Canopy walkway in de jungle – Een bezoek aan de Taman Negara, Maleisië

Een canopy walkway in de Jungle, uiteraard wilde ik dat ook doen! En dus toen ik in de Taman Negara in Maleisië was heb ik over de langste hangbrug in het oerwoud van Maleisië gelopen. Een beetje spanning mag je toch zeker wel aan een reis toevoegen en voor een heel aantal mensen is dit toch wel een dingetje. Nou ja, een beetje buiten je comfort treden vind ik een must en dus ging ik de canopy walkway in de jungle beleven.

De Canopy walkway in de Jungle van de Taman Negara

De Taman Negara is het grootste nationaal park op de peninsula van Maleisië. Er wordt gezegd dat dit het oudste regenwoud ter wereld is, zelfs ouder dan het regenwoud in de Amazone. Het park Taman Negara bevindt zich in drie staten/provincies, deze zijn: Pahang, Kelantan en Terengganu. De hangbrug waar ik over ging lopen in de taman Negara is maar liefst 530 meter lang en zo’n 25 tot 40 meter hoog.

Tijdens mijn eerste rondreis door Maleisië bezocht ik ook dit geweldige park. Mijn bezoek aan de Taman Negara startte heerlijk relaxed in een bootje, alleen maar genieten van het uitzicht. Want na vertrek uit Kuala Lumpur, na een aantal uren in een minivan, stapten we over in een bootje om nog een paar uur over het water te zoeven. Wat was het heerlijk zeg! Ik moet zeggen dat ik een aantal keren in slaap sukkelde onder dat ik alle tinten groen voorbij zag gaan en zo nu en dan het idee had dat ik een aap in de bomen zag zitten.

Hoe fijn en relaxed kan een weekendje uit de stad beginnen?

De reis naar Taman Negara en mijn verblijf

Taman Negara - Oudste Jungle ter wereld

Taman Negara - Oudste Jungle ter wereld
Denk er het geluid van de boot en de jungle bij en natuurlijk de heerlijke warmte… Het recept voor een fijn middagdutje

Ik had een driedaagse geboekt wat inhield dat ik 2 nachten in het park zou verblijven. Ik verbleef in het plaatsje Kuala Tahan. Bijna elke trip die de Taman Negara ingaat zal hier de overnachtingen hebben. Het is een plaatsje waar je een aantal restaurantjes kan vinden en waar een heel aantal hotels en hostels zitten.

Mijn guesthouse was aan de ene kant van het water, dat zou net buiten het park zijn maar dan ook vele malen goedkoper. Ik sliep in een guesthouse en niet een resort… Ik vond het er juist erg leuk! Iets meer lokaal zeg maar. Het was dan ook voor het eerst dat ik mijn eigen hurktoilet op een kamer had.

Alles moet je een keer meemaken he?

Restaurant op de rivier in de Taman Negara - Maleisië

Kijk waar Kuala Tahan is in het Taman Negara park – GPS Kuala Tahan.
Mijn guesthouse was Fatehah Inn.

Nightwalk in de Taman Negara

Diezelfde avond boek ik een avondwandeling, ze noemen het een nightwalk. Het is altijd al vroeg donker dus je gaat na het avondeten al snel er op uit om de wereld van de Taman Negara regenwoud in het donker te gaan bewonderen.

Uiteraard wil ik graag zo snel mogelijk na aankomst de Taman Negara in en ook ben ik benieuwd wat er zoal te zien is in het donker!  We hadden een leuk klein groepje en toen we begonnen te lopen schreeuwden de cicades het uit. Het geeft Azië en zo ook de jungle altijd zo’n eigen unieke sfeer. Ik weet niet of je ze ooit gehoord hebben maar die kleine beestje kunnen aardig wat geluid maken.

Toen we begonnen te lopen zag de gids al heel snel wat kleine insecten. Maar ook nachtvlinders en reptielen. Maar wat dacht je van de vogel die we in het nest zagen zitten. (Foto waar nog wat groens in de boom zichtbaar is.) Van dit soort momenten en uitstapjes word ik altijd wel erg blij hoor! En dit was nog maar de eerste avond.

Canopywalk in de Jungle van de Taman Negara

Canopy walkway in de Taman Negara

De volgende dag gingen we de jungle in om de canopy walkway te gaan lopen. We begonnen in de ochtend te lopen, het weer was er super voor. Juist in de ochtend heb je een super lichtinval in de jungle tussen de immens hoge bomen door. De canopy walkway gaat van boomstam naar boomstam en dus overbrug je de stukken daartussen met hangbruggen op flinke hoogte. De stukken hangbrug die je wandelt zijn zo’n 40 a 50 meter telkens.

Om de boomstam zit dan een overdekt plateau, de canopy, en daar kun je dan even rusten of bijkomen van de hoogte waar je over gelopen hebt. Je kunt daar even om je heen kijken, genieten van het moment en mooie foto’s maken.

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Als je dan zo op hoogte even stil staat en om je heen kijkt is het overweldigend. Alle geluiden van de jungle van de Taman Negara die dan zo binnen komen bij je. De vogels die je hoort..maar niet ziet.. De vele andere dieren waarvan je weet dat ze er zijn en jou misschien wel zien maar jij hen niet.. Om zo op hoogte in het oudste regenwoud ter de wereld te lopen vond ik echt een super ervaring!

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Ik heb goed om mij heen gekeken. Ik zag een man zitten die kennelijk foto’s maakte van dieren en ik vroeg hem wat hij had gezien. Hij gaf aan dat hij een paar mooie kleurrijke vogels had gespot. Hij gaf mij even zijn verrekijker en liet me kijken. Heel in de verte zag ik een mooie vogel op een tak. Dit zette mij wel aan om nog beter op te letten op de omgeving. Toch moet ik jammer genoeg toegeven dat ik geen dieren of vogels gezien terwijl ik op de canopy walkway in de jungle van de Taman Negara stond.

Canopy walkway in de eeuwenoude jungle van de Taman Negara

Hoog door de boomtoppen van het oudste regenwoud ter wereld

Het was echt super leuk om te doen. Je hebt ongelooflijk mooie vergezichten door de boomtoppen heen. Ze willen niet hebben dat je lang stil blijft staan op een stuk brug dus al lopend heb ik uiteraard wel wat foto’s gemaakt. En ik heb mijn voorganger gevraagd een foto van mij te maken 🙂

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Het stuk van de walkway, de hangbrug, waar je op loopt is ongeveer 30 cm breed. Dus je voeten zou je net naast elkaar kunnen zetten. Maar als je loopt in een rechte lijn, dus je voeten voor elkaar blijft zetten is beter zodat je het gewicht goed verdeeld. Daardoor gaat de hangbrug minder door wankelen. En dat is voor mensen met een beetje hoogtevrees wel heel fijn!

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Het is een vreemde gewaarwording om een stuk door boomtoppen te lopen. Als je naar beneden kijkt besef je elke keer weer dat je zo hoog zit. Dit terwijl de bomen nog zover boven je uit steken en het soms net is alsof je gewoon op de grond staat.

Het zicht over de Taman Negara beneemt je soms wel even de adem.

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Canopy walkway in de jungle: Taman Negara, Maleisië

Als je dan zo hoog in die canopy walkway staat in de jungle, en hoog in de boomtoppen van de jungle loopt kijk je zo nu en dan ook even naar beneden. Dan besef je weer dat je echt heel hoog loopt. Dit terwijl als je om je  heen kijkt de bomen nog zo hoog boven je uit torenen. Een paar keer kijken naar beneden is genoeg….ik genoot meer van mijn omgeving dan van in de diepte kijken.

En dan heb ik niet eens hoogtevrees…het is toch best hoog 🙂

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

De jongen die achter mij liep had wel hoogtevrees. Hij heeft het erg moeilijk gehad onderweg en kreeg het steeds warmer. De jongen achter hem, zijn eigen reisgezel, liep niet met de voeten voor elkaar maar liet de hangbrug nogal wiebelen. Hijzelf kreeg hij het ook niet helemaal voor elkaar om rustig te lopen. Nadat ik hem uitlegde hoe ik liep ging het hem en stukje beter af. Hij dankte me later voor mijn uitleg 🙂

Canopy walkway in de jungle van de Taman Negara

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Nu ik deze blog schrijf en dus foto’s zoek van waar ik over schrijf kom ik erachter dat ik geen foto’s heb genomen van de canopy zelf waar we dus bij de bomen staan. Ik heb maar 1 foto waarop een klein stukje te zien is van de omranding van de canopy.

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Op een gegeven moment steeg de hangbrug een aantal meters. Je ziet de brug een behoorlijke klim maken, ik dacht even dat het erg moeilijk zou worden om dat omhoog te lopen. Super om te zien hoe ze dat opgelost hadden. Ze hadden gewoon een trap in de brug gemaakt.

Canopy walkway in de jungle - Taman Negara

Wat kun je verwachten als je gaat lopen over de Canopy walkway in de jungle?

Het is niet een hele lange wandeling, ook al is het de langste canopy walkway van Maleisië.

De tijd die ik er liep heb ik wel volop genoten van de uitzichten en de geluiden. Ik heb zelf geen vogel of dieren gespot, wel zag ik een vogel door de verrekijker van een ranger die halverwege de canopy walkway zat om alles in de gaten te houden. Hij had als hobby de vele vogels spotten. Ik hoorde de vele verschillende vogelgeluiden wel maar zelf had ik er niet een gespot.

Dus voor het spotten wildlife hoef je deze wandeling niet te maken maar voor het genieten van het zijn in de jungle en de geweldige uitzichten die deze hoge canopy walkway met zich meebrengen!

Kijk eens op de map waar de canopy walkway exact zit in het Taman Negara np – GPS Walkway

Canopy walkway in de jungle: Taman Negara, Maleisië

Op bezoek bij de Orang Asli – Taman Negara

Na deze wandeling gingen we op bezoek bij de Orang Asli. De inheemse bevolking die er deels nog leeft zoals ze dat eeuwen lang deden. Uiteraard is de moderne wereld over doorsijpelt maar aan ons lieten ze zien hoe ze op wild jagen. Ook mochten we zelf door de lange buis het pijltje wegblazen. Voor de gelegenheid hadden ze een knuffel opgehangen die wij dan vast mochten spiesen 🙂

Een traditioneel pijltje van de Orang Asli in het Taman Negara

Een traditioneel pijltje van de Orang Asli in het Taman Negara

De traditionel manier van jagen van de Orang Asli in het Taman Negara

Die avond at ik weet op de restaurantboot op het water in de Taman Negara. Terugkijkend op een hele fijne dag genoot ik nog van de uitzichten en het gesprek met de orang asli. Ik genoot van de avondgeluiden van de eeuwenoude jungle om mij heen. Wat vond ik het een leuke trip.

Ik boekte deze trip tijdens mijn soloreis van 3 maanden in 2014. Op de sociale media nog steeds te vinden onder de #SEASIA14 maar ik deelde ook de foto’s van instagram in een blogje. Als ik deze trip nu zou boeken zou er meer aandacht liggen op een langere wandeling door de jungle. En misschien ook op een wat lokaler verblijf?

Wie weet krijg ik die kans nog eens in de jungle van de Taman Negara?
In het voorjaar van 2023 ging ik nogmaals en toen liep ik een andere wandeling

Leven langs de rivier - Orang Asli, Taman Negara

Leven langs de rivier - Orang Asli, Taman Negara

De Orang Asli in het Taman Negara – Maleisië

Neem jij de tijd om dit geweldige park ook mee te nemen in jouw route door Maleisië? Ik kan het je van harte aanbevelen.

Leven langs de rivier - Orang Asli, Taman Negara

Vond je deze post leuk en wil je hem bewaren? Pin of deel deze blog dan!

Ben je nieuwsgierig geworden naar andere avonturen?

Lees ook mijn Borneo Tips voor jou backpack reis

Bezoek ook de bekende theeplantages van de Cameron Highlands

Hiken in het NP Pulau Penang

3 dagen in de jungle van Kota Kinabatangan – Borneo

Het spookt in Kellie’s Castle – Maleisië

Ga duiken op de #1 spot volgens CNN Travel: Sipadan

Ga ook naar Sepilok om daar een wandeling te maken en natuurlijk de orang oetan te zien!

Reisgids Sepilok, Borneo – Maleisië / Wat te doen in Sepilok, Sabah

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze geweldig mooie wereld als dat ik dat doe!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *