5 Tips – veiligheid vergroten als het donker is – Reis Veilig in de Avonduren

Begin dit jaar was ik de gelukkige die uitgenodigd was om een week in Delhi te zijn en getuige te zijn van een traditionele Indiase bruiloft! De bruiloft was in de wijk Dwarka en ik verbleef in een hotel in Dwarka Sector 13. Om in het oude centrum van Delhi te komen kreeg ik een Delhi metropas van mijn kennis Smriti (Travel Chronicles) en deze heb ik uiteraard volop gebruikt 🙂 Dan liep ik ook terug van de metro in de vroege donkere avond naar mijn hotel. Naar aanleiding daarvan schreef ik deze blog over veilig in de avonduren in Delhi.

5 Tips – veiligheid vergroten als het donker is

Veilig in de avondurenVroege ochtend in Dwarka Sector 10, Delhi

Veiligheid Delhi Als het donker is

Wees Veilig in de Avonduren in India

Laten we het eerst over de veiligheid in India, Delhi hebben. Iedereen kent de verhalen van verkrachtingen en geweld tegen vrouwen natuurlijk. Om die reden was ik uiteraard erg voorzichtig om in de donkere avonduren de metro te gebruiken of om op straat te lopen. Grote steden zijn altijd minder veilig en als je dan ook nog eens niet in een toeristische wijk verblijft moet je wat extra opletten.

De regel waar jij je dus altijd aan moet houden is: Wees Voorzichtig!

In de avonduren ziet de wereld er anders uit dan tijdens de dag. Andere mensen zijn op straat zoals druggebruikers of alcoholisten dus daardoor moet je voorzichtig zijn. Maar wat hier anders is dan in de meeste landen is dat in India veel mannen zich niet kunnen beheersen.  Het is natuurlijk erg moeilijk om mannen op uiterlijk te beoordelen of ze van goede zin zijn of niet. Je kunt wel letten op hoe zij naar je kijken of je misschien zelfs wel fysiek gaan volgen.

 Reis Veilig in de Avonduren

Veiligheid Delhi Als het donker isChandni Chowk, met zicht op het bekende Red Fort

Wees Voorzichtig als je op Straat loopt als het Donker is

Deze regel moet je natuurlijk in elk land toepassen. Ik heb als politie agente, deze ervaring vanuit mijn werk ook. Nachtdiensten zijn totaal anders, je ziet andere mensen op straat, over het algemeen mensen met criminele achtergrond of tenminste met een slechte of ongezonde levensstijl. Maar er is natuurlijk nog wel een verschil tussen donker zijn in de nacht en donker in de avond. Ik zal in de avond, waar ik de omgeving niet ken, na 22 uur niet meer de straat op gaan. De sfeer verandert rond dat tijdstip. Dat is ook vaak de tijd dat de normale, hardwerkende mensen niet meer op straat lopen en die andere mensen juist wel.

Toeristische omgeving?

In erg toeristische omgevingen kun je best later op straat lopen. Daar loopt dan nog een groot aantal mensen op straat waaronder ook beveiliging en politie. Ook mensen uit het toerisme, hotels of winkels, zij hebben natuurlijk een link met toeristen en zullen je altijd helpen als er iets gebeurt. Als er dan toch iets raars gebeurt en je schreeuwt een keer dan helpen er een heel aantal mensen jou.  De stad Jodhpur, India die ik bezocht was zo’n stad. In het kleine toeristische centrum waren veel mensen op straat en ik liep daar ’s avonds laat nog met een even veilig gevoel als overdag. Op deze manier wordt je veiligheid deels gewaarborgd.

Veilig in de avondurenAlleen nog een Heilige Koe die op straat loopt in Jodhpur

Metro Platform voor alleen Vrouwen

De zonsondergang is al vroeg in India. Zo rond 18 uur begint het donker te worden en ik was uiteraard niet altijd rond dat tijdstip al terug in mijn hotel. Ik ondervond dus ook dat het helemaal niet zo erg is als je familie, vrienden je laten denken afgaand op de berichten in de media. Er zijn uiteraard horror verhalen, ik zal nooit willen impliceren dat die situaties er niet zijn. Ik zie ook dat er allerlei maatregelen getroffen zijn om die situaties te voorkomen. Bijvoorbeeld de platforms bij de metro voor alleen vrouwelijke reizigers en de daarbij behorende metrodelen ook alleen voor vrouwen bedoeld. Allemaal om die grijpgrage mannen uit je buurt te houden.

Maar daarnaast kan ik ook vertellen dat als je dus op straat loopt terwijl het al donker is je niet gelijk verkracht en / of mishandeld wordt. Het was niet druk op straat ik de wijk Dwarka Sector 13 waar ik liep. De mensen die ik tegen kwam keken niet op of om als ik langs hen liep. Ik probeer altijd oogcontact te maken zodat ik zie wie ik voor me heb maar dit lukte grotendeels niet.

Waarschuwing – Veilig in de Avonduren

Als jij je niet op je gemak voelt om in het donker op straat te lopen, je niet zelfverzekerd bent, dan moet je dit zeker niet doen! Doe dit zeker niet omdat je graag dit als ervaring op je lijstje wil zetten. Dit heeft uiteraard altijd risico’s, je kan altijd net die verkeerde persoon tegen komen die geen goede intenties heeft. Ik weet dat mijn blik op de wereld is veranderd in de jaren dat ik als politie agente werk. Ik heb een andere houding en blik naar de buitenwereld gekregen en dat wordt ook door anderen opgemerkt. Net zoals jij op je gutfeeling moet vertrouwen doen de criminelen dat ook en op grond daarvan pikken zij hun slachtoffers uit.

Zorg dus dat je uitstraling en het gevoel wat daarbij hoort de juiste is en criminelen afschrikt.

Waarborg zo voor een deel je eigen veiligheid.

Veilig in de avonduren op Straat

Veiligheid Delhi Als het donker isPlatform: Women Only (Dwarka Sector 13)

Ik heb 5 korte en simpele Tips
Veilig in de avonduren
.

1. Loop met een zelfverzekerde houding!

Hoofd hoog en kijk stoer van je af. Dat klinkt misschien raar maar de meeste, ik zal zeker niet zeggen alle, slachtoffers zijn timide en lijken vaak een beetje afwachtende houding aannemen. Laat anderen maar denken dat je alles aankan, dat de wereld van jou is en dat je voor niets en niemand bang bent!

Brutale mensen hebben immers de halve wereld. En dat is ook zo dus zet die brutale blik maar aan!

2. Ik loop snel, ik twijfel niet en ga niet ronddwalen als het donker is.

Ik denk dat het heel goed is om duidelijk te laten zien wat je van plan bent. Dat je weet waar je naartoe gaat en dat je dat doel nastreeft. Mensen zullen dan niet denken dat je wel even tijd hebt voor een praatje of dat je misschien hun hulp nodig bent. Je geeft een ander zo minder ruimte om aangesproken te worden.

3. Als je iemand ziet lopen die je niet vertrouwt luister dan naar dat gevoel, je gutfeeling.

Als je het gevoel hebt dat een ander niet oprecht is, het niet goed bedoelt en misschien een dubbele agenda heeft. Vertrouw jouw intuïtie, vertrouw jouw gevoel.

Probeer deze persoon te vermijden door naar de andere kant van de straat te gaan. Kijk ver vooruit zodat je deze keuze ruim op tijd kan maken, dan lijkt het niet alsof je voor die persoon naar de overkant gaat maar gewoon omdat dat de richting is die je in moet. Stel deze persoon gaat met je mee naar de overkant, maak dan gewoon nog een keer een tactische oversteek om te kijken of je gealarmeerd moet zijn of dat het toeval is.Laat het gewoon niet aan het toeval over en sluit dit soort dingen voor je zelf goed uit.

Heel veel slachtoffers zeggen naderhand: Ik had toen al het gevoel dat er iets niet klopte maar ik wuifde het weg. Ik luisterde niet naar mijn gevoel maar het had toch gelijk.

4. Draag je kruislings tas over je lichaam en niet alleen over je schouder.

Draag de tas goed zodat deze niet in 1 handeling zomaar van je schouder afgetrokken kan worden. Als je de band van de schoudertas kruislings over je lichaam laat lopen dan kan hij nooit zomaar van je afgerukt worden. Dit loopt ook nog eens een stuk makkelijker omdat de tas wat strakker om je lichaam zit en niet zoveel heen en weer wiebelt.

Maak het voor tasjesrovers gewoon niet makkelijk. Lees dat hier in mijn tips om je te beschermen tegen zakkenrollers.

5. Kijk zo nu en dan even achter je of daar iemand loopt en of diegene je misschien volgt.

Als je in een vroeg stadium constateert dat iemand achter je aanloopt kun je hier op anticiperen door wat ik eerder zei aan de andere kant van de weg te gaan wandelen. Of misschien een telefoongesprek gaan houden met iemand zodat een kennis/familielid weet waar je bent.

Laat diegene ook merken dat je alert bent en gealarmeerd bent en diegene gezien hebt. Alleen dit kan al nare situaties voorkomen. Het kan zijn dat als iemand denkt gezien te zijn, bang is om herkend te worden naderhand of inschat dat hij het niet redt doordat je alert en snel reageert zich bedenkt en omkeert.

Als je deze tips over veilig in de avonduren leerzaam vond
wil je ze dan delen zodat anderen hier ook hun voordeel mee kunnen doen?

Veiligheid Delhi Als het donker is

Wil je meer tips over veiligheid tijdens het reizen lezen?

Tips voor Vrouwen – Reizen in India 

5 Tips om een Zakkenroller te herkennen

Hoe Reis je Veilig met Bus of Trein

5 Tips om Veilig te Rijden in het Buitenland

Hoe Reis je Veilig als een Solo Reizigster

Ook ik ben niet altijd zo alert dan ik zou willen zijn…
Ik werd beroofd toen ik in Namibie was… Lees maar eens hoe dat afliep

Veilig Reizen – Beroofd in Otjiwarongo – Namibië

Ik hoop dat jij ook erg geniet van deze mooie wereld

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *