Veilig Reizen in De Filipijnen

Nadat ik ruim een maand in de Filipijnen heb doorgebracht vind ik dat ik er iets over mag roepen. De Filipijnen is natuurlijk een geweldig land om te reizen. Het land met zovele eilanden en met zoveel heerlijke stranden om te genieten van de mooie uitzichten. Daarnaast biedt het ook alles qua activiteiten: je kunt er super duiken en snorkelen, wandelingen maken, bergen op en af en de verschillende steden verkennen.

Wat wil je nog meer?

Ja, het klopt dat er deels een negatief reisadvies is maar De Filipijnen is zoveel groter dan dat! Er is een klein deel wat rood kleurt op de kaart van buitenlandse zaken. Maar De Filipijnen heeft zoveel te bieden! Ik kon veilig reizen in De Filipijnen!!

Veilig Reizen in De Filipijnen
Strand van Malaspascua

Veilig Reizen in De Filipijnen

In het nieuws in Nederland hoor je natuurlijk alleen de negatieve wetenswaardigheden. Als je dan ook nog eens naar het advies gaat kijken van het ministerie zie je dat er ook een deel rood is gekleurd op het kaartje. Rood wil dan natuurlijk zeggen dat er een negatief reisadvies geldt. Nu laat ik me daar niet altijd door tegen houden… Zo ging ik naar Kashmir, een staat van India, stond ik oog in oog met het leger op het eiland Mabul, Maleisië omdat zij zich wel wapenen tegen de Filipijnen (begin 2017) en ga ik dit jaar ook naar Kirgizië waar dat ook voor geldt.

Als ik in de vele reizigersgroepen op Facebook kijk zie ik dat er volop leuke plaatjes worden gedeeld vanaf Palawan, de plek welke deels rood is gekleurd. Het leek me dus geen probleem om toch daar naartoe te gaan al heb ik wel Narra wat ik graag had willen bezoeken achterwege gelaten omdat dit wel echt het gebied in ging.

Veilig Reizen in De Filipijnen
Osmena Peak – Cebu

Wat zijn mijn ervaringen?

  • De mensen zijn er super aardig en behulpzaam.

Zo stapte ik bijvoorbeeld in een jeepney zonder dat ik wist wat ik moest betalen. De mensen helpen je graag het juiste bedrag betalen, en dus net zo weinig als dat zij betalen! Ook werd ik er goed op gewezen waar ik er uit moest.

Veilig Reizen in De Filipijnen

  • Overdag voelt het overal veilig.
Ook in de grote steden is het overdag prima ronddwalen en rondkijken. In Manila voelde het iets eerder onveilig maar een stad als Baguio of Cebu daar kun je ook in de avond prima over straat. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je de wijken in moet gaan, het is altijd handig om in de buurt van je hotel of van toeristische attracties te blijven.

Lees mijn post over in de donkere avonduren op straat eens voor wat tips.

Ook in de hoofdstad van het eiland Palawan: Puerto Princesa was het in de avonduren heel prima. Ik knorde lekker met mijn brommertje de kilometers van mijn hotel naar Baywalk Park om daar lekker te eten.

Veilig Reizen in De Filipijnen

Veilig Reizen in De Filipijnen
KKK (Katipunan) monument in centrum Manila
  • Er is overal veel bewaking

Elke winkel heeft zijn eigen bewaking. Dit was in 2014 al en dat was om 2017 onveranderd. Bij de koffietentjes zie je ze dan ook nog wel eens meehelpen met opruimen enz. Kan ik me wel iets bij voorstellen als je daar zo de hele dag een beetje rondhangt.

Ik zag ook veel geldwagens rondrijden en deze zijn zwaar bewaakt. De bewakers van deze wagens hebben grote machinegeweren en een klein handwapen. Maar het viel me wel op dat ze lang niet altijd geld vervoerden. Ik zag er in Baguio een keer mensen uitstappen die de bank inliepen, zullen vast heel belangrijk zijn geweest 🙂

Daarnaast hebben veel bewakers geen wapen. Ik zag zelfs een moment van dienstovername waarbij het wapen uit het holster ging van de een en zo in het holster van de ander… Dit leek me de verantwoordelijkheid voor als er geschoten wordt niet ten goede komen …. vooral nu de president een vrijbrief heeft gegeven om drugsdealers en -gebruikers te mogen doden…

* Het wapen wat ik heb is natuurlijk op mijn naam uitgegeven en alles wat daar mee gebeurd…daar ben ik verantwoordelijk voor.

Veilig Reizen in De Filipijnen
Het nette straatbeeld van Makati City
  • Vooral de Filipinos zelf voelen zich minder veilig in de stad

Dit vertelde een gids mij waar ik mee op pad was. Omdat men de mensen en met name de politie niet altijd kan vertrouwen. Ze hebben een soort van vrijbrief en dus als ze denken dat je met drugs te maken hebt kan het foute boel zijn. Zij zeggen dan dat ze in opdracht van de president hebben gewerkt en doen dan dus niets strafbaars.

Veilig Reizen in De Filipijnen

  • Als toerist heb ik echt niet veel verschil gemerkt met begin 2014 en eind 2017.

Qua veiligheid heb ik mij nergens onveilig gevoeld. Alleen in Manilla werd ik in 2014 erg gewaarschuwd. Ik mocht toen niet met mijn gouden kettinkje de straat op. Ik heb die altijd om en nog nooit ben ik daar op aangesproken. Het hostel waar ik toen verbleef liet het mij afdoen en wegstoppen voordat ik naar Intramuros ging. Toen ik daar eenmaal op straat liep werd ik ook naar van de armoede die ik zag.

  • Reisadvies De Filipijnen

In 2014 was er geen (deels) negatief reisadvies. Nu ik er in december van 2017 weer was dus wel. Dit gold voor de Sulu eilanden groep en het zuidwesten van Mindanao, daarnaast alleen noodzakelijke reizen naar Palawan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen verschil heb gemerkt op Palawan. Vaak is het ook zo dat er voorzichtigheid in acht genomen wordt. Het is voor een verzekering natuurlijk van belang dat je je houdt aan een advies wat gegeven wordt. Houd je er niet aan kan dit gevolgen hebben voor een eventueel nog wel of niet verzekerd zijn.

Veilig Reizen in De Filipijnen
Het prachtige El Nido, Palawan

Waarom ga ik dan toch soms naar plekken terwijl het afgeraden wordt?

Er zijn genoeg plekken in deze mooie wereld waar we naartoe kunnen zonder dat we risico lopen. Maar soms wil je net naar dat ene plekje. Mijn ervaring wijst uit dat je vaak niet veel merkt je als toerist van de onrust die er heerst tenzij je naar de plekken gaat waar gedemonstreerd wordt. Bijvoorbeeld de hoofdstad en dan met name bij de parlementsgebouwen of een ander aangeven gebied.

Het is dus heel makkelijk om hier aan voorbij te gaan. De toeristische trekpleister zijn vaak niet het doelwit van demonstranten of andere onregelmatigheden met een politiek karakter.

Ik zal niemand het advies geven om lekker overal naartoe te gaan en adviezen in de wind te slaan. Ik benadruk dat ik met een ander oog rondloop, ik ben politie agente en ook op reis kijk ik anders naar mijn omgeving dan de meeste mensen. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of zij zich op hun gemak voelen in bepaalde gebieden.

Kijk hier voor het actuele reisadvies naar De Filipijnen

Veilig Reizen in De Filipijnen
Het geweldige uitzicht bij Mines View Park in Baguio

Veilig Reizen in De Filipijnen

Dat gezegd hebbende:

wil ik benadrukken dat De Filipijnen voor het overgrote deel veilig te bereizen is en dat we doen we dus ook nog in grote getale!!

Ik heb er tenminste weer genoten en hoop dat jullie dit ook gaan doen!

Vond je dit handige tips over veilig reizen in de Filipijnen?

Deel ze dan ook met anderen!!

Wil je meer van mijn Filipijnse avonturen zien?

Osmena Peak beklimmen – Cebu, De Filipijnen

Dagtrip op Bohol – De Filipijnen

Een nachtje alles wat je kan wensen – Viewdeck Cottages, El Nido

Ontdek de zomerhoofdstad Baguio, De Filipijnen

Of lijkt deze uitdaging je wel wat?

Canyoning in Vietnam – Dalat

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld als dat ik dat doe!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *