Pranayama – Hoe moeten we eigenlijk ademhalen? Yoga

Mijn Guru, ja.. zo noem je dat in India, mijn yoga leraar Swamiji, zei op een dag dat hij het raar vond dat niemand ooit les krijgt in ademhalen. “Pranayama” Dit is toch het belangrijkste van alles… Krijg je niet genoeg zuurstof…stuur je het niet je hele lichaam door dan kan het nooit goed gaan. Dan krijg je op een gegeven moment problemen doordat iets te lang zonder zuurstof of met te weinig zuurstof te kampen krijgt.

Ik had er nooit zo over na gedacht, ademen gaat vanzelf, ik ‘leef’ en dus is het goed.. maar dat is  niet zo! We horen vaak genoeg dat we goed moeten hydrateren, goed water drinken want dat is je lichaam nodig.. Maar wanneer horen we nu dat we goed moeten ademhalen want dat is je lichaam nodig?

Het was mij nog nooit verteld eigenlijk! Niet op die manier althans. Er is mij geleerd dat ademhalen door de neus goed was… Uit door de mond dan evt.. Of een ademhaling naar je buik… Maar de hele achtergrond erbij is nooit helemaal doorgedrongen.

Terwijl dit toch de eerste levensbehoefte is en het belangrijkste van al om goed te functioneren op meerdere levels.

En dan dus ademhalen op de juiste manier. Zorgen dat je lichaam genoeg zuurstof krijgt om goed te functioneren. Swamiji vertelde ons dat we dus moesten leren adem halen. Goed ademhalen, diep ademhalen.. Goed uitademen, diep uitademen.. Het is het begin van alle yoga, de meditatie, de asanas, de satsang is een goede en juiste ademhaling.

En waar gaat het dan om? Je ademhaling?

Inademen lijkt het belangrijkste wat er is. De zuurstof je lichaam in trekken en laten opnemen in je bloed zodat het getransporteerd kan worden naar de vitale lichaamsdelen zoals je hart en hersens. Dat is waarom we ademhalen, mij was nooit meer verteld en ik moet zeggen dat ik er nooit zo over na gedacht heb.

  • Maar wat dacht je van de uitwisseling van stoffen…

Heb je er wel eens over nagedacht wat het nut van je uitademing is? Tussen de in- en uitademing zit een moment. Dit moment is cruciaal voor je lichaam en benutten wij eigenlijk nooit optimaal…

Je ademt zuurstof (O2) in en ademt de overbodige CO2 uit..

In dat subtiele moment dat je longen vol zitten met je ademhaling (zuurstof) is er een uitwisseling van stoffen. De zuurstof, de O2, wordt opgenomen in je lichaam terwijl je lichaam er op hetzelfde moment stoffen uitgooit dit het niet meer nodig is. Stoffen die overbodig zijn en die uiteindelijk giftige stoffen voor je lichaam worden. Giftig als je ze in grote getale in je lichaam hebt. En als je dan weet dat hetgeen wat eruit gescheiden wordt met je uitademing CO2 is, koolstofdioxide, dan weten we allemaal dat dit geen goede stof is.

Pranayama - Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?
Tijdens de 200RYT cursus in Pushkar, India

Kumbhak

In de Pranayama heeft het vasthouden van je in- of uitademing een naam. Dus het moment van het uitwisselen van de stoffen zuurstof en koolstofdioxide. Dit moment heet Kumbhak. Dan heb je nog de interne kumbhak en de externe kumbhak. Ik heb het hier dus over de interne, de ingeademde zuurstof langer in je lichaam, in je longen houden voor een betere uitwisseling van stoffen.

  • Adem deze stoffen volledig uit!

Van deze stoffen wil je af! Het is niet voor niks dat ze ingewisseld worden en we ze dus uitademen! Alles heeft een reden 🙂

Maar wat doen wij veelal? Wij zijn gericht op de inademing en halverwege de uitademing vinden wij het prima en halen we alweer adem.

Probeer er eens rekening mee te houden dat je volledig uitademt. Dat je alles wat je in je longen hebt er ook echt uitperst. Dit hoeft zeker niet elke ademhaling maar hou er gewoon eens rekening mee dat je tenminste een of twee keer per dag echt goed uitademt. Dat juist die stoffen zich niet ophopen in je lichaam!

Yoga Inspiratie – Pranayama

Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?

Probeer je ademhaling uit langer te krijgen dan de inademing. Zorg dat je alles uitademt. Dat je je longen hierna ook echt weer kan vullen met verse, gezonde zuurstof. Dat hopen we tenminste… Als je in de natuur zit is die kans natuurlijk groter dan dat je op een terrasje in een binnenstad zit 🙂

Als je goed wil ademhalen en je lichaam daarbij goed de kans wil geven te doen wat het moet doen adem dan diep in door je neus. Hou je adem even vast zodat de stoffen uitgewisseld kunnen worden en adem dan zo lang mogelijk uit door je neus.

  • Doe dit een aantal keren per dag!!

Pranayama zijn ademhalingsoefeningen maar als de basis al niet juist is… Prana is adem en Yama is controle.. Die moeten we eerst weer krijgen, de adem onder onze controle en niet andersom. Vandaar dat ik eigenlijk nog geen pranayama heb genoemd 🙂

Pranayama - Hoe moeten we eigenlijk ademhalen?
In Cuba nam ik ook even tijd voor meditatie op het dakterras van mijn casa

Wees bewust van je ademhaling, haal die zuurstof binnen in alle delen van je lichaam… Tijdens je ademhaling er aan denken dat het tot in het puntje van je teen komt is heel mooi begin (mind over matter 🙂 ) Alleen al op die manier stuur je de zuurstof een stuk verder je lichaam in.

Zorg daarnaast dat je de afvalstoffen weer goed je lichaam uit krijgt… Door restjes te laten zitten, heel lang… kunnen ziekten ontstaan…

Lees hier eens meer over de achtergrond en theorie van Pranayama.

Ik schrijf dit op, in eerste instantie, voor mijzelf… Om wat ik geleerd heb weer in woorden om te zetten en het zodoende weer beter te laten indringen op mijzelf… Daarnaast hoop ik dat jullie daarbij ook wat meekrijgen en nieuwsgierig worden en op onderzoek uit gaan.

Wat ik schrijf is niet per definitie de waarheid, ik ben ook zoekende, aan het onderzoeken en aan het leren. Al schrijvende check ik weer wat ik tijdens mijn 200RYT cursus in Pushkar heb genoteerd en geleerd…en google ik om meer te leren.

Ik hoop dat jullie dit ook doen en zodoende ook leren 🙂

En als ik iets niet benoem wat er zeker bij hoort te staan zeg het me dan!!
Ik hoor het graag en vul het dan ook graag aan hier of in een nieuwe blog 🙂

Wat ik al eerder deelde:

Vipassana 2.0

Lessen die ik eerder leerde

Een indrukwekkende 10 dagen stilte – Vipassana

Gebruik de Kracht van Positief Denken in jouw Voordeel

Geniet van het moment… De weg naar het geluk!

Ik hoop dat jullie ook van deze mooie wereld genieten en elke dag weer meer bij leren 🙂

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *