Knapzakroute Hooghalen – K40 – 20km – Drenthe

Ik was in Drenthe en had al eens gehoord van een knapzakroute die er uitgezet is. Dit blijken leuke rondwandelingen te zijn die her en der zijn uitgezet. Hoe leuk was het dan ook dat toen ik in Drenthe was er een boekje lag met een van deze knapzakroutes. Dus ik besloot gelijk om die knapzakroute te lopen. Het was tijdens ons familieweekend en ik wilde niet de hele dag weg zijn. Ik heb deze route van ongeveer 20 km in 2x gelopen.

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute K40 Hooghalen

Op zaterdagmiddag begon ik met deel 1.  Ik zat op het vakantiepark nabij Hooghalen en in een mum van een tijd had ik het beginpunt gevonden….nadat ik uiteraard even die vraag gesteld had bij de receptie. Ik begon te lopen het bos in en niet veel later kwam ik langs het eerste punt wat beschreven werd, een zandvlakte.

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Het leuke aan deze knapzakroute vind ik dat er veel beschreven wordt. Er zijn rode en blauwe cijfers die een stukje route beschrijven. Bij de cijfers die rood gekleurd zijn wordt uitleg gegeven over de omgeving. De historie ervan of de oorsprong van het ontstaan. Ik heb dit wel allemaal gelezen maar moest ook erg opletten om geen punt te missen. De route werd echt super aangegeven en ik ben deze eerste dag niet een keer fout gelopen.

Knapzak Route K40

Ik liep langs Laaghalen om door te gaan naar het militaire oefenterrein. Grote brede zandwegen met bos en hoge begroeiing ertussen. Ideaal om te oefenen dus voor het leger. Ik had er heerlijk weer bij en het liep lekker zo.

Knapzakroute door het militaire oefenterrein

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Op een gegeven moment kwam ik op een punt waar ik echt langs de A28 liep. Ik had het idee dat het niet goed was….het pad was niet echt een pad meer maar het stond er wel zo beschreven. Even later zou ik de A28 oversteken en in de verte zag ik het viaduct…ik zat dus nog op de goede weg. na het viaduct verliet ik het Militaire terrein weer en ging tussen de weilanden op weg naar het bos.

Knapzak Route K40

Knapzak Route K40

Knapzak Route K40

Ondertussen kreeg ik helaas een flinke regenbui over mij heen maar op het moment dat ik weer de bosrijke omgeving inging was het weer droog. Ik ging een wildrooster over en had dus kans om de Schotse Hooglanders tegen te komen. Ik liep over een mooi wandelpad dwars over het terrein. Aan het eind van dit pad stonden twee bankjes. Een ideale plek om te stoppen voor een hapje en een drankje. En natuurlijk om even mijn schoenen uit te doen en al het zand en steentjes die telkens in mijn schoenen terecht komen te lozen.

Knapzak Route K40

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Op dit moment zat ik rond de 7 km en dat is ook om die reden een mooie plek om te pauzeren. Het uitzicht is ook nog een keer super en je hebt er nog kans om de Hooglanders te zien!

Knapzakroute – Pauze bij de Hooglanders

Niet veel later ga je weer over een wildrooster en verlaat je dit park. Gelijk rechts een bospad in en weer door mooie bospaden. In dit bos hebben ooit hunebeden gelegen las ik in het boekje. Ooit…en dus hoef je niet meer te kijken om ze te vinden.. Jammer want ik had er graag een tegen gekomen tijdens deze knapzakroute in Drenthe.

In het bos kom je uiteindelijk op een brede zandweg uit. In het boekje wordt omschreven dat hier ooit de spoorlijn lag waarop vele joden werden vervoerd. Deze spoorlijn leidde mij  naar het Kamp Westerbork. Je komt uit het bos en loopt de weg over naar het museum / herinneringscentrum van Kamp Westerbork. 

Knapzak Route K40

Knapzak Route K40

Omdat ik in middag liep ging het museum bijna dicht en ben ik niet naar binnen gegaan. Ik ben naar het park gelopen en nam me voor om de volgende ochtend het pad daar weer op te pakken.

Knapzakroute Alternatief

Toen ik de volgende ochtend startte met de knapzakroute op het punt waar ik eindigde liep ik gelijk verkeerd. Ik ben het melkwegpad helemaal afgelopen. Dit bracht me wel langs de radio telescopen en naar het uiteindelijke Kamp Westerbork.  Als je de knapzakroute net als mij in twee dagen doet adviseer ik je om deel 1 in de ochtend te doen zodat je deze route daarna kan lopen. Ik vond het erg leuk. Vanaf daar zou je ook de verharde weg naar het dorp kunnen lopen. Dat zou denk ik rond de 3-4 km zijn.

Knapzak Route toch even kwijt... Routewijzing online!!

Knapzakroute toch even kwijt… Routewijziging online

Tip: Altijd even checken!!

Knapzak Route toch even kwijt... Routewijzing online!!

Herdenkingsmonument bij Kamp Westerbork

Knapzak Route toch even kwijt... Routewijzing online!

Woning van de toenmalige Kampcommandant

Ik  heb er niet veel tijd voor genomen omdat ik nog de rest van de route wilde lopen en ben snel weer omgekeerd. Het ging blijkbaar  mis net na de parkeerplaats van het museum, het in het knapzakroute boekje benoemde toilethokje wat daar zou staan was afgebroken. Ik had dus ong. 5 km omgelopen en heb de route opgepakt nadat ik op het internet de routewijziging las voor de omschrijving van het toilethokje.

Knapzak Route toch even kwijt... Routewijzing online!!

Knapzak Route toch even kwijt... Routewijzing online!!

Gelukkig zijn ze waterdicht!

Ik ging het bos in en even later liep ik tussen de landerijen door. Ik stak daarna opnieuw de bossen in en liep kris kras door het bos over de paden. De omschrijving was wederom goed te volgen. Je moet het boekje goed bij de hand houden en dan kan het haast niet missen. Wel kreeg ik helaas weer een flinke bui over me heen. Gelukkig had ik de regenjas weer bij me en kon ik met mijn hoge Lowa’s goed door de modder wandelen.

Toen ik uit het bos kwam liep ik naar de spoorlijn die naar Hooghalen leidt. Daarna loop je nog een stuk tussen de weilanden om het dorp binnen te komen aan de achterzijde. Via het dorp kom je dan weer aan de andere zijde uit bij het beginpunt. Ik ben daar niet meer naartoe gelopen omdat ik gelijk de spoorlijn overgestoken ben om naar het park te lopen.

Knapzakroute K40 Hooghalen - Drenthe

Knapzakroute – 27 km afgelegd door het Drentse landschap

In totaal liep ik die twee dagen 27 km en was het heel goed te doen.  Het Knapzakroute boekje is klein en heel handig vast te houden. De punten volgen zich snel op en daardoor blijf je lezen en actief het boekje volgen. Ik vond het echt leuk om te doen en ga dit zeker nog een keer doen!

De boekjes van de Knapzakroute boekjes zijn overal te koop in Drenthe en ik zag op het boekje dat deze 5.95 zou kosten wil je hem kopen. Op internet kun je vinden waar allemaal routes zijn en kun je het boekje alvast bestellen.

Knapzak Route

Als je deze blog leuk en leerzaam vond deel hem dan voor anderen 🙂

Wil je meer inspiratie voor wandelingen in Nederland?

Wandeling Rondom Rheeze – 13.3km

Hike het Hanzestedenpad – SP11 – Wandelen langs de IJssel

Wandeling Umfassungsweg – Kasteel Twickel – Delden

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

Kennemerduinen – NS route

Maar als je een echte uitdaging zoekt op wandelgebied? Ga dan de Camino Frances lopen!
Lees mijn tweede verslag: van 200 tot 400 km.

Van 200 km tot 400 km – Camino Frances Deel 2

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

11 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *