Paklijst Kamperen in Namibië – Reizen door Namibië met 4WD en daktent

Een paklijst voor je rondreis door Namibië met daktent en 4 wheel drive zal zeker iets afwijken van een backpackreis. Ik was niet echt goed voorbereid op een reis met 4 wheel drive en waarbij je dus kampeert. Na een anderhalve week heb ik in Swakopmund wat inkopen gedaan. Ik kocht daar een handdoekje, een afwasborstel en een mok die ik fijner vond voor mijn koffie 🙂

Dus een paklijst kamperen in Namibië vond ik wel op zijn plaats als jij ook door dit geweldige veelzijdige land gaat reizen. In Namibië is de beste manier natuurlijk een mooie rondreis met een 4WD en met een daktent!! Uiteraard kun je backpacken en met het openbaar vervoer je weg vinden in het geweldige Namibië. Maar weet.. hostels vind je niet overal…logdes zijn iets duurder…de bus komt zeker niet overal… dus je eigen tent en vervoer vond ik wel een must op een rondreis in Namibië!

Het avontuur van Kamperen in Namibië

Paklijst Kamperen in Namibië

In een 4WD zit veruit het meeste wel wat je nodig bent om te kamperen. Dus potten en pannen hoef je echt niet mee te slepen. De 4 Wheel Drive die ik huurde had 1 tent op het dak waar je met 2 personen in kan slapen. Je kan met 2 of 4 in dezelfde auto rondreizen en dan krijg je een tweede tent op het dak en zullen er ipv 2 stoelen 4 stoelen bij geleverd worden. Het bestek en servies was al voor 4 personen. Ik had dus zeker een dagje afwassen kunnen overslaan 🙂

Veruit het meeste zit in je 4WD + daktent
maar een aantal dingen missen

Om in eerste instantie gelijk goed op pad te gaan is het goed om tijdens je eerste dag in Windhoek of tijdens je rit naar je eerste overnachting in je daktent de volgende artikelen te kopen:

Handdoek

Er was wel een theedoek bijgeleverd dus je kan je zeker wel redden lukt het niet. In het pakketje van de theedoek zat ook een spons met schuur gedeelte. Je kunt daar uiteraard je afwas mee doen (als je afwasmiddel hebt gekocht) en dat heb ik de eerste dagen ook gedaan. Ik heb naderhand een afwasborstel gekocht en dus ook een handdoek. Een vaatdoekje is misschien ook handig.. Ik gebruikte het sponsje hiervoor.

Tafelkleed

Aan tafel je eten klaar maken, dus je groente snijden op het bijgeleverde snijplankje en alles even lekker uitleggen voor het de pan in gaat is fijn op een schone tafel.  Je eigen tafel is schoon en prima maar vaak is er ook een tafel of een gedeelte naast de braai waar je je eten kan klaar maken. Deze is niet altijd even schoon en ook niet altijd even makkelijk schoon te maken. Een tafelkleed is dan wel handig. Ik heb altijd een sarong bij mij. Ook deze reis heb ik die weer veelvuldig gebruikt. Ik heb deze veel als tafelkleed gehaald…maar ook om op te zitten en zelfs om onder te slapen. Een sarong is voor mij een artikel wat op elke reis in mijn tas zit!

Tafelkleed mee op reis in Namibië

Wasmiddel / Afwasmiddel

Afwasmiddel net al genoemd maar om een wasje te doen, je kleding te wassen en tafelkleed of handdoekje is het must om wasmiddel te hebben. In de auto zit een afwasbak om je afwas te doen en die doet ook heel goed dienst om je wasje in te doen. Ik heb de elastische spanners die in de tent zitten als je deze invouwt een aantal keren als waslijn gebruikt. Deze hoef je dus niet perse mee te nemen. Al kun je daar geen hele lading aan hangen maar een shirt en broekje is geen enkel probleem. Er zijn 4 van die elastische spanners die geen dienst doen als je tent staat. Dus als je een beetje handig bent kun je nog best wat was ophangen 🙂

Paklijst Kamperen in Namibië met 4WD en daktent

Thermosfles

Deze had ik niet bij mij maar tijdens de week in Etosha had ik het wel fijn gevonden om wat koffie mee te nemen op safari. Rijden naar een waterplaats en er gaan staan en wachten op wild…onder het genot van een kopje koffie. Als je instantkoffie doet kun je natuurlijk altijd je hete water gebruiken voor een kopje thee of koffie. En dan kan de thermosfles dienst doen voor warm en koud water tijdens andere momenten van je reis.

Waterfles

Tijdens elke reis mag een waterfles niet missen. In Namibië kocht ik 5 liter flessen water en dus vulde ik mijn literfles elke keer daaruit bij. Ik kookte met dit water en zette er koffie van. Ik kon 2 a 3 dagen met die 5 liter maar zorgde vaak wel dat ik goede voorraad had. Als je de woestijn in gaat moet je zorgen dat je ten alle tijde genoeg water hebt. Toch ging dit bij mij zeker niet altijd goed. Ik was namelijk bij de San op hun campsite en had nog maar zo’n 2 liter water…. Ik was blij dat zij toch in een schamel supermarktje 2 liter flessen cola verkochten… En alcohol, sigaretten, snoep en zeep. De eerste levensbehoeften zeg maar…. haha!

Tip: Deze 5 liter flessen kun je later vullen met leidingwater en weggeven aan de lokale stammen onderweg. Zij drinken het water namelijk wel. Ik kreeg deze tip van Ada van Wombat Reizen en vond het een super tip!!

Bewaarbakje

Ik drink nog steeds suiker in mijn koffie… Een open pak suiker is niet handig in de auto. Ik was er dus snel over uit, ik moest een plastic bewaarbakje hebben voor de suiker. Je wil natuurlijk geen ongedierte in je auto of de kans lopen dat het omvalt als je te hard door een gat in de weg rijdt en alles onder de suiker zit. En nee, ik ga geen staafjes suiker kopen…

Op mijn laatste dag ben ik net voor Windhoek langs de weg gestopt waar een vrouw stond. Ik heb haar een tas met mijn overblijfselen gegeven, blikjes chakalaka en mais etc maar ook het plastic bakje met suiker en de mok die ik voor mijn koffie had gekocht. Ik denk dat zij als ze de tas leeg haalde er wel blij van werd, als een soort kado’tje. Als ze het zelf niet kon gebruiken kan ze het weg geven aan iemand waarvan ze weet dat die het leuk vind of kan gebruiken.

Boodschappentas

De boodschappentas voor als je boodschappen haalt voor je eten in de lokale supermarkten is natuurlijk ook handig. Ze zijn er niet aan gewend en slaan automatisch 10 cent aan voor een plastic tas bij de kassa. Als je dan aangeeft dat je je eigen tas bij je hebt moeten ze het weer van de rekening afhalen. Daarbij hoop ik dat een ander in de rij ziet wat er gebeurd en ook bedenkt dat ze wel een tas thuis hebben.

De ban op plastic heeft Namibië nog niet bereikt… Probeer tijdens jou reis de mensen die jou boodschappen zien doen een goed voorbeeld te geven… Alle kleine beetje helpen!

Paklijst Kamperen in Namibië

Kamperen in Namibië - Brandberg

Wat hoort er verder op de paklijst Kamperen in Namibië? Als je naar Afrika gaat ga jij ook op safari en ben je dus een verrekijker nodig.. En als je gaat kamperen heb je lange avonden om lekker buiten te zitten en de tijd om boeken te lezen. Dit vraagt dus om een aangepaste paklijst speciaal voor het kamperen in Namibië.

In Afrika ga je op Safari!

Verrekijker

De verrekijker mag niet missen uiteraard als je op safari gaat. Ik heb hem gebruikt om afstanden te overbruggen natuurlijk maar ook om de kleine insecten te zien. Helemaal super!

Info boekje dieren/vogels/planten

Daarnaast wil je misschien ook weten welke vogel je ziet of welk dier je spot met je verrekijker in 1 van de nationale parken van Namibië. Ik had van het reisbureau Explore Namibië een klein boekje gekregen waar de meest voorkomende vogels en dieren in stonden van Etosha en omgeving. Super handig!! Ook voor de rest van Namibië.

Lampje voor in de avonden

In mijn gehuurde 4WD zat een lampje voor in de avonden. Dit lampje kon ik elke dag opladen met zonne-energie wat ideaal was. Het lampje was net krachtig genoeg om in de tent bij te kunnen lezen. Het is geen lampje waar je mee kan rondlopen en dan kan zien waar je je voeten neerzet. Dus had ik een zaklamp bij mij die ik een aantal keren heb gebruikt.

Foto’s maken / Internet bijhouden

Tijdens een reis maak ik altijd super veel foto’s en dus heb ik ook een telefoon (Huawei P20) met een geheugen van 126 gig. Dat dit dan soms nog lastig is met alle filmpjes blijft een feit. Daarnaast heb ik ook altijd een kleine camera bij mij, de Panasonic Lumix, met extra SD kaartjes. Ik vind foto’s maken gaaf en wil graag vastleggen wat ik zie maar ik weiger het om met een hele tas met apparatuur te gaan slepen. Wel kan ik me voorstellen dat als je wat professioneler foto’s maakt dat je bijna een hele rugtas op een reis in Afrika meeneemt om alles op safari zo goed mogelijk vast te leggen.

Op safari met je 4WD in Namibië

Roadtrip met 4WD & daktent

Naast de telefoon heb ik ook een kleine laptop bij mij en een selfiestick die ik kan gebruiken als tripod voor mijn telefoon. Er zit een kleine bluetooth afstandsbediening op en zodoende kan ik foto’s maken van mij zelf op een aantal meters afstand. Ook heb ik mijn kleine laptop bij mij. Ik wil goed kunnen internetten, mijn website bij kunnen houden en goed mijn ervaringen kunnen wegschrijven. Ik doe dat de laatste jaren niet meer op papier maar in de telefoon of laptop.

Om alles goed op te laden ben je nogal wat draden en stekkers nodig. Om alle elektriciteitsdraden en stekkers handig bij elkaar te houden heb ik die altijd in een mapje zitten. Een extra accu van de camera en de SD kaartjes zitten daar ook bij in.  Zolang je met USB kan opladen dan is dat heel handig in de auto, er zit uiteraard een USB aansluiting in. Na een aantal uren rijden was mijn telefoon nog niet volledig opgeladen en dus had ik ook een externe batterij bij mij. Ik ben deze helaas vergeten doordat ik hem nog aan het opladen was op een campsite en deze niet in het zicht lag…

Voor Namibië ben je de stekker nodig voor stopcontact type M. In een aantal hotels hebben ze dubbele stopcontacten zodat je beide kan gebruiken maar op veel kampeerplaatsen is alleen de Namibische te vinden.

Paklijst Roadtrip Afrika

Wat zat er verder in mijn backpack?

Leesboeken

Ik heb nog altijd papieren boeken bij me. Als je makkelijk in het Engels leest kun je bij een hotel of resort je boek zo inruilen voor een ander and so on. Deze reis heb ik in eerste instantie het boek Het Boek van Vreugde gelezen. Dit is de vastlegging van een week lang gesprek tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu. Echt een aanrader! Hierna heb ik dus boeken geruild bij hotels. Ik kocht het boek Solitaire van Ton van der Lee, in Solitaire…en deze heb ik door geruild.

De basics

Portemonnee ,Paspoort, Gele boekje (met je vaccinaties erin) , Duikpas Open Water (just in case), Internationale rijbewijs en NL rijbewijs, Bankpas (pinnen buiten Europa aanzetten) en creditcard, random reader rabobank. Verzekeringspassen, zorg en reis verzekering

Canyon Roadhouse - Namibië
Canyon Roadhouse – Namibië

Een zonnebril was ik vergeten en die kocht ik in Fish River Canyon bij Canyon Roadhouse, een geweldig hotel waar ik 3 nachten verbleef. Wat een geweldige plek was dat!! (zie foto boven)

Schoeisel

Daarnaast nam ik goede wandelschoenen mee ( tegen evt ongedierte en slangen goed om te doen in Afrika ipv gymschoenen) en natuurlijk slippers.

Kleding Afrika Roadtrip

 • 1 lange spijkerbroek
 • 2 lange legging
 • 1 halve legging
 • 1 korte legging
 • Korte broek, bijpassend bij bikini.

 • 3 shirts korte mouw
 • 1 shirt lange mouw
 • Trainingsjack Adidas
 • Windjack
 • 1 sarong, te gebruiken als deken, sjaal, tafellaken, handdoek etc
 • Nachthemd: korte mouw.
 • 5 ondergoed en 5x bh
 • 5 sokken waarvan 1 paar hoog.

Lakenzak (maar 1x gebruikt, de hotels zijn schoon en de tent is super!)

EHBO reiskit met de normale inhoud zoals pleisters en verband. Daarnaast pijnstillers en diclofinac (dokters voorschrift tegen migraine) , diarreeremmers, malaria tabletten, evt als noodpakket bij ziek worden of gebruiken de gehele tijd als je in rood gebied bent.

Het avontuur van Kamperen in Namibië
Het avontuur van Kamperen bij Palmwag – Namibië

Paklijst Toilettas 4WD Reis Afrika

Inhoud toilettas

Als toilettas heb ik tijdens backpack reizen en wandelreizen een waszak, dit is het kleinst en kan veel in. De waszak kan in alle hoekjes en gaten gestopt worden, hij is zo groot als zijn inhoud! Maar…deze reis kon de toilettas gewoon de hele reis in de auto liggen en vond ik het handig om de Jack Wolfskin “Grand Board” mee te nemen. Er zitten heel veel vakjes in en ik vind het een fijne toilettas al is hij wel heel groot!

 • Tandenborstel tandpasta, ragers en tandenstokers.
 • Haarborstel
 • 2 blikjes shampoo bar en conditioner bar
 • Bodylotion / gezichtscreme ( kleine verpakkingen)
 • Zonnebrandcrème /after sun
 • Oogpotlood
 • Nagelknipper, vijl, nagelborstel
 • Tigerbalm / klein teatree olie
 • Labello 2 x (mijn verslaving)
 • CarePlus Anti Insect
 • Voorraad tampons en maandverband. Niets lastiger dan dat je dat niet kan vinden. Is in sommige landen nogal lastig en dus neem ik altijd genoeg voor de hele reis mee.

Deze reis had ik achteraf gezien wel een echte handdoek mee kunnen nemen maar ik had mijn sneldrogende handdoek meegenomen. Deze is  middelmaat en dus groot genoeg om mij goed mee af te drogen en mijn haar ook nog mee droog te krijgen.

Extra’s – Gewoon omdat het lekker is!

Wat lekker is om bij je te hebben vind ik zijn wat snoepjes. Ik ben niet echt een snoeperd maar als je zien in zoet hebt wil je gewoon iets in je tas hebben. Vooral op langere reizen is het fijn als je wat eigen/bekende snoepjes bij je hebt. Ik heb dan dus altijd een zak drop bij mij. Thuis eet ik vrijwel nooit drop maar op reis is een dropje zo nu en dan echt heel lekker! Tijdens mijn rondreis door Namibië had ik 1 zak drop bij mij en toen ik thuis kwam zaten er nog 5 in. Dat wil na bijna 10 weken wel wat zeggen….maar wat kan ik genieten van een dropje zo nu en dan!!

Het avontuur van Kamperen in Namibië

Ook een blikje met wat snoepjes zoals bijv Diele honingpastilles of Smintjes, ik heb dan vaak aardbeiensmaak 🙂 In beide blikjes zitten 50 snoepjes dus daar kan ik heel lang mee. Meestal halen ze een hele reis wel…en die van mij zijn dan best vaak 2 a 3 maanden.

Wat ook erg fijn is zo nu en dan… Je eigen bouillon maken op je hotelkamer. Of het nu een hele lange dag is geweest en je komt pas laat aan of je gaat eens een keer een dag niet wat doen en hangt een beetje rond in je hostel. Een vertrouwde kop bouillon is dan niet verkeerd!!

Handig in je auto tijdens je roadtrip Namibië

Wat is altijd fijn om in je 4WD te hebben?

 • Gedroogd fruit
 • Water voorraad (1 a 2 5lt flessen)
 • Crackers
 • Smeerkaas
 • Komkommer
 • Blikken bijv groente, chakalaka, bonen in tomatensaus, mais
 • Tomatensaus / ketchup
 • Pasta
 • Een paar staafjes Cup a Soup/bouillon, thee / koffie

Ik snoepte onderweg vaak uit de zak met gedroogd fruit. Zodoende heb ik dit ook veel uitgedeeld aan mensen langs de weg. De Himba’s of San, ze staan met tentjes langs de kant van de weg om wat te verkopen… Ik koop altijd maar weinig op reis, vooral lange reizen maar het is wel leuk om wat weg te geven. Het is gezond en dus verantwoord om weg te geven en bijna iedereen lust het!

Paklijst Kamperen in Namibië

Alles wat ik bij mij had heb ik nu met je gedeeld in deze paklijst kamperen in Namibië. Had jij nog iets anders verwacht? Ben jij ook op reis geweest met de 4WD in Namibië en mis jij iets op deze lijst? Ik ben erg benieuwd!!

Vond je deze paklijst kamperen Namibië interessant?
Deel hem dan of bewaar hem!!

Zoek je meer Afrika inspiratie?

Natuur Erfgoed van Namibië

Kunene Rivier – Epupa Falls & Ruacana

Ervaar de Kalahari met de San

Wat te doen bij Waterberg Plateau National Park

Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Lees deze handige feiten ook eens!

10 handige feiten over Namibië – Wat jij moet weten als je naar Namibië gaat

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *