Een weekend Zeilen in Friesland – Nederland

Ik werd uitgenodigd voor een actief weekend zeilen in Friesland en natuurlijk kennen jullie mij wel zo goed dat je weet dat ik dat niet afwijs! De collega die mij vroeg wist dat natuurlijk ook 🙂

Het plan was als volgt: zijn boot ligt in Akkrum dus daar zouden we starten op vrijdag. We gingen richting het Wijde Ee, een groot meer waar we gingen zeilen en langs de kant kunnen overnachten.

Prima plan toch?

Ik vond het helemaal super!!

Zeilen in Friesland

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

In Akkrum deden we de laatste boodschappen zodat we aan boord genoeg te eten en te drinken hadden om vervolgens een weekend op het water te kunnen zijn.

Om te komen op het grote meer Wijde Ee moesten we een stukje varen, iemand bellen die dan vervolgens tussen de treinen door het spoor voor ons open deed 🙂 en even later kwamen we ook al snel over de snelweg waar we vlak daarvoor gereden hadden. Hoe apart is dat? Dat was voor mij een eerste keer 🙂

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

En toen kwamen we bij het aquaduct tegen. Ik vond het toch een stuk leuker om er zo overheen te varen dan dat ik er onderdoor rij en zie dat er een boot boven ons vaart 🙂

Heb jij dit al eens ervaren?

Varen over een aquaduct in Friesland

Wij kunnen er wat van met water in Nederland!!

Zeilen in Friesland

En toen waren we op het open water!! Mijn collega Bert legde me uit hoe de zeilen werkten en al snel was het grote zeil op en zeilden we over het Wijde Ee. Er stond deze dag windkracht 3 en dat ging lekker!

De volgende dag zou er windkracht 4 staan en de dag erna zelfs windkracht 5..

Zeilen in Friesland

Eerlijk is eerlijk…

Die laatste dag hebben we dus maar niet meer het zeil omhoog gedaan. Ik kon er natuurlijk nog niks van en Bert vond het ook maar spannend om het dan helemaal alleen te moeten doen en mij eigenlijk tot in de puntjes te moeten uitleggen wat ik moest doen.

Soms is dat toch lastig als iets snel dient te gebeuren…

Zeilen in Friesland

Het is best zwaar werken heb ik gemerkt dat zeilen. Het overstag gaan kan soms wel met een klap gebeuren en als je dan niet goed oplet…ja dan gaat het grootzeil soms vlak langs je hoofd met een enorme snelheid!!

  • Zeilen en het vakjargon

Ik ben niet thuis in alle vakjargon en merk dat ik hierboven wel het overstag gaan gebruik…

en ik hoop ook maar dat ik het juist gebruikt heb.

Ik ben even gaan zoeken en kom dan de termen tegen die ik Bert ook hoorde noemen: Oploeven, aanleggen bij hogerwal en lagerwal, in de wind – aan de wind etc,  gijpen.. Op een gegeven moment begreep ik een aantal dingen wel maar als ik het nu weer terug moet halen, een paar weken later, is dat toch lastig 🙂

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

Ik vond het wel super leuk en we hadden het weer ook echt meezitten. Geen spatje regen, volop zon en wind en dus heerlijke temperaturen om in de natuur te zijn!

Een Weekend Zeilen in Friesland

Wist je dat:

  • Je mag gewoon aanmeren langs de meren van Friesland en er blijven kamperen met je boot? Dit mag voor ten hoogste 3 dagen aaneengesloten en dan moet je een ander plekje opzoeken.

Wat gaaf hè?

Een soort van het Zweedse allemansrecht in Nederland!!

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

  • En dat er een heel aantal aanlegsteigers gemaakt zijn voor precies dit doeleind? We lagen op de tweede nacht aan een klein eiland waar een heel mooi looppad was gecreëerd voor de mensen om over het eiland te lopen maar ook om dus aan te leggen voor een nacht of 2/3.

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

Dit gebied ligt net naast de Alde Feanen, een nationaal park in Friesland waar ik de laatste tijd veel goeds over hoor. Ik kan je verzekeren dat het in de omgeving ook zeker de moeite waard is om te gaan wandelen, fietsen of juist zeilen!!

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

  • Uiteraard zit je in natuurgebied en dien je de plek afvalvrij weer achter te laten maar dat zou ik niet hoeven te benadrukken…toch? Volgens mij zijn we het daar allemaal wel over eens dat je geen rotzooi achter laat in de natuur en dus geen footprint achterlaat op de plek waar je overnacht hebt.

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

Volop genieten

Zeilen in Friesland

Een weekend Zeilen in Friesland - Nederland

Bert, echt super bedankt voor een geweldig weekend! Ik vond het super leerzaam maar daarnaast natuurlijk super gezellig!!

Ik vond het voor herhaling vatbaar maar eerst gaan we samen 10 dagen Vipassana mediteren in Nepal!!

Met deze heerlijke zonsondergang sloten we de eerste dag al af!

  • Waar in Friesland waren wij?

Even een klein mapje om te laten zien waar in Friesland we precies het weekend hebben gezeild!! Je ziet linksonder in Akkrum, aan de andere kant van de snelweg. Vanuit daar gingen we naar boven om in het Wijde Ee uit te komen. Stiekem hebben we nog een paar uurtjes op het terras gehangen in Grou en dat zie je links bijna in het midden aan het Pikmeer. En het natuurgebied de Alde Feanen zie je helemaal rechtsboven in.

Map omgeving meren Friesland

Heb jij wel eens op de wateren van Friesland gezeild?

Als je deze post leuk vond deel je hem dan?

Wil je meer lezen over leuke tips in Nederland?

Kende jij de mooie Hanzestad Kampen al?

Wat dacht je van Wandelen tussen kazematten en geschut bij Olst?

Of bezoek eens de Stervormige Vestingsteden in Nederland

Ga Op zoek naar de Hunebedden in Drenthe

Fietsen langs de mooiste molens van Leiden

Of ga een uitdaging aan en ga een paar dagen wandelen in het mooie gebied langs de Rijn in Duitsland!!

Hiken op de Rheinsteig – Koblenz – Wandelen in Duitsland

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *