Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia – Wildlife

Omdat ik dit jaar meer uitdagingen wilde in mijn reizen nam ik mij voor om vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. Ik koos een project uit waarbij ik echt het veld in zou gaan en waarbij ik als ik geluk had misschien zelfs een dier kon redden van jagers / stropers.

Ik vond een project in Kenia met exact de beschrijving die ik zocht ik de werkzaamheden die ik graag wilde doen in Tsavo East nationaal park.

Werken in een Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Dit zou jou ook aanspreken?

Wat een avontuur leek me dat!!

Dit project staat in Tsavo East nationaal park niet meer online omdat het niet goed op gezet kon worden en daarom ben ik elders geplaatst om mijn week te gaan werken. Patrick die dit project probeerde op te zetten is er helaas niet mee uit de voeten gekomen. Hij geeft zijn hart en ziel aan de wildlife in zijn omgeving en toen hij me ophaalde in Voi om me naar Taita Hills te brengen vertelde hij dat hij in de droogte de dieren water gaf. Vol trots vertelde hij dat dit zelfs op National Geographic was geweest.

Ik vond Patrick zijn project wel op The Dodo, check maar eens!!

Ik kwam dus terecht bij Taita Hills Hotel, een voormalig Hilton hotel met een eigen sanctuary. In deze sanctuary zit ook Saltlick Logde en deze is bekend bij vele mensen begreep ik al. En die locatie is ook echt super!! Ik kan me ook zeker voorstellen dat je hier op je honeymoon of droomreis naartoe gaat!!

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Zwembad in de tuin van Taita Hills..

Helaas geen tijd voor gehad om gebruik van te maken 🙂

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

De geweldige locatie Saltlick

waar je de olifanten en het overige wild van super dicht bij kan bewonderen!!

Werken in Tsavo East nationaal park

Ik werd overgedragen door Patrick van het project aan Donart, de hoofdranger van dit park. Hij zou mij vertellen wat ik deze week ging doen en met wie ik zou samen werken. Ik werd kort ingetroduceerd en we reden naar het werknemerskamp in de sanctuary. Daar waar elke werknemer van het hotel verblijft tijdens de werkweken.

Ik zou bij Levina op de kamer komen en als snel zag ik dat ik 1 van de kleine ronde huisjes kreeg toegewezen en toen ik dichterbij kwam zag ik dat er 2 deuren inzaten. De ene helft was voor ons. Er pasten net 2 bedden in..en zeg nu eerlijk… Meer ben je ook niet nodig.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Diezelfde avond was er een bushdinner en de rangers zijn daar ook altijd bij aanwezig om evt wild te spotten en op afstand te houden. Dat op afstand houden is grotendeels door een groot vuur te maken, dit houdt het wildlife op afstand. De vraag was of ik mee wilde.

Natuurlijk wilde ik dat!!

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Het verwelkomen van de gasten voor het bushdiner.

Rechtsonderin zie je Donart staan en wat rook van het vuur.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia

De volgende dagen zagen er voor mij als volgt uit: van 6 tot 8 in de ochtend wild spotten.

  • Wat loopt er in het park?
  • Zien ze er allemaal goed en gezond uit?
  • Hoe is de staat van de weg?
  • Ligt ergens rotzooi?

De update van wat we gezien hadden en waar werd genoteerd bij het hotel en de lodge, zodat de gasten konden zien wat er die dag nog in het park aanwezig was en gespot kon worden door hen.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Buffelo

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Eland

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Giraf

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Olifant

Maar natuurlijk zag ik ook meerdere keren de leeuwen!!

En daar werd ik best blij van!!

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Leeuwin

Dit is natuurlijk hoe het er in het echt uit ziet…

Je kent die foto’s wel, reality versus how you want it to be…

Maar als je dan dus als enige aan de andere kant van de leeuw staat kun je ook deze onderstaande foto maken!! Hij kwam precies op ons af lopen en liep langs de auto om achter ons langs te lopen van de weg af en recht naar haar mannetje toe!

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Want daar lag de king of the jungle..

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Leeuw

Hoe zag mijn dag er verder uit?

Van 9 tot 12 en van 13.00 tot 16.00  zouden we dan de weg repareren, water schoonmaken of andere voorkomende werkzaamheden verrichten. Het is wel een hotel/resort/lodge en dus moet het park er goed uitzien voor de toeristen.

Werken in een Tsavo East Nationaal Park in Kenia

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

In het park de weg aan het verbeteren. De grote stenen die doorbreken in de weg weer toedekken met maram, zo noemen ze zand wat ze net buiten het park weghalen. Dit blijft beter liggen dan het mooie roodbruine zand 🙂

En zodoende kun je natuurlijk fijner het Tsavo East Nationaal Park in Kenia doorcrossen op het zoek naar dat mooie wildlife wat er rondloopt!

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Bij Saltlick zijn er een waterplaatsen gemaakt. Eentje heel dichtbij de logde en een op afstand. Deze zit precies onder het terras en wordt veel door olifanten gebruikt om te drinken. Er zat veel groen alg en planten in en dat hebben we er uitgehaald.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Bij een andere waterplaats in het park waren nieuwe bomen aangeplant. Dit zodat de waterplaats minder snel uitdroogt. Deze moeten telkens water krijgen en ook daarvoor zijn we op verschillende plekken in het park geweest.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Hier was ook een bushdiner geweest en om te kijken of wel alles wel goed opgeruimd was in het donker na het bushdiner hebben we Acacia plain nog even goed nagelopen.

Werken in een Tsavo East Nationaal Park in Kenia

De insteek van de surveillance vond ik super maar het werk wat daarna kwam was eigenlijk niet waar ik mij voor opgegeven had. Na een paar dagen kreeg ik echt het idee…Ik ga hier geen dier meer redden… Toen ik ook aangaf waar ik mij dan eigenlijk voor opgegeven had en wat ik nu hier deed werd mij uitgelegd hoe alles begonnen was. Patrick had een project op willen zetten met de gemeenschap. Dit is niet gelukt en ik was als enige al wel aangemeld om te komen werken. Nu zat ik hier en de rangers hier zijn niet bewapend en kunnen dus geen surveillance uitvoeren gericht op stropers.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Wel kwam er de volgende dag een melding binnen van een gewonde zebra. Hier was de dierenarts voor gebeld en als die er was ging ik mee om die te verzorgen. Het dier zou een val om zijn nek hebben. Later die ochtend bleek dat men niet meer wist waar het dier zich bevond?? Nog even later werd gezegd dat het geen zebra was maar een wildebeest (gnoe)…

Zou ik dan toch nog een dier kunnen redden van een stroper in Kenia?

Toen we gingen zoeken naar het beest die middag bleek het toch een zebra te zijn met een val om zijn been. Het beestje zou mank lopen en dus goed te herkennen zijn.  Op dat moment waren we al zo’n 6 uur verder en samen met de dierenarts die nu met zijn mobiele post inmiddels ook in het park was hebben we nog even uitgekeken maar helaas niets meer aangetroffen.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Zebra

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Buffelo

Wonen tussen de Kenianen in een Nationaal Park

Ik heb mij wel erg goed vermaakt de dagen die ik bij de rangers en alle andere werknemers heb door gebracht. De ervaring om tussen de Keniaanse bevolking te leven zoals zij dat doen is toch uniek? Wie kan dat nu zeggen?

Ik heb gewoon een week als werknemer in een goed beveiligd kamp in een Nationaal Park geleefd.

Als je uit het park wil moet je met de jeep of met een auto… Ook ging ik wel eens achterop een motor van een andere werknemer mee naar Taita Hills. Het was zo’n 500 meter het park door maar lopen …. nee … dat risico kun en mag je niet nemen!!

Werken in een Tsavo East Nationaal Park in Kenia

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife
Op surveillance in het park met de rangers

Ik verbleef dus op het werknemerskamp binnen de hekken van het nationaal park. Er is een grote kantine waar je eten krijgt, ontbijt, lunch en avondeten. Dit werd dus allemaal gezamenlijk genuttigd onder het genot van de lokale soap op tv. Of een oude film 🙂

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

In een grote gaarkeuken werd dit klaar gemaakt voor ons.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Er werd op vrijdag altijd gevoetbald.. Een team van een school uit de buurt kwam langs deze keer. Er is dus een heuse competitie waar het team van Taita Hills aan mee deed. Super leuk om te zien!!

Ze waren erg fanatiek en wonnen deze wedstrijd met 3-0.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

En dit was mijn huisje!!

Ziet dat er niet geweldig uit? Van binnen misschien iets minder… Meer omdat er 1 stopcontact was en een lichtknop en dat waren eigenlijk alle luxe artikelen. Er stonden twee bedden en 1 tafeltje. Meer paste ook niet dus dat kwam goed uit :). Ik had voor een weekje natuurlijk ook niet meer nodig maar ik kan me voorstellen dat als je hier week in week uit woont dat het echt niet genoeg is.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Rechts was mijn bed en ik had een ijzer draad waar ik van alles aan kon ophangen 🙂 Achter het bed staat mijn grote backpack en naast mijn bed de kleine. Ik had dus precies genoeg ruimte om dan nog uit bed te stappen en tussen de beide bedden door de komen naar de deur.

Het toilet gebouw was uiteraard ook voor algemeen gebruik. Een aantal douchecelletjes, met warm tot heet water dus dat vond ik wel erg fijn. Het douchegordijn wat er voor hing dat gebuikte niemand… Zag er niet zo fijn meer uit zeg maar. De wc’s waren de bekende potten in de grond, waar je boven mag hangen. Na al die jaren begin ik daar toch meer aan te wennen.

Toch moet ik zeggen dat ik hem voor de grote boodschap toch echt niet fijn vond. Ik heb dat opgelost door na onze ochtendsurveillance een kop koffie in Taita Hills te nemen en dan ook gelijk een toiletbezoek in te lassen 🙂

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

De werknemers gaan allemaal een dag of twee in de week of soms per twee weken naar huis, als ze in de buurt wonen. Degenen die verder weg wonen gaan 1 keer per maand misschien naar huis…Naar hun gezin. Het is toch echt een hele andere wereld dan dat wij ons kunnen voorstellen.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

De nieuwere versie van de huisjes. Dus geen strodak meer maar plastic. Ik weet niet wat er fijner is in de hete zomer hoor 🙂

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

In de avonduren is er maar weinig licht op het terrein. Er staan een paar grote lampen en die verlichten kruispunten. Op 1 van die kruispunten waar ik telkens langs kwam als ik naar het toiletgebouw liep stond deze tracktor…volgens mij deed hij niet meer.. Hij is tenminste niet van de plek geweest in dezse week en qua werkzaamheden hadden we die echt wel kunnen gebruiken. Er is door Sarova aardig wat bezuinigd op het werk in de sanctuary. Voor hen ligt toch de nadruk meer op het hotel en de logde, terwijl naar mijn mening de mensen toch echt komen voor de sanctuary.

De meeste gasten waren 1 overnachting hier. De meesten hadden een tweedaagse geboekt vanuit Mombasa en reden dus hierheen, checkten in en deze een gamedrive in de middag. Een avond gamedrive of bushdiner en dan een early morning gamedrive en dan weer terug naar Mombasa. Erg jammer dat zij hun prioriteiten zo stellen. Het was voor ons werk lastig… Met zeker 7 man hadden wij namelijk maar 1 jeep ter beschikking, 1 tracktor en een aanhanger.

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia - Wildlife

Met de telefoon geprobeerd wat mooie nachtshots te maken. Ik heb er toch nog wat sterren bij opgekregen. Scherp is deze foto bij lange na niet meer maar een goed beeld geeft hij wel 🙂

Ik vond het super om dit te mogen meemaken. Wie kan er nu nog meer zeggen dat ze op een mooie plek in een nationaal park even uit de jeep stapten om een mooie yoga pose te doen?

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia

Zou jij ook wel soortgelijk werk willen doen?

Er is op dit moment geen project beschikbaar maar misschien is er een mogelijkheid in de toekomst. Ik boekte dit bij IFRE. Ik betaalde alleen om me in te schrijven al $300. Daarnaast betaalde ik $450 voor de week wildlife en $180 voor de taxi heen en terug.

Die taxi heen en terug zou ik de volgende keer zelf regelen. Dat heeft ze in Kenia niet meer dan $50 gekost aangezien ik met de bus heen ging, 8 euro en de trein terug 10 euro. Daar werd ik dan wel heen gebracht in een privé auto, half uur rijden en 3 kwartier. Dat vond ik dus zeker dat geld niet waard.

Voor de ervaring zou ik het zo weer doen. Ik vond het juist super dat ik zo lokaal leefde en dat ik alleen maar met Kenianen gewerkt heb. Bij de meeste projecten zit je natuurlijk met een gemêleerd internationaal gezelschap. Dat was nu totaal niet het geval. Ik was de enige blanke 🙂

Werken in Tsavo East Nationaal Park in Kenia

Laat anderen ook zien dat je kan werken in het buitenland voor korte tijd en op vrijwillige basis,

deel deze post voor mij 🙂

Wat ik al deelde over mijn Kenia reis:

Op bezoek bij de Masai –  Oloolaimutia

Ik was eerder dit jaar in The Gambia

Surfen in Kartong – The Gambia

Eten bij de lokale bevolking – The Gambia

Op de fiets naar de Vis van Tanji

Wandel jij wel eens? En doe je dat wel eens met stokken?

Lees hier de voordelen daarvan eens!!

Trekkingstokken en Veiligheid – En een Totall Workout – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo van deze mooie wereld geniet dan dat ik dat doe!!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *