Vliegen vanaf Weeze, Duitsland

Ik ben nu twee keer vanaf Weeze – Dusseldorf, Duitsland, gevlogen ipv Schiphol. In eerste instantie vond ik het toch wel handig om vanaf Schiphol  te vertrekken. Dat kwam meer doordat ik daar de weg ken en dus weet hoe alles werkt. Waarom koos ik dan toch voor Weeze, Dusseldorf?

Als je binnen Europa vliegt kun je makkelijk vanaf Weeze, Dusseldorf vertrekken met de goedkopere vliegmaatschappijen. Ik vloog met RyanAir 2 keer naar Girona, Spanje. (Ook Transavia vertrekt van dit vliegveld) Als je vliegtickets zoekt wordt de optie al vaak gegeven om voor andere vliegvelden te kiezen. Ik zie ook vaak Belgische keuzes voorbij komen maar dat is voor mij te ver weg, ik woon in Hellendoorn en kan dus makkelijk richting Duitsland rijden.

Ook intercontinentale vluchten vanaf Weeze!

Intercontinentaal
Op de bestemmingen die op de site van Weeze staan zag ik ook Agadir, Faro, Marrakech en Fes, Marokko. Voor zover ik zag de enige buiten Europese bestemmingen. Er zal dan toch ergens je paspoort gecheckt moeten worden maar ik heb niet de echte/bekende douanepoortjes gezien. Ook op de site vind ik hier geen aanwijzing voor.

Weeze Airport

Welke ervaring had ik? Wat vond ik handig?

Parkeren buiten het vliegveld
Ik heb op een parking platz net buiten het vliegveld van Weeze geparkeerd. Dit is de goedkoopste optie en je wordt binnen een aantal minuten weggebracht door ofwel een auto-taxi of een taxibusje. Dit moet wel vooraf, online, besproken en betaald worden. Je krijgt dan een ticket via de mail en daar staat een streepjescode op die je kan gebruiken om op de parkeerplaats te komen. Je moet het A4’tje even vouwen zodat de code in het apparaat past en de slagboom gaat omhoog. Er is geen bemanning op de parkeerplaats zelf maar alles wijst zichzelf en is dus super handig.

 Weeze

Parkeren op het vliegveld
De eerste keer parkeerde ik op het terrein van het Weeze zelf. Best wel een grote parkeerplaats en dus altijd plek als je vergeet online te bespreken. Deze optie is uiteraard duurder. Er zijn verschillende plaatsen en dus ook verschillende tarieven. Je bent op een korte afstand en kunt makkelijk naar binnen lopen. Dit zal je een aantal minuten schelen maar daarentegen vele euro’s meer kosten.

Inchecken kost geen tijd meer!

Inchecken 
Dit moet je online doen en daarom hoefde ik mij nergens te melden. Ik kon gelijk door lopen naar het controle punt. Je moet dus thuis ten alle tijde je ticket uitprinten want dat wordt in principe hier niet meer gedaan. Of er daadwerkelijk een boete bedrag voor staat als het op vliegveld Weeze gedaan moet worden weet ik hier maar ik heb dat wel eens gelezen.

Daarnaast vloog ik met alleen handbagage en hoefde ik dus helemaal niet meer naar de eerste (incheck)balie om een tas af te geven. 

Handbagage
Handbagage moet aan de volgende maten voldoen: 55cm x 40cm x 20 cm. Daarbij mag deze max 10 kg wegen. Ik heb deze twee keer geen controle op gewicht gehad. Wel is de eerste keer mijn tas ingecheckt bij vertrek omdat ze bang waren dat er teveel handbagage meegenomen werd. Dit bracht uiteraard geen extra kosten met zich mee. Dit kan ook op de terug weg voorkomen. Op mijn tweede vlucht kreeg ik, net voordat ik de gate uitliep naar het vliegtuig, een sticker op mijn koffer zodat ik die kon afgeven bij het personeel wat dit dan vervolgens inlaadt bij het vliegtuig. Wel jammer want dan moet je dus bij aankomst alsnog wachten op je koffer. Omdat het geld kost om bagage mee te nemen zal er veel handbagage aanwezig zijn in het vliegtuig. Veelal te veel om allemaal in de bagagecompartiment boven de stoelen te worden meegenomen en dus wordt er alsnog veel in de bagageruimte geladen van het vliegtuig zonder dat daar voor betaald moet worden.

Als je dus wel een grote koffer meeneemt maakt dat naar mijn idee de budget vlucht toch ineens weer ‘duur’. Dit kost nl rond de 50 euro. 
Als je dat dan wel doet moet je alsnog je tas afgeven. Dit kost de wereld aan tijd natuurlijk niet maar ook als je weer aankomt op de plek van bestemming kost het weer wat tijd. Het gelijk door kunnen lopen vond ik toch wel heel fijn!

Controle
In de best wel kleine hal in Weeze waar je binnen komt zit de doorgang naar de ‘achterkant’ waar de gates zitten in het midden. Daar ga je door de beveiligingspoortjes en de scan. Tas/koffer op de loopband en riem/schoenen/jas uit en door de scan lopen.

Vliegen vanaf Weeze

Als je flesjes en vloeistoffen bij je hebt moet dat uiteraard in kleine hoeveelheden van ten hoogste 100 ml. Ik had zeker 10 potjes bij mij, lotion, shampoo, muggenspul en dergelijke. Ik had een grote plastic zak die afsluitbaar is bij mij en kon daar alles in doen. Daar lijkt geen limiet aan te zitten. Maar op de site wordt gezegd dat je max 1 zak per passagier mag hebben en die max 1 liter inhoud mag hebben. De zak die ik bij mij had was groter maar was geen enkel probleem.

Douane
Een echte douane kan ik mij helemaal niet herinneren. Ik heb mijn paspoort alleen laten zien om aan te tonen dat ik degene ben die voor het ticket betaald heeft en op het ticket staat. Althans dat idee kreeg ik erbij. Ik heb geen uniform gezien wat mij deed denken dat er politie of militaire politie was.

Als je dus alles voor elkaar hebt kun je binnen 5 minuten na aankomst vliegveld al door de verplichte taxfree winkel lopen naar de gates. Daar kun je nog lekker even een kopje koffie drinken en voor de gate plaatsnemen waar jou vliegtuig gaat vertrekken. Ook dit is allemaal in een grote hal waar je overzicht behoudt over alles.

 panorama-airport-WeezeVooraanzicht Vliegveld Weeze

Beveiliging/Douane
Ik hoor nu in het nieuws dat Zaventem (Brussel) het dus niet voor elkaar heeft met de douane cq beveiliging op de in- en uitvoer. Controle is slecht en er blijkt veel tussendoor te piepen. Het zou mij niet verbazen dat dit ook voor Weeze geldt. Op de terugweg vanuit Girona geldt dan uiteindelijk precies hetzelfde. Er zat een man in ons vliegtuig met een ander ticket. Deze werd er net voor vertrek weer uitgehaald. Zo makkelijk kan dat gaan blijkbaar 🙂

Hoe het dus gaat net het vliegen naar Marokko vraag ik mij af. Welke controle is er dan? Ik wil dat wel eens gaan bekijken….ik vind nl Marokko geweldig!! Een lang weekend Marrakesh en omgeving heeft mijn interesse voor de rest van Marokko zeker aangewakkerd!!

Positieve punten:

Qua snelheid/doorstroming vind ik het eigenlijk wel heel fijn om via een klein vliegveld te vliegen.

Parkeren is een stuk goedkoper dan bij Schiphol.

Daarnaast vind ik:
het rondlopen op Schiphol ook altijd wel erg leuk. Om even wat eten en koffie drinken is er op Schiphol natuurlijk ook veel meer keuze. En mensen kijken….dat is toch ook wel echt een hobby van mij. Dat kun je op Schiphol toch ook veel beter dan op zo’n klein vliegveldje.

Maar ik zal nog vaak vanuit Schiphol vliegen als ik naar Azië ga…. Voor nu zal ik voor binnen Europese gewoon gaan kiezen voor Dusseldorf, Weeze – Duitsland.

Lees ook wat meer over vliegen in coronatijd:

Vliegen tijdens Corona – Wat moet je weten?

Tags:
4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *