3x Wandelen in Deventer

Ik ben dit jaar in de mood voor wandelen! Maar dat was de vaste lezers en volgers vast niet ontgaan..

Ik ga een pelgrimstocht lopen in September, namelijk de Camino Frances.

Om die reden zoek ik ook allerlei plekken om eens te wandelen met een ander uitzicht in plaats van elke keer vanuit mijn voordeur.

De stad Deventer is niet zo ver voor mij en voor een bezoek zeker de moeite waard.

Ik rij er vaak langs, over de A1, en zie dan de IJssel langs de stad meanderen. Geweldig gezicht vind ik het telkens. De ene keer breed, met hoog water en soms meandert hij wat meer doordat het water laag staat. Ik zou dan wel willen stoppen midden op de brug en een foto willen maken….maar dat doen we maar niet hè?

3x Wandelen in en bij Deventer

 

Wandelen langs de IJssel bij Deventer

Dus ging ik voor een wandeling van zo’n 10 km die kant op.

Lopen langs die mooie rivier de IJssel. Ik kon mijn auto parkeren bij het Sandton IJsselhotel. Dit is gratis en super dichtbij het centrum ook nog eens. Er gaat een pontje naar de overkant en je loopt zo het centrum in. En dat wil dus ook zeggen dat je vanaf deze kant dat geweldige uitzicht hebt op de Lebuinuskerk en die mooie pandjes aan de weg de Welle langs de IJssel.
Echt super!

Deventer - 3x wandelenIk ben vanaf daar eerst een stuk naar Terwolde gelopen en na een 4 kilometer omgekeerd en terug gelopen. Dat is het zicht op de foto met de zonsondergang.

Deventer - 3x wandelen

En nog een avonduitzicht van mijn laatste bezoek.

Wat een geweldige lucht had ik toen, het zou gaan onweren en regenen. Dat is niet leuk maar de luchten die de natuur er dan bij tovert wel!!

Deventer 3x wandelene

Toen ik bij het beginpunt was ben ik nog even doorgelopen in de richting van de A1. Daar kom je nog langs een mooie molen die te bezichtigen is en heb je dat geweldige uitzicht over de IJssel wat je vanaf de A1 altijd hebt. Het zicht van boven is toch mooier moet ik eerlijk toegeven. Het overzicht dat je ziet hoe de IJssel zich een weg baant door het landschap. Maar een heerlijke wandeling door dit landschap vond ik ook super leuk, er lopen verschillende paden door het gras langs de IJssel en je kan natuurlijk gewoon over de asfaltweg lopen.

 

Lebuinuskerk beklimmen

Om dan toch dat mooie uitzicht over Deventer en de IJssel te krijgen zit er niks anders op om dan de Lebuinuskerk te beklimmen. Eerder dit jaar beklom ik de Halmgrimkirkja in Reykjavik en het het utizicht wat je dan hebt over een stad en de daken is super!!

Deze keer was ik met een aantal medebloggers in de stad. Het is een geweldige stad en dat willen wij dan ook aan de rest van Nederland laten zien!! Dus kwamen we op het idee om een middag erop uit te gaan in de stad. De stad Deventer was zo geweldig om mee te denken en om ons van dienst te zijn waar dat mogelijk was. Daar konden we geen nee op zeggen natuurlijk. Voor mij een uitgelezen kans om dat super uitzicht te bewonderen en samen met Judith en Emiel zijn we de 220 treden naar boven geklommen.

Deventer - 3x wandelen

De poortwachter was een geweldige man die ons aanmoedigde om naar boven te gaan. Hij deed het soms meerdere keren op een dag, vertelde hij vol trots, het was een peulenschil voor hem. Hij was al 70 en dus zou het voor ons al helemaal geen probleem zijn. Ook vertelde hij dat hij matroos was geweest, wat een stoere man! Maar het ging nog verder…..hij vertelde met trots dat hij zo druk was op een dag dat hij maar 3 uur per dag sliep. WAT? Ja…tussendoor nog wat korte hazenslaapjes maar verder redde hij zich er goed mee!

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Halverwege naar boven is er een overgang en hadden we al een mooi uitzicht over het schip van de kerk. Daar hebben we even van genoten terwijl we weer op adem kwamen. Verder naar boven, de smalle wenteltrap door met kleine kijkgaten wat altijd zo’n mooi lichtinval geeft. En toen we eenmaal boven waren werden we getrakteerd op een geweldig uitzicht! Ik vond het nog prachtiger dan ik had verwacht moet ik eerlijk toegeven.

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

We hadden super weer, het zonnetje scheen en de regen dreigde pas kilometers verder in de lucht. Iets wat voor de foto’s ook juist wel mooi is!! Wat een geweldig uitzicht op de IJssel…maar ook die huizen, dat plein, de daken…alles eigenlijk! Overal zie je leuke kleine details zoals een naamplaatje, een poppetje op het rand van een huis of die oude mooie trapsgewijze gevels!!

Deventer - 3x wandelen

Deventer 3x wandelen

Deventer - 3x wandelenOf wat dacht je van deze geweldige mooi versierde oude watertoren in de verte?

Was jou die opgevallen?

Deventer is een Hanzestad wist je dat?

Ik bezocht ook Kampen, ook zo’n mooie oude Hanzestad aan de IJssel.

Stadswandeling

Als je dan zo over die stad kijkt, de kleine gezellige straatjes ziet dan moet je toch ook een stadswandeling maken. En dat is in Deventer wel iets wat je zeker niet mag missen. Wat een super leuke, oude historisch rijke binnenstad. Emiel leidde ons door straatjes waar ik als standaard shopper nog niet geweest was. Als je een stad vanuit het toeristenoog bekijkt zie je toch altijd zulke mooie plaatjes. Stuk voor stuk mooie straatjes, winkeltjes en huizen.

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Borstelwinkel

Zo wandelen we ook langs de borstelwinkel. Ik vind het altijd super om van die traditionele oude etalages te zien. Deze was nog in bedrijf maar was ook nog zoals het er vroeger uit zag. We werden uitgenodigd om even binnen te kijken en de eigenaresse vertelde vol passie over haar winkel. Wat leuk zeg!! Elk seizoen paste ze het thema aan in haar etalage dus elke keer als je zou komen tref je andere oudheden aan.

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Het Begijnhof

Emiel vertelde dat ook veel Deventenaren niet het bestaan wist van dit kleine hofje. Door een mooie poort liepen we naar binnen en kwamen we op de binnenplaats uit. Ik denk dat er zo’n 10 huizen aan stonden. Ze krijgen toch wel veel bekijks aangezien er wel een bordje stond dat het gewaardeerd werd als we niet allemaal het rondje gingen lopen 🙂 Dus bij iedereen voor het huis langs. We hebben even genoten van het uitzicht en van de super onderhouden gezamelijke binnentuin.

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

En zo wandelen we het begijnhof binnen en staan we in de tuin van de bewoners van het Begijnhof 🙂

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

 

En ja, op elke straathoek werd ik weer verrast door het beeld wat de volgende straat me gaf. Zoveel mooie details aan de panden, zoveel mooie kleuren die de stad versierd. Zoveel oudheid die in ere hersteld is en op deze manier de stad zo’n geweldig aanzicht geeft!

Ik blijf maar foto’s schieten en vol bewondering om me heen kijken! Zo mooi onderhouden de Deventenaren hun stad!!

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Dit zijn toch geweldige straatjes om door heen te wandelen?

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

Deventer - 3x wandelen

In 1 dag kun je veel zien maar ik weet zeker dat als je hier eens was je nog eens terug wil komen!

Ben je wel eens in Deventer geweest?

Vond jij het net zo geweldig dan dat ik het vond?

Als je deze post ook met plezier gelezen hebt deel je hem dan ook met anderen? 🙂

Deventer - 3x wandelen

Meer inspiratie lezen?

Stadswandeling Hanzestad Zutphen – 2 uur

Bezoek Hanzestad Kampen eens!

Wandelen van Dalfsen naar Zwolle – 17.5 km

Landgoedwandeling in Salland – De Sprengenberg – 11 km

Wandelen in Twente – De Hakenberg, De Lutte – 9.5 km

Twijfel jij nog of je wel overal veilig kunt en durft te wandelen?
Lees mijn tips eens!

11 Tips voor Vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen – Veilig & Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

31 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *