7x Wandelen in Hellendoorn – Mooiste wandelingen gemeente Hellendoorn – Overijssel

Ik hou erg van wandelen.. dat wisten jullie vast al 🙂 Dat ik geboren en getogen Hellendoorner ben weten ook best veel lezers al wel. Dus een blog met mooie wandelingen gemeente Hellendoorn kon niet ontbreken. Het moest er eens van komen natuurlijk. Wist je dat ik pas begon met wandelen in 2016 toen ik mij voornam om dat jaar de Camino te gaan lopen? Ik had mij dat jaar ervoor in december voorgenomen om thematisch te gaan reizen, dus elke reis zou een bedoeling moeten hebben, mij een les leren of een gave ervaring geven.

Sindsdien heb ik ook zeker een aantal gave en uitdagende reizen gemaakt! Bijv. werken als een ranger in Kenia, de Rickshaw Challenge (nog een keer), trekking per paard in Kirgizië, Poon Hill Trek in Nepal, Wandelen op Karpathos.

Wandelen in Hellendoorn

Molen langs de Ommerweg in Hellendoorn
Molen langs de Ommerweg in Hellendoorn

Toen ik me voorgenomen had dat ik dus gewoon in september 2016 800 km zou gaan lopen op de Camino Frances in Spanje moest ik mijn lichaam aan het wandelen laten wennen. En dus ging ik wandelen in Hellendoorn…en ik kan nu wel toegeven dat ik nooit meer echt gestopt met wandelen ben. Ik heb onderhand al wat wandelvakanties gedaan ( Noorwegen, Duitsland, Portugal) en in de zomer van 2021 en 2022 ben ik naar Oostenrijk geweest om een aantal etappes van de Alpe Adria Trail te gaan doen.

Mijn mooiste wandelingen gemeente Hellendoorn – Overijssel

In de voorbereiding heb ik in 2016 al heel veel ontdekt van mijn eigen omgeving, de gemeente Hellendoorn, en naderhand ben ik ook vastgestelde routes gaan wandelen. In eerste instantie ging ik gewoon voor de kilometers wandelen. Rondjes van 5 a 10 km rondom Hellendoorn. Nu doe ik het liefst vastgestelde wandelingen die in een bepaald thema zijn gezet.

Zoals de wandeling in het gebied van Maatschappij van Weldadigheid of wat dacht je van de wandeling in Ommen die je over Krishnamurti vertelt.

Regge in Hellendoorn in Winter
Winters plaatje van de Regge in Hellendoorn

Goapad Hellendoorn 3.5 km

In het dorp Hellendoorn is er een korte wandeling uitgezet van 3.5 km. Deze is genaamd Goapad, goa kun je vertalen als gaan. De route is aangewezen met voetafdrukken op een tegel en dus makkelijk te volgen. Het neemt je een stuk mee door het dorp maar ook kom je langs het nieuwe natuurgebied langs de Regge. Vroeger was de Regge ook een meanderend riviertje maar dat is in het verleden helemaal rechtgemaakt geweest. De laatste jaren brengen ze gelukkig dat meanderende van de oorspronkelijke rivier weer terug in het beeld. Zodoende krijg je dus een veel leuker gebied om te lopen ook. Tevens lopen er nu Konikpaarden en koeien. Erg leuk als je ze tegenkomt op je pad.

Konikpaarden Hellendoorn - Wandelen in Hellendoorn

Wandelen langs de Regge – Hellendoorn / Nijverdal 10+ km

Er zijn meerdere routes die je langs het mooie slingerende riviertje De Regge laten wandelen. Wat ik een heerlijke route vind is gewoon in Hellendoorn starten bij achter de Ben & Jerry fabriek aan de Reggeweg. In die omgeving kun je ook je auto parkeren. Je wandelt dan al snel een natuurgebied in. Daar kun je de Regge oversteken en dan rechts aanhouden. Je wandelt dan richting Hulsen en kunt daar dicht langs de Regge blijven wandelen. Je mag door het gras wandelen en onder de brug door wandelen zodat je echt langs de Regge wandelt.

Wandelen in Hellendoorn - Nijverdal
De Regge – Hellendoorn

Probeer dus de Regge daar gewoon te volgen. Aan beide zijden mag je er langs wandelen, het is vrij wandel gebied. Deels wandel je nog tussen de koeien en paarden maar op een gegeven moment kom je door een hek en laat je dit gebied achter. Als je dan helemaal naar Nijverdal wandelt kom je langs hele bijzondere plekjes. Net voorbij de Wilgenweard kun je doorlopen langs een de rioolwaterzuivering, het lijkt doodlopend maar dat is het niet. Zoek gewoon goed je pad en loop lekker door langs de Regge.

Wandelen in Hellendoorn en Nijverdal

Op een gegeven moment wandel je langs de Ten Cate fabriek en daarna kom je weer in een nieuw aangelegd waterrijk gebied. Je kunt daar over de F35 (fietssnelweg) en onder de spoorbrug en N35 door wandelen en komt dan uit bij de Wierdensestraat in Nijverdal. Vanuit daar kun je terug wandelen naar Hellendoorn via het centrum van Nijverdal (linksaf) waar je een fijn kopje koffie kan nemen.

Wandelen in Hellendoorn - Nijverdal

Wat ook een optie is, voor de terugweg, is het Eversberg bos mee te pakken. Dan ga je dus voordat je onder de bruggen door gaat linksaf terug dat gebied in. Dat is de Schanshekweg, halverwege heb je een mooi bospad wat je door het bos richting de ruine Eversberg brengt. Daarna loop je via de Kappertsweg richting de Eversbergweg. Voer daarna de atletiekbaan in om daarna de weg over te steken de Jipkesbeltweg in terug naar de Regge te gaan. Aan het eind van deze straat sla je linksaf en kom je weer over de brug van de Regge en een paar honderd meter verder heb je het fietspad wat je langs de Regge terug voert naar de achterzijde van de Ben & Jerry Fabriek in Hellendoorn.

De Nijvere Loper – Nijverdal 6.2 km

Op een warme zomerdag maar flink bewolkt en met de dreiging van regen ging ik deze wandeling doen. Ik fietste vanuit mijn kleine huisje van Luttenberg, de berg over naar Nijverdal om bij de VVV het boekje te kopen. De wandeling stond al lang op mijn lijstje en nu ik die eindelijk ging doen bleek de beschrijving verouderd. Ik kreeg het boekje nl gratis en onderweg kwam ik wel wat veranderingen tegen. Niet in de route maar wel in de omgeving.

Wandelen in Hellendoorn - De Nijvere Loper

De VVV zit in het Huis van Cultuur en Bestuur, het gemeentehuis van de gemeente Hellendoorn. De route De Nijvere Loper begint ook hier, erg makkelijk dus. Ik kon mijn fiets daar parkeren en liep zo weg. Ook handig is het dat de route ook goed en duidelijk gemarkeerd met bordjes aan de lantaarnpalen of verkeersborden langs De Nijvere Loper. Je hoeft dus niet constant met de neus in het boekje te zitten.

Wandelen in Hellendoorn - De Nijvere Loper

De route brengt je langs de meeste plekken die te maken hebben met waarom Nijverdal ontstaan is. Het Nijvere dal… Het begon allemaal met Stork – later Ten Cate. Mooie oude gebouwen, huizen en de oude watertoren van de Nederlandse StoomBlekerij. Ik vond het leuk om het allemaal even te lezen en overal te lopen. Ik kende alle plekken natuurlijk, ik heb jaren in Nijverdal gewoond.. zo’n 150 meter van de watertoren af en ik ken de straatjes.. Maar nu neem ik er de tijd voor door er langs te lopen en de achtergrond te lezen. Je beleeft een plaats totaal anders. Leuk om te doen hoor!

Ik kan het je aanbevelen om ook in je eigen plaats een wandeling te doen die beschreven is om zo te leren over je eigen omgeving.

Rondje Hellendoornse Berg – 10.3 km

Het dorp Hellendoorn blijft een leuk dorp, al zeg ik het zelf. Deze wandeling start in Hellendoorn aan de Hofmanstraat. Hij wordt goed aangegeven met oranje / oranje zwart omrande pijlen. Bij de Hofmansweide staan de informatieborden waar ook vele andere wandelingen en fietstochten starten. De oranje route is de langste en online vind ik die het meest onder de naam Hellendoornse berg. Als je de omgeving van Hellendoorn wilt leren kennen is dit wel een hele fijne wandeling.

Deze wandeling brengt je over leuke bospaden de berg omhoog naar de ‘diepe zandkuil’ waarna je de berg weer afdaalt aan de andere kant.

Rondje Hellendoornse Berg - Wandelen in Hellendoorn

Als rustpunt kun je daar aan het eind van de weg kiezen voor een pauze bij het Landal park. Hierna loopt de wandeling nog iets verder weg. Het is hier wel even opletten want het pijltje ontbrak. Je kunt het park overlopen en aan de achterzijde er weer af gaan, rechts de Terhoeksweg op. Of voor het park een stukje verharde weg naar links om dan gelijk de Terhoeksweg naar rechts te pakken om achter het park uit te komen. Je gaat daarna ga je met een ruime bocht terug de berg over. Ik vond de klimmetjes daar wel erg fijn en goed om te doen. Ik deed deze wandeling net voor ik naar Oostenrijk ging om op de Alpe Adria Trail te gaan wandelen. Een goede oefening dus!

Rondje Hellendoornse Berg - Wandelen in Hellendoorn
Heerlijke klimmetjes kom je onderweg tegen tijdens het Rondje Hellendoornse Berg

Uiteindelijk loop je via een lange geasfalteerde weg (Noord Esweg) onderaan de berg Hellendoorn weer in vanaf de andere zijde. Ik vond het een leuke afwisselende wandeling. Je pakt een heel aantal straten van Hellendoorn mee en mag de berg op, achterzijde af, weer op en wederom weer af. Wat zoek je nog meer in de Hellendoornse berg wandeling?

Rondje Hellendoornse Berg - Wandelen in Hellendoorn

De kerk, D’Oale Grieze, in het centrum van Hellendoorn

Oranje pijltjes route Eelerberg/Kronnezommer

Deze route brengt je door een uniek gebied. Je komt namelijk door een tuin waarin in vroegere tijden veel verschillende naaldbomen zijn geplant. Het is het pinetum van Landhuis Eelerberg. Leer wat meer over de achtergrond van dit mooie gebied en lees de namen van de verschillende bomen die hier staan.

Pinetum - Landhuis De Eelerberg

Ik vind het een heerlijk verrassend bos om te wandelen, zoals de naam ook zegt, Eelerberg, is het een berg waarin je wandelt. Het is de uitloper van de Sallandse Heuvelrug maar omdat het niet in het Nationaal Park bevindt een heel stuk rustiger. Aan de uiterste uitloper kun je nog even fijn doorlopen om langs de oude Boksloot te lopen. Etappe 10 van het Pieterpad (Ommen – Hellendoorn) loopt hier ook langs.

Pinetum Eelerberg - Wandelen in Hellendoorn
De verschillende naaldbomen in pinetum Eelerberg

Landgoedwandeling Sprengenberg Haarle 11 km

Deze route in Haarle, gemeente Hellendoorn, heb ik nu een aantal keren gelopen. Tijdens de verschillende seizoenen en ik moet zeggen dat ik ze allemaal fijn en mooi vind. Je loopt door de tuinen van het landgoed nabij de Palthe toren en mag daar door en langs de mooie rododendrons. Ook kom je over het uitgestrekte gebied van de Sallandse Heuvelrug wat met zich mee brengt dat je de paarse heide kan aanschouwen als je hier aan het eind van de zomer gaat wandelen. Uiteraard zijn de uitgestrekte uitzichten over dit gebied maar ook de schapen die je tegenkomt bij of in de nabijheid van de schaapskooi gewoon super!

Wandelen in Hellendoorn - Haarle Sprengenberg

Welke tijd ook van het jaar, het is altijd een goed idee om de landgoedwandeling Sprengenberg te kiezen als je gaat wandelen in Hellendoorn.

Wandelen in Hellendoorn - Haarle Sprengenberg
Wandelen in Hellendoorn – Haarle Sprengenberg

Extra mooi is het natuurlijk als je aan het einde van de zomer deze wandeling over de Sprengeberg in de gemeente Hellendoorn gaat maken. Je kunt dan genieten van de paarse heide die er volop bloeit!

Paarse Heide op de Sallandse Heuvelrug - Wandelen in Hellendoorn

Wandelen in Hellendoorn – Hancate

Vensterbaankiesroutes 3 – 5 – 7 km

De vensterbaankiesroutes met startpunt bij de vistrap van Hancate zijn super leuk en veelzijdig. Ik heb al deze vensterbaankiesroutes gelopen met name toen ik begon met wandelen en aan het oefenen was voor mijn pelgrimstocht in 2016. Ik liep dan vanuit mijn huis, die toen nog in Hellendoorn stond, daarnaartoe in ongeveer 6 km en dan nog een paar km van die erbij en weer terug. Dat was dan een mooie training in een mooie omgeving. Je start bij de vistrap in Hancate en vanuit daar kun je kiezen voor 3, 5 of 7 km. Ik vind dit heerlijk gebied om te wandelen maar ook om te fietsen.

Vanuit Hellendoorn ben je er zo over de Ommerweg in de richting van Ommen. Bij Hancate heb je het Overijsselsch Kanaal en daar neem je de afslag naar rechts. Even verderop kruist dit kanaal met de Regge en daar is de vistrap en heb je gelegenheid om je auto te parkeren.

Vistrap bij Hancate - Vensterbaankiesroute
Vistrap bij Hancate – Vensterbaankiesroute

Je vraagt je misschien af waarom de route vensterbankjesroute heet? Op verschillende plekken langs de route staan banken op mooie plekken waar van een mooi uitzicht mag genieten. Alsof je in een vensterbank zit…

Je gaat van het Regge gebied ook het platteland van Egede in. Je komt bij allerlei leuke vensterbaankies waar je even een pauze mag nemen en van de mooie uitzichten mag genieten. Een van deze routes liep ik met mijn moeder ooit, we regenden compleet nat maar hadden wel de meest mooie lucht ever onderweg!

Daarnaast liep ik ook deze route met Erna en Jan Bastiaansen. Dit was de eerste wandeling die ik met hen deed en omdat er een goede klik was zijn we een tijdje erna ook nog naar Ommen geweest om de Krishnamurti wandeling te doen.

Maar wandelen net buiten de gemeente Hellendoorn is ook een echte aanrader. Ik geeft je graag nog wat extra wandeltips!

Wandelingen net buiten de gemeente Hellendoorn

Zuna – Notter 9.7 km (gem. Wierden)

De paarse route vanaf de parkeerplaats Zunaweg brengt je eerst een mooi stuk langs de Regge, voorbij het Molke en daarna naar het interessante stuk bij Grimsbergen. Hier heeft ooit een kasteel gestaan.. Het enige wat hier nog van over is zijn de grachten met oude beuken bomen en lange lanen in een bos. Ik vond het een verrassende wandelingen. Overal kun je lezen over de achtergrond van dit gebied.

Oude gracht kasteel Grimberg - Zuna Notter wandeling
Oude gracht nog zichtbaar van kasteel Grimberg

Landgoed Nollen wandeling Zuna -Notter
Landgoed Nollen – wandeling Zuna -Notter

Ook is het gebied waar je daarna doorheen loopt is verrassend. Het behoort deels toe aan het in 2018 opgerichte Landgoed Nollen. Er wordt gewerkt aan een diverse natuur en diversiteit in flora en fauna. Dus veel diversiteit en nieuwe natuur, hoe fijn! Je loopt zo vanuit de middeleeuwen, het stuk Grimberg met de oude beukenbomen, de moderne tijd in.

Wandelen in Hellendoorn - Zuna - Notter wandeling

Ik maakte deze wandeling op een fijne zomerse avond. Het laatste deel van de wandeling is meer over de provinciale wegen en lange zandwegen. Toch bleef het wel verrassend qua coulissen landschap waar je door heen loopt. Hier is Twente natuurlijk wel bekend om.

Eindpunt wandeling - Zuna - Notter wandeling
De brug bij de parkeerplaats, start- en eindpunt van deze wandeling.

Ommetje Luttenberg 6 km (gem. Raalte)

Er zijn meer bergen in de omgeving van Hellendoorn. Bezoek ook eens Luttenberg en de bosrijke en plattelandsomgeving. Deze wandeling start in het centrum en brengt je langs het amfitheater richting het platteland. Als je na de gewandelde 6 km nog even tijd over hebt kun je ook even de Luttenberg op.

Labyrint Luttenberg - Wandelen in Hellendoorn

Er is een leylijn labyrint wat zeker het bezoeken waard is. Het bosje op de berg brengt ook weer een heel ander sfeertje dan de bossen rondom Hellendoorn.

Lemelerberg en Archemerberg 14.2 km (gem. Ommen)

Een hele fijne uitdaging, de bergwandeling van 14.2 km over de Lemelerberg en Archemerberg. Deze wandeling vind je net buiten de gemeente Hellendoorn. Zoals ik net al zei vind je nog meer bergen in deze omgeving en dan eens niet in de richting van Holten, de Sallandse Heuvelrug. Maar deze is juist de andere kant op, de Lemelerberg en de Archemerberg. Deze 2 bergen hebben ze in 1 wandeling kunnen vangen met deze 14 kilometer lange bergwandeling. Zeker de moeite waard!

Wandeling net buiten Hellendoorn - Lemelerberg

Zoals je ziet is ook hier wel weer veel heide aanwezig. De laatste keer dat ik deze wandeling deed was het einde zomer en dus mooier paars. Maar eerlijk is eerlijk, de mooiste paarse heide vind je wel met een wandeling in Hellendoorn… Of tenminste in de gemeente Hellendoorn 🙂

Yogapose - Hoofdstand - op de Archemerberg

Deventer, wandelen bij de IJssel

Deventer is een heerlijke stad om te gaan wandelen. Het is een oude Hanzestad en zelfs als je niet buiten de stad komt is het een goede wandeling waard. Maar steek ook de brug over, via de spoorbrug of met het pontje, en wandel over de dijken en loop langs de oude molen en het plaatsje Steenenkamer.

Museum De Waag - Hanzestad Deventer centrum

Vogeleiland in het Rijsterborgherpark - Deventer
Vogeleiland in het Rijsterborgherpark – Deventer

Ik wandel wel vaker bij Deventer, het is een heerlijke oude Hanzestad en heeft een fijne omgeving. Lees ook eens deze oude blog over 3x wandelen in Deventer anders.

Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen - Steenenkamer
Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen – Steenenkamer

Hoe kom je in Hellendoorn?

Kom je vanuit het westen of het zuiden dan kom je waarschijnlijk vanaf de A1 en neem je de afslag Holten. Je kunt dan heerlijk over de Holterberg (toeristische route) rijden via Nijverdal naar Hellendoorn. Je krijgt dan al een mooi beeld van de omgeving. Ook kun je de afslag Rijssen nemen. Dan kom je via de provinciale weg naar Nijverdal ook Hellendoorn binnen.

Kom je vanuit het noorden dan kom je via Zwolle of Ommen de gemeente binnen rijden.

Verblijven in Hellendoorn?

Hellendoorn is een echt toeristisch dorp in een prachtige omgeving. En dus zijn er in en rondom het dorp Hellendoorn verschillende vakantieparken gesitueerd. Ook zijn er natuurlijk genoeg kleinschalige Bed & Breakfast opties te vinden.

Kijk eens voor jou opties in en nabij Hellendoorn.

Weet jij nog een mooie wandeling in Hellendoorn? Of juist in de omgeving?
Tip mij en ik ga hem wandelen en wie weet voeg ik hem toe aan dit fijne lijstje!

pin wandelen in Hellendoorn

Meer wandelinspiratie lezen?

Alpe Adria Trail – etappes 1 t/m 6 – Oostenrijk

Wandelen op Karpathos – 3 dagen van dorp naar dorp – Griekenland

Lycian Way – Wandelen langs de kust in Turkije

Fishermen’s Trail in Portugal – Wandelen langs de Atlantische Kust

Twee dagen wandelen in het Vechtdal – Overijssel

Alleen wandelen en navigeren – Hoe lees ik de aanwijzingen? Hoe volg ik het pad juist? – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *