Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?

Vaak wordt mij gevraagd als ik weer eens alleen op reis ga of ik me niet heel alleen voel. Ik snap soms best dat mensen dat zo zien. Het lijkt natuurlijk zo dat ik altijd maar alleen daar rond loop, alles zelf moet regelen en dat niemand mij daar dus bij helpt.

En dat is nu net waar het scheef loopt. Want dat is nu juist een van de beste ervaringen als je alleen reist…

Iedereen wil je helpen, mensen dragen graag ideeën aan of vragen je mee. Als je soms het vertrouwen een beetje kwijt raakt in de mensheid dan is het juist zo goed om alleen te gaan reizen om te zien dat er zoveel meer mensen zijn moet goede intenties dan andersom!

Soms is het eerder de kunst om alleen te zijn en eens je eigen ding te kunnen doen. Ik ben namelijk de laatste tijd ook best druk met filmpjes maken en daarnaast wil ik mijn ervaringen opschrijven en deels al delen met iedereen thuis vanaf de bestemming.

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?

Maar wat nu als je je wel alleen voelt?

Alleen Reizen is niet alleen zijn
Met de hele groep waar ik 3 dagen mee samen was in Halong Bay en Cat Ba Island in Vietnam

Toch is dat wat voor de meeste mensen wel hetgeen is waardoor ze  niet snel alleen in een vliegtuig stappen om er eens lekker een paar weken op uit te trekken. Om heerlijk op avontuur te gaan en alleen maar te doen wat jij graag wil. De dagen op reis zijn toch best dure dagen… zo’n 75 a 100 euro per dag, (inclusief vliegticket/busreizen/eten/accommodatie/trips) ben je zo kwijt op een dag en die wil je toch wel tot het uiterste besteden.

Althans ik wel!

Dat is de reden waarom ik alleen ben gaan reizen. En ja.. toen mij dit heel goed beviel ben ik nooit meer gestopt! En dat begon in 2012… Sindsdien ben ik zo’n 15 maanden alleen op pad geweest. Daarbij zitten 3 langere reizen: in 2012 2 maanden, in 2014 werden het 3 maanden en in 2016 wilde ik zelfs 5 maanden alleen op pad.

Niet alleen zijn? Dan ga je toch even op bezoek bij Roberto Escobar..

Ja…de broer van Pablo 🙂

Alleen Reizen is niet alleen zijn

Maar om terug te komen op de vraag die ik dus vaak krijg…

Ben je dan veel alleen als je reist? Mis je dan niet de gezelschap van anderen?

Om dat te beantwoorden kan ik je het beste laten zien op welke manier ik rondreis en dan zul je merken hoe weinig ik maar alleen ben.

Wat doe ik dan om

contact te krijgen met medereizigers?

De beste optie vind ik om een trip te boeken op de bestemming samen met anderen.

Bij de meeste kleine reisbureautjes kun je wel aangeven dat je graag met een andere groep wat wil ondernemen en niet op zoek bent naar een privé trip. Er wordt altijd met je meegedacht en het ergste wat je dan kan overkomen is dat ze zeggen dat je een dag moet wachten om dat er pas de volgende dag een groep is die de trip gaat doen die bij jou past!

Voorbeelden van trips die ik boekte waarbij ik super leuke mensen leerde kennen zijn bijvoorbeeld:

 • De trip die ik boekte naar de Zandduinen in Mui Ne, Vietnam. Ik heb nog steeds contact met de Amerikaanse Babette. En wat nog het leukst is … Ik kwam de Nieuw Zeelandse Greg pas jaren later weer tegen zonder contact te hebben gehouden op Sumatra 🙂 De wereld is soms heeeel klein!
 • Een eeuwenoude Gletsjer in IJsland beklimmen is ook iets wat je natuurlijk niet alleen doet!!
 • Heerlijk eten, de cultuur proeven en ondertussen lekker babbelen is ook een super combinatie! Dat deed ik Mumbai… Het Indiase eten is ook echt wel een favoriet van mij!

Alleen Reizen is niet alleen zijn
Aan het ontbijt in de jungle van Sumatra

Meerdaagse trips boeken is altijd een goed idee!!

En wat dacht je van iets nieuws leren?

Allemaal hele leuke activiteiten en dagen dat je dus niet alleen bent!!

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?

Wat ook een super goed idee is;  je kunt vrijwilligerswerk gaan doen en dus jezelf nuttig maken. Iets voor de community of natuur terug doen terwijl je reist!

Weet dat je er een super goed gevoel van krijgt en het geeft je een hele andere ervaring in dat land. Even bekijk je het land niet meer als toerist maar als bewoner. Je gaat gewoon even echt deel uit maken van een community en je ergens verantwoordelijk voor voelen.

Ik heb nu in het vooruitzicht dat ik in Kenia vrijwilligerswerk ga doen bij een Nationaal Park. Ik ga dus 7 dagen eigenlijk op safari maar me er ook nog nuttig maken voor de dieren doordat ik op zoek ga naar vallen of andere traps die geplaatst zijn door jagers. Ook gaan we als we gewonde dieren zien deze helpen. Wat een super gave uitdaging he?

 •  Ik deed eerder vrijwilligerswerk. Toen werkte ik op de Juara Turtle Project op Tioman Eiland van Maleisië

Tips en Trucs voor als je alleen reist

Dit zijn dus allemaal tips en trucs over je invulling van je reis. De trips die je toch wel gaat boeken en die juist nog iets goedkoper worden doordat je de kosten deelt met anderen.

Daarnaast is het me ook best vaak overkomen dat iemand mij ziet zitten aan een tafel voor lunch of avondeten bij mij komt en vraagt of hij of zij bij mij mag komen zitten omdat die ook alleen reist.

Alleen Reizen is niet alleen zijn
Diner met Greg die ik in Vietnam leerde kennen en pas jaren later weer zag op Samosir eiland op Sumatra… We hadden nooit contact gehouden in tussentijd.

Hoe gezellig is dat!

En dat kun je dan vanuit het andere perspectief ook best doen. Je mag best vragen aan een ander als je ziet dat die alleen zit vragen of je erbij mag komen zitten. Geen enkel probleem, iemand is vrij om te zeggen dat die dat liever niet wil of juist wel.

Uit de keren die ik mij verder zo herinner ontstonden leuke dagen!!

Zoals bijvoorbeeld:

 • Die keer dat ik de Amerikaanse Marisa een tripje hoorde bespreken aan het ontbijt bij de Peacock Logde in Myanmar. Ik haakte er op in en zo bespraken we een leuke dagtrip samen!!
 • Ook liep ik samen met de Amerikaanse Mike de berg Masada in Israël op nadat hij de avond ervoor aan me vroeg of hij bij mij aan tafel mocht komen zitten.
 • Of dat ik aan Amadou vroeg in The Gambia of hij een paar dagen met mij mee ging naar Wassu & Kuntaur omdat me dat handiger leek in het binnenland.

Alleen Reizen is niet alleen zijn
Fietsen met Amadou bij Wassu & Kuntaur, The Gambia

Hotel of Hostel als je Alleen Reist?

Ook kun je door in hostels te gaan zitten makkelijk met medereizigers in contact komen. Vaak zijn er in hostels meer gemeenschappelijke ruimtes om te gebruiken. In hotels kun je in de lobby zitten en that’s it… maar hostels zijn er op ingericht om je ook de ruimte te bieden om te relaxen en om wat tijd te besteden binnen het gebouw.

Hierdoor komen er in hostels andere reizigers. Het zijn mensen die op een andere manier reizen en die wat meer tijd hebben om een bestemming te bekijken. Ik vind het soms heel fijn om mijn prive kamer te hebben en om even met niemand rekening te houden maar daarnaast breng ik ook best veel tijd door in hostels…waar ik ook soms wel mijn eigen kamer boek. Je hebt natuurlijk hostels in alle kleuren en maten 🙂

Alleen Reizen is niet alleen zijn
Abraham Hostels in Israël. Super leuke en actieve hostels!!

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?

Daarnaast kun je online ook altijd best veel vinden over een locatie en ook over mensen die op een bepaalde plek zijn.

Er zijn veel Facebookgroepen waar ik zulke vragen voorbij zie komen. En die gaan niet altijd over een avondje uit maar ook over een stuk samen reizen of samen een meerdaagse trip boeken.

 • Zoek op de sociale media je reisgezelschap

Check deze groepen eens: Azië Backpackers, Filipijnen NL, Reizen Gambia Wereldwijzer Reisforum, en zo zijn er honderden… Check eens hier of het land waar je naar zoekt ertussen zit: Zoeken op Facebook in Reisgroepen. Daarnaast kun je natuurlijk ook in de Engelstalige groepen gaan zoeken!!

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?
De beste Humus die ik in Israël at… Oude stad Acre! En ja..ik zat hier alleen te genieten 🙂

 • Alleen in een restaurant…en dan?
Maar wat nu als je wel alleen in een restaurant komt te zitten en het voelt toch niet fijn. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij in het begin ook een beetje vreemd aan voelde. Je hebt dan het idee dat mensen je aan zitten kijken en het zielig voor je vinden… Nou ja..vaak is het zo dat je dat zelf meer denkt dan dat een ander je ook daadwerkelijk aan zit te kijken of ook maar de aandacht daaraan besteed.

En wat als ze dat wel doen? Dan is dat ook iets van hen en niet van jou. Jij zit daar, je bent heerlijk op vakantie en bent de koning te rijk!!

De andere optie voor mij is dan dat ik thuis alleen aan mijn eigen gekookte prakkie zit… Nou dan zit ik toch echt 100x liever op een geweldige locatie een heerlijke lokaal gerecht te eten 🙂

En daarnaast heb je nog genoeg te doen…toch?

 • Ga eens uitzoeken wat de route van je reis ook alweer is?
 • Heb je al uitgezocht welke bus je naar de volgende bestemming neemt?
 • Weet je wat er allemaal te zien is in de stad waar je bent? Neem je reisboek nog een keer door of zoek op internet wat er allemaal aanbevolen wordt.
 • Schrijf je ervaringen van de dag op zodat je ze niet vergeet
 • Of heb je lekker een leesboek bij je om nog even in weg te dromen?
 • Of zit je juist op een lekker terras en mag je je hobby mensen bekijken beoefenen?
 • Zoek die mooiste foto uit van de dag en post die op Insta of Facebook!

Ik heb zo altijd genoeg dingen om te doen.

Niet snel zal ik mij vervelen op reis. Ik ben op reis altijd wel druk met uit zoeken hoe ik het beste uit mijn dagen kan halen!!

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?
En wat als je mag kiezen? Hier alleen rondlopen of thuis zitten??

Via internet is bellen gratis

dus contact met thuis snel gelegd

En als je dan toch even contact met thuis wil hebben dan kan dat ook zo makkelijk in deze tijd dus waar doen we moeilijk om?

Ga even skypen, facetimen of wat je ook maar gebruikt. Via internet kost dit niks en je kunt lekker, onder het genot van een kop koffie of een drankje even bijpraten.

Wat is dan alleen zijn hè? 

Dat is vaak alleen maar gestoeld op het feit dat je geen naaste bij je hebt.. Geen kennis of vriend die jij kent en jou kent.

Als je dit zo allemaal gelezen  hebt… Vind je dan nog steeds dat als je alleen gaat reizen je echt alleen bent? Nee toch!!

Als je Alleen Reist ben je dan ook Alleen?

Vond je deze post interessant?

Deel hem dan!!

Wil je meer lezen over hoe ik reis?

Het klinkt voor sommigen eng!! Overdag geen kamer hebben..

Ja, ik reis alleen… Ik ben single

Hoe doe je dat? Backpacken..

Verantwoord Toerisme. Stap van de Olifant af!!

Dat moment dat Reizen mij Gelukkig maakt!

Of kan ik je inspireren om te gaan leren surfen in The Gambia?

Surfen in Kartong – Gambia

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan dat ik dat doe!

9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *