Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon – Vietnam

Ho Chi Minh City is de metropool van Vietnam. Het is de meest moderne en grootste stad van het land, daarbij heeft het zeker niet de charme verloren van een echte Aziatische stad met alle drukte die daarbij hoort! Zoek jij Tips voor Saigon of alle Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden op een rijtje? Lees dan even verder!

De stad wordt ook aangeduid als HCMC, Ho Chi Minh City of voorheen Saigon… In 1976 toen Noord en Zuid Vietnam herenigd werden verloor Saigon de status als hoofdstad en werd Hanoi de hoofdstad. Toen werd ook de naam veranderd om de stad toch de eer te geven die het verdient. Ho Chi Minh is de Noord Vietnamese revolutionair, een boegbeeld en inspiratiebron voor vietnamezen die tot na zijn dood vochten voor een herenigd Vietnam.

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden

Tips voor Saigon – Vietnam

Vietnam wordt vaak op langere reizen gecombineerd met Laos en Cambodja. Dat deed ik ook tijdens mijn eerste lange soloreis. Ik begon mijn reis in Hanoi en eindigde in de geweldig indrukwekkende stad Ho Chi Minh City! Ik ben geen stadsmens maar vind het toch altijd wel weer indrukwekkend om het leven in de straten van een metropool mee te maken voor een paar dagen!

Lees maar eens verder voor de Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden.

Ho Chi Minh City Verkeer

Het eerste wat mij opviel toen ik in Vietnam kwam was het drukke verkeer. Voor mij was het eerste bezoek in Hanoi…maar HCMC valt in dezelfde categorie natuurlijk!! De Vietnamezen vervoeren alles op hun scooters! Van hele gezinnen, vader/moeder en twee of zelfs drie kinderen tot de verkoop van vissen. En dan geen vis voor het avondeten… Nee de vissen die je thuis in een vissenkom doet. Ik vond het geweldig om te zien!

Verkeer - Tips voor Saigon - Vietnam

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Verkeer

Notre Dame Cathedral

En dan loop je door de straten van HCMC en dan zie je een gebouw wat qua architectuur niet past in het Aziatische straatbeeld. Ik vind dat altijd heel apart. Ik kwam aanlopen en liep tegen de achterzijde van deze cathedraal…  Uiteraard zie je dan gelijk dat dit een Europees uiterlijk heeft…en toen ik verder liep zag ik dat het de Notre Dame Cathedral was..

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon - Vietnam

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon - Vietnam

GPS Notre Dame Cathedral

Post Office

Dichtbij de Notre Dame Cathedral vind je het in koloniale stijl gebouwde Postkantoor. Het Postkantoor in HCMC is dan ook een gebouw wat gelijk opvalt in het straatbeeld. Ook dit gebouw heeft een Franse / Europese uitstraling. In de jaren 1886 tot 1891 toen Vietnam onder Frans gezag viel werd dit postkantoor gebouwd.Ik heb daar een paar postkaarten op de post gedaan. Erg leuk om dat in zo’n mooi gebouw even te doen natuurlijk.

GPS Saigon Central Post Office

Independence Palace

Dit Independence Palace in Ho Chi Minhstad of ook wel Herenigingspaleis genoemd was de uitvalsbasis van de franse Gouverneur. Het was wereldnieuws toen in 1975 een tank van het Noord Vietnamese leger door de poort naar binnen reed. Hiermee werd de Vietnam oorlog beëindigd!! Als je naar binnen gaat is het alsof je terug stapt in de tijd, sinds 1975 is het interieur onaangeroerd gebleven.

Reunification Palace - Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City

GPS Independence Palace

Tempels in HCMC

Als je door een stad als Ho Chi Minhstad kom je om de haverklap tempels tegen. De meeste zullen boeddhistisch zijn maar je komt ook de kleurrijke Cao Dai tegen. Ik vind de sfeer altijd heerlijk in tempels, de mensen die er zijn en bewust bezig zijn met hun tijd daar.

Nu besef ik me waarom ik het zo mooi vind om in tempels en kerken binnen te komen. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen bewust bezig zijn met hun gedachten / tijd. Misschien weet je dat ik niet zo van het geloof belijden ben maar veel meer van het wat nu mindfulness wordt genoemd. Bewust zijn van wat je doet en waar je bent. Het gejaagde van buiten komt hier even tot stilstand…mensen hebben rust en denken na…

Tips voor Saigon- Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City

Ben Thanh Market

Ik vind markten altijd heerlijk om over te struinen. Zien wat er allemaal verkocht wordt en hoe ze het allemaal kopen, de onderhandelingen en wat er allemaal in een grote tas wordt gestopt en meegegeven aan de klant.Verbazingwekkend hoe een koop soms in een snel tempo wordt gesloten en men alweer onderweg is naar de volgende!

Uiteraard wordt ik er soms ook verdrietig van…als je soms de dieren in kleine hokjes ziet zitten.. De dieren die gegeten worden maar zo ook de hondjes en andere dieren die verkocht worden als huisdieren. Het hoort er allemaal bij.

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon - Vietnam

GPS Ben Thanh Market

Binh Tay Market – Cho Lon – Chinatown

Lopen in de straten van Chinatown laat je ook altijd verbazen over alles wat je tegen komt. Chinatown staat ook gelijk aan lekker eten… Ik ben hier niet geweest maar deze staat dus voor een volgende keer zeker op mijn lijstje.

GPS Binh Tay Market

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden

Phan Ngu Lao Street (Backpackers area).

Tips voor Saigon - Phan Ngu Lao Street (Backpackers area)

Streetfood of Vietnam

Wat niet achter mag blijven in deze Ho Chi Minh City bezienswaardigheden is het streetfood natuurlijk! Wat mij het meest bij is gebleven van Vietnam is wel de Pho, de heerlijkste soep ter wereld!! Het is een cultuur op zich de soep die ze hebben. Er zijn recepten die in families bestaan en doorgegeven worden en geperfectioneerd zijn in volle smaak…

Ik vond het een belevenis om de verschillende soepen te proeven. Van Hanoi tot aan Ho Chi Minh heb ik ervan genoten!!

Tips voor Saigon - Bezienswaardigheden HCMC
Deze at ik niet op straat…maar ik kan je ook echt aanbevelen om het aan te gaan. Op de stoep zitten en een heerlijke pho eten!!

Maar wat dacht je van de broodjes voor een euro? Ik was er in 2012 en toen kostten ze een euro. De verse broodjes met wat smeerkaas, komkommer en tomaat. Een heerlijke lunch en super makkelijk om mee te nemen.

Tips voor Saigon - Bezienswaardigheden HCMC

Free Walking Tour – Bezienswaardigheden Ho Chi Minh City

Overal ter wereld kun je de laatste jaren een Free Walking Tour nemen en zo ook in HCMC. Je wordt dan rondgeleid door een student uit de stad zelf en zij hebben vaak de leukste informatie en invalshoeken bij hun verhaal over een bepaalde locatie. Ik kan dit ook zeker aanbevelen!

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon - Vietnam

Sport in het straatbeeld van de stad

Overal in Azië zie je het: openbare sport toestellen die je mag gebruiken. Het valt me altijd op dat we in Nederland van dit soort gelegenheden niet zo veel gebruik maken en dat in Azië dit volop gebruikt wordt door mensen uit alle leeftijd groepen. Ook in het straatbeeld van Ho Chi Minh Stad zie je het veel, sportende mensen!! In de ochtend zie je de oudere mensen, de middag en vroege avond middelbare leeftijd en iets later de jongeren. Geweldig!

Ho Chi Minh City Bezienswaardigheden / Tips voor Saigon - Vietnam

In de avond is het dan ook leuk om in het September 23rd Park te lopen en te zien wat er allemaal aan dansjes en spellen wordt gedaan!

HCMC Bezienswaardigheden – Vietnam

Als je een paar dagen in de stad hebt doorgebracht snak je ook wel weer naar wat frisse lucht. Met al dat verkeer en die hoge gebouwen is de lucht kwaliteit niet altijd even fijn. Ik boekte vanuit Saigon de trip naar de indrukwekkende Cu Chi Tunnels en ging naar de Mekong Delta!!

Dagtrips vanuit Ho Chi Minh City

Cu Chi Tunnels

De bekende Cu Chi Tunnels uit de Vietnam oorlog zijn zeer indrukwekkend om te bezoeken. Ik keek vroeger altijd de serie Tour Of Duty en kende ze daardoor. Ik vind het wel een must visit om de achtergrond van dit land wat meerdere oorlogen (intern en extern) doormaakte te leren kennen.

Cao Dai in Tay Ninh

Op de trip naar de Cu Chi Tunnels kwamen we langs de grootste Cao Dai tempel van Vietnam. De stad Tay Ninh is het centrum van dit geloof, hier ontstond in 1926 dit syncretistische geloof. De religie die gelooft dat alle goden op 1 god zijn gebaseerd. Hier komen dus de verschillende religies samen. Het resultaat is een kleurrijke mengelmoes van Boeddhisme, Confucianisme, Taoïsme, Vietnamees spiritualisme en Christendom.

Cao Dai - Tips voor Saigon

GPS Cao Dai tempel

Mekong Delta

Aan de andere kant de stad uitgaand ga je naar het grensgebied met Cambodja en verdwijn je in de geweldige Mekong Delta. Het is er druk met de vele toeristen maar het gebied is dan ook een must visit als je het mij vraagt. Als je een trip vanuit een andere hoek doet, niet vanuit de stad maar hoger gelegen in de Mekong Delta heb je misschien meer kans op een rustige dag zonder honderden toeristen om je heen 🙂

Mekong Delta - Tips voor Saigon

Ik vond Ho Chi Minh gaaf om te bezoeken. De drukte van de stad, de heerlijke broodjes langs de kant van de weg en mooie oude gebouwen. Ook vond ik het super om te zien dat er toch best nog wel wat groen en parken zijn waar men kan sporten. De stad is een stuk moderner dan Hanoi maar daarom niet minder interessant om toch te bezoeken voor een paar dagen.

Verblijven in Ho Chi Minh

Mijn hotel bestaat niet meer, ik was er in 2012, maar de buurt waarin ik verbleef vond ik erg fijn. Het was een perfecte plek om de Ho Chi Minh bezienswaardigheden te bezoeken. Ik zat dichtbij het park September 23rd Park. Het was aan het eind van mijn 2 maanden reis en ik kon hier mooi wat souvenirs vinden. In de avond was het park levendig en gezellig met veel gezinnen en jeugd wat aan het sporten was. En natuurlijk veel leuke restaurantjes en streetfood tentjes overal.

Kijk eens welk hotel bij jou past in Ho Chi Minh City

Komen & Gaan Ho Chi Minh

  • Vliegtuig Ho Chi Minh

Als start van je reis kun je een ticket boeken naar Ho Chi Minh. Er zit eigenlijk altijd een tussenstop in de vlucht, veelal in het middenoosten bijv Qatar. Of in Bangkok bijv. Start je reis in HCM city en reis naar het Noorden en kun je vanuit Hanoi verder reizen bijv.

  • Open Bus Ticket Vietnam

Ben je al op rondreis in Zuid-Oost Azie dan kom je misschien wel binnen met de bus. Ook het rondreizen in Vietnam zelf gaat makkelijk met de (sleeper)bus. Er is een busmaatschappij die een open bus ticket verkoopt waarbij je zelf de stops in de meest gangbare plekken laat maken zoals Dalat, Nha Trang, Hoi An, Hue etc. Ik vond het een fijne manier van reizen in Vietnam.

Lees meer over deze manier van reizen in Vietnam.

Vond je deze tips handig?
Deel ze dan voor anderen!

Wil je meer over Vietnam lezen?

Bezoek de Keizerlijke stad Hue

Canyoning in Dalat

Mui Ne bezienswaardigheden

Of ga verder Azië in!

Fietsen tussen de tempels van Ayutthaya – Thailand

Op bezoek bij de Sjamaan – Mentawai Eilanden – Sumatra

Fietsen in Bangkok – Co van Kessel Bike Tour

Of kan ik je inspireren om een avontuurlijke nacht in een grot door te brengen?

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot – Harau Vallei, Sumatra

Ik hoop dat jij  net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *