5 uur op het paard. De afstand die we aflegden per dag was ongeveer 20 a 25 km. Sommige dagen zelfs meer dan dat. Ik kreeg heel vaak de vraag of ik niet een ongelooflijk zeer achterste had.

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Geen pijnlijk achterste…

Het heeft mij enorm verbaasd dat dit niet zo was. Ik was hierin  niet de enige! De hele groep was erover verbaasd dat ze geen last van het zitten hebben gehad. Het enige waar een aantal van ons elke dag even last van hadden waren onze knieën. Die hangen in een onnatuurlijke buiging langs het zadel en dat ga je voelen na een paar uur. Wat dan wel weer fijn om te weten is… Na 5 minuten staan op de grond is het over en voel je er niks meer van!

Elke dag had ik een ander zadel op mijn paard. Het zadel is dan weliswaar van hout gemaakt maar daarop liggen 1 a 2 schapenvachtjes die het geheel prettig maken om uren op te zitten. En dat meen ik echt!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Wil je nog steeds deze trekking in Kirgizië afleggen?

Ik snap het helemaal!

Ik ging ‘maar‘ 6 dagen, dit is de kortste optie die Ishen op zijn site heeft staan. Maar volgens mij kun je alles in overleg doen met hem en zijn de mogelijkheden legio om dit mooie gebied te ontdekken per paard!!

En als je dan toch een beetje gaar wordt van de lange zit…

Probeer dan eens wat yoga op het paard!!

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Een trekking per paard in Kirgizië - Centraal Azië

Als je deze blog wil delen voor anderen zou ik dat fijn vinden!

Wil je meer avonturen van mij lezen?

Fietsen langs de westkust van Zweden

De eerste 200 km van mijn Camino – Spanje

2 dagen hiken nabij Hsipaw – Myanmar

Trekking naar de top van Mt Pulag – Filipijnen

Hiken op de Rheinsteig – Duitsland

Of verwen jezelf met een bezoek aan het heerlijke El Nido!

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan – De Filipijnen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *