Trekkingstokken en Veiligheid – En een Totall Workout – Zinvol Reizen

Trekkingstokken en Veiligheid, die combinatie had je vast nog nooit gehoord. En een Totall Workout, dat weet jij als je de stokken voor een langere afstand hebt gebruikt. Als je de stokken juist gebruikt pak je meer spieren en krijg je een totall workout. Als je daarnaast de trekkingstokken goed benut in onveilige situaties kun je er een veilige situatie mee creëren.

Afgelopen week ben ik 4 dagen erop uit geweest, ik ging naar de Rijn om een stuk van een hike te doen. Ik had daar al eens wat over gezien en de uitzichten die het bood zagen er geweldig uit. Dat wilde ik ook zien! Dus ik ging een paar etappes van de Rheinsteig hiken.

Omdat ik last had van een enkel en heup, beide aan dezelfde kant, besloot ik om mijn nieuwe trekkingstokken mee te nemen. Ik heb er eerder 35 dagen mee gehiket en dat beviel me heel goed.

Dus nu ik weer langere afstand ging hiken en op ongelijke ondergronden leek dat me een heel goed plan.

Ik ging net voorbij Bonn en liep 12 km terug naar de stad Bonn om met de trein terug te gaan. Dat was een wandeling langs het water en een leuk begin maar dat was niet wat ik zocht. Toen ben ik iets lager gegaan naar Koblenz, ik parkeerde mijn camper in Braubach en vanuit daar hikete ik twee dagen een geweldige en uitdagende route door de bossen met de meest mooie uitzichten!!

Trekkingstokken en Veiligheid - En een Totall Workout - Zinvol Reizen
De geweldige uitzichten die je op de Rheinsteig hebt over de Rijn

Ik hikete dus met mijn stokken en dat ging eigenlijk weer heel lekker. In het begin is het even vreemd, voelt het weer raar… Ik heb altijd het idee dat iedereen me aan kijkt en denkt… dat is toch alleen voor oude mensen? Vond ik namelijk ook en daar schaar ik mezelf nog niet echt onder 🙂

Maar het duurde niet lang voordat ik weer helemaal het pelgrimsgevoel terug had en ik al bijna Buen Camino zei tegen andere hikers 🙂

Wat zijn nu die voordelen van de stokken? Ik had al een blog geschreven over waarom je de stokken zou moeten gebruiken maar nu ervoer ik weer hele andere voordelen!

Trekkingstokken en Veiligheid

En natuurlijk een Totall Workout

Als je de stokken hun werk laat doen…en dus de belasting op je benen verminderd dan houdt dat in dat je moet werken met je armen.

  • De totall body workout door het gebruik van de trekkingstokken

Als je op die manier de trekkingstokken laat doen wat ze moeten doen, ze ontlasten je benen en dan krijg je een totall workout. Je gebruikt je armen om je voort te trekken en dat kun je een beetje doen maar je kunt er ook iets meer kracht in zetten. Dit is goed voor je armen uiteraard maar daarnaast train je ook andere spieren.

Wat dacht je van de spieren in je borst? Je pakt die gelijk even mee. 

En wat dacht je van de spieren langs je ribben. Na een dag lopen voelde ik die… ik had die kennelijk lang niet gebruikt. Die pak je tijdens het hiken als je met je been naar voren gaat en ondertussen je arm naar achter beweegt. Om jezelf vooruit de duwen uiteraard en om in een lekker tempo te hiken.

Trekkingstokken en Veiligheid - En een Totall Workout - Zinvol Reizen

Daarnaast is die tegenovergestelde beweging ook juist zo goed voor je buikspieren!!

Bij elke stap span je je buikspieren aan en train je dus voor een strakkere buik, wie wil dat nu niet?

Ondertussen genieten van de omgeving, actief zijn en ook nog eens werken aan een gezonder en mooier lichaam?

Het is een totall body workout zoals je leest!!

Trekkingstokken en Veiligheid + Totall Workout

Het tweede aspect wat ik wil benadrukken is misschien nog wel belangrijker!

Dit is namelijk de veiligheid die je voor jezelf vergroot als je de trekkingstokken bij je hebt. Dat is natuurlijk ook dat je minder snel valt omdat je meer raakpunten met de aarde hebt, 4 in plaats van maar 2 benen.

Maar wat dacht je van jezelf verdedigen als je aangevallen wordt?

Ik loop bijna altijd alleen. Ik reis ook meestal alleen en als er dus iets gebeurd onderweg moet ik mezelf verdedigen. Als je in een omgeving bent waar meer mensen zijn is aandacht trekken van anderen altijd een goed idee, schreeuw maar of doe maar gek zodat je niet meer alleen ervoor staat.

Maar in de natuur is dat soms anders. Soms loop je kilometers buiten een dorp en heb je ook al lang niemand meer gezien. De kans is klein maar stel nu dat er dan iemand met andere bedoelingen op je pad komt?

Met twee van die lange trekkingstokken kun je je aardig goed verdedigen.

Je kunt ze bijvoorbeeld goed gebruiken om iemand op afstand te houden. Wat dacht je ervan als iemand met twee stokken voor je staat, ze zijn voor bijna iedereen wel langer dan een meter en je prikkende of slaande bewegingen maakt?

Ja! Een totall workout en Veiligheid #trekkingstokken

Wat nu als jij aangevallen wordt?

  • Dan kun jij met de stokken de aanvallen afweren! Hou beide stokken in 1 hand houdt en met de andere hand de onderkant van de stokken pakt en ze dan diagonaal voor je houdt. Op deze manier kun je aanvallen op je lichaam afweren.

Totall Workout - Zinvol Reizen - Veiligheid

  • Om iemand op afstand te houden kun je dus ook prikkende of slaande bewegingen maken. Daar zitten natuurlijk verschillende gradaties in. Je kunt dit natuurlijk met de zijde van je handvatten doen. Als je dan port en dit met flink wat kracht doet kan dat best wat pijn veroorzaken.

  • Als je dit met de punten doet kan dit heel wat pijnlijker worden natuurlijk of zelfs verwondingen veroorzaken. Dit is natuurlijk wel iets wat je je moet beseffen. Als het een aanval is op je leven gericht wil je meer schade veroorzaken om aan te geven hoe serieus jij bent.

Ik heb over de punten van mijn stokken altijd rubberen tipjes zitten, dus een erge punt zal het niet zijn maar ze zijn altijd minder groot dan de handvatten en prikken dus verder het lichaam in.

Op de camino is er een soortgelijk incident geweest. Ik was er niet bij, ik had blaren en kon de pauze die mijn buddies maakten niet aan…ik moest doorlopen en niet stil gaan zitten anders zou ik die dag niet meer in beweging kunnen komen.

Toen zij later bij de albergue aankwamen vertelden ze mij wat hun was overkomen. John was aangevallen door een Fransman met zijn stokken… John had dan ook het karretje van zijn vrouw kapot gemaakt door zijn rugtas er voor de gein op te zetten..

Hierdoor was er iets geknapt in het karretje en zo ook in het hoofd van de Fransman 🙂

Wandelstokken en Veiligheid + Totall Workout

Trekkingstokken en Veiligheid - En een Totall Workout - Zinvol Reizen

Had jij wel eens over de trekkingstokken op deze manier gedacht?

Dus niet als hulpmiddel maar..

als extra workout 

&

trekkingstokken en veiligheid: Ze vergroten je veiligheid als je alleen op pad bent!

Ik hoop dat je om deze redenen eerder geneigd bent om die trekkingstokken te gaan gebruiken.

#WorkThatBody

En dan nog een keer de tip die ik in mijn vorige blog over de trekkingstokken ook gaf.

  • De karabijn

Deze keer had ik gelukkig nog een kleintje aan mijn tas hangen. Ik heb ze overal aan en je kunt ze altijd ergens voor gebruiken. Nu hing ik dus weer toen ik Bonn en Koblenz inliep mijn trekkingstokken aan mijn tas. Ik had ze zo kort mogelijk gemaakt en had er zodoende weinig last van in de binnenstad 🙂

Trekkingstokken: Totall Workout en Veiligheid

Als je deze blog interessant vind zou je mij blij maken als je hem deelt met anderen!!

Trekkingstokken en Veiligheid + Totall Workout

Wil je meer lezen over wandelingen die ik deed?

Wandeling Umfassungsweg Twickel – Delden

Een dag uit het leven van een Pelgrim

The First 200K of my Camino

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

Knapzak route K40 in Hooghalen, Drenthe

Of kan ik je inspireren om te gaan fietsen?

Fietsen langs de Westkust van Zweden #Kattegattleden

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan ik dat doe!!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *