Lokale kookles in Varanasi – Dit keer was ik te lokaal gegaan… Varanasi – India
|Ik was in Varanasi, ook wel Benares genoemd, in India. Dat is die geweldige plaats aan de Ganges waar je elke dag weer opnieuw van een mensenmassa kan genieten die zich badend en biddend bevinden op de vele Ghats die Varanasi telt. De Ganges is ook die rivier die bekend staat als een van de vieste rivieren ter wereld. Toch baden er elke dag duizenden mensen zich in deze vieze rivier vol overgave. Dit is zo’n aparte tegenstelling die je haast niet kan bevatten.
Toen ik er nu weer kwam werden we opgevangen door een lokale gids, deze is een aantal dagen aan ons gekleefd gebleven. Via hem kon ik wel een kookles regelen. Tuurlijk! Het zou wel een lokale kookles in Varanasi zijn. Het leek mij super! Hij had een adres en daar zou ik de lekkerste gerechten leren koken. Uiteraard besprak ik die les bij hem en ik kreeg van hem een afspreek punt waar de les zou beginnen: Dashashwamedh Ghat.
Lokale kookles in Varanasi naast Dashashwamedh Ghat!!
Oke… dat is dus de main Ghat, helemaal hartje Varanasi. Daar is elke avond de toeristische ode aan de Ganges. Ik werd daar opgehaald door een man en we gingen boodschappen halen. Stukje terug de straat in en daar heb je de lokale markt en omdat ik alleen groente wilde, kochten we daar wortel, bloemkool en parwel of parval. Dit is een groente uit de familie van de komkommer.
Toen liepen we terug richting de Ghat en schoten we rechtsaf een smal pad in. Dit pad leidde naar een klein binnenplaatsje en daar zat een trap die we naar boven namen. Op de eerste verdieping zat een kleine binnenplaats met daaromheen drie openingen. Ik keek er bij 1 naar binnen en zag een soort woonkamer. We gingen nog een verdieping hoger en daar stapten we een zelfde soort ruimte in. Dit was ook een woonkamer annex slaapkamer. Op de grond zag ik een vrouw zitten.
Kookles in het Levendige hart van Varanasi
Ik werd aan haar voorgesteld, zij zou mij de kookles geven. Zo kon alleen geen woord Engels en daarom was haar dochter er ook bij. Ook zij zat op de grond. Ik zag een paar plastic stoelen tegen de mooie blauw gekleurde muur staan. Of ik een stoel wilde? Nee hoor, ik ga net als jullie op de grond zitten. Voordat ik kon gaan zitten werd er een kleed neergelegd. Zelf zitten ze dus op het blote beton, wel lekker koel 🙂
De man die mij ophaalde bleek de zoon te zijn. Hij woonde hier ook met nog een zoon. Ik keek om mij heen en zag een kleine ruimte waar een groot tweepersoonsbed stond. Ernaast tegen de muur stond een kast met daarop een televisie die uiteraard aan stond. We zaten in het midden van de kamer op de grond en aan de andere kant had moeder een altaar gemaakt waar zij erg trots op was. Hier woonden ze met z’n vieren. Ik keek nog een keer om mij heen, ik zag toch echt maar 1 bed staan.
Groente snijden op de grond!
Lokale Kookles in Varanasi
Ondertussen waren er messen en kommen opgehaald en begonnen we de groente te snijden, ondertussen door pratend over hoe zij leefden en wie ik was en waar ik vandaan kwam. Dat ik bij de politie werk en vaak alleen rondreis vind men altijd erg interessant. Maar ik wilde meer van hen weten.
Ze vertelden me dat de mannen in het bed sliepen en de dames op de grond.. Vaak ook nog op het blote beton.. ja ze waren het gewend en vonden het fijn. Moeder kon niet echt in een bed liggen, daar kon ze haar draai niet vinden. Er waren nog twee ruimtes die aan de binnenplaats grensden..dat betrof de keuken en de badkamer. De badkamer heb ik niet van binnen gezien jammer genoeg.
Ook hadden ze nog een kleine opslagruimte die aan het open deel van de binnenplaats grensde. Verder was er geen leefruimte. De woonkamer zaten we in, maar dat was ook de slaapkamer van alle 4. Het is voor ons toch ongelooflijk. Wat hebben wij toch allemaal veel onbenutte ruimtes in ons huis. Bij ons is elke ruimte maar voor een bepaald deel van de dag bedoeld, totaal omgekeerde wereld dus..
De Lokale Indiase Keuken
Toen we alle groenten gesneden hadden gingen we naar de keuken. Toen we daar met z’n drieen stonden konden we ons eigenlijk niet meer omdraaien en bewegen. Zo klein was die keuken. Ik zag een gasstel op het aanrecht staan. Waar was de kraan eigenlijk? Oh, die is er niet. Ik zag op de grond een grote emmer water staan die afgedekt was.
Hierin zat de voorraad water. Dit was schoon en gezond water werd mij verzekerd. Hiermee werd op de grond, bij de afvoer, de groente gewassen. De groente werd een aantal keren gewassen…dat was ook zeker wel nodig. Ik had het vanaf de straat gekocht, de straat die nog geen 200 meter van de Ganges lag, de Ganges!! Hoe vies zal het daar zijn?? Ik las dat de Ganges op nummer 5 van de meest vervuilde rivieren in de wereld staat….
We begonnen te koken en moeder vertelde alles aan dochter die het vervolgens aan mij doorgaf. Ik schreef het allemaal op want ik kon wel nagaan dat ik niet een mooi boekje ter herinnering kreeg met daarin de recepten 🙂
Lokale kookles in Varanasi
We begonnen met een dal. Dit krijg je bij bijna elk gerecht. Als je een thali besteld zit er altijd een Dal bij. De linzen werden in een snelkookpan gedaan. Toen dat klaar was gingen er nog wat kruiden doorheen en werd het zo op smaak gemaakt. We kookten de rijst. Vele kruiden gingen in de wok en daarna de groente en als laatste kruiden uit een zakje 🙂 De massala had ze kant en klaar …zoals wij het ook doen!! Ik kreeg een zakje van haar mee toen we klaar waren!
In die kleine keuken werd het enorm warm, er zat alleen een deur in en was verder een dichte ruimte. Het was buiten al zeker 35 graden en binnen werd het alleen maar warmer. Alles was van dik beton en niks was beschilderd…op de mooie blauwe muur in de kamer na. Op de grond lag ook nergens bedekking, ook wel weer fris aan de blote voeten. Dat was dan wel weer fijn!
Ik denk dat we een uurtje in de keuken bezig zijn geweest toen we weer terug de kamer in gingen. Moeder ging liggen op de grond en televisie kijken. Ik kreeg wat te drinken en keek ook televisie. Het was een soort Bollywood film met veel geluid en drukke mannetjes 🙂
Toen de elektriciteit uitviel, wat vaak gebeurt in India, hebben we nog even in het donker zitten kletsen.
Niets is vreemd bij een lokale kookles in Varanasi
Een thali, heerlijk!!
En toen werd het eten opgediend, ik kreeg een thali. Ik vind dat altijd geweldig! Dat is iets wat ik thuis ook nog eens wil hebben! Een groot zilveren bord met verschillende bakjes daarin. Deze waren gevuld met de dal een raita en de groente mix die we gemaakt hadden. De rijst lag er naast met een paratha en een papadam.
Ik heb even getwijfeld heb of ik het wel moest gaan eten….maar het was lang gewokt, lang heel heet geweest…dus ik ben gaan eten.
Het was heerlijk!!
Moeder kwam nog een keer aanvullen, ja heerlijk! Ik heb bijna alles opgegeten en vond het echt super lekker.
Lokale Kookles – Te Lokaal??
Varanasi – India
Toen ik die nacht net lag te slapen werd ik wakker. Ik voelde me niet lekker. Ik wist het niet zeker maar volgens mij ging het niet goed in mijn buik. Toen ik kuchte wist ik het zeker.. ik moest snel naar de wc. Toen ik er net was begon ik al over te geven. Binnen een mum van een tijd was mijn buik leeg.
Wat voelde ik mij naar!
Al trillend van het overgeven en met betraande ogen liep ik terug naar mijn hotelbed. Ik ging liggen en liet het licht aan. Ik denk dat ik er nog maar 10 minuten lag toen ik wederom naar de badkamer liep maar nu wel op het toilet ging zitten. Dit keer moest ik niet overgeven…maar ik had diaree gekregen…
Ziek van de Lokale Kookles in Varanasi
Ik heb tot vroeg in de ochtend om de zoveel tijd op de wc gezeten. Dit kwam echt door de middag… door die lokale kookles!
Ik was dit keer te lokaal gegaan…
De volgende dag heb ik verzwakt in bed gelegen en thee gedronken om langzaam aan te sterken. Gelukkig ging dit al snel weer goed want diezelfde avond lag ik in de nachttrein naar Khujaraho, Madhya pradesh.
Om de nacht goed door te brengen in de trein heb ik uiteraard Loperamide genomen. Mijn vader was zo verstandig om dit bij zich te hebben. Ik ben eigenlijk nooit ziek en was dus op dit soort situaties niet goed ingesteld. Sindsdien heb ik een paar van dit soort tabletjes in mijn kleine eerste hulp tasje zitten 🙂
Wil je wat tips over hoe om te gaan met een Delhi Belly en hoe deze te bestrijden? Lees dan deze blog van Yvonne van der Laan.
Als je deze blog leuk vond deel hem dan met anderen via de sociale media
Wil je meer lezen over mijn reizen in India?
Zonsopgang bij de Taj Mahal – Agra
De Streetfood Cultuur in Mumbai – India
Op zoek naar de tijgers in Periyar Tiger Reserve – Kerala
Schapen offeren op het Moslim feest Eid Ul Adha – Kashmir
Sikkim is een unieke staat van India, ga eens naar Namchi en zie een schoon India!
—
Ik hoop dat je net zo geniet van deze mooie wereld als dat ik dat doe!!
Wat vervelend dat je er zo ziek van bent geworden! Het leek zo’n leuke ervaring, koken bij mensen thuis.. Het eten is ook één vd dingen waar ik een beetje tegenop zie in India. Zelfs in Nederland krijg ik al best snel last van m’n maag. Gezonde verstand maar gebruiken en dan gaan we het zien!
Gelukkig maar 1 nacht. En toch ben ik erg blij met de ervaring 🙂
Als je al snel last van je maag hebt moet je dit zeker niet doen nee. Maar in Jodhpur deed ik een kookles die wel goed ging…ik kan het zeker aanbevelen!
Lokale kooklessen klinken altijd goed, maar in India zou ik inderdaad ook voorzichtig zijn. Volgens mij wordt iedereen ziek die daarheen gaat 😉
Het valt voor mij mee, Carolien. Ik ben er nu 3x geweest waarvan 2x een maand in totaal. Dit was de eerste keer dat ik ziek was.. 🙂
Goed om te horen! Het ziet er allemaal wel heel kleurrijk uit
Varanasi, wat een stad! Ik heb er prachtige herinneringen aan, maar ook zo ontzettend ziek geworden. Voedselvergiftiging én een zonnesteek. En ik heb niet eens een kookles gehad ;).
Oh echt? Wat jammer! Het kan je zo overkomen! Maar Varanasi blijft geweldig ja!
Wij waren afgelopen maart in Rajasthan en aten een paar keer bij drukke lokale tentjes. Het eten zag er prima uit, smaakte heerlijk en had een goede doorloopsnelheid. Toch werden we hier ziek van, een klein beetje maar en niet zo ziek als jij gelukkig. Daarna aten we toch maar weer bij iets andere tenten en in de hotels en we zijn niet meer ziek geweest. Het is jammer dat het vaak niet kan want het is zo leuk!
Dat klopt. Het is juist zo leuk om op straat te eten. Maar India is gewoon een geval apart 🙂 toen ik erna een weekje in Thailand was vond ik alles zo schoon en netjes dat ik gelijk weer lekkere soepje ls op straat ging eten 🙂
Wat een gave ervaring lijkt dit me, behalve het ziek worden dan. Wel mooi om een kijkje te nemen bij de mensen thuis; hoe zij nu echt leven. Ziek worden in India lijkt bijna onvermijdelijk
Dank je!! Ik was tot dan toe nog nooit ziek geworden in India terwijl ik er voor de 4e keer was. Valt voor mij erg mee. Maar inderdaad….als je dan een thuis kookles neemt..ja… dan vraag je er ook wel een beetje om!! Maar ik ben echt blij dat ik het wel gedaan heb om de ervaring dat ik bij iemand lokaal thuis was 🙂