Vliegen tijdens Corona – Wat moet je weten?

Natuurlijk moet je niet op vakantie gaan voor een weekje of zelfs 2 weken. Reizen en vliegen wordt afgeraden tijdens de corona periode.. En met name tijdens de lockdown waar we nu inzitten.

Maar wat nu als je alles verkocht hebt! Alles voorbereid om bijna 3 maanden weg te kunnen gaan…

Ik heb vele scenarios voorbij laten gaan en kwam op deze reis uit. Ik kan met mezelf door 1 deur om 1 uitwaartse reisbeweging te maken. Ik ga namelijk pas tegen eind maart terug komen en ik hoop echt dat alles dan wel iets meer richting normaal is. Het vaccineren is begonnen en dat is natuurlijk super positief!

Vliegen tijdens corona dus… Wat moet je weten? Qua vliegen is alles natuurlijk hetzelfde. Het vliegtuig ziet er hetzelfde uit en voelt ook bijna hetzelfde maar de voorbereiding vergt toch wat meer aandacht.

Wat moet je weten?
Vliegen tijdens corona is net iets anders….

Je bent natuurlijk een negatieve corona test nodig. Dat gold voor Namibië ook. Onder normale omstandigheden kun kun je deze in NL laten doen bij de GGD en dan is die gratis. Dan doe je die omdat je wil voorkomen dat je anderen besmet en jezelf verdenkt van corona. Om uit te sluiten of je wel of niet in quarantaine moet neem je dan een gratis test af. Ik heb die gratis coronatest in de laatste maand van vorig jaar toch ineens 2x kort achter elkaar moeten doen. Gelukkig beide keren negatief!

Als je wil gaan reizen, wat natuurlijk tegen het advies is van onze minister president dan zul je voor de coronatest moeten betalen. De coronatest die ik nam bij Travel Health Clinic koste mij 149.95. Ik kreeg daarbij ook wat ander advies over het land waar ik naartoe ging. Bij deze coronatest krijg je een brief in het Engels waarop staat op welke datum je een coronatest hebt gedaan en dat je negatief bent. Als je gezond bent tenminste! En dat had ik, mijn corona test uitslag was negatief!!

Het nieuwe positief van deze tijd, een negatieve uitslag 🙂

Vliegen tijdens Corona
Al onderweg bij station Zutphen, nog niet wetende of ik een negatieve testuitslag zou krijgen om te mogen reizen!!

Binnen 24 uur had ik de uitslag van de coronatest. Er wordt gezegd dat je hem tussen de 24 en 32 uur krijgt. Ik zat toen net in de trein naar Duitsland. Ik vloog namelijk vanaf Frankfurt.  De test mag zoals je overal hoort, niet ouder zijn dan 72 uur na vertrek uit Nederland. Ik wilde geen risico lopen en nam dus de laatst mogelijk test.

Online geven ze overal aan dat ze een uitgeprinte versie van de negatieve coronatest willen zien maar dit ging goed. Ik kon mijn telefoon tonen, het document met de negatieve corona uitslag wat ik gedownload had en men was al snel akkoord. In Duitsland voor het opstappen en in Windhoek net voor de douane.

Vliegen tijdens corona – Kan dat?

Ik moest voor Namibië ook een gezondheidsverklaring invullen. Hier werd al om gevraagd toen ik mij incheckte in Frankfurt maar toen had ik die nog niet ontvangen. Er kan dus enige onzekerheid zijn rondom dit formulier. Ik had snel nog even gemaild met mijn reisbureau en zij gaven aan dat ik het in het vliegtuig pas zou krijgen. Dit klopte en net na het avondeten kreeg ik het formulier om het in het vliegtuig in alle rust in te vullen.

Vliegen tijdens corona

Welke vragen krijg je tijdens het invullen van de gezondheidsverklaring?

De vragen die je krijgt zijn of je de meest voorkomende symptomen hebt of kort hiervoor had. Het gaat er dan om dat je geen loopneus hebt, geen zere keel, hoofdpijn, verkoudheid en smaak- en geurverlies. Ik heb het formulier ingevuld met allemaal een NEE en daarnaast heb ik het kleine visa formulier ook ingevuld. Als Nederlander kun je 90 dagen visum krijgen.

Maar eerst nog dit: aangekomen door de sluis bij het vliegtuig mocht ik gelijk mijn handen even schoonmaken. Een steward stond er met een fles in zijn hand om iedereen persoonlijk op de handen te spuiten zodat echt iedereen zijn handen schoon maakte bij binnenkomst.

Toen ik bij mijn stoel aankwam viel het me op dat er geen pakketje lag met deken, oordopjes e.d. Na verloop van tijd heb ik gevraagd om oortjes voor het kijken van televisie. Ik dacht gezien te hebben dat iemand daar voor moest betalen. 3.50 Toen ik ze kreeg hoefde ik gelukkig niet te betalen vooral als ik achteraf bedenk dat ik maar 1 serie heb gekeken en de rest van de vlucht grotendeels geslapen heb.

Vliegen met EuroWings tijdens Corona

We kregen wel een warme maaltijd maar kregen geen keuze. Het was vegetarisch en dat zal dus voor niemand een probleem opleveren. Pasta met groene pesto, daarbij kregen we wat koekjes en een browny. En uiteraard wat te drinken. Later kregen we nog een waterflesje en omdat ik een nachtvlucht had de volgende ochtend een broodje (ook vegetarisch) met koffie, thee of frisdrank.

2.5 maanden later toen ik weer terug vloog was er toch iets veranderd mbt procedures van in- en uitstappen. Net zoals we dat al vaak doen met  het instappen, dat je per rij wordt opgeroepen werd dit nu ook bij het uitstappen gedaan. Dit ging nog best vlot gelukkig. Dus je mocht pas gaan staan en je tas uit de overhead compartment halen als je rij nummer werd omgeroepen. Dit werd met 5 rijen tegelijkertijd gedaan. Dus rij 1 tot 5, 6 tot 10 enz.

Binnenkomst Namibie tijdens corona

Vliegen tijdens corona

Het vliegtuig uit en lopend over het vliegveld was even fijn om even mijn mondkapje af te doen. Even frisse lucht en genieten van de warme ochtendlucht, het was bijna 8 uur in de ochtend en het was lekker warm in Windhoek. Ik had bijna 24 uur achtereen het mondkapje al op en werd hem wel echt zat.

Toen we bij de terminal kwamen werden we erop gewezen dat we onze handen even schoon moesten maken en konden aansluiten in de lange rij voor de douane. Ik zag halverwege die rij een extra stop in gelast. Daar werd eerst naar onze corona test uitslag gevraagd en daarna konden we kort even ons mondkapje afdoen. Er werd met een camera onze temperatuur gemeten. Toen dit goed was mocht ik door naar de douane waar ik uiteindelijk een stempel kreeg om mijn welverdiende reis te gaan afleggen!!

Toen ik uiteindelijk buiten op de parkeerplaats was van het vliegveld mocht mijn mondkapje even af. Ik had hem toen al bijn 24 uur constant op gehad… Alleen tijdens het eten en drinken kan hij af. En natuurlijk op het toilet even… Ik moet bekennen dat ik iets langer op het toilet bleef dan ik anders deed 🙂

Corona – Quarantaine?

Moet je niet in quarantaine dan als je in Namibie binnen komt reizen? Ik heb begrepen dat als je toch ziekteverschijnselen krijgt/vertoond dat ze je 7 dagen in quarantaine kunnen zetten. Dit uiteraard op eigen kosten. Ik heb niet gezien dat dit iemand aangezegd werd…ook heb ik niet iemand gezien die er ziek uitzag.. for that matter…

De gehele reis leg je coronaproof af met een mondkapje

Ik vertrok coronaproof op 7 januari 2021 per trein om 11 uur in de ochtend vanuit Zutphen. Ik was rond 16.30 uur in Frankfurt op het vliegveld. Rond een uur of 8. 30 de volgende ochtend stond ik uit even buiten het vliegveld van Windhoek, Namibië. Bijna 24 uur dus met een mondkapje op..

Ik stond daar even te genieten van de zon en de zuurstof rechtstreeks mijn longen in om daarna de geregelde taxibus in te stappen en weer voor een ruim uur mijn mondkapje op te doen.

Maar hierna kreeg ik gewoon mijn eigen 4 wheel drive met daktent waarin ik natuurlijk geen mondkapje op hoefde!!

Vliegen tijdens corona

Zou jij als je meer dan 2 maanden weg kan zijn wel reizen? 
Ik zou als ik maar 2 weken had mijn tijd zeker anders besteed hebben….Aangezien ik ook net verhuisd ben en anders al in mijn tiny house zou zijn gaan wonen!! Nu wacht dat op mij als ik terug kom!! Ook daar heb ik erg zin in en kijk ik erg naar uit!!

Mijn 4wheel drive to explore Namibia

Nog 1 belangrijke tip!!

Verzeker jezelf voor de kosten die corona eventueel met zich meebrengt in het buitenland. 

Ik heb op dit moment gewoon 3 zorgverzekeringen. De PZP ( voor politiemedewerkers), de Europeesche reisverzekering en speciaal voor deze reis heb ik bij OOM verzekering een polis afgesloten die ook repatrieerd en de coronagerelateerde kosten vergoed. Ik vond dit natuurlijk wel een vereiste en ook Namibie dacht er wel zo over. Bij de incheck in Frankfurt werd naar een bewijs hiervoor gevraagd. Daarna in Namibië niet weer.

 

Zoek je ook nog andere reis inspiratie?

Kijk eens naar de volgende blogs

Nachtelijke avonturen – Waarom je als het donker is de straat niet meer op moet gaan.

De ultieme uitdaging! De Rickshaw Challenge in India

Mindful Leven – Wat je aandacht geeft groeit 

Onderhoud je lichaam, Voorkom blessures

Ik hoop dat jij ook net als ik volop kan genieten van dit leven!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *