De Rickshaw Challenge in India – 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

De ultieme uitdaging: De Rickshaw Challenge in India!! Dat ik op zoek ben naar iets wat mij uitdaagt in mijn leven en mijn reizen moge wel duidelijk zijn. Misschien ook wel dat ik ze op elk vlak zoek? Ik ging namelijk eerder al eens 10 dagen mediteren of vrijwilligerswerk doen als ranger in een nationaal park in Kenia… Of 6 dagen paardrijden zonder maar 1 toilet tegen te komen in Kirgizië… Maar wat dacht je van deze supergave uitdaging? De Rickshaw Challenge in India, we gingen maar liefst 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer! 

India ontdekken door zelf in de bekende autorickshaw te stappen … Door zelf te gaan rijden door het chaotische verkeer… maar ook door het geweldige landschap wat Zuid India jou te bieden heeft!

Kom in contact met de mensen langs de weg, stop waar jij wil stoppen en drink je kopje chai langs de weg met alle nieuwsgierige mensen!!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ik zocht al een paar jaar iemand, of 2, die met mij mee ging om deze uitdaging aan te gaan. Telkens werd het niet wat, mensen durfden het niet aan, India leek niet wat of welke reden er dan ook was. Totdat ik dacht, weet je wat? Het maakt me eigenlijk niet meer uit wie er met me mee gaat .. ik wil gewoon die rickshaw challenge in India doen!

Dus plaatste ik eerst een algemene oproep in een groep reisbloggers. Ik dacht dat ik daar de meeste kans zou hebben dat ik medestanders en durfals zou vinden. En daar had ik gelijk in!!! Reisbloggers Aniek en Diana durfden het aan en ongeveer een klein jaar later gingen wij deze ultieme uitdaging aan.

De Tamilnadu Run – Rickshaw Challenge

De uitdaging die ons 1000 km rondom Chennai zou leiden.

We kozen voor de 100o km Rickshaw Challenge die ons in de Zuidelijke staat Tamil Nadu rondom Chennai zou leiden. Deze duurde 6 dagen en stond voor oktober 2019 gepland. De Tamilnadu Run heeft het begin- en eindpunt in de hoofdstad van de staat Tamil Nadu: Chennai. Ik was daar eerder geweest en persoonlijk vind ik het niet de leukste stad in India. Ik deed daar in 2016 voor de eerste keer de Vipassana, in het Dhamma Setu centrum net buiten de stad. Maar als begin en eindpunt van zo’n uitdaging is het heel prima. We konden daar de laatste inkopen doen voor de challenge en even in het hotel bij het zwembad relaxen.

Ik voordat ik naar India kwam net uit Abu Dhabi & Dubai en had een rondreis van 5 dagen met Dave gedaan in Oman. Deze Rickshaw Challenge die hierop volgde was een welkome uitdaging!!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
Toen we op tijd over waren na de eerste dag ging ik de straten van Pondicherry in om de omgeving te verkennen. Uiteraard werd ik uitgenodigd om binnen te komen. Zulke leuke ontmoetingen zijn dit!!

Tamilnadu Run – Rickshaw Challenge

Er hadden zich 6 teams aangemeld vanuit de hele wereld en dus streden wij tegen 5 andere teams. Ook leuk om te vermelden is dat wij het enige vrouwenteam waren…en daarbij ook de enige vrouwen van de hele Tamilnadu Run Rickshaw Challenge 2019. Ik kan niet zeggen dat dit een nadeel is 🙂 Als we hulp nodig hadden kregen we die natuurlijk ten alle tijde!

Alle teams gingen onderling erg leuk met elkaar om! Er waren 3 teams uit Australië, er was een gecombineerd team uit Duitsland/Nederland en twee teams uit Engeland. En wat hebben we het onderling leuk gehad!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
Bij Elements Hostel wat de Rickshaw Challenge hub is. Ik hoorde hier ook in dec 2016 van deze Challenge en nam mij toen voor om deze te gaan doen!

Wat houdt de Rickshaw Challenge in?

De Rickshaw Challenge is een uitdaging waarbij jij in een zgn autorickshaw, je kent ze wel: Die Indiase goedkope taxi’tjes, een bepaalde afstand gaat afleggen. Omdat je dus van punt a naar b moet, hoogstwaarschijnlijk zo’n 100 of misschien wel bijna 200km op een dag, rij jij niet alleen. Je moet dus een maatje hebben of twee zodat je kan afwisselen en elkaar kan helpen navigeren door het drukke Indiase verkeer! Ondertussen krijg je wat opdrachten en moet je zorgen dat je veilig overkomt. Dit doe je een aantal dagen achtereen en er zal zich een winnaar vormen in de loop van de dagen 🙂

Ik kan je verzekeren dat het enger klinkt dan dat het uiteindelijk is!! De Rickshaw Challenge in India is wel echt de ulitieme uitdaging die je onder begeleiding kunt doen in een land waar niets voorspelbaar is! Dat wil jij toch ook?

1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
En stoppen waar je zelf wil!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
Of op de kop staan waar je zelf wil… Oh..dat doe ik anders ook wel natuurlijk 🙂

De dag voordat de challenge begint krijg je op een parkeerplaats buiten Chennai je rickshaw toegewezen. Je krijgt een uitleg over hoe je hem start, hoe je schakelt (aan het stuur!!) en hoe het tanken in zijn werk gaat.. Daarnaast mag je de grote parkeerplaats over crossen om te voelen hoe het gaat. Hoe hard gaat hij… Hoe neem je de bochten…Als je denkt dat je genoeg geoefend hebt ( en je de code van je wifi hebt) dan mag je het verkeer in en ga je op weg naar je hotel!!

Hou er goed rekening mee dat ze in India, net als in Engeland, links rijden!!

Wanneer win of verlies je? Zijn er voorwaarden?

Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden om te winnen bij de Rickshaw Challenge. Wat er qua veiligheid ingebouwd zit is dat ze willen dat je voor 6 uur in de avond binnen moet zijn. Het wordt dan donker en ze willen liever niet dat je dan nog deelneemt aan het verkeer, heel logisch. Wij zijn 1x net op tijd, of misschien een paar minuten te laat geweest.

Toen was het ook echt wel donker aan het worden en in het toch al onoverzichtelijke verkeer is het dan nog onoverzichtelijker natuurlijk. Niet iedereen rijdt met licht aan…en dezelfde richting op (spookrijders). Met mijn rijopleiding vanuit mijn werk heb ik net iets meer inzicht en dat is fijn. Ik kijk ver vooruit en schat in wat het verkeer gaat doen. Ik heb dit wel gemerkt aan het aantal onvoorziene rem momenten die ik had en die mijn mede uitdagers hadden 🙂

Ga jij voor de winst of ga jij om te rijden in het
chaotische Indiase verkeer?

Daarnaast moesten we elke dag een opdracht vervullen.

Dit kon zijn dat je een vraag over de omgeving moest beantwoorden zoals: De tempel in die en die plaats is gewijd aan welke god? Of welk kunstwerk vind je voor de kust bij die en die plaats. Dus onderweg heb je nog wel een aantal opdrachten te vervullen. Heel vaak moest je ook bij een bepaald tanktstation tanken. Dat maakt het wel een leuke zoektocht en kom je ook op andere plekken dan alleen maar de weg van punt A naar B.

Ook hebben we de opdracht gehad op de eerste dag dat we ons moesten omkleden in stijl van ons team. Wij hadden nog snel even wat blousjes gekocht zodat we alledrie hetzelfde droegen. Een aantal anderen waren wat uitbundiger geweest!!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Ook moesten we op een dag foto’s maken met politieagenten!!
Dat was voor ons natuurlijk een makkie!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Waar je daarnaast aan moet denken als jij je inschrijft voor de Rickshaw Challenge:

Je moet natuurlijk een verzekering hebben die je dekt in het buitenland mocht je schade veroorzaken die niet zo af te doen is. Je moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. En vraag op tijd je visum voor India aan.

Rickshaw Challenge in India
1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon deze 1000 km te crossen met de veiligheid dat je een aanspreekpunt en hulplijnen hebt onderweg! Dat is natuurlijk een ideale manier om deze ervaring op te doen. Je hoort steeds vaker van backpackers die een rickshaw kopen om er mee rond te reizen!!

Maar als je ook de uitdaging gaat om alle opdrachten te doen kun je 995 euro winnen… Om die 995 euro te innen moet je dan wel een nieuwe rickshaw challenge boeken bij de Travel Scientists!

Maar zij bieden ook hele andere uitdagingen!!

Hoe luxe maak je de Rickshaw Challenge voor jezelf?

Er zijn verschillende pakketten die je kan boeken. Wij boekten wel de meest luxe (met fijne hotels) en dus was alles geregeld. Ook als er iets kapot zou gaan aan de rickshaw dan werd dat gewoon gemaakt. Er waren teams die dit niet erbij boekten en dus moesten zij de onderdelen zelf betalen of moesten zij naar een lokale garage. Ook dat is natuurlijk wel weer een leuke uitdaging…

Uiteindelijk is onze rickshaw goed gebleven en hebben wij niets nodig gehad. Elke avond werden de rickshaws gecheckt en nagekeken door de meerijdende garage die vanuit de organisatie van de Rickshaw Challenge was geregeld. Ideaal!! Zij hadden een grote bus waarin ze alle benodigdheden hadden om de rickshaw onderweg te repareren.

In de Rickshaw zat internet via wifi en dus konden we ten alle tijde contact opnemen met de garage en onze coördinaten doorgeven als we hulp nodig waren. Dus echt aan je lot overgelaten ben je zeker niet. Daarnaast kon je dus ook een fijn restaurant op zoeken op internet of even checken wat je als toerist moet zien op de route van die dag.

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
Dat je mede uitdagers van een ander team nog een left-over take-away hebben voor je! Smullen bij het tankstation…

Onderweg kwamen we vaak 1 a 2 keer per dag de garage- en bagagebus wel tegen. Dan haalden ze ons in of wij hen 🙂 Ook de andere teams kwamen we natuurlijk tegen. Of wij zaten ergens een chai te doen en een toeterende rickshaw passeerde of andersom. Super gezellig!!

Luxe door India met de Rickshaw Challenge

En dan kun je natuurlijk kiezen in welke prijsklasse hotel je wil overnachten, of dat je graag in een hostel wil verblijven. Ik vond het geheel, gedeeld door 3, niet heel erg veel schelen in prijs. Vooral als je je bedenkt dat als je een hele dag hebt gereden in het chaotische Indiase verkeer je nog op zoek moet naar een overnachting. Of dat je geen eigen douche hebt met je team… Nee dan begin ik toch wel een luxepaardje te worden en boekten wij het meest luxe pakket. Alles was voor ons geregeld.

We hebben ook elke overnachting ieder team gezien en dus hadden de anderen dezelfde mening toegedaan. En dus gingen we in de avond ook best vaak nog lekker uit eten met een of meer van de andere teams. Super gezellig!

Hoe gaat jou Rickshaw eruit zien?

Als je het meest luxe pakket boekt dan wordt jou rickshaw gepimpt zoals jij dat wil. Als rasechte NL’ers hadden wij natuurlijk het thema delfts blauw gekozen. En laat dat maar eens aan India over om er dan ook een super echte en authentieke rickshaw van te maken!

Ik was er trots op om met zo’n mooie en unieke rickshaw rond te mogen crossen!!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Daarnaast heb je onderweg natuurlijk de grootste lol!!

Wij als vrouwenteam hadden veel bekijks van de lokale mensen, van de lokale rickshaw drivers en iedereen die ons op straat inhaalde en toevallig onze rickshaw inkeek. Dat bracht leuke verrassende momenten met zich mee, leuke ontmoetingen en leuke gesprekken!!

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!

Veiligheid in het Indiase verkeer

Hoewel het verkeer heel chaotisch is hebben wij geen ongelukjes gehad. Helaas wel in het Britse team… en dat al op dag 1. Zij werden door een motorrijder in de flank gereden en vielen met rickshaw en al om. Je zit in de rickshaw zonder gordel en dus kon het gebeuren dat 1 van hen onder de rickshaw terecht kwam. Hoeveel pech kun je hebben hè? Hij was best gewond….een gebroken sleutelbeen en een stukje van zijn oor was eraf. Daarnaast natuurlijk allemaal schaafwonden die natuurlijk niet schoon waren… je kunt je er alles bij voorstellen op de Indiase weg.

De dag erna had een ander team nog een heel klein botsinkje maar dat was te verwaarlozen. Een deukje vinden we hier erg maar is in India gewoon handjeklap en door…

Lees ook eens mijn tips om veilig te rijden in het buitenlandse verkeer

Veilig Crossen met de Rickshaw Challenge

Her en der hebben we pauzes genomen. Een chai onderweg vond ik wel een must!! Maar ook een banaantje kopen van de lokale vrouwen is natuurlijk super. Ook krijg je van alles zoals een zak super verse pinda’s zo uit de grond!! Wij zijn voor de lokale mensen soms net zo interessant dan dat wij hen vinden. Leuk om zo van elkaar te leren en geïnteresseerd naar elkaar te kijken.

De Rickshaw Challenge in India - 1000 km zelf crossen door het Indiase verkeer!
De vrouwen die ons een heerlijke zak verse pinda’s gaven die helaas de volgende dag door een ander uit onze rickshaw werd gepakt! Hopelijk hebben zij er van genoten 🙂

Bananen als lunch tijdens de Rickshaw Challenge
Bananen als lunch tijdens de Rickshaw Challenge

Omdat ik het een super avontuur vond en een aantal vrouwelijke collega’s van mij het ook een super uitdaging leek hadden we ons dit jaar ingeschreven voor de Mumbai Xpress…. Deze hebben wij uiteraard ivm corona door moeten schuiven naar 2021… Maar ik ga dus nog een keer deze ultieme uitdaging aan!!

Zou jij ook wel willen?

Kijk dan eens hier want ze hebben nog meer opties! Of ken je de Rickshaw Run? Zij hebben dezelfde uitdagingen alleen dan onder een andere organisator en ook andere routes en andere landen!!

Durf jij het aan om een Rickshaw Challenge in India aan te gaan?

Deel de Rickshaw Challenge
&
Inspireer een ander ook!!

Tamilnadu Run – Rickshaw Challenge

We zijn 6 dagen onderweg geweest op deze heerlijke uitdaging in het Indiase verkeer en met de Indiase mensen die wij onderweg tegenkwamen. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik nog graag wat meer foto’s met je deel! Geniet even mee van alles wat wij onderweg tegenkwamen in de zuidelijke staat Tamil Nadu!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Genieten van een fris windje…

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Opa was aan het wandelen met twee kleinkinderen en ja natuurlijk wilden wij wel op de foto!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Als je tankt moet je er rekening mee houden dat er mengsmering bij in moet… Dat doen we in NL natuurlijk al heel lang niet meer… Was even als of ik terug ging naar de 80’s.. Alleen werd hier nog met de hand gemengd..

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Ook tempels bezoeken hoort bij de Rickshaw Challenge

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Schoolkinderen… Hoe gezellig!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Ik hou van de Indiase chai!! Daar moesten we toch het liefst elke dag wel 1 a 2 keer voor stoppen hoor!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Elke dag van het frisse windje en alle uitzichten genieten als ik niet aan het rijden was maar heerlijk achterin mocht zitten!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
CHAI!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Op weg naar het hoogste punt van deze challenge: Hill station Yercaud

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
De spontane ontmoetingen onderweg zijn echt super!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Werken op een authentieke manier die wij hier niet meer kennen

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Kilometers maken..

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Oma, moeder en twee kinderen

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Hoe gezellig!!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge
Dit wil jij toch ook??

En zo kan ik nog heel veel foto’s delen! Ik heb heerlijke herinneringen aan de 6 dagen dat we onderweg waren. En wat denk je?? We wonnen ook nog!

Tamilnadu Run - Rickshaw Challenge

De winnaars van Tamilnadu Run 2019 – India!!

Rickshaw Challenge – Tamilnadu Run

Hoe zou jij jou Rickshaw pimpen?
Ga jij voor een Nederlandse stijl of juist voor Kleurrijk India?

Er zijn natuurlijk nog veel meer uitdagingen en mooie reizen te maken!!

Of wat dacht je van dit?

Slapen in een grot in de Harau Vallei – Sumatra, Indonesië

Lunchen bij Ram – Pushkar, Rajasthan

Natuur Erfgoed van Namibie – De Oudste Bezienswaardigheden

Poon Hill Trek – 8 dagen in de Himalaya – Nepal

Zwemmen in het kratermeer Toba – Sumatra

Wil jij ook India ontdekken?
Boek via mij je eigen rondreis in Rajasthan!

2 weken Rondreis Rajasthan – India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Tags:,
20 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *