Mindful Leven – Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws lijkt een must… en mindful leven lijkt daarentegen het toverwoord van deze tijd. Kunnen die twee dingen samen zijn? Kun je dat beide ten volste doen terwijl dit niet ten koste gaat van jezelf? Ik vraag me dat oprecht echt af. Ben je dan niet te veel afgeleid door leed wat niet je eigen leed is? Raak je zodoende niet uit het oog kwijt wat er toe doet voor jou in jou leven? Dat wat voor jou thema is op dit moment en waar jij aan mag werken om een betere zelf te worden?

Mindful Leven – Bewust leven…

Uiteraard is dat wel iets wat van alle tijden is, gezond eten en leven. Maar door het mindful te noemen komt er een extra dimensie bij naar mijn idee zoals in het moment leven, mediteren en yoga. Dit is puur mijn invulling en ik ben wel benieuwd hoe jij daarin staat? Ik probeer te voelen en te zien waar ik mijn energie aan besteed. Beseffen of iets wat ik doe is wat ik echt wil doen of iets uit gewoonte gedaan wordt. En als het een gewoonte is geworden, is het dan nog iets wat ik wil blijven doen? Ik mag altijd weer opnieuw een keuze maken en wat anders kiezen toch?

Waar geef jij de voorkeur aan in jou dagelijkse leven?

Een voorbeeld is het dagelijkse nieuws kijken of luisteren op tv of radio.

Dat is in mijn leven totaal overbodig om fijn te leven! Maar is het dan nodig om ‘bij de tijd’ te blijven? Sinds een paar jaar doe ik niet meer mijn best om het nieuws te volgen, ik heb geen enkele nieuwsapp op mijn telefoon behalve Twitter. Als ik echt iets moet weten zie ik het daar voorbij komen. Of lees ik het in de familie app in whatsapp of hoor het in de briefing op mijn werk wel. Mensen zijn soms verbaasd dat ik iets niet zelf gelezen had maar dat is dan ook het enige 🙂

De laatste jaren valt het me steeds meer op dat veel mensen Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws. En dan bedoel ik negatief nieuws in de breedste zin van het woord. Is dat iets van de laatste tijd? Is dat iets wat mensen altijd al doen maar valt het nu op omdat je veel meer kanalen hebt waarop het gedeeld kan worden?

Negatief nieuws op tv, van de wereld maar ook in het klein in je eigen leven.

Wat highlight jij in jou leven?

Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

Het zal vast van alle tijden zijn maar het valt me de laatste tijd erg op. Dit komt uiteraard door dat ik er op let en het zelf minder aandacht wil geven in mijn leven. Het intense medeleven betuigen aan alles en iedereen… zelfs aan mensen die je niet kent…en misschien wel aan de andere kant van de wereld wonen. En dan ook nog eens zelf nooit zullen merken dat jij zo intens met ze hebt meegeleefd.

Mindful Leven - Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

Het is net dat als dit niet gedaan wordt je er niet bij hoort want iedereen worstelt toch? Life is a Struggle… Waarom altijd intens medeleven tonen bij negatief nieuws? Om te laten zien dat je ook gevoel hebt? Dat je het ook erg vind voor de mensen aan de andere kant van de wereld?? Je kent de mensen niet…. Ze zien ook helemaal niet dat jij dit betuigt. Voor wie doe je dat dan?

Wat geef jij meer aandacht? Negatief of Positief Nieuws?

Het lijkt haast een must te zijn dat je veel aandacht schenkt aan de negatieve dingen in het leven.

Meeleeft, intens, met een ieder die nare dingen meemaakt. Ik heb het gevoel dat hier veel meer aandacht en meer tijd aan besteed wordt dan aan de positieve dingen in het leven van een mens. Elk jaar herdenken van nare momenten, het overlijden van een geliefde. Aangeven hoeveel je iemand mist en veel reacties van mensen die het snappen en die het ook heel erg vinden. Uiteraard snap ik dat je mensen herdenkt en dat is ook goed. Dat doe ik uiteraard ook! Maar dan op dagelijkse momenten als iets mij positief herinnert aan iemand. Dan komt een herinnering langs en denk ik aan iemand die mij iets leerde, waar ik met iemand een leuk moment mee beleefde.

Uiteraard is herinneren goed maar moet dat juist met die negatieve momenten? Of mag dat ook juist met de mooie herinneringen?

Het is goed te herinneren maar je intense medeleven tonen bij al die berichten van anderen vind ik dan weer niet echt nodig. Zijn ze constructief? Voegen ze iets toe? Heb jij er iets aan? Heeft de ander er iets aan?

Ik deel liever mijn fijne herinneringen. Liever deel ik vrolijke herinneringen en denk liever nog een keer aan die fijne momenten. Ik schreef niet lang geleden juist dat dat wat je aandacht geeft groeit… Dus dan is het toch veel logischer dat ik toch liever positieve dingen de volle aandacht geef?

Of vraagt onze maatschappij – de samenleving – hier om?

Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws?

Is het ook zo dat ik medeleven moet tonen om ook deel uit te maken van deze maatschappij? Is het zo dat ik ook moet lijden om te snappen waar het om gaat? En is het dan zo dat ik niet snap waar het om gaat omdat ik momenten herinner die mooi waren, momenten highlight waar ik het fijn had in plaats van de momenten waar ik diep zat? Er werd wel eens tegen mij gezegd: Ach dat komt nog wel en dan zie jij ook dat niet altijd alles leuk is…

Mindful Leven - Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

Maar geloof me… ik heb ook echt wel van die momenten gehad … Ik vergeet ze graag snel en onthoud er graag alleen uit wat ik ervan geleerd heb. Ik bedenk dan weer wat ik nu heb, waar ik nu blij mee ben en hoe ik het nu voor elkaar heb. Wat heb ik er aan om te herinneren dat het niet goed was? Ik kijk liever vooruit en leef naar de mogelijkheden die er nu zijn!

Mindful Leven – Intensief Medeleven

Ook ik vind het wel goed om bepaalde momenten in ons collectieve bewustzijn te herinneren

Ik ben er wel voor om de tweede wereldoorlog te herinneren… Iets wat nooit weer mag gebeuren. Ik ben de 2 minuten stil, maar vier dus meer bevrijdingsdag, beseffen welke vrijheid we hebben… Waar we dat aan te danken hebben en hoe het ooit anders was. Maar in mijn leven hoef ik niet de momenten te herinneren waar ik toen van leerde en nu niets meer aan heb. Laat ik alleen de les onthouden en dus wat ik ervan geleerd heb.

Ik vier het leven, ik probeer die leermomenten om te zetten naar positieve dingen.

Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

Het is dus wel zo dat alle positieve ervaringen die ik nu kan delen voortkomen uit de moeilijke of nare momenten die ik ook beleefd heb. De moeilijke momenten zijn de momenten die het meest leerzaam zijn. De moeilijke tijden waarin het niet mee zat, waarin het wel zwaar was en waarin ik soms niet zag waartoe iets zou leiden en ik er misschien geen vertrouwen meer in had. Het is wel zo dat, nu ik weet dat ik juist uit die momenten het meeste leer, ik het minder erg vind om ze te doorgaan.

Wetende dat het momenten zijn waar je van leert, waar je beter uitkomt en waar je later op terug kan kijken, terwijl je denkt: Daarom kan ik nu hier staan en dit doen.

Mindful Leven - Intens Medeleven tonen bij Negatief Nieuws

En dus highlight ik liever het gevolg van die momenten, het positieve gevolg…
in plaats van de negatieve momenten waar ik van leerde.

Ik heb soms echt het gevoel dat als je niet je leed deelt, niet je medeleven intens laat zien, maar dan ook echt he? Je moet het wel intens voelen… Dan doe je niet mee ofzo?

Voel jij dit ook zo?

Valt het jou ook op dat er veel updates op Facebook en Twitter langs komen waarin de nadruk ligt op het leed, het verdriet en gevecht dat je in dit leven soms moet voeren in plaats van het mooie wat je vast ook beleeft…

Net als het nieuws op tv.
Als het geen drama is of als het niet heftig is dan is het geen nieuws.

Ik spendeer mijn energie liever anders!

Ik kies bewust om dat niet te doen en mijn energie anders te richten en te besteden.

Misschien is het een idee om ook eens 10 dagen je zelf terug te trekken uit deze maatschappij en te gaan mediteren. Ik deed dit 3x en elke keer was het super leerzaam en gaf het mij nieuwe inzichten. Kijk eens voor jou opties om dit te gaan doen!

Tip: Ik lees nu Het boek van Vreugde

Het boek van Vreugde is een gesprek van een week lang tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu. Ik kan het iedereen aanbevelen te lezen!!

Beiden leggen altijd de nadruk op vrolijk zijn, medeleven tonen en op die manier een ingang vinden tot onderhandeling op de een of andere manier. Ik lees dat zij als een van de pijlers noemen om oprechte vreugde te hebben in je leven noemen: compassie. Het is een menselijke eigenschap om medeleven te voelen. Maar om er wat mee te doen voor de ander en om daarna jezelf beter te voelen: omdat je iets voor een ander hebt gedaan.

Ook benoemen ze dat als je jezelf in een negatieve positie vind zitten dat je kijkt naar de ander die het slechter heeft en meer tevreden wordt met je eigen situatie. Dus niet meer met medelijden naar jezelf kijkt maar het medeleven, de compassie voor een ander krijgt. Hoe hou jij de vreugde in jou leven vast? Vreugdevol zijn helpt niet alleen je zelf maar ook je medemens. Want wie ziet nu iemand liever met een frons boven de wenkbrauwen dan een mooie glimlach op het gezicht?

Intens Medeleven Tonen – Hoe doe jij dat?

Een heel positieve kant van intens medeleven tonen, compassie tonen. Niet voor aandacht, niet om te laten zien dat je ook pijn hebt maar juist om je pijn te verzachten, een ander te helpen en er een beter gevoel aan over te houden. Dit is meer hoe ik in het leven wil staan, hoe ik mijn energie wil besteden en hoe ik mij vrolijk wil voelen.

Dit is een totaal andere invalshoek dan het intens medeleven tonen van wat ik hierboven omschrijf. Wat ik veel op de sociale media zie voorbij komen en de oorsprong is van waarom ik deze blog schrijf. Ergens zijn we doorgeslagen in het intens medeleven tonen….zonder dat het nog meerwaarde voor jezelf heeft en eventueel voor de ander.

Maar ben je je daar bewust van?

Deel je mijn mening?
Deel dan deze blog ook 🙂

Zoek je meer positieve inspiratie?

Gebruik de Kracht van Positief Denken en in jou Voordeel

Geniet van het Moment – De weg naar het Geluk

Flexitarier – Wetten der natuur doorbreken

Als je alleen reist, ben je dan ook alleen?

Vipassana 2.0 Dhamma Pajjota – Belgie

Of lees deze blog eens!!

Lessen die ik eerder al leerde – Vipassana meditatie

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *